
Bosch Termoteknik, Manisa Fabrikasına Teknik Gezi Düzenledi![]()
Bosch Termoteknoloji, birçok güçlü uluslararası ve yerel markaya sahip olup; Avrupa, Kuzey Amerika ve Asya ülkelerindeki 11 ülkede 21 fabrikasında çeşitlendirilmiş ürün gamıyla üretim yapmaktadır. Bosch Bosch Termoteknik Sanayi ve Ticaret A.Ş. Bosch Termoteknik, en iyi hizmetle müşterileriyle buluşturduğu ‘Yaşam İçin Teknoloji’ ürünlerini Manisa Fabrikası’nda üretmektedir. 109 bin metrekarelik bir alanda faaliyet gösteren fabrika, bu ürünleri 21 yıldır hem tasarlayan hem de geliştiren bir üs konumundadır. Manisa Fabrikası’nda kombi, ısı pompası ve komponent üretimi gerçekleştirilmektedir. Hem sıcak su hem de ısınma ihtiyacını karşılayan 24 cihaz ailesi için 800’den fazla cihaz tipi üretilmektedir. Bu cihazların yüzde 46’sı konvansiyonel, yüzde 54’ü yoğuşmalı cihazlardan oluşmaktadır. Ayrıca bakır, paslanmaz ve plakalı eşanjörler ile bakır borular, fabrikanın kendi üretiminin yanı sıra diğer termoteknik fabrikaları için de üretilmektedir. Bosch’un dünyadaki tesisleri arasında ‘En iyi termoteknik fabrikası’ olarak değerlendirilen Manisa Fabrikası, kombi kategorisinde 2011 yılının son günlerinde 524 bin adetlik üretimle önemli bir kilometre taşını daha geride bırakmıştır. Manisa Fabrikası’nda üretim adetleri her yıl düzenli olarak artmaktadır. Fabrikada, kurulduğu günden bu yana toplam 3 milyon 600 bin cihaz üretilmiştir.
Manisa Fabrikası, güçlü kapasitesiyle Bosch Termoteknik’in hem iç pazardaki, hem de yurt dışındaki faaliyetlerine yetecek üretime sahiptir. Geçen yıl çalışan sayısı yüzde 20 artan Manisa Fabrikası’nda, bugün itibariyle 845 kişi (214 Beyaz yaka, 631 Mavi Yaka) çalışmaktadır. Bosch Termoteknik Türkiye üretiminin yüzde 70’ini, Avrupa’nın yanı sıra Kafkaslar’dan Ortadoğu ve Körfez Bölgesi’ne kadar uzanan oldukça geniş bir coğrafyada 34 ülkeye ihraç etmektedir. İhracatta Almanya yüzde 18, İngiltere yüzde 17’lik paya sahip bulunurken; İspanya, İtalya, Çin ve Rusya da ihracat yapılan ülkeler arasında yer almaktadır. Bosch Manisa Fabrikası, tüm dünyaya yaptığı satışla Türkiye’nin en büyük 47’nci ihracatçısı unvanına sahiptir. Bosch Termoteknik Manisa Ar-Ge Merkezi 2010 yılında Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından verilen Ar-Ge Merkezi belgesiyle tasdik edilen Manisa’daki Ar-Ge Merkezi, bir yandan teknoloji geliştirirken, tüm dünyaya da teknoloji transferi gerçekleştirmektedir. Son 3 yıl içerisinde 14,3 milyon Euro Ar-Ge harcaması yapılan Ar-Ge merkezinde 86 kişilik uzman bir ekip çalışmaktadır. Toplam 16 patent başvurusunda bulunan ekip, aynı zamanda dünyada Bosch içerisinde de ‘Konvansiyonel tip kombi geliştirme yetkinlik merkezi’ ve ‘Geliştirme testleri yetkinlik merkezi’ olma üstünlüğüne sahip bulunmaktadır. Ar-Ge Merkezi’nde önümüzdeki 2 yıl içerisinde Ar-Ge harcamasının 10 milyon Avro’yu aşması öngörülmektedir. Çevre Yatırımları Bosch Termoteknik Türkiye, enerji tasarrufu sağlayan, çevre dostu, yüksek verimli, uzun ömürlü ve güneş enerjisi gibi yenilenebilir enerjilere dayanan ileri teknolojilere odaklanmaktadır. Şirketin çevreyi korumaya verdiği önemin de bir göstergesi olan tüm bu yenilikçi gelişmeler, hem doğaya saygılı hem de konforlu ve verimli enerji kullanımını mümkün kılmaktadır. WEEE direktiflerine göre cihazların geri dönüşüm oranının minimum yüzde 75 olması gerekmektedir. Manisa Fabrikası’nda dizayn edilip üretilen GB172 cihazı yüzde 81 oranına ulaşarak hem gerekliliklerin üzerine çıkmış hem de Termoteknik divizyonu içerisinde ‘En iyi uygulama örneği’ seçilmiştir. Bu anlayış kendini üretim tesislerinde de göstermektedir. Fabrikada son 5 yılda toplam 3,4 milyon Euro değerinde çevre koruma amaçlı yatırım gerçekleştirilmiştir. Fabrikaya ait CO2 değerleri son 5 yıl içerisinde yüzde 34 oranında düşürülmüştür.
