E.C.A.
WAVIN

Grundfos Türkiye Genel Müdürü Mike Otten: “Türkiye’de Grundfos Yüksek Verimli Ürünleri ile Pazarda Daha Güçlü Hale Gelecek”

Grundfos Türkiye Genel Müdürü Mike Otten: “Türkiye’de Grundfos Yüksek Verimli Ürünleri ile Pazarda Daha Güçlü Hale Gelecek”

12 Aralık 2011 | TEKNİK MAKALE
191. Sayı (KASIM 2011)
902 kez okundu

grundfos“Türkiye’de yeni bir dönem başlıyor. EUP enerji verimliliği uygulamalarını zorunlu hale getiren yasa çıktı. Bundan sonraki süreçte enerji verimli ürünlerin kullanımı daha da artacak ve Türkiye’de Grundfos yüksek verimli ürünleri ile pazarda daha güçlü hale gelecek” diyen Grundfos Türkiye Genel Müdürü Mike Otten, sektörün enerji tasarrufu imkanı sağlayan çözümlerle ilgili doğru ve etkin bilgilendirilmesinin çok önemli olduğuna inandıklarını vurguluyor. Otten ile Grundfos Türkiye’ye atanmasından sonraki süreci ve Türkiye için oluşturdukları yol haritasının detaylarını konuştuk.

Grundfos olarak en yüksek kalitedeki ürünleri, en verimli enerji performansını gösterecek şekilde üretiyoruz. Dünyadaki tüm pompa üreticilerinden daha fazla yatırım yapıyoruz. Ama temelde yapmaya çalıştığımız şey; kuruluşumuzun ana değerlerini desteklemek. Çok fazla olumlu insiyatif alıyoruz. Tabi bunun için bir yol haritası var. Bu sadece kanunlar ya da yönetmeliklerle ilgili değil, büyük bir destek söz konusu. Eğer bu destek olmasaydı bütün bunlar olmazdı. Yeşil projeler, rakip şirketlerimiz de dahil birçok şirket için büyük bir fırsat. Çünkü biz diğerleri ne yapıyorsa onlara odaklanmıyoruz. Neyin en iyisi olduğunu düşünüyorsak onu yapmamız gerektiğine inanıyoruz. Müşterilerimiz bizden ne istiyorsa o hizmeti sunmamız gerekiyor. Rakiplerin bizlere pozitif bir yaklaşımla gelip bir takım olmaya çalışmasını görmek istiyoruz. Daha iyi bir çevre oluşturmak, topluma olumlu bir katkıda bulunmak gerekiyor. Hepimizin kendine göre stratejileri var. Rakiplerle bir projede rekabet içinde olmak güzel. Ancak, Türkiye’de bu yol haritasında yönetmelikleri ve kanunları daha verimli bir çözüme ulaştırmak için büyük bir iş var. Sirkülasyon pompaları, hidroforlar gibi. Gelecekte bu şekilde olmayacak. Bence yeşil projelere odaklanmış partnerlerden bir ağ oluşturmalıyız. Bu şekilde insanlar da hepimizin aynı yöne doğru gittiğini anlarlar. Günümüzde bu açıkça ortaya konmuş değil. En iyi ürünleri sunan tüm şirketler bu yaklaşımla giderse fark yaratacaklardır.
 
“2012 yılı sonunda personel sayımız 76 kişiye ulaşacak”
Grundfos Türkiye’ye atanmamdaki en önemli nedenlerden biri, şirket içerisinde ve pazar hakkında edindiğim tecrübelerdir. Grundfos Türkiye’nin kaynakları ve insan gücü konusunda çok fazla kapasitesi var. Ben biraz moderatör gibiyim. Gruptan kaynak alıp bunu Grundfos Türkiye’yle uyumlu hale getirebiliyorum. Grundfos’un dünya çapında 17 bin’den fazla çalışanı var. 2011’de yüzde 53 büyüme ile bir rekora imza attık ve bu büyümeyi tüm segmentlerde 2012 yılında da devam ettirmek için pazardaki en iyi insan kaynaklarını bünyemize katmak istiyoruz. Yeni işe alım süreçlerimiz devam etmekte olup, 2012 yılı sonunda personel sayımız yüzde 26 artışla 76 kişiye ulaşacak. 
 
