
Eğitimde Kızların Erkeklerden Daha Başarılı Olma Nedenleri![]()
![]()
19 yüzyılın meşhur cerrah, anatomist ve antropologlarından biri olan Fransız bilim adamı Paul Broca bile zamanında “kadınların beyninin nispeten daha küçük olmasının sebebi hem fizik, hem de entelektüel açıdan daha aşağı olmalarından kaynaklanıyor” demiş. Aradan geçen zamana rağmen bu tip düşünceler değişmedi. Hala kızların birçok konuda erkeklerden daha geri olduğuna inananlar var, kadınlar arasında bile!
Ama tartışmasız bir gerçek ki eğitimde kızlar erkekleri solladı!
OECD’nin Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı kapsamındaki tarama,lise ve yüksek okullarda kız öğrencilerin başarı oranının erkeklerden yüksek, başarısız kız öğrenci oranının da düşük olduğunu ortaya koydu. Ve kızların derslerdeki başarısı ispatlandı.
Diploma törenlerinde üniversite, fakülte, bölüm birinci, ikinci ve üçüncülerini izlediğimizde veya ulusal bir sınavda kazananlar açıklandığında kızların açık farkla önde olduklarını gözlüyoruz.
2010 YGS’ye başvuran kız adaylardan 50,2’si bir yüksek öğretim programını kazanırken, bu oran erkeklerde yüzde 46,4.
Bir üniversite programına yerleşen 100 kız öğrenciden 46,7’si bir lisans programını kazanırken, bu oran erkeklerde 39,6. OECD rakamlarına göre ayda en az bir kitap okuyan 15 yaşındaki kız öğrencilerin oranı yüzde 51, bu rakam erkeklerde yüzde 37. İlkokulda kızlar, erkeklere oranla okumayı daha çabuk söküyor.
Kızlar erkeklere oranla öğretmenleriyle daha iyi ilişkiye girerek derse daha aktif katılıyor. Kızlar erkeklere nazaran daha önce konuşuyor.
Türkiye’de ve dünyada bütün istatistikler kızların eğitimde daha başarılı oldukları konusunda hemfikir.
Evet ama neden? Uzmanlar, erkekler ile kızlar arasında ne fizyolojik, ne de nörolojik bir fark bulabildi.
Neden kızlar okul hayatında daha başarılı?
Kadınların bazı alanlardaki üstünlüğünü açıklamak için çalışmalar yapıldı.Örneğin dile yatkınlıklarını beynin iki yarımküresini de kullanmalarına bağlayanlar çıktı. İki yarımküreyi birbirine bağlayan nöron kablolarının daha büyük olduğunu öne sürenler oldu. Başka araştırmalar bu iddiaları yalanladı.
Nörobiyolojist ve Pasteur Enstitüsü Müdürü Catherine Vital “Kadın ve erkek beyninin biyolojik kabiliyeti eşit; kızlarla erkeklerin bu açıdan becerileri aynı. Bir fark söz konusu ise bunu sosyo-kültürel kalıplarda ve davranışlarda aramak lazım” diyor. Eğitim uzmanı sosyologlar Christian Baudelot ile Roger Establet’in “Sosyal Kalıplar” üzerine araştırmaları, kızların geleneksel sosyalleşme şekillerinin okula daha uygun olduğunu gösteriyor. Baudelot, “Bugün hala ailelerde kızlara verilen eğitim, uysallığa, söz dinlemeye dayanıyor. Okulda da öğrenciden istenen, kuralları içselleştirmesidir” diyor.
Yine birçok bilim insanının yaptığı araştırmalardan, kızların ve erkeklerin beyni arasında fizyolojik bir fark olmasına rağmen, eğitimde kızların daha başarılı oldukları belirtiliyor ve nedenleri şu şekilde özetleniyor:
Bunlara benzer daha birçok neden sıralanabilir. Özellikle anneler ve de tabii babalar çocuklarına kız, erkek ayırımı yapmadan eşit davranmalıdır. Zira başarı her iki cinsin de hakkıdır. Erkeklerin de eğitimde kızlar kadar başarılı olmaları ve de onları yetiştiren anne, baba, büyükbaba, büyükanne, öğretmenlerinin de bu konuya hassasiyet göstermeleri ümidiyle…
Saygılarımla,
![]() İlginizi çekebilir... Yeşil Binalar ile Güçlü Şebekeler: Enerji Verimliliğinin Şebeke Güvenliğine KatkısıYeşil binalar yalnızca çevresel sürdürülebilirlik ekseninde değil, aynı zamanda şebekeyle uyum içinde çalışan, kendi tüketimini optimize eden ve elekt... İş Yerinde Kıskançlık ve HırsHepimiz de var olan bazı duygular günlük yaşamımızda ikili ilişkilerde ortaya çıkar. Bazen kendimizi tanıyamayız, bazen de tanıdığımızı düşündüğümüz b... Türkiye'de Yeşil Bina Sertifikasyon Süreci ve Karşılaşılan ZorluklarYeşil bina sertifikasyonları, çevre dostu yapıların teşvik edilmesinde ve yaygınlaştırılmasında temel bir araçtır. Türkiye'de yeşil bina uygulamal... |
||||
©2025 B2B Medya - Teknik Sektör Yayıncılığı A.Ş. | Sektörel Yayıncılar Derneği üyesidir. | Çerez Bilgisi ve Gizlilik Politikamız için lütfen tıklayınız.