
İklimlendirme Sektörü İlk Altı Ayda İki Önemli Etkinlikte Buluşacak
Sektör Firmaları 2025'i değerlendirdi, 2026 Öngörülerini Paylaştı
Su Armatürlerinde Gürültü
Veri Merkezleri: Yeni Nesil Soğutma Sistemlerinin Mühendisliği
|
İMSAD: “Tüketici Gayrimenkulde Mevcut Koşulları İyi Değerlendirmeli”![]()
İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği’nin (İMSAD) yayınladığı Türkiye’nin ilk detaylı aylık inşaat sektörü değerlendirme raporunda gerek kredi hacmine yönelik Merkez Bankası’nın önlemleri, gerekse yükselen emtia fiyatları nedeniyle gayrimenkul sektöründeki koşulların tüketici aleyhine gelişebileceğine deği-nildi.
Raporda şu bilgilere yer verildi: Genel inşaat maliyetleri ile malzeme fiyatları arasında pozitif korelasyon vardır. İnşaat malzemesinin maliyet yapısında emtia fiyatlarının ağırlığı düşünüldüğünde sektöre ilişkin maliyet analizinde emtianın önemi göze çarpmaktadır. 2011 yılının ilk çeyreği bu açıdan fiyatlara olumsuz yansımıştır. Arka arkaya isyanlarla sarsılan petrol bölgesi ülkelerindeki karışık ortamın bir sonucu olarak yüksek seyreden emtia fiyatları inşaat ve inşaat malzemesi üretiminin maliyetini yükseltmiştir. Buna göre; inşaat malzemesi fiyatlarında 2011’in birinci çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre %4,91, bir önceki yılın aynı dönemine göre ise %8,79 oranında artış kaydedilmiştir. Genel inşaat maliyetlerindeki artış oranı ise %4,37 düzeyinde oluşmuştur. Artışın inşaat malzemesi fiyatlarına göre daha sınırlı olmasında işçilik fiyatları etkili olmuştur. Buna göre; işçilik fiyatlarında 2010 yılının 2. çeyreğinde yaşanan sert artış sonrasında geçtiğimiz yılın üçüncü ve dördüncü çeyreğinde ivmelenme hız kesmiştir. Son açıklanan 2011 birinci çeyrek rakamlarına göre işçilik maliyetleri bir önceki çeyreğe göre %9,26 oranında düşüş göstermiştir.
Diğer dikkat çekici nokta özellikle inşaat sektörünün ihracatı açısından kritik olan Libya’ya yönelik ticarette meydana gelen düşüştür. Buna göre; Libya’ya yapılan ihracat Mart ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %84 oranında azalış göstermiştir. Libya’daki isyanlarda oluşan bu olumsuz tablonun devam etmesi beklenmelidir. Bu yıl 8-11 Eylül 2011 tarihleri arasında İstanbul’da inşaat sektörünün tüm taraflarını etkin bir şekilde bir araya getirerek güncel bilgi, fikir ve vizyon paylaşımının gerçekleşeceği MEGABUILD Avrasya Yapı Ürünleri Fuarı önemli bir uluslararası platform olacaktır.
İlginizi çekebilir... Form Endüstri Tesisleri, Treks Mühendislik'in Yangın Güvenliğini Lamilux F100W ile GüçlendirdiOlası bir yangın anında etkin duman tahliyesi sağlayan ve EN 12101-2 Sertifikası'na sahip olan sistem, tesisin güvenlik standartlarını üst seviyey... ETNA, 24-27 Mart'ta Milano'da Düzenlenecek Olan 44. MCE - Mostra Convegno Expocomfort Fuarı'na KatılıyorETNA, 24-27 Mart 2026 tarihleri arasında İtalya'nın Milano şehrinde düzenlenecek olan ve bu seneki teması "Energy is Evolving" olan HVAC... SHK+E ESSEN: Alman Federal Hükümeti Isıtma Pazarı İçin Yeni Kılavuzlar Yayınladı17-20 Mart 2026 tarihleri arasında Messe Essen, sıhhi tesisat, ısıtma, klima ve elektrik sektörlerinin merkezi buluşma noktası olacak ve böylece Alman... |
|||||||||||
©2026 B2B Medya - Teknik Sektör Yayıncılığı A.Ş. | Sektörel Yayıncılar Derneği üyesidir. | Çerez Bilgisi ve Gizlilik Politikamız için lütfen tıklayınız.