E.C.A.
WAVIN

ISKAV Çalışmalarına Son Sürat Devam Ediyor

26 Kasım 2010 | TEKNİK MAKALE
172. Sayı (NİSAN 2010)
1.041 kez okundu

Isıtma, Soğutma ve Klima Araştırma Eğitim Vakfı (ISKAV), özellikle son yıllarda artan ve çeşitlenen faaliyetleriyle yeni bir vizyon kazandırarak sektörü güçlendirmeyi sürdürüyor. Gerek yayıncılık, gerekse eğitim alanında sektörde pek çok çalışma yürüten ISKAV, sektör dernekleri ile uzun süredir hazırlıklarını yürüttüğü “İş Etik İlkeleri”ni de hayata geçirerek önemli bir çalışmaya imza attı. Vakfın güncel faaliyetleri ve hedeflerini, Yönetim Kurulu Başkanı Metin Duruk ile konuştuk.  

ISKAV Çalışmalarına Son Sürat Devam EdiyorIsıtma, Soğutma ve Klima Araştırma Eğitim Vakfı; İstanbul Teknik Üniversitesi’nin Makina Fakültesi, Yıldız Teknik Üniversitesi Rektörlüğü, KOSGEB ve sektörün önde gelen tüm şirketlerinin ve derneklerinin mütevelli olduğu bir kuruluştur. Bu nedenle, bu kuruluşlar arasında koordinasyon ve sekreterlik görevini yürütüyor. Üniversiteler, sanayiciler ve dernekler arasında çalışan önemli bir öğeyiz.

Tesisat sektörünün dernekleri olan; İZODER, DOSİDER, TTMD ve İSKİD birleşerek sektörde yeni bir platform oluşturdular. Vakfımız, bu sektör derneklerinin üyelerinin ortak çıkarlarını savunmak, kamuoyu yaratmak, bakanlıklarda ve kamuoyuna karşı birlikte davranmak konusunda oluşturdukları bu platformun da sekreteri olup, fuar koordinasyonu da yapmaktadır. 

“Kitaplarımızı yenileyerek, günümüze uyarlıyoruz”

Vakfımızın şu anda dördünü 2004 yılında yayınlamış olduğumuz toplamda beş kitabı var. Bu kitaplarda, hem zaman ve teknik bilgi olarak, hem de hacim olarak birtakım değişikliklere gidilmesi gerekiyordu. Sektörümüzde 2004 ila 2010 yılları arasında inanılmaz gelişmelerin olduğunu düşünüyorum. Biz bile hayatın içindeyken dönüp baktığımızda şaşırıyoruz. Mesela “Klima Santrali” kitabımızı düşündüğümüzde, 2010 yılında her şeyin değişmiş olduğunu görüyoruz. Enerji verimliliğinden, yönetmeliklerden standartlara kadar her şey değişikliğe uğramış. Editörlerimiz aynı kalmak suretiyle kitaplarımızı yeniden elden geçirmeyi hedefledik. İlk etapta bu dört kitabımızı yeniden yayınlayacağız.

Bu kitaplardan ilk olarak “Klima Santralleri” kitabımızı elden geçiriyoruz, çünkü bunun acilen yayımlanması gerekiyor. Klima santrallerinde hem yeni standartlara, hem de enerji verimliliğine yönelik yeni direktiflere yer veriyoruz. Örneğin; hijyenik klima santralinden, özellikle eski kitabımızda hemen hemen hiç bahsedilmemişti. Bu dönem içinde gerçekleşmiş olan yeni gelişmeler, filtreler, yeni batarya standartları vb. enerji verimliliğine yönelik motor standartları, gibi her şey elden geçiriliyor ve yeniden yazılıyor. Bu kitap üzerinde yaklaşık üç aydır çalışılıyor. Nisan ayı içinde, ISK SODEX’ten önce bitmiş olacağını tahmin ediyorum.

İkinci düzeltilecek kitabımız da “Bireysel Klima” kitabıdır. Bu yeni Bireysel Klima kitabına VRF’yi de ekliyoruz, çünkü o konuda çok fazla gelişme oldu. VRF’nin 3. nesli çıktı, klima cihazlarıyla klima santrallerinin beraber çalışması olanağı doğdu. Biz de bunların hepsine kitapçığımızın içinde yer vermeyi hedefliyoruz. Enerji verimliliğine yönelik olarak belirlenmiş olan; A sınıfı, B sınıfı, C sınıflarının ne olup, olmadığını inceliyoruz. Ayrıca gazlar konusundaki gelişmelere de kitabın içinde yer veriyoruz, çünkü gazlar 2004 yılından beri inanılmaz gelişim ve değişim gösterdi. Bu kitaba ek olarak, küçük kazanlar ve kombiler konusundaki kitabımız ve sonra da “Buhar Kazanları” kitabımız sırayla revizyona uğrayacaklar. Tüm bunlara ek olarak ayrıca, ağırlıklı olarak soğutma konularında olmasını planladığımız dört kitap daha yayınlayacağız. Bu kitapların, soğutma grupları ve soğuk hava depoları gibi konuları kapsamasını planlıyoruz.