Bosch Türkiye Bosch’un Türkiye’deki temelleri 100 yılı aşkın bir geçmişe dayanmaktadır. Türkiye’deki faaliyetlerine 1910 yılında verdiği bir temsilcilikle başlayan Bosch, Türkiye’nin stratejik önemini çok erken bir dönemde fark etmiş ve Türkiye’ye yatırım yaparak, Türkiye ile birlikte büyümüş bir şirkettir. Bosch Türkiye bugün, ‘Otomotiv ve Sanayi Teknolojileri’, ‘Dayanıklı Tüketim Malları’ ve ‘Yapı Teknolojileri’ alanlarında faaliyet gösteren altı şirketi kapsamaktadır. Bosch Türkiye, 2011 yılsonu itibarıyla 10 bini aşkın çalışan, 2 milyar Euro ciro ve 1,2 milyar Euro’luk ihracatıyla Türk ekonomisi için katma değer yaratmaktadır. Bosch Grubu Robert Bosch (1861-1942) tarafından, 1886 yılında Stuttgart’ta ‘Hassas Mekanik ve Elektroteknik Atölyesi’ adı altında kurulan Bosch, bugün, teknoloji ve hizmetler alanında dünyanın önde gelen tedarikçilerinden biridir. Bosch Grubu, yaklaşık 150 ülkede temsil edilmekte; Robert Bosch GmbH’ın yanı sıra 60’dan fazla ülkede 350’den fazla yan kuruluş ve yerel şirketi kapsamaktadır. Otomotiv ve sanayi teknolojileri, dayanıklı tüketim malları ve yapı teknolojileri alanlarında faaliyet gösteren Bosch, 2011 mali yılında 302 bin 500 çalışanıyla 51,5 milyar Euro tutarında ciro gerçekleştirmiştir. Araştırma ve geliştirme faaliyetleri için 2011 yılında yaklaşık 4,2 milyar Euro harcanmış olup, dünya çapında yaklaşık 4 bin100 adet patent için başvuruda bulunulmuştur. İlginizi çekebilir... İSKİD, İklimlendirme Zirvesi Sektör Liderlerini, Bakanlık Bürokratlarını ve Daire Başkanlarını Bir Araya Getirdiİlk kez, 5 Mayıs 2025 tarihinde Hilton Convention Center'da büyük bir başarıyla gerçekleşen İklimlendirme Zirvesi hakkında, İSKİD Başkanı Tunç Kor... Ufuk Atan; "DemirDöküm'ün yeni marka kimliği, modern, sürdürülebilir ve müşteri odaklı yaklaşımımızın bir yansıması."DemirDöküm Genel Müdür Yardımcısı Ufuk Atan, DemirDöküm'de yeni marka kimliği ile başlayan dönüşüm, ısı pompaları ve hidrojen başlıklarındaki soru... KLINGER Turkey Pazarlama Yöneticisi Ali Korhan Közer: "Özellikle, demir çelik sektöründe oksijen hatlarında..."KLINGER Turkey Pazarlama Yöneticisi Ali Korhan Közer, yakından tanıdığımız Politeknik-KLINGER markalarının merak ettiğimiz yakın geçmişini, KLINGER va... |
||||
©2025 B2B Medya - Teknik Sektör Yayıncılığı A.Ş. | Sektörel Yayıncılar Derneği üyesidir. | Çerez Bilgisi ve Gizlilik Politikamız için lütfen tıklayınız.