
İnÅŸaat sektörü, dünyada olduÄŸu gibi ülkemizde de iÅŸ kazalarının en çok yaÅŸandığı, tehlikeli çalışma koÅŸulları nedeniyle iÅŸ güvenliÄŸi açısından en riskli sektörlerin başında gelmektedir. Bunun en önemli sebeplerinden birisi, projeye özgü koÅŸullar dikkate alınmadan, genel geçer saÄŸlık ve güvenlik önlemlerinin uygulanmaya çalışılmasıdır.
İş kazalarının en önemli nedenlerinden biri, çalışanların hayati önem arz edecek durumlar karşısında tedbirli olmak adına yeterli ehemmiyeti göstermemesidir. Unutulmamalıdır ki en çok risk teÅŸkil eden gruplar, saha çalışanlarıdır ve her zaman kaza yapma riskleri ile karşı karşıyadırlar.
Kazalar ya tasarım eksikliklerinden ya da öngörülemeyen tehlikeli durumlardan meydana gelmektedir. Bu nedenle güvenlik sürecinin her aÅŸamasının çok iyi yönetilmesi ve denetlenmesi gerekmektedir. Hem risk faktörü taşıyanların yeterli bilince sahip olması, hem de iÅŸ verenin önlem alıcı rolünü üslenip, sadece çalışanın bilinçli olması gerekliliÄŸi fikrinin arkasına sığınmaması gerekir. Her iki tarafa da fazlasıyla iÅŸ düÅŸmektedir.
İş güvenliÄŸi konusunda alınacak önlemlerin tümünün sorumluluÄŸunu sadece projelendirme safhasına yüklemek de doÄŸru deÄŸildir. Uygulama safhasında ÅŸantiyede aktif olarak çalışacaklar için alınması gereken tedbirlerin neler olacağı, bunların kimler tarafından ve nasıl yerine getirileceÄŸinin planlanmış olması da gerekmektedir.
En riskli grubun ÅŸantiye çalışanları olduÄŸu göz önünde bulundurularak, kiÅŸinin inisiyatifine bırakılmaksızın alınması gereken çevresel tedbirler, öngörülebilen kazaları engellemeye dayalı zorunluluklardır. Fakat, bunların yanında öngörülemeyen tehditler, sürekli dikkatli olunmasını gerektiren durumlar karşısında, bilhassa ağır iÅŸlerde ve yüksekte çalışanların mutlaka üzerlerinde taşımaları gereken, giyilebilir kiÅŸisel koruyucu ekipmanlarını eksiksiz barındırmaları gerekir.

Giyilebilir kiÅŸisel koruyucu ekipmanlar öncelikle kiÅŸinin kendi güvenliÄŸi olmak üzere, çevresinin de güvenliÄŸini saÄŸlamak için kullanılan güvenlik ürünlerdir. İş kazalarını önlemek, çalışan saÄŸlığını korumak ve kaza anında en az hasar ile atlatılmasını saÄŸlamayı amaçlamak adına kullanılmaktadırlar. BaÅŸlıca kiÅŸisel koruyucu ekipmanlar ÅŸu ÅŸekildedir.
BARET
Giyilebilir kiÅŸisel koruyucu ekipmanlardan biri olan baretler, baÅŸ koruması için en etkin ürünlerdir. Bir nevi kask modeli olan baretler, baÅŸa gelecek olası darbelere karşı koruma saÄŸlarlar. GiyildiÄŸinde baretin üst noktası ile baÅŸ arasında yer alan boÅŸluklu yapı sayesinde darbeleri sönümleme özellikleri bulunur. Bu vesileyle de darbelerin baÅŸa zarar vermesi önlenmiÅŸ olur.
Baretler modellerine göre deÄŸiÅŸkenlik gösteriyor olsalar da genel olarak alt noktalarından kayışları vasıtası ile baÅŸa sabitlemek için gerekli ayarlamayı yapma imkânı sunmaktadırlar.
KORUYUCU GÖZLÜK
Gözlükler, çalışma esnasında sıvı veya katı partiküllerin sıçrayarak göze zarar vermesini engelleyen ve aynı zamanda UV ışınlarından koruyabilen giyilebilir koruyucu ekipmanlardandır.