Hüzeyin Bulgurcuoğlu’nun yazdığı ve iklimlendirme soğutma tesislerinde kompresör bakımı konusunda bir kitabımız daha var ama onu yenilemeye şu anda gerek duymuyoruz. Yoğun bir çalışma içerisinde olan Kitap Komisyonumuzun başkanı ise ISKAV Başkan Yardımcısı Mustafa Arslancan’dır. 

“Amacımız “test and commissioning”i Türkçe’ye kazandırmaktır”

Fonksiyon test ayar kontrol konularına çok önem veriyoruz. Komisyon başkanı İsmet Gencer, sekreteri Mustafa Bilge’dir. Yoğun bir çalışma içerisindeyiz ve hedefimiz ASHREA standartları içinde fonksiyon test ayar kontrol çalışmalarının Türkçe’ye kazandırılmasıdır. Çalışma standartlarını tariflemeye çalışıyoruz ve bu konuyu ülkemizde belli bir yere oturtmak istiyoruz. İngilizce anlamıyla “test and commissioning”in vakıf için ihtiyaç duyulan bir dal olduğuna inanıyoruz. Mutlaka desteklenmesi, Vakıf tarafından sonuçlandırılması ve bu konuda özel şirketlerin devreye girmesi gerekiyor. Avrupa’da ve Amerika’da “test and commissioning” konusunda çok fazla belgelendirilmiş, akredite edilmiş şirket var ve “test and commissioning” başlı başına bağımsız bir iş. Bu konuda bir üçüncü tarafın olmasını, konunun sağlam bir zemine oturmasını istiyoruz. Bunun Türkiye’de henüz iyi bir tanımını oluşturamadık. Bu şirketler gelişinceye kadar başlangıçta Vakfın iktisadi işletmesi üzerinden profesyonel hizmet vermeyi hedefliyoruz.

Şu anda yurtdışı müteahhitlik şirketleri “test and commmissioning” ücretini çok büyük paralar ödeyerek, A.B.D. gibi kimi yurtdışı ülkelerinden sağlıyor. Bu işin sırf bu nedenle olsa bile hakikaten bizim tarafımızdan yapılmasının gerektiğini düşünüyorum. Ayrıca bu işin ülkemizdeki mühendisliğin gelişmesine de katkı sağlayacağına inanıyorum. Bir çok insana mühendislik hizmetlerinde yeni iş alanları yaratacağı için konunun çok önemli olduğunu düşünüyorum.

Türkiye’de birçok alanda uygulamaların geciktiğine inanıyorum. Örneğin CE Belgesi kullanımında bile niye bu kadar geç kaldığımızı sorgulamamız gerekiyor. Biz Vakıf olarak bunun başlangıcı olmak istiyoruz, önce bunun temellerini atacağız, sonra bir takım şirketlerin de ortaya çıkacağına inanıyoruz. Rekabet de olacak, kalite yükselecek ve bunun önemli bir mühendislik hizmet dalı olacağına inanıyoruz. 

Vakfın çok önemli bir başka özelliği var ki, o da üçüncü taraf olmaktır. Tarafsızlık konusunda çok önemli bir güvenilirliğe sahibiz. Üniversiteler bir tarafta, bütün sektörün kabul ettiği şirketler bir tarafta; geçmişten gelen müthiş bir geleneği ve potansiyeli var. O anlamda Vakıf iyi bir başlangıçtır.

ISKAV Çalışmalarına Son Sürat Devam Ediyor“Hedefimiz akredite olmuş uluslararası bir kuruluş haline gelmektir”

Vakıf şu anda zaten isteyene “test and commissioning” işini yapıyor ve ücretini de alıyor. 2010 yıl sonuna kadar bu faaliyetimizin alt yapısını güçlendirmek için uğraşıyoruz. Talep geldiği zaman tarafsız bir kuruluş olarak gidiyoruz, herhangi bir ölçüm yaparak, kapasite değerlerinin bulunması şeklinde hizmet veriyoruz. Bu faaliyetimiz iki, üç yıldan beri talep karşılığında yapılabilmektedir ama hedefimiz bu değil. Hedefimiz, akredite olmuş uluslararası bir kuruluş haline gelmektir.

