Bırakabilmeyi Bilmek...
Türk Markaları Milano'da Uluslararası İlginin Odağı Oldu
İdeal nem dengesinin, daha sağlıklı iç mekanlar oluşturmaya katkısı
Yapay Zeka, Mühendisliği İçten Dışa Nasıl Yeniden Şekillendiriyor?
İşletmelerde doğru klima seçimi enerji maliyetlerini etkiliyor
|
KSB Çözümleri ile Yeraltından İçmesuyu Temini
Birleşmiş Milletler Topluluğu, 22 Mart tarihini Dünya Su Günü olarak ilan etmiştir. Dünya Su Günü, tüm dünyadaki insanlara yönelik gerçekleştirilen, teknik su temini projelerinin geliştirilmesini amaçlamaktadır. Bu projelerden bir tanesi, Mart 2010’da Endonezya’nın Java Adaları’nda, Karlsruhe Teknoloji Enstitüsü bilim adamları tarafından dizayn edilmiş, dünyada eşi benzeri olmayan su temini projesidir. Yeni su temini sistemi için gerekli olan bazı ekipmanların finansmanı, Alman Eğitim Bakanlığı tarafından karşılanmış olup; araştırma işleri Frankenthal’de bulunan KSB AG tarafından yapılmıştır. Proje kapsamında, KSB firması, enerji ihtiyacını, yerin 100 m altındaki akıştan elde edebilen, birleşik pompa - türbin modüllerini tedarik etmiştir.Kırsal bölgede, elektrik şebekesi enerjisi olmadığından ve dizel tahrikli pompa setlerinin maliyetlerinin ve işletilmesinin çok pahalı olması dolayısıyla, mühendisler böylesi olağan dışı bir çözüm yoluna gitmişlerdir. Su akışının yönünü değiştirerk, yeterli elektrik enerjisi elde etmek ve bu enerji ile pompaları tahrik etmek mümkün olmuştur. Böylece, pahalı ve yüksek bakım gerektiren türbinlerin kullanılması yerine; tahrik için gerekli enerji ters çalıştırılan (türbin gibi) pompalardan elde edilmektedir. Mekanik kaplin sayesinde, birkaç tane yüksek basınç pompasını sırayla tahrik eder ve yukarıdaki su tankına su transferi sağlar. Mevsim şartlarına bağlı olarak, yerel nüfus yoğunluğu yaklaşık olarak 75 bin olup, kişi başına düşen günlük su ihtiyacı 50 litreyi aşmaktadır. Yeni kurulan sistem olmadığında, kişi başına sadece 10 litre su kullanılırken, geriye kalan ve kullanılamayan fazla su Hint Okyanusu’na dökülmekteydi. Kendi kendine yetebilen bu yeni sistem, dünyanın diğer karstik* bölgelerine de örnek teşkil etmektedir. Endonezya’da benzer bir ikinci projeye şimdiden başlanmıştır. Yeni yeraltı su temini sistemi, Seropan Mağarası’nda inşa edilecek ve 2011 yılında tamamlanacaktır. (* Aşınıma karşı dirençsiz, kolay eriyebilen kayalardan oluşan arazilere karstik araziler denir. Örneğin kalker, kolay eriyebilen bir kayadır. Yeraltı ve yerüstü suları, kalkerden oluşan sahaları, eriterek bazı şekiller oluşturur. CaCO3 (kalsiyum karbonat) ve su ile oluşmuş dış kuvvetlerdir. Mağara ise bir aşındırma şekli olup, içindeki sarkıt, dikit ve sütun biriktirme şeklidir.)
İlginizi çekebilir... Veri Merkezlerinin Yükselişi ve Soğutmanın Stratejik ÖnemiApplied Product Category Section ManagerVeri merkezleri ve veri merkezi soğutması, iklimlendirme sektöründe uzun yıllar boyunca nispeten niş bir uygul... İdeal nem dengesinin, daha sağlıklı iç mekanlar oluşturmaya katkısıNem değerleri, sıcaklık ve havalandırmaya kıyasla daha az hissedilir/fark edilebilir olabilir; fakat özellikle aşırı kuru ortamlarda, insan vücudunun ... ADB Buhar Kazanlarında Su Kalitesi, Konsantrasyon Artışı ve Blöf YönetimiADB buhar kazanlarında su kalitesi; kazan güvenliği, buhar kalitesi, enerji verimliliği, işletme sürekliliği ve bakım maliyetleri açısından temel bir ... |
|||||||||||||
©2026 B2B Medya - Teknik Sektör Yayıncılığı A.Ş. | Sektörel Yayıncılar Derneği üyesidir. | Çerez Bilgisi ve Gizlilik Politikamız için lütfen tıklayınız.