
Boğazdan Haliç'e Deniz Suyu Projesi![]()
Haliç’i besleyen Kağıthane Deresi, çevresindeki imar faaliyetleri sebebiyle yağışın olmadığı dönemlerde kuruyor, Haliç’le birleÅŸtiÄŸi noktada zeminde biriken çamur çevresini olumsuz etkiliyordu. Haliç’in dere ile birleÅŸtiÄŸi noktalarda su yenilenmesi olmadığından çözünmüÅŸ oksijen miktarı azalarak su altı yaÅŸamını da olumsuz etkiliyordu.
İSKİ’nin hayata geçirmiÅŸ olduÄŸu proje ile İstanbul BoÄŸazı’nın suları Kağıthane Deresi ile Haliç’e ulaÅŸacak. Kağıthane Deresi’nde sürekli akışkanlık saÄŸlanmasıyla sudaki çözünmüÅŸ oksijen miktarına baÄŸlı olarak su biyolojisine katkı saÄŸlanacak. Aynı ÅŸekilde oksijen oranı yüksek boÄŸaz sularının Haliç’e ulaÅŸmasıyla Haliç’in suyu yenilenerek su sirkülasyonunun düÅŸük olduÄŸu bölgelerde septikleÅŸmeden kaynaklı koku sorununun önüne geçilecek. Hayata geçirilen bu proje ile İstanbul adeta yeni bir adaya kavuÅŸmuÅŸ olacak. Proje aynı zamanda Kağıthane Deresi civarındaki yerleÅŸim bölgelerinin de yaÅŸam kalitesiyle birlikte ekonomik deÄŸerini de önemli ölçüde artıracak.
İstanbul BoÄŸazı’ndaki Sarıyer – Çayırbaşı’nda inÅŸa edilen su alma yapısı ile AyazaÄŸa terfi merkezine 32 m’lik derinlikten kendi doÄŸal akışıyla ulaÅŸan günde 260 bin m³ deniz suyu buradan önce AyazaÄŸa Deresi’ne, sonra da Kağıthane Deresi’ne pompalanarak Haliç’e yeniden hayat verdi.
AyazaÄŸa – Sarıyer – Çayırbaşı arasına inÅŸa edilen 5 km’lik tünel tamamlandı. Cendere’den gelen deniz suyu Kağıthane Dersi’nden geçerek Haliç’e ulaÅŸtı ve böylece İSKİ’nin 3 sene önce baÅŸlattığı projede sona gelindi.
Sarıyer – Çayırbaşı’nda inÅŸa edilen tünel aracılığıyla önce AyazaÄŸa Deresi’ne, sonra da baÄŸlantılı olarak Kağıthane Deresi’ne akan İstanbul BoÄŸaz’nın suyu sayesinde Haliç’te su dolaşımı saÄŸlanarak Haliç’in 1950’li yıllarına dönüÅŸü saÄŸlanmış oldu. Deneme amaçlı olarak salınan BoÄŸaz suyunun Haliç’e aktarımı ile ilk aÅŸamada Haliç’teki rif yapısı ve biyolojik çeÅŸitlilik arttı. Bugünlerde gerek Haliç’in Kağıthane Deresi’ne baÄŸlandığı bölgelerde, gerekse Kağıthane Deresi’nin içinde bile artık bol miktarda balıklara rastlanılmakta.
Önümüzdeki günlerde BaÅŸbakan Recep Tayyip ErdoÄŸan ve İstanbul BüyükÅŸehir Belediyesi BaÅŸkanı Kadir TopbaÅŸ tarafından resmi açılışı yapılacak olan BoÄŸaz’dan Haliç’e Deniz Suyu Projesi için Sadabat Deresi olarak da bilinen Kağıthane Deresi’nin 21. yüzyılda yeniden eski canlılığına kavuÅŸması bekleniyor.
1.Terfi Merkezi:
2.Tünel Åžaftları (HT1 - HT2 - HT3):
HT2 ve HT3 Åžaftlarının yapım amaçlarındaki en önemli unsurlar tünel hattındaki atmosfer basıncının düzenlenmesi için ÅŸaftların birer baca görevi yapması, TBM’in ÅŸafta ulaÅŸtığında yeni hatta baÅŸlamadan önce yapılması gereken bakım - onarım - hizmet iÅŸletme ÅŸaftlarıdır.
3.Boru İtme Hattı:
4. TBM 2500:
5. İç Kaplama Betonu:
İlginizi çekebilir... 2025 Neden Her Binada Akıllı HVAC Entegrasyonu İçin Dönüm Noktasıdır?Enerji tasarrufundan daha sağlıklı havaya ve öngörücü bakıma kadar akıllı HVAC sistemleri artık isteğe bağlı değil; 2025 yılında bina performansı, uyu... Leed Enhanced Commissioning Çalışmaları Üzerine Kısa Bir DeğerlendirmeBinaların ömrü boyunca dayanıklı, enerji verimli ve konforlu olabilmeleri için mutlaka multi disipliner biçimde olan kalite kontrolleri ile inşa edilm... Klimalarda Vakumlama İşleminin ÖnemiVakumlama işleminin neden önemli olduğunu bilmek çok önemlidir. Eğer ilk çalıştırma sırasında vakumlama yapılmazsa klima sistemlerinde verimsizlik ve ... |
||||
©2025 B2B Medya - Teknik Sektör Yayıncılığı A.Åž. | Sektörel Yayıncılar DerneÄŸi üyesidir. | Çerez Bilgisi ve Gizlilik Politikamız için lütfen tıklayınız.