
ODE Yalıtım Genel Müdürü Bülent Çolak: “Türkiye Pazar Payımızı Daha da Büyütmeyi Planlıyoruz”![]()
“Türkiye’de ilk kez kauçuk köpüğü yalıtım malzemesi üretimine geçen firmayız”
![]()
ODE Yalıtım, 1986 yılında kurularak 1990 yılında ithalatçı, 1996’da ise üretici kimliğine kavuşmuştur. Yapı ve tesisat sektöründe kullanılan tüm yalıtım malzemelerini bünyesinde barındıran ODE Yalıtım, şu anda 120.000 m² açık, 35.000 m² kapalı alana sahip 5 modern üretim tesisi (ODE R-flex üretim tesisi, ODE Isıpan üretim tesisi, ODE Ductflex üretim tesisi, ODE Membran üretim tesisi ve son olarak ODE Starflex camyünü üretim tesisi), 4.000’den fazla ürün çeşidi, 15.000 m² kapalı alana sahip lojistik merkezi, yaygın bayi ağı ve uzman personeli ile yalıtım sektörünün en büyük üreticileri arasında yer almaktadır.
Kurulduğu günden bu yana kaliteli üretim, yönetim ve hizmet stratejisiyle hareket eden ODE, kaliteye yatırım yaparak yurt içinde ve uluslararası alanda geçerli birçok kalite belgesiyle kalite standartlarını daha ileri seviyelere ulaştırmıştır. ODE, hızlı yükselişinin yanı sıra toplumu bilinçlendirmeye yönelik bir STK gibi çalışarak sektörde pek çok ilke imza atmıştır.
Türkiye’ye ilk kauçuk köpüğü ithalatını yapan ve ilerleyen yıllarda ise Türkiye’de ilk kez kauçuk köpüğü yalıtım malzemesi üretimine geçen firma ODE Yalıtım, Starflex üretim tesisi ile yalıtım sektöründe tek seferde 40 milyon dolar bütçeli bir üretim tesisi kuran ilk firmadır. ODE aynı zamanda, yalıtım sektöründe Turquality kapsamına giren ilk firma olmuştur. Kollektör Şiltesi, Klima Şiltesi ve Klima Levhası ürünleriyle TS EN 14303 Belgesi’ni alarak sektörde bu belgeye sahip ilk ve tek üretici firma unvanına sahip firma yine ODE’dir.
“4.000’den fazla ürün çeşidi ile hizmet veriyoruz”
![]()
ODE tarflex markası ile yılda 21.000 ton camyünü ısı, ses ve yangın yalıtımı malzemesi, ODE Membran markası ile yılda 12 Milyon m² su yalıtım malzemesi, ODE Isıpan markası ile yılda 250.000 m³ XPS ısı yalıtım malzemesi, ODE R-Flex markası ile yılda 3.000 ton kauçuk köpük tesisat yalıtım malzemesi, ODE Ductflex markası ile yılda 140.000 kutu esnek havalandırma kanalı üretimi yapılmaktadır. Bunun yanı sıra farklı kullanım alanları için değişik özelliklere sahip 4.000’den fazla ürün çeşidi ile hizmet vermekteyiz.
“İhracat stratejimizi geliştirme kararı aldık, kendimizi belli bölgelerle sınırlamıyoruz”
2008 yılında 26 ülkeye ihracat yapıyorduk şimdi ihracat yaptığımız ülke sayısı 50’yi aştı. ODE Yalıtım olarak daha öncelerde stratejimiz Türki Cumhuriyetler ve Balkanlar gibi yakın lokasyonlar üzerinden ilerlemekti ancak stratejimizi geliştirme kararı aldık ve kendimizi belli bölgelerle sınırlamıyoruz. İhracat yaptığımız ülkeleri Avustralya, Brezilya, Hindistan, Pakistan hatta Malezya gibi ülkelerle arttırdık. Bundan sonra 80 ülkeye ihracat yapmayı hedefliyoruz.
Elbette Ortadoğu ve Kuzey Afrika’da yaşanan gerginlikler 2011 yılındaki ihracat hedeflerimizin gerisinde kalmamıza yol açtı. İlk bakışta ticaret odaklı kayıplarımız olduğu düşünülse de ihracat rotamızı değiştirerek yeni pazarlar arama yoluna gittik. Ortadoğu ve Balkanlarda markamızı sağlam bir konuma oturttuk. Şimdi ise Doğu Avrupa hedeflerimiz arasında.
“2 yıl önce enerji tasarrufu ile ilgili bir ekip kurduk”
25 yıldan bu yana yaptığımız yatırımlar ve yeniliklerle adımızı tüm dünyaya duyurmayı başardık. Dünyadaki gelişmeleri ve yalıtımdaki trendleri takip ediyor ve Ar-Ge çalışmalarımızı bu gelişmelerin etkisinde sürdürüyoruz. Bu bağlamda yeşil ürünler odaklı çalışıyoruz. Ozon tabakasına daha az zarar vermek için XPS ürünlerimizde çevreci HFC gazı kullanımına geçtik. Bitümlü membran üretiminde ise %100 eko sistem ile dost malzeme kullanıma dair yeni bir sistem geliştirdik. ODE Membran’da global karbon emisyonunu azaltacak Ar-Ge çalışmalarımız da devam ediyor.
ODE olarak çevre konusundaki hassasiyetimize istinaden danışman bir firma ile çalışıyoruz. Fabrikamızda atık suların değerlendirilmesi için “Biyolojik Arıtma Tesisi” ve fabrika atıkları içinde “Fabrika Atık Yönetim Sistemi” kurduk. Enerji tasarrufu ile ilgili olarak yaklaşık 2 yıl önce bir ekip kurduk ve bugüne kadar oluşturulan çeşitli projeler ile fabrikanın bir çok noktasında sağlanan enerji tasarrufu sağladık.