15 senedir Grundfos’ta çalışıyorum. Youtube’de bazı istatistiklere baktım. Yeni mezunların yüzde 50’si ilk işini 1 yıl içerisinde değiştiriyor, yüzde 90 - 95’i de aynı işverenle 5 sene bile çalışmıyor. Şunu bir düşünün. Ben 15 senedir bir şirkete bağlıyım. Dünya, önümüzdeki 5 – 10 sene içerisinde nasıl görünecek ve biz nasıl bu insanların bize bağlı çalışmalarını sağlayacağız? İyi bir elemanın uzun yıllar şirket değerlerine bağlı bir şekilde şirketinize hizmet vermesinin şirkete kattığı değeri rakamlarla ölçebilmeniz çok kolay değildir. Geçmiş dönemlerde de insan kaynağı iyi olan ve onları iyi yöneten şirketler ayakta kaldı, gelecekte de insan kaynağı iyi olan şirketler ayakta kalacaklar, biz de bu şirketlerden birisi olmak amacındayız.
 
“Dünyadaki ekonomik krizlere adapte olmalıyız”
Pompa pazarına Grundfos perspektifinden baktığımızda; verimli sistem çözümleri konusunda pazarda güvenilir bir partner olarak algılanmayı, pompa çözümleri veya pompa uygulamaları, su yönetimi, atık su yönetimi, yeşil binalar konusunda bizlere güvenebileceklerini ve onları destekleyeceğimizi bilsinler istiyoruz. 2025 yılında da aynı şekilde algılanmak ve yüksek verimlilikteki pompaları ve sistem çözümlerini pazara ilk önce biz sunmak için büyük bir kaynak ayırarak planlı bir şekilde çalışıyoruz.  Çünkü dünya hızla değişiyor, krizler birbiri ardına geliyor. Baktığımızda son 3 yılda 3 kriz yaşamışız. Şimdi tekrar 5 – 7 yıllık iyi bir sürece girdiğimizi düşünebilir, umut edebiliriz. Ama tahminlerime göre bu tip krizleri daha sık yaşayacağız. Buna adapte olmalıyız ve rakiplerimizden farklı ve daha iyi ürünleri müşterilerimize sunmalıyız  Ve bence bu kabiliyete sahip olanlar, hızlı değişenler, hızlı adapte olanlar kesinlikle geleceğin liderleri olacak. 
 
“Türk müteahhitlerinin kalitesi ve performansından etkilendim”
Türkiye’deki müteahhitlerden çok etkilendim. Çünkü bildiğim kadarıyla 250 global müteahhitten 34 ya da 35’i Türkiye’de yer alıyor. Ben de bu müteahhitlerle nasıl ilerleyebileceğimizi düşünmeye başladım. Ve çoğuyla geçen yıl Libya’da da iş yaptık. Bu yıl savaş çıktığında çoğu müteahhit parayı tahsil etmekte ciddi sıkıntılar yaşadı. Fakat bu duruma da hızla uyum sağladıklarını gördüm. Diğer pazarlara odaklandılar. İşlerinin kalitesi ve performansları çok iyi. Bence dünyadaki birçok müteahhit bunu nasıl yaptıklarını öğrenmeli. 
 
Türk şirketlerinin organizasyon yapısının çok esnek olduğunu görüyorum. Bu sayede değişen pazar şartlarında hızlıca küçülebiliyor ya da farklı bir yöne gidebiliyorlar. Böyle bir kabiliyetleri var. Türk insanında gördüğüm iyi yönlerden biri de inanılmaz hevesli ve hırslı olmaları. Ayrıca motiveler ve değişikliğe / yeniliğe açıklar. Türkiye, başarı için bu en önemli üç kritere sahip, bu nedenle Türkiye’nin gelecekteki büyümesinin garanti altında olduğunu söyleyebilirim.
 
