
Küresel Dönüşümde Değişen ve Gelişen Şirketler, KOBİ’ler![]()
![]()
Twitter da bir tür bilgi çekme sistemi olarak değerlendirilebilir. İnsanlar sisteme dahil oluyor ve izlemek istedikleri kişiden gelen bilgileri çekiyorlar. Gerek internet, gerekse sosyal medya aracılığı ile alınan bilgilerle, yapılan planlar anında değiştirilebiliyor. Yöneticilerin sadece stratejiye değil, şirketi farklı kılacak daha derin becerilere odaklanması gerekiyor.
Dünya ekonomisinde hızlı bir değişim ve dönüşüm süreci yaşanmaktadırD. Küresel krizin belirginleştirdiği bu değişim ve dönüşüm süreci dünya ekonomisine yönelik algı ve kabulleri kökten değiştirmektedir. Dünyanın ekonomik güç merkezleri batıdan doğuya kayarak yer değiştiriyor ve bu gelişmeye bağlı olarak ölçekler ve yaklaşımlar da değişiyor.
Bu bağlamda özellikle KOBİ’ler bugün artık bütün dünyada her zamankinden daha önemli hale gelmiş, küresel rekabetin asli unsuru olarak ekonomi gündeminin merkezine oturmuş bulunmaktadır.
Türkiye her alanda değişim ve dönüşümü gündemine almış, küresel rekabete geniş bir vizyonla girmiş bulunmaktadır. Bu rekabet zemininde öne geçmenin tek yolu, şirketleri, özellikle KOBİ’leri değişim ve dönüşüm sürecine katmaktan geçmektedir. Makro düzeyde sağlanmış olumlu gelişmelere rağmen, mikro düzeyde KOBİ’lerin küresel rekabetin gerektirdiği yapılanmada zorlandıkları gözlenmektedir. 21-22 Mart 2012’de yapılan 8.KOBİ Zirvesi, KOBİ’lerin desteğe ihtiyacı bulunduğuna, dönüşümde KOBİ’lere yol gösterecek, güç ve direnç aşılayacak kapsamlı ve kalıcı politikaların önemine dikkat çekmiştir.
Şirketlerdeki değişim ve dönüşümü başlatacak yeni dönemin kilit kavramı yenilikçilik –inovasyondur. İşletme felsefesinin değiştirilmesi dahil kökten bir zihinsel ve yapısal dönüşümü ima eden bu hareketin kaldıraç kavramı da girişimciliktir. KOSGEB eksenli geniş bir kamu ve STK katılımıyla kurulan Girişimcilik Konseyi bu yönde atılan isabetli bir adım olmuştur. Girişimcilik kültürünün kadınlar arasında gelişmesine ve kadın girişimci potansiyelinin nicelik ve nitelik bakımından yükselmesine katkıda bulunmak üzere Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) bünyesinde faaliyet gösteren TOBB İl Kadın Girişimciler Kurulları ve oluşturulmakta olan TOBB İstanbul Kadın Girişimciler Kurulu yine önemli örgütlerdir.
Girişimciliğin yaygınlaştırılması ekseninde bir dönüşüm sürecini yönetmekte güçlü bir destek ve teşvik sistemi olması kaçınılmazdır. Ülkemizde oldukça fazla olan girişimcilik, Ar-Ge ve inovasyon teşvik ve desteklerinin sisteme mal edilmesi, bölge, sektör ölçek sınıflandırmalarında optimum bir örtüşmenin sağlanması gerekir.
Türkiye, ithalata dayalı büyümeden, ihracata dayalı büyüme modeline geçişi mümkün kılacak, Avrasya’nın üretim üssü olmaya yönelik yeni bir sanayileşme stratejisini benimsemiştir. Bu strateji, dönüşen şirket ve KOBİ’lerin Avrasya ve diğer yakın pazarlarda yer almasını yaygınlaştıracaktır. Bilgi teknolojileri bu pazarlara erişimin maliyetini düşürmüştür.
KOBİ’lerin, fikir ve projeleri ile erişebilecekleri yeni destek ve kredi modellerinin artması, üniversitelere yakınlaşmaları ve böylece girişimci ve yenilikçi oluşuma hızla ulaşmaları ümidiyle…
![]() İlginizi çekebilir... Yeşil Binalar ile Güçlü Şebekeler: Enerji Verimliliğinin Şebeke Güvenliğine KatkısıYeşil binalar yalnızca çevresel sürdürülebilirlik ekseninde değil, aynı zamanda şebekeyle uyum içinde çalışan, kendi tüketimini optimize eden ve elekt... İş Yerinde Kıskançlık ve HırsHepimiz de var olan bazı duygular günlük yaşamımızda ikili ilişkilerde ortaya çıkar. Bazen kendimizi tanıyamayız, bazen de tanıdığımızı düşündüğümüz b... Türkiye'de Yeşil Bina Sertifikasyon Süreci ve Karşılaşılan ZorluklarYeşil bina sertifikasyonları, çevre dostu yapıların teşvik edilmesinde ve yaygınlaştırılmasında temel bir araçtır. Türkiye'de yeşil bina uygulamal... |
||||
©2025 B2B Medya - Teknik Sektör Yayıncılığı A.Ş. | Sektörel Yayıncılar Derneği üyesidir. | Çerez Bilgisi ve Gizlilik Politikamız için lütfen tıklayınız.