Onun için gerekli koşullar ise; gerekli bütün belgeler hazırlanacak, uluslararası bazı ortaklıklar yapılacak, onların tecrübeleri aktarılacak veya onlarla birlikte davranılacak ya da kendimiz tam bağımsız olarak akredite edileceğiz. Bunlardan birini seçecek ve bağımsız bir ‘test and commissioning’ kuruluşu olacağız. Hedef ise yıl sonuna kadar altyapısını halledip, bu sistemi oturtmaktır. Bu konunun tanıtımının da Nisan veya Mayıs aylarında yapılması planlanıyor. Zaten bu konuda “Fonksiyon Test Ayar Kontrol Komisyonu” başkanı İsmet Gencer ve sekreteri Mustafa Bilge’nin yoğun çalışma- ları var.

“Eğitim çalışmalarına büyük önem veriliyor”

Eğitim komisyonumuz da çok yoğun olarak çalışmalarını sürdürüyor. İki türlü eğitimin üzerine gidiyoruz: İlki, sektörümüzün ihtiyacı olan gelişmeye açık eğitimler, yöneticilerimize yönelik eğitimler; iletişimden tutun finans yönetimi gibi eksik olan konuları belirleyip, geliştirmek üzere sektörümüze eğitim planlarını sunuyoruz. İkinci ve yeni hedef olarak ise, teknik eğitimleri aldık. Teknik eğitimlerde ise mühendis ve tekniker seviyesinde, farklı kategorilerde teknik eğitim vermeyi düşünüyoruz. Bütün dokümanlar hazırlandı. İklimlendirme, soğutma, klima konularında teknik eğitimler verilecek ve hepsi sertifikalandırılacak, dokümante edilecek. ISKAV’dan eğitim alındığı zaman, sektörün kabul potansiyeli yüksek olduğu için bunu önemli bir görev olarak görüyoruz.Eğitimlerin kalitesini yükselterek herkesin kabulleneceği türden sertifikalı teknisyen eğitimi vermek istiyoruz.

Bunun yanında Mesleki Yeterlilik Kurumu’yla birlikte çalışmalarımız sürüyor. Eğitim komisyonumuz sektörümüzün mesleki yeterlilik konusundaki standartların tanımlanması konusunda İstanbul Ticaret Odası’nın yürüttüğü çalışmalar kapsamında katkıda bulunuyor. Bu çalışma grubunun içinde çeşitli derneklerle birlikte Vakıf olarak sisteme koordinasyon sağlamaya çalışıyoruz. 
Bir de bu sene işsizlerin eğitilmesi yönünde İŞKUR’un sürdürmüş olduğu eğitim programına müracaat ettik ve Vakfımız eğitimci olarak kabul gördü. İstanbul’da Çalışma Bakanlığı’yla birlikte sektörümüzün ihtiyacı olan asgari eğitimlerle eleman kazandırılmasının çalışmalarını sürdürüyoruz. Bu seneki eğitim komisyonu başkanımız Cem Savcı tarafından yönetiliyor, eski başkanımız Vural Eroğlu ise yardımcı oluyor, destek veriyor. Eğitimleri; Yıldız Teknik Üniversitesi’nin Maslak Yerleşkesi’nde ve yine Yıldız Teknik Üniversitesi’nin Sosyal Tesisleri’nde ve ayrıca vakfımıza üye şirketlerin tesislerinde veriyoruz. 

“Teknik liselerde ve yüksek okullarda eğitim veren eğitmenlerimize eğitim veriyoruz”

Eğitime yönelik en önemli aktivitelerimizden biri de, Türkiye’deki teknik liselerde ve yüksek okullarda eğitim veren eğitmenlerimizin eğitimi konusunda yaptığımız çalışmalardır, ki bunlara büyük önem vererek devam etmekteyiz. Her sene 40-50 öğretmen Türkiye’nin çeşitli bölgelerinden geliyorlar, Milli Eğitim Bakanlığı’ndan herhangi bir yolluk vs. alamazlarsa, biz karşılıyor ve onların iaşelerini sağlıyoruz. Okullardaki iklimlendirme soğutma alanında çalışan eğitimciler bize başvurursa hemen programa dahil ediyoruz. Bu eğitimleri temmuz, ağustos aylarında yapıyoruz. Konaklama için ise bu yıl İstanbul Teknik Üniversitesi’nin Maslak’taki yurtlarını kullanacağız. Bunların tüm masrafları Vakıf tarafından karşılanıyor. Çünkü eğitmenlerin eğitimine çok inanıyoruz. Teknik liselerde, yüksek okullarda çocuklar iyi eğitilecekse, önce eğitmenlerinin eğitilmesi gerekiyor. Bu eğitimleri bir haftalık programlarda yapıyoruz. Onlara dokümanlar hazırlıyor, çeşitli CD’ler veriyoruz; olabildiğince her türlü desteği sağlıyoruz. Bu zaten eskiden beri sürmekte olan bir çalışmadır. 

