Profesyonel Yalıtımda Yeni Formül “Thermasmart”
Özellikle tatil köyleri gibi geniş bir alana yayılmış yapılaşmalarda, tesisatın gerek toprak altı gerekse toprak üstü hatlarında yalıtım bugün “olmazsa olmaz”lar arasına girmiştir. Tesisat ısı yalıtımı çok randımanlı bir yalıtım olup, yatırımın geri dönüş süresi aylarla ifade edilmektedir. Bunun başlıca nedeni, tesisat boru ve kanallarından geçen akışkan sıcaklıkları ile dış ortam sıcaklıkları arasındaki farkların, bina kabuğu yalıtımları ile mukayese edildiğinde çok daha yüksek olmasıdır. Bir kalorifer tesisatında ılık hatta asgari 70 °C, buna karşılık bir bina içinde ise azami 23°C sıcaklık hedeflenmektedir. Bu da tesisat yalıtımında çok daha küçük bir hacim için çok daha yüksek sıcaklık farklarında bir ısı kaybının önlenmesi anlamına gelmektedir. Ancak tesisat yalıtımının genelde çok gözönünde olmaması, çoğu kez bu konunun tüketicinin dikkatinden kaçmasına neden olmaktadır. Halbuki yapılacak tesisat yalıtımının sağladığı enerji tasarrufu yanında, yoğuşmayı ve tesisatın korozyona uğramasını da engellediği ve bina içinde istenmeyen gürültülerin oluşmasına mani olduğu da unutulmamalıdır. Klima kanalları ise, yaygın olarak hem soğutma hem de ısıtma amaçlı kullanılabilmekte ve günümüzde gerek konfor özellikleri, gerekse yatırım maliyeti ve işletme maliyeti açısından ciddi avantaj getirmektedirler. Bu sistemlerde hem soğutmada hem de ısıtmada enerji giderlerini düşürmek, hem de daha konforlu ve sağlıklı bir havalandırma sağlamak açısından ısı ve ses yalıtımı yapılması ciddi önem taşır. Özellikle mekanları soğutmak için harcanan enerji, ısıtma amaçlı harcanan enerjiye oranla daha fazla ve daha maliyetlidir. Yer altı hatlarında muhakkak surette ön yalıtımlı boru sistemleri kullanılmasında ciddi fayda vardır. Son zamanlarda özellikle Avrupa’da yaygınlaşan plastik kökenli boru sistemleri, uzun ömürlü olmaları, bakım gerektirmemeleri, kolaylıkla ve kısa sürede monte edilebilmeleri ve sızıntı problemi yaratmamaları gibi avantajlarla ılık (< +95°C) ve soğuk hatlarda tercih edilmektedir. Kızgın buhar hatları söz konusu ise cam elyaflı veya çelik borular tercih edilmelidir. Tesisat yalıtım malzemesinin seçiminde başlıca kriterler; ısı iletkenlik katsayısı, buhar difüzyon direnci, alev taşımama özelliği, su emmeme özelliği, hijyenik olması, yandığı zaman çıkardığı duman ve zehirli gazın miktarı, bakteri oluşumuna izin vermemesi, mekanik darbelere karşı dirençli olması, uygulamada düşük fire oranları ve geri dönüşümlü bir malzemeden üretilmesi gibi sayılabilir. Malzemenin ekonomikliğine dikkat ederken kalitenin çok önemli olduğu da gözden kaçırılmamalıdır. Başlıca tesisat yalıtım ürünleri olarak ise polietilen köpüğü, kauçuk köpüğü, cam yünü, taş yünü, poliüretan süngerler, melamin köpüğü, vs. sayılabilir.
Yeniliklere açık ve çağdaş profesyonel mekanik taahhüt firmalarının vazgeçemediği bir ürün olan Thermasmart, 6-114 mm çap aralığında ve 6-25 mm kalınlık aralığında boruları ile 241-3000 bayındırlık poz grubunda ve yine 3-32 mm kalınlıkta levhaları ile 265-3000 bayındırlık poz grubunda yer almaktadır.Murat Akın ARIKANThermaflex Yalıtım San. ve Tic. Ltd. Şti. Murat Akın ARIKAN Thermaflex Yalıtım San. ve Tic. Ltd. Şti İlginizi çekebilir... İklimlendirme Sektöründe Karbon Ayak İzinin Azaltılması: Zorunluluk mu, Fırsat mı?İklim krizinin etkileri artık sadece haberlerde gördüğümüz manşetler değil, işimizin bizzat içinde hissettiğimiz gerçekler haline geldi. Kentlerde aşı... 2025 Neden Her Binada Akıllı HVAC Entegrasyonu İçin Dönüm Noktasıdır?Enerji tasarrufundan daha sağlıklı havaya ve öngörücü bakıma kadar akıllı HVAC sistemleri artık isteğe bağlı değil; 2025 yılında bina performansı, uyu... Leed Enhanced Commissioning Çalışmaları Üzerine Kısa Bir DeğerlendirmeBinaların ömrü boyunca dayanıklı, enerji verimli ve konforlu olabilmeleri için mutlaka multi disipliner biçimde olan kalite kontrolleri ile inşa edilm... |
||||
©2025 B2B Medya - Teknik Sektör Yayıncılığı A.Ş. | Sektörel Yayıncılar Derneği üyesidir. | Çerez Bilgisi ve Gizlilik Politikamız için lütfen tıklayınız.