
1992'den Beri, 9 Yıl 11 Ay Sonra...
Türk Markaları Milano'da Uluslararası İlginin Odağı Oldu
Veri Merkezlerinin Yükselişi ve Soğutmanın Stratejik Önemi
Yüklenicinin Mühendisi: Değeri Bilinmeyen Bir Katkıda Bulunan
|
Ezinç Elektrik Üretimi Projelerine Hız Verecek![]()
28 yıldır güneş enerjisi sektöründe faaliyetlerini sürdüren Ezinç Metal, yeni yapılan kanun değişiklikleri ile fotovoltaik sistemler alanındaki çalışmalarını artıracak.
Türkiye’nin güneş enerjisi ile en büyük aydınlatma projesini hayata geçiren Ezinç Metal Genel Müdürü Hakan Alaş, “Güneş enerjisi Türkiye için geleceğe yönelik son derece stratejik bir öneme sahip. Ezinç bu güne kadar güneş enerjisi konusunda hem yurt içinde hem de yurt dışında pek çok başarılı işe imza attık. Güneşten elektrik üretimi alanında da konusunda da altı yıllık bir geçmiş ve tecrübeye sahip ve ülkemizde çok önemli projeleri gerçekleştirdik. Telekomünikasyondan denizcilik sektörüne, savunma sanayiinden tarımsal sulamaya kadar birçok sektörde fotovoltaik çözümler gerçekleştirdik. En son Van Gölü’ndeki Akdamar Adası’nda ‘Türkiye’nin güneş enerjili en büyük aydınlatma projesi’ni hayata başarı ile geçirdik. Maliyeti 150.000 TL. olan bu proje ile yıllık 25.000 kilowatt saat enerji üretiliyor. Sistem kendini 3 yıl içinde finanse edecek. 25 yılda toplamda 1.100.000 TL. tasarruf sağlayacak. Ezinç bunun benzeri çalışmalarla altı yıldır güneşten elektirk üreten projeler yapıyor ve uyguluyor” dedi.
Ülke çapında 650 bayi ile hizmet veren Ezinç Metal adına konuşan Alaş, kanundaki düzenleme ve elektrik üretimi konusunu şöyle değerlendirdi: “Kanunla belirlenen satınalma birim fiatı bize göre düşük. Güneş enerjisi her yönüyle çok faydalı fakat, yatırımı geç geri dönen bir sektör. Açıklanan bu fiyat sektörü çok fazla hareketlendirmeyecektir. Fakat biz yine geçmiş deneyimlerimizle hareket edip bu alanda faaliyetimizi hızlandıracağız. Ülkemizin ortalama olarak yıllık güneş alma süresi 2 bin 460 saattir. Bundan da anlaşılacağı gibi Türkiye tam bir güneş ülkesi.
Fakat ülkemizdeki güneş enerjisinden faydalanma potansiyeli yıllık 4-5 milyon dolar seviyesini geçemiyor. Elimizde olan bu imkanın daha büyük çapta değerlendirilmesi için farklı yöntemler uygulanmalı ve tüketicilere ciddi destekler verilmelidir. Güneş pilleri alanında faaliyet göstermek amacıyla kurulan 300’ü aşkın şirket var. Ama pazarda bu kadar firmanın paylaşabileceği yeterince büyük bir pazar yok.
Güneş enerjisi çevreci, tükenmeyen ve üretimi ucuz fakat yatırımı geç geri dönen bir sistem. Sektöre en çok zarar veren etken merdiven altı üretim. Bu nedenle güneş enerjisinden ister sıcak su elde etmek isteyen ister elektrik elde etmek isteyenlerin alım yaparken çok dikkatli olmalarını tavsiye ediyoruz. Ciddi ve köklü kurumları tercih etmeleri yatırımın vaktinde geri dönmesini ve verimli olmasını sağlar.”
İlginizi çekebilir... Yaz Aylarında Klimaların En Düşük 24 °C Olarak Ayarlanması UygunEnerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, hanelerde artan klima kullanımına ilişkin bir çalışma yaparak enerji verimliliğinin önemini bir kez daha gözler ö... TCL Klima, Türkiye'nin önde gelen e-ticaret pazaryerlerinde resmî mağazalarını açtıTCL Klima, Türkiye'de Trendyol, Amazon, N11 ve Hepsiburada üzerindeki resmi mağazalarını açarak tüketicilere güvenli ve doğrudan alışveriş deneyim... Mechtalks 2026, 1 Ekim 2026 tarihinde Makina Hangar'da gerçekleşecekMekanik Tesisat Müteahhitleri Derneği (MTMD) tarafından 1 Ekim 2026 tarihinde "Yapay zeka çağında HVAC dönüşümü ve veri merkezlerinin geleceği"... |
|||||||||||
©2026 B2B Medya - Teknik Sektör Yayıncılığı A.Ş. | Sektörel Yayıncılar Derneği üyesidir. | Çerez Bilgisi ve Gizlilik Politikamız için lütfen tıklayınız.