“Türkiye ekonomik anlamda çok iyi durumda”
Son 10 yıldır Güney Amerika, Güney Afrika, Ortadoğu, Hindistan ve Türkiye (bizim yıldız olarak adlandırdığımız bölgesinin bir parçası) gelişen pazarlarda çalıştım, bu pazarlardaki çok farklı dinamikleri gördüm. Hollandalıyım, farklı bakış açılarım var. Gelişen pazarların statüleri ve ekonomik gelişimleri ile ilgili çok ciddi farklılıklar görüyorum. Türkiye’nin bulunduğu yerden büyülendim. Türkiye’de birçok insan birçok şeyden şikayet ediyor. Ama size garanti ederim ki Türkiye birçok kişinin düşündüğünden çok daha iyi durumda. 
 
Hindistan’a giderseniz en önemli tartışma konusu sadece fiyattır. Pazarın yüzde 95’i fiyatlardan bahsediyor. Danimarka’ya giderseniz insanlar zaman zaman fiyatı sormayı unutuyor. Bunlar bütünüyle tezatlıklar. Türkiye coğrafi olarak birçok ülkenin merkezinde olmakla birlikte bence kültürel çeşitlilik, davranışsal çeşitlilik ve ekonomide farklı etkilenmeler söz konusu. Türk insanı çok fiyat odaklı ama değeri de değerlendirmeyi unutmuyor. 
 
Grundfos olarak çözümlerden konuşuyoruz. Bizim tüm paydaşlarımız için değer zincirimiz var. Tesisatçı için ürün uygun, uygulanabilir ve anlaşılır olmalı. Oldukça eminim ki 5 – 10 yıl ileriye bakacak olursak Türkiye’deki insanlar Danimarka’da olduğu gibi olmayacaklar.  Fiyat ve kalite arasında doğru bir denge olmalıdır. Bence sonraki birkaç yıl içinde insanlar şirketlerdeki değerlerin daha fazla farkında olacaklar. Bu, Grundfos’un pazarda çok fazla odaklanacağı bir konu. Pazara çok açık ve anlaşılır olarak Grundfos’un değerlerinin neler olduğunu, hangi konularda diğerlerine göre daha fazla katkı sağladığını anlatacağız. Yakın gelecekte en önemli konu değerler olacak, teknoloji değil. Bir süreliğine belki teknoloji o farkı yaratacak ancak en önemlisi değerler faktörüdür. Bu rakiplerin kopyalayabileceği bir şey değil. Rakiplerimiz dökme demir bir ürünü kopyalayabilir, burada üretip istedikleri renge boyayabilirler ve üzerine bir etiket koyabilirler, ama Grundfos değerlerini ve bu değerlere bağlı çalışanlarını kopyalayamazlar. 
 
“İlk biz yüksek verimli IE3 standardındaki motorları ürünlerimizde standart yaptık”
Yüksek verimli IE3 motor olduğunun garantisi olan Blueflux etiketli motorlarımızın  Grundfos tarafından tanıtımı, ileriye doğru küçük bir adımdı. Bu sadece bir etiket gibi görünüyor ancak Grundfos tarafından yapılan yatırımlar –ki bu düşüneceğinizin çok ötesinde, milyonlarca euro- bizim etiketi oraya koymamıza olanak veriyor. Pazarda sürekli olarak bir basamak ileride olmak için bizler üretim süreçlerimizi geliştiriyoruz. Daha verimli ve daha iyi enerji çözümleri için motorlarımız ve mekanik/hidrolik olarak yüksek verimli ürünlerimiz ile tam bir paket oluşturmaya çalışıyoruz. 
 
