
*Hangi bağımsız denetleme kuruluÅŸu seçilmeli?
*Sertifikalandırmadaki hususlar nelerdir?
*Ürün Sertifikasyonun uygun ve tam yönetilmesi için seçmiÅŸ olduÄŸunuz nitelikli ÅŸirketlere nasıl güvenebilirsiniz?
Yaygın olarak bilinen yanlış inanışlar ÅŸöyledir;
Yanlış 1: Ürünün üretici nezdinde sertifikalanması; bağımsız denetleme kuruluÅŸunun saÄŸladığı sertifikasyon ile aynı hassasiyet ve özeni gösterir.
Yanlış 2: Tüm ürün sertifikasyon kuruluÅŸları eÅŸit yeterliliktedir.
Yanlış 3: Ürünün dökümanında belirtilen standartlar; ürünün bir sertifikaya sahip olduÄŸu anlamına gelir.
Yanlış 4: Yedekli SIL 2 ürünleri ve SIL 2 süreçleri kullanılarak SIL 3 seviyesine ulaÅŸabiliriz.
Hatalar genellikle yanlış terminolojiler ile çoÄŸalır. Burada önemli olan birkaç tanımdan bahsedebiliriz.
Standart: Uygun sistemin karşılanmasına baÄŸlı olarak doÄŸrulanmış bir kabul tanımıdır. Teknik ve kanıtlanabilir dil kullanır böylece bir endüstri için yerel ve uluslararası gruplar en doÄŸru uygulamaları belirlerler. IEC 61508 ve IEC 60079-29-1 standartlara örnektir. Standartlar asgari kabul edilebilir kriterleri belirler. Güvenlik hedefleriniz daha yüksek bir standarda belirlenmeli.
Akreditasyon Kurumu;
Gerekli bilgi, birikim ve titizliÄŸe sahip, çözümler ile ilgili sertifikalama fonksiyonunu saÄŸlayabilen firmaları tanımlayan kuruluÅŸlardır. ANSI (Amerika Ulusal Standart Enstitüsü) bir akreditasyon onay kuruluÅŸudur.
Ürün Sertifika KuruluÅŸu: Ürün kalitesi, hizmet kalitesinin ve sistemlerin standartlar doÄŸrultusunda incelenmesi ve denetlenerek uygun sertifikayı saÄŸlayabilen kuruluÅŸlardır. Exida akredite edilmiÅŸ bir fonksiyonel güvenlik(SIL) ürün sertifikatörüdür.
Sertifikasyon: Belirli bir çözümün (ürün, hizmet veya sistem) standartları karşıladığını belirler. DeÄŸerlendirme testleri sonucunda çözümün güvenli, iÅŸlevsel ve beklenen ÅŸekilde gerçekleÅŸtiÄŸi teyit edilir. UyumluluÄŸun belirlenmesi durumunda, çözüm ile ilgili fonksiyonel güvenlik sertifikası oluÅŸturulur. Geçerli sertifikasyon için onaylayıcı kuruluÅŸun, kullanılan standartlar ile ilgili akredite olmuÅŸ olması gerekmektedir.
Firmanın kendi sertifikasyonunu alması riskli olabilir.
Güvenlik amacıyla düzgün bir ÅŸekilde sertifikalandırılmış alev ve gaz dedektörlerinin seçimi hayati önem taşır. Sürecin her adımının hassas bir ÅŸekilde deÄŸerlendirmesi gereken birçok husus vardır. Operasyonel verimlilik, Maksimum verim ve genel güvenlik gerektiren kapsamlı dikkat bu hususlar arasındadır. Sonuç olarak, doÄŸru belgelendirme, doÄŸru kurulum ve bir ürünün günlük iÅŸlemlerini en yüksek güvenlik standardına ulaÅŸması gerekmektedir.
