E.C.A.
WAVIN

Zekeriyaköy Merkezi Evsel Atıksu Arıtma Tesisi ile Paket Evsel Atıksu Arıtma Tesislerinin Değerlendirilmesi

Zekeriyaköy Merkezi Evsel Atıksu Arıtma Tesisi ile Paket Evsel Atıksu Arıtma Tesislerinin Değerlendirilmesi

12 Aralık 2011 | TEKNİK MAKALE
191. Sayı (KASIM 2011)
2.169 kez okundu

Levent ALATLI -Koza Yönetim ve Servis A.Åž.
Ergin EROL - Artemis Arıtım Proje İnÅŸ. Analiz Danışmanlık Ltd. Åžti.
Salih ALİİPEK - Artemis Arıtım Proje İnÅŸ. Analiz Danışmanlık Ltd. Åžti
Ercan ÖZDEMİR - Koza Yönetim ve Servis A.Åž.
Burcu Elif VARDAR - Artemis Arıtım Proje İnÅŸ. Analiz Danışmanlık Ltd. Åžti.
Levent ÇELİKKOL - Artemis Arıtım Proje İnÅŸ. Analiz Danışmanlık Ltd. Åžti.
 
Evsel atık su arıtma tesislerinin doÄŸru projelendirilmesi ve çalışır ÅŸekilde inÅŸa edilmesi kadar, doÄŸru ÅŸekilde iÅŸletilmesi ve çalışır durumda tutulması da çok önemlidir. Bir atık su arıtma tesisinin düzgün çalışması ve iÅŸletilmesi için belli baÅŸlı birkaç koÅŸulun yerine gelmesi önemlidir. Bunlar; giriÅŸ debisinin ve giriÅŸ kirlilik yükünün stabil olması, atık madde (besin) ve mikroorganizma dengesi, düzenli kontrol ve analiz, koruyucu ve periyodik bakım, uzman personel ve diÄŸer iÅŸletme koÅŸullarının saÄŸlanması gibi genel baÅŸlıklarda toplanabilir. Bu koÅŸullar merkezi atık su arıtma tesislerinde daha verimli ve çevreci saÄŸlanabilir, böylece arıtma tesisi stabil çıkış suyu standartları daha ekonomik yerine getirebilir, kesintisiz ve sürdürülebilir atık su arıtma prosesi saÄŸlanır, arıtma tesisinin atıl duruma düÅŸmesi ve çevreye zarar vermesi önlenmiÅŸ olur.
 
Merkezi arıtma tesislerinin kurulması ve uzman kuruluÅŸlar tarafından iÅŸletilmesi ile sitelere ait çok sayıda, küçük kapasiteli ve dağınık paket arıtma tesislerinin iÅŸletme ve bakım güçlüklerinin önüne geçilebilir. Böylece paket atık su arıtma tesislerinin ileride atıl durumda kalıp çevreyi kirletmesinin önüne geçilebileceÄŸi gibi, fert/konut başına düÅŸen iÅŸletme bakım maliyetleri azaltılabilecek, su analizleri, çevre denetimleri çok daha kolay yapılabilecektir. 
 
Bu çalışma ile, merkezi evsel atık su arıtma tesisleri için örnek bir tesis olan, İstanbul Zekeriyaköy Merkezi Atıksu Biyolojik Arıtma Tesisi ile yakın bölgelerdeki sitelerde bulunan paket atık su arıtma tesislerinin ekonomik, teknik ve çevre açısından deÄŸerlendirilmesi yapılmaktadır. Åžehir kanalizasyon ÅŸebekesi uzağında kalan, yeni ve nüfus yoÄŸun yerleÅŸim bölgeleri için daha verimli, ekonomik ve çevreci olan merkezi atık su arıtma tesisleri modeli önerilmektedir.
 