Emniyet gözlükleri olarak da adlandırılan bu ürünler, darbeye dayanımlı malzemelerden üretilmiÅŸ olmaları ve yeterli yan koruma sunmalıdırlar. Sadece gözleri deÄŸil aynı zamanda yüzü de tamamı ile koruyan modeller, yapılan iÅŸin ehemmiyetine göre tercih edilmelidir. Örnek vermek gerekirse, kaynak esnasında kaynak gözlükleri veya kaynak yüz korumalığı tercih edilmelidir.
MASKE
Çalışma koÅŸulları dikkate alınarak, boya iÅŸlemi gibi kimyasal içerikli malzemelerin hava yolu ile solunumunun engellenmesi için uygun özelliklere haiz koruyucu maskeler kullanılmalıdır. Dumana maruz kalınmasını gerektiren ortamlarda çalışması durumunda da içerisindeki zararlı gazların türü dikkate alınarak mutlaka tek tip maske kullanımından kaçınılmalı ve sertifikalandırılmış ürünler tercih edilmelidir. Gaz maskeleri nasıl ki toz maskelerinin yerini tutmuyorsa, toz maskeleri de gaz maskelerinin yerini tutmayacaktır.
ELDİVEN
Kesik, sıyrık veya yanık gibi olası iÅŸ kazalarının önüne geçebilmek için, çalışma koÅŸullarına uygun, doÄŸru bedenlerde, doÄŸru malzeme tercihli koruyucu eldivenler kullanılmalıdır. DoÄŸru eldiven tercihine binaen farklı malzeme özelliklerine sahip iplikli yapılı örme eldivenler kullanımı rahat ve yüksek güvenliklidirler. Aynı zamanda avuç içi ve parmak uç kısımları gibi yüzeyler nitril kaplama ile aşınmaya karşı daha dirençli hale getirilmektedirler.
Avuç içinin ve parmakların lateks ile kaplı olması, nemli, kuru ya da kaygan, aşındırıcı, hafif keskin malzemelerle çalışılmasını kolaylaÅŸtırmakta ve gerekli emniyeti saÄŸlamaktadır.
AYAKKABI VE BOT
Özellikle ağır nesnelerin kaldırılmasını gerektiren çalışma koÅŸullarında cisimlerin ayağınıza düÅŸmesi kaçınılmaz olabilir. Saha çalışmalarının doÄŸası gereÄŸi, tamamlanmayan iÅŸlerin bir sonraki güne aktarılması, kullanılan malzemelerin mevcut yerlerinde atıl olarak bırakılması olaÄŸan bir durumdur. Åžantiye ortamı olarak da dilimize yer eden bu durum karşısında, her an ayağınıza bir ÅŸeylerin batması, ayağınızı kesmesi veya düÅŸmesi olasılık dahilindedir. Gerekli korumanın saÄŸlanması için, çelik uçlu ve kaymayan tabanlı emniyet ayakkabıları tercih edilmelidir.
GİYİM
Giysiler fiziki çalışma koÅŸulları dikkate alınarak, dayanıklı ve rahat olmalıdır. Rahat çalışma ortamının saÄŸlanabilmesi için doÄŸru bedenler tercih edilmelidir. Bol olmaları durumunda fark etmeden takılmalara ve iÅŸ kazalarına neden olabilmektedir. DiÄŸer taraftan dar da olmamalıdırlar ki konforsuz bir çalışma durumuna mahal verilmemelidir. Gece çalışma koÅŸulları altında, giysiler fosforlu yapıda olup, fark edilir bir durum yaratılmalıdır.
KULAKLIK
Süreklilik arz eden yüksek seslere maruz kalınması durumunda, iÅŸitme duyusu zarar görecektir. Bu tip gürültülü saha ÅŸartlarına baÄŸlı olarak, mutlaka uygun kulaklık tipleri kullanılarak kalıcı iÅŸitme kaybından uzak durulmalıdır. Çalışma koÅŸullarına göre kulak tıpası (kulak tıkacı) kullanımı da yaygın olarak tercih edilmektedir.
https://www.sismikmarket.com/kategori/is-guvenligi
R E K L A M