“Avrupa, yeşil teknolojiye olan farkındalığını arttırdı” grundfos
Avrupa’daki insanların yeşil teknoloji konusundaki farkındalığına değinmek istiyorum. Avrupalılar birkaç yıl öncesine kadar yeşili bir yük olarak görüyorlar, bu yatırımların yapılmasının daha fazla para ödemek anlamına geldiğini söylüyorlardı. Avrupa’da, daha fazla bürokrasi ile farkındalık ve bunları düşünme şekli tamamen değişti. Çünkü fabrikalar, oteller veya herhangi bir iş kolundaki binalara eğer yeşil teknolojiye uygun yatırımlar yaparlarsa bugünden itibaren tasarruf edilmeye başlanacağı rakamlarla ve gerçeklerle ispat edilebildi. 2, 3 veya 5 yıl sonra değil, hemen! Bazı yatırımların geri dönüşü belki uzun sürecektir ama mevcut teknolojilerle bugün para tasarrufuna başlayabileceklerdir. 
 
Yeni bir ürünümüz var, kablosuz bir enerji izleme sistemi. Bu ürün ile bir fabrikada veya bir otelde enerjiyi sürekli olarak izliyoruz. Sadece pompaların enerji tüketim performansını değil, aynı zamanda motorlar, ısıtıcılar ve aydınlatma gibi farklı ekipmanları da kontrol ediyoruz. Bu konuda birkaç güçlü yeşil partnerimiz var. Böylece bütün enerjiyi izleyebiliyor ve şirket sahiplerine nasıl paradan tasarruf edeceklerine dair doğrudan önerilerde bulunabiliyoruz. 
 
Grundfos şu anda yeşil bir partner ağı kuruyor. Bu yeşil partnerlarımız aynı zamanda LEED danışmanları ve enerji sistemlerini analiz edebilecek tecrübeye sahip uzmanlar. Duruma bağlı olarak proje ve müşteri bazında yeşil ağımızdan tasarruf sağlamaya yardımcı olacağına inandığımız, bize faydalı olacağını düşündüğümüz  partnerlerimizi seçiyoruz ve belirli projeler için birlikte çalışıyoruz. Tabi ki Grundfos bu enerji izlemesine ve analizine öncülük ediyor. Ve çoğu yerde bu enerji taramasını kullanırlarsa çok çeşitli alanlarda gelişme sağlayabileceklerini ve bugünden itibaren para tasarrufunda bulunabileceklerini ispat edebiliyoruz. 
 
“Ticari bina pazarında da Türkiye’de en güçlü oyunculardan biriyiz”
Şirketimizde 3 önemli önceliğimiz var. İlk olarak seçtiğimiz pazarlardaki konumumuzu stabilize etmek istiyoruz. Şu anki konumumuzdan da çok mutluyuz. Kombi pazarında yüzde 90-95’lik paya sahibiz. Bundan daha yükseğe çıkabilmek gibi hırslarımız yok. Ticari bina pazarında da Türkiye’deki en güçlü oyunculardan biriyiz. Pazar payımızı arttırmaya çalışmanın çok bir anlam ifade edeceğini düşünmüyorum. Rekabet için mutlaka yer açılmalı. Rakiplerimizin bile bir kazancı olmalı.
 
“Atık su ile ilgili yeni ürünleri Türkiye’ye getireceğiz”
Atık su ve endüstri pazarı, gelecekte yatırım yapacağımız alanlardan iki tanesi. Türkiye atık su pazarında çok büyük bir potansiyel var. Bunu endüstriye odaklanmayla beraber yürüteceğiz. Önümüzdeki yıl atık su ile ilgili çok fazla aktivite ve yeni ürünümüzü lanse ettiğimizi göreceksiniz. Atık su pazarında son beş yıl içinde oldukça iyi noktaya geldik, ancak bu geldiğimiz noktayı yeterli görmüyoruz ve 2012 yılından itibaren geniş bir kadro ile bu pazardaki müşterilerimize  çok daha yakın olacağız. Çalışmalarımız ve yeni atık su uzmanı eleman alımlarımız sürüyor. Türkiye grubunu burada daha güçlü bir şekilde yapılandırmak istiyoruz. 
 