Bu makale ürün sertifikalanmasının adımlarını anlatmaktadır. Hatta düzgün kurulmuÅŸ ve çalışan ürünler ve yasal bir ürün sertifikasyonuna sahip olmadıkça güvenlik özelliklerini saÄŸlaması beklenmemelidir. Genellikle yanlış bilinen, ürün sertifikasyonunun; ekstra ve özel kullanım ÅŸartlarında düzgün bir fonksiyonel güvenliÄŸin kabul edilmesinin, güvenlik için çok önemli olduÄŸudur. Fonksiyonel güvenlik tahmin edilebilir bir durumda daha önceden belirlenen baÅŸarısızlığı izin verir. Bu nedenle ürün sertifikasındaki yanlışlar bir felaket esnasında kendi kendilerine ortaya çıkacaktır. Tam ve güvenilir fonksiyonel güvenlik sertifikasyonu dikkat gerektirir.
Yerel Güvenlik standartlarına uyum çok karmaşık bir konudur. Binlerce yerel, bölgesel ve ulusal standartlar ve çok sayıda ekipman seçeneÄŸi, Akreditasyon kurumu ve bağımsız denetleme kuruluÅŸları vardır. Ürün sertifikatörünün seçimi ( aynı zamanda ürün sertifikasyon kuruluÅŸu veya onaylanmış kuruluÅŸlar olarak bilinirler), tanınmış akreditasyon onay kuruluÅŸu tarafından özel standartlara ve yeterliliklerin deÄŸerlendirilmesi gerekir.

Akreditasyon kurumu ve ürün sertifika kuruluÅŸları yerel operatörler tarafından genellikle daha az bilinirler. Bir akreditasyon kurumu; (Ör. ANSI, OSHA, CNAS, UKAS) resmi bir süreç üzerinden, ürün sertifika kuruluÅŸunun yeterliliÄŸini, detaylı güvenlik standartlarıyla deÄŸerlendirir.
Ürünleri sertifikalayan ÅŸirketlerin sayıca çok fazladır.(Ör: Exida, FM, SIRA, UL ve TÜVRheinland ve benzeri) Onlar sertifikasyon için gelindiÄŸi zaman, ürünün çeÅŸitli yeteneklerini sunabilirler. Bu süreç içerisinde potansiyel bir zayıf nokta vardır. Özel gereksinimlerinizin araÅŸtırılması ve saptanması için bir ürün sertifikatörü seçimidir. Ürün sertifikatörünü düÅŸünerek seçmeniz kritiktir. Sertifika hedefinizi baÅŸarmak ve ürününüzün ilgili standartlara uygunluÄŸunun ispatı için büyük olasılıkla birden fazla ürün sertifika kuruluÅŸunun kullanılması gerekecektir.
Tüm ürün sertifika kuruluÅŸları eÅŸit kaliteye sahip deÄŸildir.
Akreditasyon kurumları; ürün sertifika kuruluÅŸlarının deÄŸerlendirilmesinden sorumludur. Böyle kurumlar; ürünlerin test ve sertifikalarını saÄŸlayan ürün sertifika kuruluÅŸlarının beklenen performans seviyelerini karşılaması için gerekli olan yetkinlik ve uygunluklarına bakarlar.
Akreditasyon kurumlarının sorumlulukları, ürün sertifika kuruluÅŸlarının rutin olarak denetiminin ötesindedir. Çalışmaları arasında, önemli poliçe dokümanlarının onayı, deÄŸerlendirme sürecinin gözden geçirilmesi ve sertifika kuruluÅŸunun deÄŸerlendirme programlarının izlenmesidir. Akreditasyon kurumları ürün sertifika kuruluÅŸlarına, IEC standartlarını da içeren, gösterilen yetkinlik üzerinden baz alınan bir akreditasyon belgesi verirler.
Akreditasyon kurumu, ürünlerin düzgün bir ÅŸekilde sertifikalandırıldığından emin olmayı hedefler. Bu, ÅŸu anlamlara gelmektedir:
1. Ürün, tescilli sertifika iÅŸareti ile etiketlenir.
2. Ürün sertifika kuruluÅŸu sertifikasyonu çıkarırken, akreditasyon kapsamı içinde olan ve iyi bilinen bir test standardı uygular.
3. Ürün sertifika kuruluÅŸu, sertifikasyonu bilinen bir tesisinden çıkartır.