1. Zekeriyaköy Merkezi Atıksu Biyolojik Arıtma Tesisi
Ülkemizde çevreyi korumak ve gelecek nesillere daha iyi bir çevre bırakmak için çıkartılan yasalarla birlikte gelen yükümlülükler sonucunda, ÅŸehir kanalizasyon sistemine yakın olmayan özel konut yerleÅŸimlerinden arıtma tesislerinin yapılması istenmektedir. Ancak, bu yerleÅŸimlerin önemli kısmı yasal yaptırımlardan kurtulmak amacıyla ve inÅŸaat sırasında yeterli bütçenin ayrılmamasından do-layı gelecek dönemlerde doÄŸabilecek olumsuzlukları düÅŸünmeden ucuz paket arıtma sistemi satın alır hale gelmiÅŸtir. Bu durumdan mali yönden kazanç saÄŸlamak isteyen paket arıtma tesisi satıcıları ile yasal yükümlülükleri yanlış yorumlayan ihtiyaç sahiplerinden dolayı gereksiz bir paket arıtma tesisi piyasası oluÅŸmuÅŸtur. OluÅŸan bu pazarın en önemli olumsuz etkisi, yanlış projelendirilmiÅŸ paket arıtma tesislerinin, yanlış yerlerde kullanılması sonucunda arıtma tesisi çöplükleri oluÅŸturmasıdır. Ayrıca paket arıtma tesisleri kontrol ve denetim zorluÄŸu nedeniyle çevre açısından da çok önemli tehdit oluÅŸturmaktadırlar. 
 
Åžehir kanalizasyon ve arıtma sistemi dışında kalan nüfus yoÄŸun bölgelerde özel konut, site ve küçük yerleÅŸim yerlerinde çok sayıda paket suarıtma tesisi kurdurmak yerine, ihtiyacı karşılayacak kapasiteye sahip merkezi bir atıksu arıtma tesisinin kurulması ve teÅŸvik edilmesi gereklidir. 
 
1990’lı yılların başında Garanti Koza İnÅŸaat, Zekeriyaköy projesi için merkezi bir betonarme arıtma tesisi tasarlanmış ve inÅŸasını gerçekleÅŸtirmiÅŸtir. 1995 yılında hizmete alınmış olan, halen bir Garanti Koza kuruluÅŸu olan bina ve tesis yönetimi konusunda uzman Koza Yönetim ve Servis A.Åž. tarafından iÅŸletilen Zekeriyaköy Atıksu Biyolojik Arıtma Tesisinin kontrolleri ve analizleri Artemis Arıtım Proje İnÅŸaat Analiz Danışmanlık Hizmetleri San. ve Tic. Ltd. Åžti. tarafından yapılmaktadır. 
 
1995 yılında hizmete alınan arıtma tesisi, Zekeriyaköy bölgesinde bulunan ViÅŸne 1-2-3, Turunç 1-2-3, ÇaÄŸla 1-2, Çitlenbik, Yaprak, Kardelen ve Konaklar mahallerinde bulunan 14 site, yaklaşık 1200 ev ve iÅŸyerinin kanalizasyon ve evsel atıksularını arıtmaktadır. Tesiste, konularında uzman altı personel çalışmaktadır. Arıtılan atıksuların deÅŸarjı “Su KirliliÄŸinin Kontrolü YönetmeliÄŸi”ne göre Kilyos Deresi’ne yapılmaktadır. Garanti Koza İnÅŸaat tarafından 1995 yılında devreye alınan, bugünkü toplam kapasitesi 4015 m³/gün olan arıtma tesisi, klasik aktif çamur prensibiyle çalışmaktadır. 
 