“Türkiye’deki insanların hizmetlerimizden daha fazla haberdar olması gerekiyor” 
Diğer bir hedef sektörümüz ise endüstri, zaten Türkiye’deki bir çok fabrika ürünlerimizi çoktandır kullanıyor ve ürünlerimizle pozitif deneyim yaşayanlar bizimle daha çok çalışıyorlar. Ancak yine de Grundfos Türkiye olarak bu alana çok yoğunlaşmamıştık çünkü öncelikle bina pazarda lider olmak istedik. Şimdi ise kaynaklarımız, insan gücümüz ve yatırımımız hazır durumda. Dolayısıyla artık endüstri pazarında da lider olmak istiyoruz. Uzun zamandan beri bu pazar için ürün gamımızı genişletiyoruz ve bu pazar için önemli çözümler sunabiliyoruz. Ama müşterilerimizin önemli bir kısmının ürün gamımızı yeterince bilmediğini gördük ve bu nedenle 23-25 Kasım 2011 tarihinde ‘’Endüstri Günleri’’ adı altında bir etkinlik düzenleyerek müşterilerimize tüm endüstriyel ürünlerimizi gösterme şansı elde ettik. Etkinliğe katılan 300 müşterimizi ürün gamımızı detaylı şekilde görme şansı elde ettiler.
 
Bu etkinlik ile pazara şu anda hazır olduğumuzu göstermek istedik. Sektör için gereken ürünlerin yüzde 95’ine sahibiz. Bir çok pazarda uygulamaların yüzde 95’ini, hatta bazı alanlarda yüzde 100’ünü de gerçekleştirebiliyoruz. Sadece uygulama değil, insan gücüne de çok fazla yatırım yapıyoruz. Türkiye’deki insanların bizim hizmetlerimizden daha fazla haberdar olması gerekiyor. İnsanların hayatını kolaylaştırmak için uzun süredir yeterli teknolojiye sahibiz. Grundfos Türkiye’nin gelişmesi yönünde çalışmalarımız devam edecek.
 
Satın alma süreci ile ilgili olarak da birkaç şey söylemek istiyorum. Eğer bir şirketi satın alacaksan bu şirketin sana nasıl bir değer katacağını biliyor olman lazım. Grundfos hiç bir zaman pazar payını arttırmak için diğer şirketleri satın almadı ve almayacak. Daha önceki alımlarımıza baktığınızda çok büyük alımlardan ziyade küçük alımlar yaptığımızı göreceksiniz. Bunlar, Grundfos’un eksik olduğu uzmanlık yönlerinde destekleyecek alımlardı. Bugünlerde bize değer katacak şirket bulmamız zorlaştı, çünkü geçmiş alımlarla zaten uzmanlık alanımızı çok çeşitlendirdik ve genişlettik. 
 
“Türkiye’de üretimin büyütülmesi için çalışmalarımıza başladık” 
Grundfos’ta üretim planları grup üretimle ve bölgesel stratejiyle birlikte yürütülüyor. Türkiye’de üretimi büyütüp, Gebze’de yapacağımız üretim ile müşterilerimize daha hızlı sevkiyat yapmayı programımıza aldık. Bazı ürünleri pazara getirmek uzun zaman alabiliyor, Macaristan’dan, Almanya’dan ya da başka yerlerden uygunluk onayı almak gerekiyor. Türkiye’deki müşteri taleplerinden anladık ki ürünlerimizin daha erişilebilir olmasını istiyorlar. Bizler de bu ürünleri seçeceğiz ve Türkiye’ye getirip üreteceğiz. 
 
Şu anda bildiğiniz gibi; hidroforlar, derinkuyu pompaları ve yangın pompalarının montajını Türkiye’de gerçekleştiriyoruz. Önümüzdeki dönemde yatay pompaları ve çift emişli pompaları da Türkiye’de üretmek için planlamalarımızı yapıyoruz. Planladığımız şekilde devam ediyor ve daha fazla ürünü getirmeye çalışacağız. Sonuç olarak Türkiye’ye odaklanmış durumdayız.
 