“Sektörde iş etik ilkelerini belirledik”

Yeni sonuçlandırdığımız bir başka konu ise, “Sektör İş Etik İlkeleri”dir. Tüm sektör derneklerinin yönetim kurullarından geçti ve imzalandı. İSEDKO dediğimiz iklimlendirme klima soğutmanın özel konseyini kurduk ve Etik Konseyi de oluşturuldu. Vakıfın sekreterliğinde gene arşiv tutulacak. Bizim vakıftaki etik komisyonu başkanımız Cem Savcı ve İsmet Gencer bu çalışmaya çok katkıda bulundu. Bütün derneklerin kabul edeceği noktaya getirmek zor olduğu için, bu çalışma çok kolay olmadı. Ancak, şu anda her şey hazır. Bu yaklaşık dört yıla yakın bir çalışma sonucunda oldu ama ancak kabuller de yeni bitti. “Sekiz Ar-Ge projemiz Clima 2010’un sunumuna kabul edildi”Fuar çalışmalarında hedeflerimiz ve amaçlarımız büyük. Fuarları, tüm sektörün uluslararası ticari anlamda yurtdışına açılması anlamında, aynı zamanda uluslararası firmaların da gelip, burada kendilerini sunmaları yönünden çok önemli bir aktivite olarak görüyoruz ve bunu da destekliyoruz. 

Türk Tesisat Mühendisleri Derneği’nin Clima 2010 Kongresi aktivitesine TTMD’nin talebiyle tümüyle destek verdik ve TTMD ile sürekli bilgi alışverişi içerisindeyiz. Yapmış olduğumuz en önemli aktivite olarak Araştırma Geliştirme Fonu’na katkıda bulunduk ve İZODER, DOSİDER, TTMD ve İSKİD ile beraber yedi tane projeyi destekledik. Bunlar Ar-Ge projeleridir. Bu desteklerin sonucunda yedi proje ve bir de Friterm’in desteklemekte olduğu proje ile birlikte sekiz proje için Ar-Ge çalışması yapıldı ve hepsi Clima 2010’un sunumuna kabul edildi. Bu projeler kabul edilirken de Türk jüri üyeleri bizim ülke projelerine oy vermedi, yalnız yabancılar oy verdiler. Desteklemiş olduğumuz projelerin tamamı Antalya’da sunuma kabul edilmiştir. Bu bizim için çok onur verici, çok önemli bir aktivitedir.

Yarışmalarda Ödüller KazanılıyorVakıf ve İZODER, DOSİDER, TTMD ve İSKİD beraberce bu projelerin yanında üniversiteler arası bir proje yarışması da yaptı. Konu Enerji Verimliliği’ne yönelik idi. Bu yarışmadan en sona kalan bir projemiz şu anda Antalya’da uluslararası öğrenciler arasında yapılacak olan yarışmaya layık görüldü. ISK SODEX Fuar’ı açılışında bu yarışmada dereceye girmiş olan projelere ödülleri verilecek. 

Ayrıca teknik lise ve yüksek okullar arasında iklimlendirme, soğutma, klima sektöründe çalışan öğrenciler arasında da bir yarışmamız var ve bu şu anda sürüyor. Bunun konusu da “Enerji Verimliliği”dir. Onun da sonuçları önümüzdeki günlerde açıklanma safhasında. ISK SODEX’e yetişecek ve ödülleri de orada verilecek. 

Ek olarak ilkokullar arası resim yarışmamız sürüyor; konusu ise çevre ve enerji verimliliğine yönelik olup, sonuçlanma tarihi 20 Nisan’dır. Bu yarışmanın ödüllerini ISK SODEX kapsamında kazanan öğrencilere ve öğrenci danışmanı olan eğitmenlerimize vermek üzere hazırlanmış bir programımız var.

