
Yangınla Mücadele Pompalarında WILO’dan Son Teknolojiler![]()
Binalarda olası yangınlara zamanında müdahale edebilmek, meydana gelebilecek zararları en aza indirebilmek büyük önem taşıyor. Bu nedenle gerek yeni yapılarda, gerekse mevcut binalarda, yangınla mücadele uygulamaları giderek daha fazla tercih ediliyor. WILO Pompa Sistemleri A.Ş. konutlara, iş merkezlerine ve endüstriyel binalara yangınla mücadele uygulamaları için kaliteli, ekonomik ve ön montajı yapılmış, kompakt sistemler sunuyor.
WILO, hizmet kalitesini her geçen gün artırarak, koşulsuz müşteri memnuniyetini sağlamayı hedefliyor. Bu kapsamda son olarak WILO Pompa Sistemleri A.Ş. tarafından geliştirilerek WILO’nun dünya çapındaki uygulamalarında da kullanılan, Yangınla Mücadele Pompa Sistemleri, 15.07.2010 tarihinde Türk Standartları Enstitüsü’nün TS EN 12845/10.4.2007 ürün standardını almaya hak kazandı. Bu pompaların teknik özelliklerine yakından bakalım:
TS EN 12845’e göre WILO Yangınla Mücadele Hidroforları ve Kullanılan Ekipmanlar
WILO Yangınla Mücadele Sistemi üç alternatiften oluşur:
1. Elektrik Motor Tahrikli Yangın Pompası ve Kontrol Panosu
2. Dizel Motor Tahrikli Yangın Pompası ve Kontrol Panosu
3. Jokey Pompa Sistemi ve Kontrol Panosu
1. Elektrik Motor Tahrikli Yangın Pompası ve Kontrol Panosu Çalışma Prensibi
Yangın sistemindeki sistem basıncı, elektrik motor tahrikli yangın pompasına ait basınç şalterinden ayarlanan değerin altına düştüğünde pompa otomatik olarak çalışır. Basınç şalterinden gelen sinyal bilgisi elektrik motor kontrol panosuna iletilir. Böylece sistem, gelen basınç bilgisine göre otomatik olarak çalışır ve pano ön yüzeyindeki stop butonu ile durdurulur. İsteğe bağlı olarak, sistem basıncı normale geldiğinde, kontrol panosu otomatik olarak pompayı durdurma özelliğine de sahiptir. Sistem aynı zamanda pano ön kapağında bulunan buton ile de manuel olarak çalışabilir.
![]()
WILO TS EN 12845 elektrik kontrol panosu özellikleri:
2. Dizel Motor Tahrikli
![]()
Yangın Pompası ve Kontrol Panosu Çalışma Prensibi
Yangın sistemindeki sistem basıncı, dizel motor tahrikli yangın pompasına ait basınç şalterinden ayarlanan değerin altına düştüğünde sistem otomatik olarak çalışır. Basınç şalterinden gelen sinyal bilgisi dizel motor kontrol panosuna iletilir. Böylece sistem, gelen basınç bilgisine göre otomatik olarak çalışır ve pano ön yüzeyindeki “stop” butonu ile durdurulur. Sistem aynı zamanda pano ön kapağında bulunan buton ile de manuel olarak çalıştırılıp, durdurulabilir.
WILO TS EN 12845 dizel pompa kontrol panosu özellikleri:
3. Jokey Pompası ve Kontrol Panosu
![]()
Jokey pompa sistemleri yangın hattının her zaman basınç altında tutulması amacıyla kullanılır. Bu pompalar aynı zamanda küçük miktarda su kullanımlarını veya tesisatta oluşabilecek kaçakları karşılayarak, ana pompaların gereksiz devreye giriş ve çıkışlarını önler. Jokey pompa, basıncın düşmesi/yükselmesi sonucu basınç şalterinden gelen sinyal ile otomatik olarak çalışıp durur. Pompanın manuel olarak da çalıştırılıp durdurulması mümkündür.
Elektrik kontrol panosu, jokey pompa sisteminin kapalı genleşme tankı üzerine monte edilir.
TS EN 12845’e göre FFS–TS EN WILO Yangınla Mücadele Pompa Sisteminde Kullanılan Ekipmanlar
TS EN 12845 standardına göre elektrik besleme sistemi sürekli olmalıdır ve ana elektrik beslemesi bütün diğer bağlantılardan ayrı olması gerekir. Kabloların ise yangına ve mekanik hasara karşı korunacak şekilde ve ekleme yapılmadan tek parça olması gerekir.
![]() ![]()
WILO TS EN 12845 yangın sisteminde giriş ve çıkış basıncını gösteren manometre ve vakummetre bulunur ve kolayca erişilebilir. Bunun yanında basma hattındaki debiyi ölçecek debimetrenin takılabileceği mekanik tasarım da vardır. Her pompa seti için iki basınç şalteri mevcuttur. Dizel motora ait yakıt tankının yakıt göstergesi bulunur. Güç beslemesi iki ayrı aküden sağlanır. Böylece kesinti yaşanmaz. Dizel motora ait hız algılayıcısı, motor dişlisinden aldığı bilgi doğrultusunda çalışır.
![]() ![]() ![]() ![]() İlginizi çekebilir... İklimlendirme Sektöründe Karbon Ayak İzinin Azaltılması: Zorunluluk mu, Fırsat mı?İklim krizinin etkileri artık sadece haberlerde gördüğümüz manşetler değil, işimizin bizzat içinde hissettiğimiz gerçekler haline geldi. Kentlerde aşı... 2025 Neden Her Binada Akıllı HVAC Entegrasyonu İçin Dönüm Noktasıdır?Enerji tasarrufundan daha sağlıklı havaya ve öngörücü bakıma kadar akıllı HVAC sistemleri artık isteğe bağlı değil; 2025 yılında bina performansı, uyu... Leed Enhanced Commissioning Çalışmaları Üzerine Kısa Bir DeğerlendirmeBinaların ömrü boyunca dayanıklı, enerji verimli ve konforlu olabilmeleri için mutlaka multi disipliner biçimde olan kalite kontrolleri ile inşa edilm... |
||||
©2025 B2B Medya - Teknik Sektör Yayıncılığı A.Ş. | Sektörel Yayıncılar Derneği üyesidir. | Çerez Bilgisi ve Gizlilik Politikamız için lütfen tıklayınız.