2. Zekeriyaköy Atıksu Biyolojik Arıtma Tesisi Atıksu Miktarları, Türü ve Proje Debi Hesapları
Zekeriyaköy Özel Evsel Atıksu Arıtma Tesisine baÄŸlı olan ev ve iÅŸyerlerinde kullanma suyu ÅŸebekeden saÄŸlanmaktadır. Tesisin baÅŸlangıçta kuruluÅŸ kapasitesi 900 m³/gün olarak planlanmış, ancak daha sonraki yıllarda tesise yeni site ve evlerinde baÄŸlanması öngörülerek kapasitesi 4.000 m³/gün olarak inÅŸa ve tadil edilmiÅŸtir. Tesise 2010 yılında yapılan ilave elektromanyetik debimetre yatırımı sayesinde, tesise giriÅŸ suyu debi ölçümleri düzenli ve günlük olarak kayıt edilmeye baÅŸlanmıştır. Minimum 400 m³/gün ve maksimum 1100 m³/gün aralığında deÄŸiÅŸen arıtma tesisinde, halen günlük ortalama giriÅŸ suyu debisi ise 700 m³/gün civarındadır. Tesiste 2 adet çökeltim havuzu ve 4 adet havalandırma havuzu olmasına raÄŸmen, güncel olarak 1 adet çökeltim havuzu ve 2 adet havalandırma havuzu ile son derece iyi çıkış suyu analiz deÄŸerlerine sahip olarak arıtma iÅŸlemi yapılmaktadır. Zekeriyaköy Atıksu Biyolojik Arıtma Tesisi’nin yıllar içindeki ilave deÄŸiÅŸikliklere göre yeniden atıksu biyolojik arıtma kapasite tespiti yapılmıştır.
 
  • Arıtma tesisi; evsel kullanımlardan kaynaklanacak; tuvaletler ve lavabolardan gelecek atıksular için projelendirilmiÅŸtir. Projelendirmede bölgeden kaynaklanacak atıksuyun kiÅŸi başına min. 50 L, maks. 200 L olacağı düÅŸünülmüÅŸtür. 
  • Tesiste mevsimsel ve günlük debi deÄŸiÅŸimleri olmaktadır. Gün içerisinde meydana gelen salınımlar terfi havuzunda tolere edilmektedir. 
  • Tesisten belirli tarihlerde alınan ham su analiz deÄŸerleri Tablo 1’de verilmiÅŸtir. 
 
Buna göre; giriÅŸ BOI5 pik deÄŸeri 159 mg/l’dir. Projede emniyetli tarafta kalınarak 200 mg/l kabul edilmiÅŸtir.
 
Havalandırma havuzu Giriş BOI5 değeri= 200 mg/l
Havalandırma Havuzu Ölçüleri: 15,7 x 3,7 x 3,6 m dir. ( 1 havuz)su
V=209,12 m³
Tesiste 4 adet aynı boyutlarda havalandırma havuzu bulunduğundan toplam havalandırma hacmi;
su
 
 
V= Reaktör hacmi
Q= Atıksu debisi
Ci= GiriÅŸ konsantrasyonu
Cf= Çıkış konsantrasyonu (SKKY- Tablo:21.2 BOI5 deÄŸeri alınacaktır.)
F/M= organik yükleme oranı
MLSS=reaktördeki mikroorganizma sayısı
Ci= 200 mg/l
Cf= 50 mg/l
F/M=0,3
MLVSS=2400
V=Q*(Ci-Cf)/[(F/M)*MLVSS]
V=Q*(200-50) / (0,3*2400)
Q = (836,48 * 0,3 * 2400) / (200-50) =4015 m³/gün
Maksimum debi 4015 m³/gün olarak alınmıştır. 
 
Qp=Proje debisi=Qmaxsu
Qp=Qmax/tesis çalışma süresi
Qp=4015 m³/gün -
Qp= 4015/20 = 200,75 m³/h
Proje debisi ; Qp=Qmax alınmıştır.
 
3. Zekeriyaköy Atıksu Biyolojik Arıtma Tesisi Çıkış Suyu Analiz DeÄŸerleri ve Benzeri Biyolojik Arıtma Tesisleri İle Mukayesesi
Zekeriyaköy Atıksu Biyolojik Arıtma Tesisi’nin, aylık çıkış suyu numune analiz sonuçları ve ortalama çıkış suyu deÄŸerleri Tablo 2’de verilmiÅŸtir. Her ay özel laboratuvarlarda yapılan su çıkış analizleri dışında, ayrıca İSKİ laboratuvarlarında da su çıkış analizleri düzenli olarak yapılmaktadır. Tablo 2, İSKİ atıksu laboratuvar raporlarındaki çıkış suyu ölçüm deÄŸerlerine göre hazırlanmıştır.
 