Yukarıdaki 1. ve 3. maddeler genelde iyi anlaşılır ve uygulanır. Ancak, birkaç ürün sertifika kuruluÅŸu, IEC 61508’e göre akreditasyonlarının kapsamı çerçevesinde fonksiyonel güvenlik sertifikaları sunar (madde 2). Bu kritik adım olmadan resmi yeterlilik olamaz ve güvenlik seviyesi tehlikeye atılabilir.
IEC 61508 standardı “yeterlilik kanıtı” deÄŸerlendirmelerini gerçekleÅŸtirenlerin tüm kuruluÅŸlar için gereklidir. Resmi bir yetkili veya akredite olunma durumu gerekmemesine raÄŸmen, IEC 61508 sertifikalı ürünleri sipariÅŸ eden birçok müÅŸteri teknik yeterlilik seviyesinin yüksekliÄŸini gösteren bir ürün sertifika kuruluÅŸu talep eder.

Biliyor muydunuz?
Fonksiyonel güvenlik hedeflerinize ulaÅŸmak için SIL, performans ve tehlikeli bölge akreditasyonunun kontrolü çok önemlidir. Aralık 2015 itibariyle üç alanda da akreditasyon elde eden hiç bir kurum yoktur fakat bazı kurumlar, akredite olmadıkları halde sertifikasyon sunmaktadır.
Örnek olarak bir ürüne, IEC 61508’i karşıladığına dair bir sertifikasyon verebilmek için, ürün sertifika kuruluÅŸu, aÅŸağıdaki örneklerde belirtildiÄŸi gibi, fonksiyonel güvenlik alanları içinde tam yeterlilik sahibi olmalıdır:
• Mekanik tasarım (stres koÅŸulları, kullanım ömrü, sistematik tasarım prosedürleri)
• Yazılımsal tasarım (Yazılım hata mekanizması ve sistematik tasarım prosedürleri)
• Elektronik donanım (elektronik donanım hata mekanizması ve sistematik tasarım prosedürleri)
• Donanım hata modları, etkileri ve teÅŸhis analizi (FMEDA)
• Donanım olasılıklı hata analizleri (stres koÅŸulları ve kullanım ömrü)
• Yazılım ve donanım test prosedürleri ve yöntemleri.
• Kalite prosedürleri, doküman kontrolü ve fonksiyonel güvenlik yönetimi.
Dokümantasyondan ne öÄŸrenebiliriz ve ne öÄŸrenemeyiz?
Ürünlerin deÄŸerlendirilmesi, ürün sertifikasının deÄŸerlendirilmesi yoluyla geliÅŸtirilebilir. Sertifikalar, ürünlerin seçimine yardımcı olmak için ek detaylar sunar. Her sertifika, karşılanan standartları ve sertifika vermek için kullanılan yayın yılını içerir. Fonksiyonel güvenlik sertifikası için standardın belirlendiÄŸi tarih, ürünleri doÄŸru bir ÅŸekilde karşılaÅŸtırabilmek için kritik öneme sahiptir.
ÖrneÄŸin, IEC61508:2000’in (Edition 1) yayımlanan versiyonunda bulunan güvenlik arızası kırılma deÄŸerleri, 2010’a (Edition 2) göre daha az detaya sahiptir ve bu yüzden daha az güvenilirdir. İki versiyon arasındaki fark, FMDEA hesaplarının artık güvenlik ile iliÅŸkili olmayan bileÅŸenleri içermesi gerekliliÄŸinden kaynaklanmaktadır. Yeni standart, ilgili bileÅŸen deÄŸerlendirilmesinin yapılmasını, bilgi amaçlı güvenlik kılavuzunun oluÅŸturulmasını gerekli kılmaktadır.
