25 Ocak 2019 | HABERLER 278. Sayı (Şubat 2019) | 3.362 kez okundu |
Bosch Termoteknik, kışın oldukça sert geçtiÄŸi ÅŸu günlerde, ısıtma sisteminizden daha fazla verim alabilmeniz için dikkat edilmesi gereken noktaları açıklıyor. Türkiye genelinde soÄŸukların etkisini gösterdiÄŸi ÅŸu günlerde kullanıcılar; yüksek faturalardan, verimi düÅŸen ve yakıt tüketimi artan ısıtma sistemlerinden ÅŸikayet ediyor. Sektörün öncü markalarından Bosch Termoteknik, cihazlarda periyodik bakım yapılması ve oda sıcaklığı ayarının bilinçli bir ÅŸekilde uygulanması gereÄŸine özellikle dikkat çekiyor.
Isıtma sektöründe her geçen yıl geliÅŸen teknolojinin sunduÄŸu en iyi çözümlerden biri ise yoÄŸuÅŸmalı kombiler. Pazar payı giderek azalan konvansiyonel kombilerin yerini alan yoÄŸuÅŸmalı kombiler; ısıtma esnasında bacadaki buharın yoÄŸuÅŸmasını saÄŸlayarak, elde ettiÄŸi enerjiyi ısıtma sisteminize aktarıyor. Böylece klasik ısıtma cihazlarına göre iklim, iÅŸletme ve bina ÅŸartlarına baÄŸlı olarak yüzde 40’a varan oranlarda tasarruf saÄŸlanabiliyor.
Kombi kullanımına iliÅŸkin hayatı kolaylaÅŸtıran öneriler
Bosch Termoteknik uzmanlarının aÅŸağıda verdiÄŸi önerileri uygulayan kullanıcılar hem kombilerinden daha fazla verim alıyorlar hem de doÄŸalgaz faturalarında tasarruf saÄŸlıyorlar.
• Cihazınızı oda kumandasıyla kullanarak, ortam sıcaklığını daha hassas kontrol edip yakıt tasarrufu saÄŸlayabilirsiniz. Kombinizin uygunluÄŸuna göre oda kumandasını “Modülasyonlu” tip olarak seçerseniz bu tasarrufu daha da artırabilirsiniz. Modülasyonlu oda kumandaları oda sıcaklığını sürekli ölçerek kombinizin yanma kapasitesini düzenli olarak ayarlar. Bu ÅŸekilde kombiniz sürekli dur-kalk yapmaz ve sadece ihtiyaç olunan kapasitede yandığı için yakıt tasarrufu saÄŸlanır.
• Bedelini ödeyerek ürettiÄŸiniz ısıyı içeride tutabilmek için binanıza mutlaka ısı yalıtımı yaptırmalısınız.
• Oda havalandırmasını, pencereleri kısa süreli ve tam açarak yapın. Pencerelerin havalandırma amaçlı uzun süre aralık bırakılması, tam ve kısa süre açarak yaptığınız havalandırmaya göre daha az etkilidir ve daha fazla ısı kaybına sebep olur.
• Radyatörlerinizde termostatik vana kullanın. Bu sayede odaların sıcaklığını birbirinden bağımsız ÅŸekilde istediÄŸiniz derecede ayarlayabilirsiniz. ÖrneÄŸin; yatak odanızı geceleri 20-21°C ayarlarken, mutfağınız 18°C ya da çocuk odanızı 23°C sıcaklığa ayarlama imkânınız olur. Bu sayede %5’e varan ilave yakıt tasarrufu saÄŸlayabilirsiniz.
• Oda içerisinde ısının rahat yayılabilmesi için radyatör vb. ısıtıcı elemanların önlerini kapatmayınız.
• Odaları gereÄŸinden fazla ısıtılmamalıdır. Oda sıcaklığını 1°C daha düÅŸük ayarlamak ÅŸehirlere göre deÄŸiÅŸmekle beraber, %6 ile %10 arasında yakıt tasarrufu saÄŸlar. Kış aylarında mevsim sıcaklıklarına uygun ÅŸekilde giyinerek, gün içerisinde evdeyken oturma odalarının 20-22°C, yatak odalarının 16-18°C arasında ayarlanması tavsiye edilir.
• Oda kumandası/termostatının oturma odası, salon gibi evin en sık kullanılan yaÅŸam alanı iç duvarlarına sabit bir ÅŸekilde monte edilmesi tavsiye edilir.
• Oda kumandasının bulunduÄŸu mekânın radyatörlerine termostatik vana konulmaması, eÄŸer varsa bu vanaların en yüksek ayar konumuna getirilerek tam açık tutulması tavsiye edilir. Böylece oda kumandası doÄŸru sıcaklığı algılayacak ve evin gereÄŸinden fazla ısınmaması için gerekli hassas ayarlamayı yapabilecektir.
• Oda kumandası/termostatı kullanılmıyor ise evin içerisindeki sıcaklık ayarı kombi üzerindeki radyatör sıcaklığı ayarlanarak yapılır. Bu tip durumlarda en doÄŸru ayarı yapabilmek için odanızın sıcaklığını düzgün hissedecek uygun bir yerine bir termometre koymanızı tavsiye ederiz. Bu termometredeki sıcaklığın en ideal 21°C olacak ÅŸekilde, kombi üzerinden radyatör sıcaklığını ayarlayabilirsiniz. Örnek olarak; kombinizin üzerindeki radyatör sıcaklığını 50°C ayarladınız ve odadaki termometrenize baktığınızda 21°C’den yüksek ise radyatör sıcaklığını düÅŸürebilir, eÄŸer oda sıcaklığı düÅŸük ise radyatör sıcaklığını arttırabilirsiniz. Bu sayede oda kumandası olmadan kombinizi en ideal sıcaklıkta kullanmış olursunuz.