“Müşterilerimizi dinlemeye ve sorunlarını en hızlı şekilde çözmeye odaklandık’’
Müşterilerimize sadece en kaliteli ürünleri vermekle kalmayıp, müşterilerimizin en kaliteli hizmeti Grundfos’tan alması için son yıllarda yoğun bir şekilde çalışıyoruz. Pompalar ve hidroforlar çalışırken çok da fark edilmeyen, ancak arıza olduğunda üretimi durduran insanların konforunun kaçmasına sebep olan çok önemli makinalardır. 
 
Müşterilerimizin en hızlı ve mükemmel hizmeti alması için bir dizi çalışmalar yaptık. Müşteri Hizmetleri Bölümümüz altında kurulan ‘’Şikayet Yönetim’’ sistemimiz, ‘’Gizli Müşteri’’ çalışmalarımız ve yoğun bir şekilde yaptığımız  ‘’ Müşteri Memnuniyeti’’ anketlerimiz ile müşterilerimizin nabzını tutuyor ve buradan aldığımız geri bildirimlerle de partnerlarımızın ve personelimizin eğitimlerini veriyor ve proseslerimizi gözden geçiriyoruz. 
 
Son üçyıldır müşteri memnuniyet oranlarımızın sürekli arttığını çok net bir şekilde görüyoruz.
 
“Müşterilerimize son bir mesajım’’
Grundfos olarak mükemmel hizmete odaklandık ve Grundfos veya Grundfos partnerları  ile ilgili herhangi bir konuda bir sorun yaşadıklarında lütfen “cozumvar@grundfos.com’’ e-mail adresine yazsınlar. Bu bir müşteri çözüm hattı ve Grundfos’un şikayet yönetim sisteminin bir parçası olup, tamamen konunun uzmanı arkadaşlarımız ile müşterilerimize en hızlı çözümü bulmak için çalışmaktadır.
 

 

İlginizi çekebilir...

İklimlendirme Sektöründe Karbon Ayak İzinin Azaltılması: Zorunluluk mu, Fırsat mı?

İklim krizinin etkileri artık sadece haberlerde gördüğümüz manşetler değil, işimizin bizzat içinde hissettiğimiz gerçekler haline geldi. Kentlerde aşı...
3 Haziran 2025

2025 Neden Her Binada Akıllı HVAC Entegrasyonu İçin Dönüm Noktasıdır?

Enerji tasarrufundan daha sağlıklı havaya ve öngörücü bakıma kadar akıllı HVAC sistemleri artık isteğe bağlı değil; 2025 yılında bina performansı, uyu...
1 Mayıs 2025

Leed Enhanced Commissioning Çalışmaları Üzerine Kısa Bir Değerlendirme

Binaların ömrü boyunca dayanıklı, enerji verimli ve konforlu olabilmeleri için mutlaka multi disipliner biçimde olan kalite kontrolleri ile inşa edilm...
7 Nisan 2025

 
Anladım
Web sitemizde kullanıcı deneyiminizi artırmak için çerez (cookie) kullanılır. Daha fazla bilgi için lütfen tıklayınız...

  • Boat Builder Türkiye
  • Çatı ve Cephe Sistemleri Dergisi
  • Enerji & Doğalgaz Dergisi
  • Enerji ve Çevre Dünyası
  • Su ve Çevre Teknolojileri Dergisi
  • Tersane Dergisi
  • Yalıtım Dergisi
  • Yangın ve Güvenlik
  • YeşilBina Dergisi
  • İklimlendirme Sektörü Kataloğu
  • Yangın ve Güvenlik Sektörü Kataloğu
  • Yalıtım Sektörü Kataloğu
  • Su ve Çevre Sektörü Kataloğu

©2025 B2B Medya - Teknik Sektör Yayıncılığı A.Ş. | Sektörel Yayıncılar Derneği üyesidir. | Çerez Bilgisi ve Gizlilik Politikamız için lütfen tıklayınız.