“Yalıtım pazarındaki etkinliğimiz gün geçtikçe artıyor”
![]()
Türkiye’de yalıtım sektöründe faaliyet gösteren firma sayısı oldukça dinamik bir yapıya sahiptir ve her geçen gün artış göstermektedir.
ODE’nin yalıtım pazarı içindeki payı ve etkinliği gün geçtikçe artıyor. Türkiye pazarına baktığımız zaman, yerli sermaye olarak sektörün en fazla ciro yapan ve aynı zamanda en fazla yatırım yapan şirketiyiz. Uluslararası firmaların çok güçlü olduğu pazarda, ODE’nin yerli bir kuruluş olması bize gurur veriyor. Bundan sonraki süreçte Türkiye pazar payımızı daha da büyütmeyi planlıyoruz. Bunu sürdürülebilir hale getirmek ise en büyük hedeflerimiz arasında bulunmaktadır. Yalıtım sektöründe her geçen gün yabancı yatırımcıların sayısının arttığını da görüyoruz. Türkiye’de hala mevcut yapıların %90’ı yalıtımsız, buna bir de yeni yapılan binaların yalıtımını ekleyecek olursak burada hala çok büyük bir pazardan bahsediyor olduğumuzu görürüz.
Bu firmaların sektörde var olması pozitif rekabet ile kalitenin artması, standartların yükselmesi gibi olumlu sonuçlar doğuruyor. Bunun yanı sıra bu firmalar genel anlamda satış yapmak için ülkemizdeler ancak var olan pazardan pay almak dışında pazar büyütmeye yönelik çalışmalar da yapmaları gerektiğini düşünüyoruz. Türk yalıtım malzemeleri ise artık pek çok ülkede tercih edilir durumda, malzeme kalitemiz ve uluslararası standartlara uygun üretim yapıyor olmamız tercih ediliyor olmamızın temel nedenleridir.
“Türkiye’de yalıtım bilinci hızla gelişiyor”
![]()
Türkiye’de yalıtım bilinci yeni yeni başladı diyebiliriz, yani Avrupa’dan oldukça gerideyiz, ancak bu bilinç hızla gelişiyor. Isı yalıtımı, Isı Yalıtım Yönetmeliği, Enerji Verimliliği Yasası, Binalarda Enerji Performansı (BEP) gibi destekleyici unsurlarında etkisiyle zorunlu hale geldi ancak tüketicide yalıtımı pahalı ve lüks olarak algılama gibi bir önyargı vardı. Bu nedenle yasa ve yönetmelikleri destekleyici teşvik paketlerinin arttırılmasının pazarı daha olumlu bir noktaya taşıyacağına inanıyoruz.
Binalarda Isı Yalıtım Yönetmeliği’nin devreye girmesiyle birlikte yalıtım, hem yeni binalarda hem de mevcut binalarda zorunlu hale geldi. Bu şekilde pazar büyüdükçe, bunun doğal sonucu olarak üretim ve satış önemli ölçüde yükselme gösteriyor. Bu durum aynı zamanda renovasyon pazarını büyütüyor ve enerji verimliliği açısından önemli rol oynuyor.
“Sektör içi denetimin artırılmasını istiyoruz”
Türkiye’de yalıtım sektörü, büyüme yolunda büyük fırsatlara sahip, ancak her sektörde olduğu gibi yalıtım sektörününde gelişimini engelleyen önemli sorunlar var. Bu sorunların başında “haksız rekabet” ve “kayıtdışı üretim” geliyor. Yalıtım sektörü her yıl büyüyor ancak bu büyümeden daha fazla payı, kayıt dışı üretim yapan firmaların aldığını görmekteyiz. Bunu önlemek içinde sektör içi denetimin artırılması ve daha güçlü yaptırımların olması gerekir. Bunun yanısıra ürün kalitesinde sürekliliği ve performans değerlerini ölçen laboratuvarların sayıca azlığı ve kalite kontrol sisteminin olmaması yalıtım uygulamalarında beklenen kalitenin düşmesine yol açmaktadır. Bunu önlemenin yolu TEBAR gibi kalite laboratuvarlarının etkilerinin artırılması ve yayılmasıdır.
Bir diğer sorun, yalıtımın ısı, su, ses, yangın olmak üzere 4 ayağı olmasına rağmen hala sadece “ısı yalıtımı” olarak algılanmasıdır. Çözüm olarak pazarlama faaliyetlerinin buna göre yapılması ve toplumda bilinirliğin artırılması gerekmektedir.
İlginizi çekebilir... Leed Enhanced Commissioning Çalışmaları Üzerine Kısa Bir DeğerlendirmeBinaların ömrü boyunca dayanıklı, enerji verimli ve konforlu olabilmeleri için mutlaka multi disipliner biçimde olan kalite kontrolleri ile inşa edilm... Klimalarda Vakumlama İşleminin ÖnemiVakumlama işleminin neden önemli olduğunu bilmek çok önemlidir. Eğer ilk çalıştırma sırasında vakumlama yapılmazsa klima sistemlerinde verimsizlik ve ... Enerji yöneticisi görev ve sorumlulukları hakkında kısa bir değerlendirmeEnerji yöneticisi, şirket bünyesinde istihdam edilebileceği gibi, enerji verimliliği danışmanlık şirketlerinden hizmet alımı yoluyla da sağlanabilir. ... |
||||
©2025 B2B Medya - Teknik Sektör Yayıncılığı A.Ş. | Sektörel Yayıncılar Derneği üyesidir. | Çerez Bilgisi ve Gizlilik Politikamız için lütfen tıklayınız.