• Isı kaybının en fazla olduÄŸu yerler pencereler ve kapılardır. Bunun için pencerelerin ve kapıların ısı yalıtımlı olup olmadığı kontrol edilmelidir. Geceleri panjurları ve kepenkleri kapatmanız enerji tasarrufuna katkı saÄŸlar.
• Oda konforu saÄŸlanması için oda sıcaklığının yanı sıra havadaki nem oranı da önemlidir. Ortam kuru ise radyatörlerin üzerine su kapları vb. koyarak nem miktarını ayarlayabilirsiniz. Nem yükseldiÄŸinde hissedilir sıcaklık artar. Ortam havası çok kuru olursa solunum yolu hastalıklarına daha kolay yakalanılabilir. Konut gibi ortamlarda ideal nem oranı %45-50 arasında olmalıdır.
• Oda kumandası evimizin sıcaklığını düzgün algılayabileceÄŸi bir yere monte edilmiÅŸ olmalıdır. Mutfak, banyo, radyatör yanına, direkt güneÅŸ gören yere, pencere-kapı yanına veya perde arkasına, televizyon gibi ısı kaynaklarının yanına/üstüne konulmamalıdır. Oda kumandasının kombinize en verimli ÅŸekilde kumanda edebilmesi için sıcaklığı düzgün bir ÅŸekilde algılaması çok önemlidir.
• Çok soÄŸuk bölgelerde ve özellikle balkon gibi yerlere monte edilmiÅŸ kombilerin gaz vanası ve elektriÄŸi her zaman açık tutulmalıdır. Bu sayede kombide donma koruması, oda sıcaklığı 5°C altına düÅŸtüÄŸü zaman (kombi modeline göre deÄŸiÅŸiklik gösterebilir) devreye girer ve cihazı çalıştırarak tesisatımızdaki suyun donmasını engeller.
• Kombiniz balkona monte edilmiÅŸ ise ve balkon kapalı olsa dahi soÄŸuk oluyorsa mutlaka izolasyonlu bir dolap içinde olmalı ve korunmalıdır. Kombinin baÄŸlantı boruları izole edilmelidir.
• Kombinin periyodik bakım aralıkları, yılda en az bir kez yetkili servis tarafından yapılmalıdır. Bakımlar sırasında kombinin yanma ve su taraflarında temizlikler yapılarak, verimin her zaman yüksek bir seviyede kalması saÄŸlanır. Bu ÅŸekilde kombinizi yıllarca ilk aldığınız günkü yüksek verimi ile kullanabilirsiniz.
• Radyatörlerinizin üst kısmı alt kısmına göre daha soÄŸuksa ısıtma sisteminde bir sirkülasyon problemi var demektir. Bu sirkülasyon problemi radyatörlerimizde birikmiÅŸ havadan dolayı olabilir. Bu durumda radyatörünüzdeki hava, purjör anahtarı veya kısa bir düz tornavida yardımı ile alınmalıdır. EÄŸer sistemde hava yok ise ama halen radyatör kısmen veya tamamen ısınmıyor ise tecrübeli bir ustadan yardım alınız. Tesisatınız eski ise temizlenmesi gerekebilir.
• Kombilerde su seviyesini, cihaz üzerinde bulunan manometre üzerinden görebilirsiniz. İdeal ayar 1,2 - 1,5 bar arasında olmalıdır. Zaman içerisinde özellikle de radyatörlerden hava aldığınızda bu basınç düÅŸebilir. Bu durumda kombi altındaki doldurma musluÄŸunu yavaÅŸça açarak basıncı tekrardan 1,2 - 1,5 olacak ÅŸekilde ayarlayınız. EÄŸer basınç çok düÅŸerse radyatörlerinizde ısınmama problemi yaÅŸayabilirsiniz.
• Tesisata su basılırken cihazın bekleme modunda ve tesisatın soÄŸuk olduÄŸundan emin olunuz.
• Kombi tesisatınızın su basıncının uzun süre ayarlanan seviyeyi koruması beklenir. EÄŸer sürekli olarak su basıncı azalıyor ve su eklemeniz gerekiyorsa, tesisatınızdaki olası sızıntıların tespiti için bir uzman tesisatçı çağırmanızı tavsiye ederiz.
• İdeal durumda manometredeki ibre sürekli sabit kalır veya tesisat ısınıp soÄŸurken az miktarda hareket ettiÄŸi gözlemlenir. Ancak genleÅŸme tankında dengeyi saÄŸlayan azot/hava azaldığı zaman bu ibrenin sık ve geniÅŸ bir aralıkta hareket ettiÄŸini, kombi ısınınca yükseldiÄŸini, kombi sıcaklığı düÅŸünce de ibrenin gerilediÄŸini gözlemlersiniz. Bu durumda mutlaka bir yetkili servis çağırmanızı ve kombinize bakım yaptırmanızı tavsiye ederiz.
• Petek/radyatör tesisatlarına antifriz gibi katkı sıvılarının eklenmesini önermiyoruz. Bu tip kimyasallar tesisattaki malzemeler ve kombinize zarar verebilir.
R E K L A M