Sitelerde bulunan çok sayıda küçük kapasiteli paket arıtma tesislerinin ise düzenli olarak su analiz ölçümleri yapılmadığı gibi bu tesislerin resmi makamlar tarafından düzenli denetimi ise neredeyse imkânsızdır. Zekeriyaköy Atıksu Biyolojik Arıtma Tesisi’nin, İstanbul’a ait örnek biyolojik veya ileri biyolojik arıtma tesislerinin çıkış suyu deÄŸerleri ile mukayesesi Tablo 3’te verilmektedir. 
 
suZekeriyaköy Atıksu Biyolojik Arıtma Tesisi, halen 4015 m³/h kapasitesi ile İstanbul’un hem en eski, hem en büyük kapasiteli örnek biyolojik arıtma tesisleri arasındadır. Tablo 4’te İstanbul’da bulunan büyük kapasiteli biyolojik arıtma tesislerinin listesi, kuruluÅŸ tarihleri, kapasiteleri ve ortalama günlük debileri verilmektedir.
 
4. Paket Arıtma Tesisleri İşletilmesi 
Åžehir kanalizasyon sistemine yakın olmayan site ve benzeri yerleÅŸimler için inÅŸaat ruhsatı ve iskân için arıtma tesisi yapmaları istenmektedir. Genellikle yasal yaptırımlardan kurtulmak ve ekonomik nedenlerden dolayı ucuz paket arıtma sistemleri tercih edilmektedir. Gelecekte yanlış projelendirilmiÅŸ paket arıtma tesislerinin, yanlış yerlerde kullanılması sonucunda ülkemizde maalesef arıtma tesisi çöplükleri oluÅŸacaktır. 
 
Ayrıca yaygın olarak tercih edilen paket arıtma tesisleri resmi makamların kontrol ve denetim zorluÄŸu nedeniyle çevre açısından da fevkalade önemli tehdit oluÅŸturmaktadırlar. Bu tip sitelerde paket arıtma tesisleri genellikle sitede bulunan arıtma konusunun uzmanı olmayan teknik personel, hatta teknik personeli olmayan çok sayıda sitede ise güvenlik, bahçe veya temizlik görevlileri tarafından iÅŸletilmeye çalışılmaktadır.
 
suZekeriyaköy civarında bulunan ve paket arıtma sistemi kullanan iki site ile ilgili özet bilgiler ve paket arıtma sistemlerinde karşılaşılan sorunlar Tablo 5’te verilmektedir.
 
Örnek olarak verilen A ve B siteleri ve bunun gibi kendi paket arıtmasını kendi iÅŸletmeye çalışan siteler, paket arıtma tesisi kullanmak yerine tek bir merkezi arıtma tesisine baÄŸlanarak atıksularını arıtmaları durumda yukarıda belirtilmiÅŸ olan iÅŸletme problemleri ile karşılaÅŸmayacaklar. Ayrıca merkezi arıtma tesisi avantajından dolayı daha ekonomik arıtma maliyetlerine sahip olacaklar, daha düzenli su çıkış analizleri ve denetimleri yapılabilecektir. 
 
Zekeriyaköy Atıksu Biyolojik Arıtma Tesisi özel olarak iÅŸletilen merkezi arıtma tesisleri için güzel bir örnektir. Bugün için Zekeriyaköy bölgesinde bulunan ViÅŸne 1-2-3, Turunç 1-2-3, ÇaÄŸla 1-2, Çitlenbik, Yaprak, Kardelen ve Konaklar mahallerinde bulunan 14 site, yaklaşık 1200 ev ve iÅŸyerinin kanalizasyon ve evsel atıksularını arıtmaktadır. 
 