Fonksiyonel güvenlik sertifikasında bir diÄŸer önemli konu, SIL3 üreticisinin süreç kabiliyeti, bir SIL3 kapasite sertifikası düzenlenmesi esnasında göz önüne alındırılmasıdır. Artık SIL 2 üreticisinin, yedekleme ile ürününün SIL 3 uyumlu olduÄŸunu belirtmesi mümkün deÄŸildir. Üretici öncelikle SIL3 uyumlu bir geliÅŸim sürecini kanıtlamak zorundadır. Süreç kabiliyeti, ürünün tasarımsal dayanıklılığının saÄŸlanmasının ölçümünü yapabilmek için öncelikli olarak gereklidir. Fonksiyonel güvenlik sertifikasyonu yetkinliÄŸi bulunan ürün sertifika kuruluÅŸları, üreticinin ürününün ve sürecinin yeterliliÄŸini belirleyecektir.

Kavram Yanılgısı: SIL 2 uyumlu ürün ve süreç yedeklendiÄŸinde sonuç SIL 3 olmamaktadır.
Üreticilerin iddia ettiÄŸi kabiliyetler üzerindeki ek bilgi, ürün güvenlik kılavuzu incelenerek elde edilebilir. Bu durum, ürünün ve süreç güvenlik sertifikasyonunun saÄŸlamlığının belirlenmesi için gereklidir. Bir ürünün, güvenlik kılavuzunda belirtilen dayanıklılık testi aralığı, düzgün bir devamlılık saÄŸlamak için ürünün kullanımı sırasında gereken bakım ihtiyaçlarını tarif eder.
Yüksek SIL kapasiteli bir ürünün saha bakımı pahalı olabilir. Güvenlik kılavuzlarında belirtilen bu detaylar, ürünlerin karşılaÅŸtırılması yapılırken detaylı olarak incelenmelidir.
Aynı zamanda, ürünün SIL uyumluluk sertifikasının olması, ürünün performansının onaylandığı anlamına gelmemektedir. Ürünün SIL yeterlilik sertifikasında, çeÅŸitli yönetmelikler ve standartlar listelenmiÅŸ olabilir. Bu listede belirtilenler, hepsinin uygunluÄŸunun saÄŸlandığı anlamına gelmez. Listedeki yönetmelik ve standartlar, deÄŸerlendirmede bunların göz önünde bulundurulduÄŸu anlamına gelir. Yönetmelikler, her kurum tarafından akredite olmuÅŸ deÄŸildir. Ürünün uygun bir ÅŸekilde sertifikalandırılmasının tek yolu, sertifikasyon testi sonuçlarının ilgili standarda uygun olduÄŸunu belirlemekten geçer.
Özet Olarak
Tehlikeli endüstriyel uygulamalarda riskleri azaltmak için tasarlanan ürünler, belirli standartlara göre sertifikalı olmalıdır. Ürün sertifikasyonu sunan kurumlar ürünlerin, fonksiyonel güvenlik gereksinimlerini karşıladığına emin olmak için kontrol edilmesinden sorumludur. Ürün sertifika kuruluÅŸlarının hepsi sizin gereksinimlerinizi karşılayamaz. Ürünlerin fonksiyonel güvenlik sertifikasyonları yapan kuruluÅŸların, IEC 61508’e akredite olmuÅŸ olmaları zorunludur. Akredite olmuÅŸ sertifika kuruluÅŸu sadece ürünü ve süreci deÄŸil, ilgili bilginin güvenlik kılavuzunda bulunmasını da kontrol edecek yeterlilikte olmalıdır. Ürünün ve sürecin güvenli olarak iÅŸleyebilmesi için, güvenlik kılavuzu ve üreticinin saÄŸladığı dokümantasyona uyulmalıdır. Ancak o zaman, ürünün ve sürecin en yüksek seviyede güvenilir olarak çalışması saÄŸlanmış olacaktır.

Süreçlerinizi deÄŸerlendirmek için matrisi kullanın
Bölgenizdeki sertifikasyon sunan grupların yeteneklerini deÄŸerlendirin. İhtiyacınız olan seviyeye göre akredite olmuÅŸlar mı? Hangi alanlarda uzmanlar ve hangi alanlarda güvenilir kaynaklar olarak kurulmamışlar?
Detronics Onay MühendisliÄŸi Müdürü Jon D. Miller tarafından yazılmıştır.
Çeviri: Emo Ayvaz Yangın Sistemleri A.Åž.
R E K L A M