Amacımız Vakfımızın bu çalışmalarını tabana yaymak ve özellikle ilkokullar seviyesinde çevre bilincini yükseltmek. Bunları sürdürmek bizi çok mutlu ediyor. Tabi bunların Vakfın tek başına yaptığı aktiviteler olduğunu söyleyemem. Çünkü buna maddi desteği, dört derneğimiz ile birlikte Hannover Messe de vermektedir.

“Hedefimiz; gelirler seviyesini üçe, dörde katlamak ve aktiviteleri artırmaktır”

Yeni yönetim kurulumuz çok geniş bir tabana yayılı olarak seçildi ki içinde; DOSİDER’den İZODER’den, İSKİD’ten ve TTMD’den üyeler var. Ayrıca İTÜ Makina Fakültesi ve YTÜ’den olmak üzere iki öğretim üyesi ve yedek yönetim kurulu üyelerimizle aktif çalışmalar yapmaya çalışıyoruz. Vakıf, gelecek dönemde yapmak üzere üç yıllık bir projeksiyon oluşturdu. Bu projeksiyonda hedefimiz; gelirler seviyesini üçe, dörde katlamak ve aktiviteleri artırmaktır. 

Şu anda Vakıfta çalışan iki profesyonelimiz var ama biz profesyonel sayısını artırmayı da hedefliyoruz ve en kısa zamanda sayıyı dörde, beşe çıkartmayı hedefliyoruz. Biliyorsunuz bu konu “yumurta tavuk, tavuk yumurta” hikayesi gibidir. Profesyonel olduğu zaman gelirler yükseliyor, gelirler yükseldiği zaman profesyonel olunuyor. Yapılacak çok iş var ama kadrolarımız yok. Bu işleri amatör olarak yapmayı hedeflerseniz bir yere varamazsınız. Bütün derneklere baktığınız zaman bazıları beş, bazıları ise 20 tane profesyonelle çalışıyorlar. Bizim bakışımız derneklerin profesyonel yapılanmasını güçlendirmektir. O güçlendirmeyi ne kadar artırırsak daha fazla ürün üretir, daha fazla katkı koyar, koyduğumuz katkı kadar da sektörden geri dönüş alırız. 

Çok güzel, güçlü bir yönetim kuruluna sahibiz. Yönetim kurulumuz gençleşti ve yeni döneme baktığımız zaman yapılacak çok iş olduğunu düşünüyorum. Onun sonucunda da daha çok çalışmamız gerekiyor. Başarılı olacağımıza ve sektörümüze katkıda bulunacağımıza inanıyoruz. Sektörümüzün her yönden büyük potansiyeli var ve gelecek ülkemiz için parlak olacaktır.


 

İlginizi çekebilir...

İklimlendirme Sektöründe Karbon Ayak İzinin Azaltılması: Zorunluluk mu, Fırsat mı?

İklim krizinin etkileri artık sadece haberlerde gördüğümüz manşetler değil, işimizin bizzat içinde hissettiğimiz gerçekler haline geldi. Kentlerde aşı...
3 Haziran 2025

2025 Neden Her Binada Akıllı HVAC Entegrasyonu İçin Dönüm Noktasıdır?

Enerji tasarrufundan daha sağlıklı havaya ve öngörücü bakıma kadar akıllı HVAC sistemleri artık isteğe bağlı değil; 2025 yılında bina performansı, uyu...
1 Mayıs 2025

Leed Enhanced Commissioning Çalışmaları Üzerine Kısa Bir Değerlendirme

Binaların ömrü boyunca dayanıklı, enerji verimli ve konforlu olabilmeleri için mutlaka multi disipliner biçimde olan kalite kontrolleri ile inşa edilm...
7 Nisan 2025

 
Anladım
Web sitemizde kullanıcı deneyiminizi artırmak için çerez (cookie) kullanılır. Daha fazla bilgi için lütfen tıklayınız...

  • Boat Builder Türkiye
  • Çatı ve Cephe Sistemleri Dergisi
  • Enerji & Doğalgaz Dergisi
  • Enerji ve Çevre Dünyası
  • Su ve Çevre Teknolojileri Dergisi
  • Tersane Dergisi
  • Yalıtım Dergisi
  • Yangın ve Güvenlik
  • YeşilBina Dergisi
  • İklimlendirme Sektörü Kataloğu
  • Yangın ve Güvenlik Sektörü Kataloğu
  • Yalıtım Sektörü Kataloğu
  • Su ve Çevre Sektörü Kataloğu

©2025 B2B Medya - Teknik Sektör Yayıncılığı A.Ş. | Sektörel Yayıncılar Derneği üyesidir. | Çerez Bilgisi ve Gizlilik Politikamız için lütfen tıklayınız.