5. Merkezi Arıtma Tesisleri İle Paket Arıtma Tesisleri İşletilmesi su
Bir biyolojik arıtma tesisinin doÄŸru olarak iÅŸletilebilmesi, doÄŸru bir projelendirme kadar önemlidir. Bir tesisin iÅŸletilmesi esnasında öncelikle aÅŸağıda sıralamış olduÄŸumuz faktörlere dikkat edilmesi gerekmektedir: 
  • GiriÅŸ Debisi ve Kirlilik Yükü
  • Besin/Mikroorganizma Oranı
  • Düzenli Kontrol ve Analiz
  • Düzenli Periyodik Bakım
5.1. GiriÅŸ Debisi ve Kirlilik Yükü  
Arıtma tesisi projelendirilmesinde esas alınan en önemli kriter giriÅŸ debisidir. Nüfustaki deÄŸiÅŸimlerin ve tesisin ekonomik ömrünün göz önünde bulundurulduÄŸu bir projelendirmenin ardından, tesisin sürekli olarak düzenli çalışmasını saÄŸlamak için, giriÅŸ debisi ve kirlilik yükünün stabil tutulması oldukça önemlidir.
 
BahsetmiÅŸ olduÄŸumuz evsel atıksu arıtma sistemleri mikroorga-nizmaların varlığında arıtma iÅŸlemlerini gerçekleÅŸtirdiklerinden, kirlilik yükündeki ani dalgalanmalarda sistemin biyolojik yapısı bozulmakta ve biyolojik yapı stabil hale geçinceye kadar tesis verimsiz çalışmaktadır. Bu deÄŸiÅŸimler, yüksek kapasiteyle çalışan merkezi arıtma tesislerinde kolay tolere edilebilirken, düÅŸük kapasiteyle çalışan paket arıtma sistemleri bu deÄŸiÅŸimi kolay bir ÅŸekilde tolere edemeyerek arıtma veriminin düÅŸmesine ve çıkış suyu kalitesinin bozulmasına sebep olurlar.
 
5.2. Besin / Mikroorganizma Oranı 
DiÄŸer adıyla F/M oranı, havalandırma havuzundaki organik maddelerin metabolize edilebilmesi için ortamda bulunan mikroorganizmaların miktarını belirten orandır. Bu oran giriÅŸ suyu BOİ5 deÄŸerinin ortamdaki aktif biokütle oranına bölünmesi ile elde edilir. F/M oranının yüksek olması, ortamda bulunan substrat miktarının mikroorganizma miktarından fazla olduÄŸunu göstermektedir. Bu durum mikroorganizmaların yüksek hızda büyüme eÄŸilimine girmesine ve hızlı bir ÅŸekilde üremesine sebep olur. Bu üreme sonucunda çamur kabarması, çamur yüzmesi ve köpük gibi sorunlar oluÅŸmaktadır. 
 
F/M oranın düÅŸük olması, ortamda bulunan mikroorganizma miktarının substrat miktarından fazla olduÄŸunu göstermektedir. Bu durum mikroorganizmaların üreme hızının düÅŸmesine dolayı-sıyla da arıtma tesisi veriminin düÅŸmesine sebep olmaktadır. Sistemde ani F/M deÄŸiÅŸiklilerine mani olabilmek için, F/M ayarı çamur geri devri ile veya sisteme giriÅŸ yapan atıksuyun debisiyle ayarlanabilir. 
 
Kapasitesi büyük olan arıtma tesislerinde bu durum tesis içinde kolaylıkla saÄŸlanabilirken paket arıtma tesislerinde ise tesis dışından yabancı madde ilavesiyle F/M oranı kontrol altında tutulabilir. Paket arıtma sistemlerinin iÅŸletilmesi esnasında bu oran 0,05–0,1 arasında deÄŸiÅŸirken, klasik aktif çamur sisteminde bu oran 0,2–0,6 arasındadır. Bu deÄŸerler de bize paket arıtma sistemlerinin, F/M oranındaki ufak dalgalanmalarda bile, çeÅŸitli iÅŸletme sorunları ile karşı karşıya kalınacağını göstermektedir. 
 
