
Sabancı Üniversitesi Nanoteknoloji Merkezi: SUNUM![]()
Haziran 2010’da temeli atılan, Temmuz 2011’de açılışı yapılan, Sabancı Üniversitesi Nanoteknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi
![]()
SUNUM, Sabancı Vakfı ve Kalkınma Bakanlığı’nın (Devlet Planlama Teşkilatı) 52 milyon TL’lik bir yatırım desteği ile kuruldu. Görsel açıdan oldukça dikkat çekici olan SUNUM binasının genel mimarisi insan hücre yapısı ile özdeşleşmiş olup, binanın dış cephesi karbon yapısını temsil etmektedir. SUNUM hem çevresiyle, hem de var olan altyapı ile uyumlu, yüksek yapı teknolojileri ile yapılmış, çevre dostu olarak en az seviyede enerji tüketen, en az seviyede atık salan yenilikçi bir merkez. Bina toplam 7368 metrekare içinde, toplam 1500 metrekarelik 12 adet laboratuvar, 850 metrekare civarında bir temiz oda ve 2400 metrekare ofis ve ortak kullanıma açık alanlardan oluşuyor. Merkez ayrıca Amerika’dan LEED, Avrupa’dan BREAM sertifikalarına aynı anda sahip.
SUNUM’un vizyonu, ülkemiz için örnek oluşturacak, odaklı bir uygulama merkezi olmaktır. Bu doğrultuda temel özellikleri;
Disiplinlerarası, öncü araştırma faaliyetleri ile uygulamayı birleştirmek,
Farklı bilim ve mühendislik alanlarında çalışan ve sanayiden gelen araştırmacıları bir araya getirmek,
Temel ve uygulamalı araştırma ile katma değerli ürün arasındaki boşluğu kapatmak için bir köprü oluşturmak,
Yerel sanayinin ihtiyaçlarına odaklanmak,
Geleceğin teknoloji öncülerini yetiştirmek ve öncü teknoloji şirketleri yaratmak.
SUNUM’da nano boyut mühendisliği ve yapısal malzemeler; gıda ve ziraat; nano güvenlik; enerji, çevre ve su; savunma uygulamaları, sağlık mühendisliği ve nano tıp alanlarında öncelikli çalışmalar yapılmaktadır. Bu çalışmalarda stratejik işbirlikleri ve rekabet öncesi konsorsiyumlar içinde çalışılarak sanayiinin ihtiyaçlarına uygun uygulama takvimi içinde sonuçlar hedefleniyor. Altı ay içinde bir düzine makale, 2 patent başvurusu yapılmış olması hedeflenen sonuçlara en iyi şekilde ulaşılacağının göstergesi.
SUNUM’da bireysel ve ortak akademik çalışmaların yanı sıra, üniversite-sanayi işbirliği kapsamında nanoteknolojik araştırma, teknoloji geliştirme ve yenilikçiliğe yönelik çalışmaların ön plana çıkması hedeflenmektedir.
Tüm kullanıcılara açık yaklaşımıyla, SUNUM, Sabancı Üniversitesi’nden otuzun üzerinde mühendislik ve doğa bilimleri öğretim üyesi, onlarca araştırmacı, yüzün üzerinde öğrencinin yanı sıra, diğer akademik ve sanayi kuruluşlarından gelen araştırmacılara da disiplinler arası çalışmalar yapma olanağı sunuyor.
SUNUM’da yer alan ileri teknoloji araçlarının kalitesi ve çeşitliliği ile merkezin disiplinler arası nanoteknoloji çalışmalarında ,yerel ve ülkeler arası projelerde başarılara imza atması öngörülüyor.
SUNUM’da atomik seviyede ölçme yapacak cihazlar için özel, her türlü titreşimden arındırılmış bir bölge oluşturulmuş. Merkezde servis veren laboratuvarlar içinde atomik ve atomlar arası boyutlarda görüntüleme yapabilen elektron mikroskopları, değişik hücrelerin DNA’larını hızlı şekilde analiz edebilecek cihazlar, bir-iki atom kalınlığında metal veya yarıiletken katmanlar oluşturabilen sistemler yer alıyor. Merkez, mevcut laboratuvarlara ilaveten ileride oluşacak değişikliklere uyacak, esnek ve gelişmeye açık bir yapılanmaya da sahip.
SUNUM’un başta Sabancı Üniversitesi olmak üzere, diğer üniversite ve araştırma merkezlerimizde üretilen bilginin toplumun sorunlarına çözüm önerileri geliştirmesi ve ulusal refah düzeyinin arttırılmasına katkıda bulunması ümidiyle…
![]() İlginizi çekebilir... Yeşil Binalar ile Güçlü Şebekeler: Enerji Verimliliğinin Şebeke Güvenliğine KatkısıYeşil binalar yalnızca çevresel sürdürülebilirlik ekseninde değil, aynı zamanda şebekeyle uyum içinde çalışan, kendi tüketimini optimize eden ve elekt... İş Yerinde Kıskançlık ve HırsHepimiz de var olan bazı duygular günlük yaşamımızda ikili ilişkilerde ortaya çıkar. Bazen kendimizi tanıyamayız, bazen de tanıdığımızı düşündüğümüz b... Türkiye'de Yeşil Bina Sertifikasyon Süreci ve Karşılaşılan ZorluklarYeşil bina sertifikasyonları, çevre dostu yapıların teşvik edilmesinde ve yaygınlaştırılmasında temel bir araçtır. Türkiye'de yeşil bina uygulamal... |
||||
©2025 B2B Medya - Teknik Sektör Yayıncılığı A.Ş. | Sektörel Yayıncılar Derneği üyesidir. | Çerez Bilgisi ve Gizlilik Politikamız için lütfen tıklayınız.