
F-Gaz Alternatifleri Çalıştayı ve Alternatif Akışkanlara Yönelik Çalışmalar Paneli![]()
Türkiye’de Soğutma ve İklimlendirme Sektörlerindeki F-Gaz Alternatifleri Çalıştayı 29-30 Nisan 2019 tarihinde İklimlendirme ve Soğutma Sektörler temsilcilerinin yoğun ilgisi ile İstanbul’da gerçekleştirildi. Çalıştayın ilk gününde proje ortakları ve yürütücüleri olan Çevre Bakanlığı, UNIDO ve GFA Konsorsiyumu yetkililerince AB Tüzüğünün F-Gazlar bağlamında değerlendirilmesi, Montreal Protokolü ve F-Gaz başlığıyla bugüne kadar oluşan gelişmeler gündeme getirildi. Bilindiği gibi Türkiye’nin de tarafı olduğu Monteal Protokolü tüm taraf ülkelerce 1987’de imza altına alınmış ve Türkiye’nin büyük bir başarı ile uygulamaya koyduğu bir anlaşma niteliğinde idi. Bununla birlikte mevcut çalışmalara daha ciddi hız katacak olan ve 2016 yılında Ruanda’da imza altına alınan Kigali Değişikliği ile 18 tür ve tipte F-Gaz’ı içine alan bir azaltma takvimi gündeme alınmıştı. Çalıştay’ın ana konusunu oluşturan Kigali Değişikliği’ne Türkiye’de dahil olmak için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın önderliğinde çalışmalar yürütülmekte olduğu dile getirildi. İlgili değişikliğe ve yaptırımlarına dahil olmayan ülkelerin ise 01.01.2033 tarihinden itibaren AB ülkeleri ile ilgili ürünlerde ticaret yasağına tabi tutulacağı vurgulandı. Bu değişiklik ile Türkiye'ye giren, üretilen ve kullanılan F-Gaz’lara ilişkin raporlama süreçlerini 2020 yılında başlatacak ve 2021 yılında ise envanter alt yapısı oluşturulacağı belirtildi. Hedef F-Gaz kullanımını AB ülkeleri içinde 2030 yılına kadar %80 oranında (2015 yılına göre %100 düşürme), Türkiye’de ise 2045 yılına kadar %80 oranında azaltım ön görüldüğü ifade edildi. F-Gazların çok yüksek GWP (Global Warming Potantial-Global Isınma Etkisi) atmosferde oluşturduğu Green House Effect (Sera Etkisi) nedeniyle dünyamızın hızla ısındığı, bu çalışmalar ve Kigali değişikliğinin amacının 2030 yılına kadar yeryüzünün ısınmasını 0,4 0C düşürmek olduğu, bunun ancak bir an önce F-Gazların kullanımının azaltılması ile ve doğal GWP değeri sıfır olan akışkanların kullanılmaya başlanması ile mümkün olacağı ifade edildi.
Çalıştay’ın 2. gününde İSEDA Yönetim Kurulu Başkanı Turhan KARAKAYA’nın moderatörlüğü’nde İklimlendirme Sektöründe düşük GWP’li Alternatif Akışkan Kullanım Örnekleri konulu oturum gerçekleştirildi. Bu oturumda Honeywell’i temsilen Stefan SCHÜSSLER tabii soğutucu akışkanlara yönelik yapılan çalışmaları ve soğutucu akışkan üreticisi ve geliştiricisi olarak yeni tür sıfır GWP değeri olan akışkanlara yönelik örnek uygulamaları sundu. Ardından Daikin adına söz alan Andaç YAKUT Daikin olarak ısı pompaları, split ve ticari klima sistemlerinde R410A ve R134A’ya nazaran daha düşük GWP değerine sahip R32 türü akışkanların kullanım örneklerini verdi. Ancak, alternatifleri değerlendirirken akışkanların Çevreci, Enerji Verimliliği, Ulaşılabilirliği, Fiyatı, Güvenilirliği ve servis emniyeti ve geri dönüştürülebilme kolaylığının kriterler olarak ele alınması gerektiğini, Daikin’in bu kriterlere göre daha çevreci ürünler ve soğutucu akışkanlar üretiminde gayret gösterdiğini belirterek örnek uygulamalar hakkında ayrıntılı bilgi verdi. İlginizi çekebilir... SHK+E ESSEN 2026, Sıhhi Tesisat, Isıtma, Klima ve Elektrik Fuarı17-20 Mart 2026 tarihleri arasında SHK+E ESSEN'de, 6, 7 ve 8 numaralı salonlar tamamen modern banyo objeleri, duvarın önünde ve arkasında sıhh... Siemens, ebm-papst'ın Endüstriyel Sürücü Teknolojisini Satın AldıSiemens, endüstriyel sürücü teknolojileri alanında önemli bir adım atarak ebm-papst'ın bu alandaki iş kolunu satın aldı.... Termo Teknik'ten Yaz Kampanyası: Lotus Kombide 4 Yıl Garanti FırsatıTermo Teknik, Lotus kombi için başlattığı yaz kampanyasıyla tüketicilere, ısıtma konforunu uzun yıllar güvence altına alma fırsatı sunuyor. 4.500 TL d... |
||||
©2025 B2B Medya - Teknik Sektör Yayıncılığı A.Ş. | Sektörel Yayıncılar Derneği üyesidir. | Çerez Bilgisi ve Gizlilik Politikamız için lütfen tıklayınız.