5.3. Düzenli Kontrol ve Analiz
Arıtma tesislerinde sık rastlanan sorunların en başında tesislerin düzenli olarak kontrol edilmemesi gelmektedir. Kontrollerin düzenli olarak yapılmaması durumunda tesislerin kullanım ömrü kısalmakta, arıtma verimi düÅŸmekte ve tesisler bir süre sonra atıl duruma gelmektedirler. Bu duruma özellikle paket arıtma tesislerinde sıkça rastlanılmaktadır. Arıtma tesisiyle ilgilenecek personel eksikliÄŸi veya sorumlu personelin ihmalkârlığı sonucu sistemlerde istenmeyen sorunlar görülmekte ve sonunda paket arıtma sistemi kullanılamaz hale gelmektedir. Aynı durum kapasitesi büyük olan betonarme arıtma tesisleri içinde geçerlidir. 
 
Arıtma sistemlerinin atıl duruma geçmesine engel olmak ve arıtma verimini yüksek tutmak için arıtma tesislerinden sorumlu ve tesisin iÅŸletilmesi ile ilgili gerekli eÄŸitimi almış yeterli sayıda personelin görevlendirilmiÅŸ olması gereklidir. Personelin görevlendirilmesi dışında, tesisin verimli çalışıp çalışmadığını kontrol etmek için arıtılmış suya ve ham suya rutin olarak analizler yapılarak tesis sürekli kontrol altında tutulmalıdır. 
 
BahsettiÄŸimiz kontrol ve analizlerin düzenli olarak yapılması paket arıtma tesisleri için külfet olarak görülmekte ve bu sebeple tesisle ilgilenecek tam zamanlı bir personel görevlendirilmemektedir. Ancak, büyük arıtma tesisleri fazla nüfusun ihtiyacını karşıladığından iÅŸletme maliyetinin, kiÅŸi başına düÅŸen miktarı daha az olmakta ve bu durumda da, tesisin iÅŸletilmesi için gerekli personel istihdam edilebilmektedir. Bu sayede arıtma tesisi sürekli olarak kontrol altında tutulmaktadır ve sistemin verimli çalışması saÄŸlanmaktadır. 
 
5.4. Düzenli Periyodik Bakımsu
Arıtma tesislerinin ömrünün uzunluÄŸu, iÅŸlevini devam ettirebilmesi ve veriminin yüksek olması tesislerin periyodik bakımlarının zamanında ve tam olarak yapılmasına baÄŸlıdır. Betonarme arıtma tesislerinin bakımlarının eksiksiz ve zamanında yapılması tesislerin uzun yıllar boyunca sorunsuz kullanılmasını saÄŸlamaktadır. Ancak, bakımları periyodik olarak yapılmayan tesisler ekonomik ömrünü tamamlayamadan kullanılamaz hale gelerek hem maddi, hem de ekolojik zararlara sebep olmaktadırlar. 
 
Özellikle kullanım ömrü kısa olan paket arıtma tesislerinde bakımların periyodik olarak düzenli yapılmadığı durumlarda tesisler yaklaşık 2–3 yıl gibi çok kısa bir süre içerisinde kullanılamaz hale gelerek yapılan yatırımların çöpe gitmesine sebep olabilmektedir. Ancak bu tesislerin bakımlarının düzenli yapılması durumunda bile tesislerin kullanım ömrü maksimum 5-10 yıl arasındadır. Kullanım ömrü biten paket arıtma tesisleri hurda konumuna geçmekte ve tekrar kullanılamamaktadır. Bu gibi durumu engellemek için betonarme tesislerin inÅŸası tercih edilmelidir.
 
6. Sonuç
Zekeriyaköy veya benzeri ÅŸehir kanalizasyon ÅŸebekesi uzağında bulunan yerleÅŸim bölgelerinde ayrı ayrı ve dağınık çok sayıda paket arıtma tesisleri kurdurmak yerine, bu topluluÄŸun ihtiyacını karşılayacak tek bir merkezi betonarme arıtma tesisi inÅŸa ettirmek, yukarıda bahsedilen iÅŸletme, çevre ve denetim zorluÄŸu gibi birçok sorunun giderilmesine yardımcı olacaktır. Ayrıca ülkemizin kısa vadede paket arıtma tesisi çöplüÄŸü haline gelmesine de engel olacak, daha uzman personel kadrosu ile daha ekonomik ve çevreci bir iÅŸletme saÄŸlayacaktır. 
 
Daha temiz bir çevre ve daha sorunsuz arıtma tesisi iÅŸletmesi için paket arıtma yerine merkezi arıtma tesislerini tercih ve teÅŸvik etmeliyiz. 
 
Kaynaklar
[1] Osman Yıldız-Çevre Yüksek Mühendisi, İSKİ Atıksu Arıtma Dairesi BaÅŸkanı, “İSKİ Atıksu Arıtma Tesisleri Mevcut Durumu”, 2010.
[2] Edipali Tülin-Çevre Müh. Artemis Arıtım Proje İnÅŸ. Analiz Danışmanlık Ltd. Åžti., “Zekeriyaköy Evsel Atıksu Arıtma Tesisi Kapasite Raporu”, 2010.
[3] Koza Yönetim ve Servis A.Åž.,“Zekeriyaköy Evsel Atıksu Arıtma Tesisi Su Çıkış Analiz Raporları”, 2011.
[4] Çelikkol Levent-Çevre Müh. Artemis Arıtım Proje İnÅŸ. Analiz Danışmanlık Ltd. Åžti., “Zekeriyaköy Evsel Atıksu Arıtma Tesisi Akım Åžeması”,  2010.
 
Bu makale, 02-03 Kasım 2011 tarihleri arasında düzenlenen 3. Atık Teknolojileri Sempozyumu ve  Sergisi’nde bildiri olarak sunulmuÅŸtur.

 

R E K L A M

İlginizi çekebilir...

Leed Enhanced Commissioning Çalışmaları Üzerine Kısa Bir Değerlendirme

Binaların ömrü boyunca dayanıklı, enerji verimli ve konforlu olabilmeleri için mutlaka multi disipliner biçimde olan kalite kontrolleri ile inşa edilm...
7 Nisan 2025

Klimalarda Vakumlama İşleminin Önemi

Vakumlama işleminin neden önemli olduğunu bilmek çok önemlidir. Eğer ilk çalıştırma sırasında vakumlama yapılmazsa klima sistemlerinde verimsizlik ve ...
7 Nisan 2025

Enerji yöneticisi görev ve sorumlulukları hakkında kısa bir değerlendirme

Enerji yöneticisi, şirket bünyesinde istihdam edilebileceği gibi, enerji verimliliği danışmanlık şirketlerinden hizmet alımı yoluyla da sağlanabilir. ...
6 Mart 2025

 
Anladım
Web sitemizde kullanıcı deneyiminizi artırmak için çerez (cookie) kullanılır. Daha fazla bilgi için lütfen tıklayınız...

  • Boat Builder Türkiye
  • Çatı ve Cephe Sistemleri Dergisi
  • Enerji & DoÄŸalgaz Dergisi
  • Enerji ve Çevre Dünyası
  • Su ve Çevre Teknolojileri Dergisi
  • Tersane Dergisi
  • Yalıtım Dergisi
  • Yangın ve Güvenlik
  • YeÅŸilBina Dergisi
  • İklimlendirme Sektörü KataloÄŸu
  • Yangın ve Güvenlik Sektörü KataloÄŸu
  • Yalıtım Sektörü KataloÄŸu
  • Su ve Çevre Sektörü KataloÄŸu

©2025 B2B Medya - Teknik Sektör Yayıncılığı A.Åž. | Sektörel Yayıncılar DerneÄŸi üyesidir. | Çerez Bilgisi ve Gizlilik Politikamız için lütfen tıklayınız.