
Vanalarda Kavitasyon ve Vana Tipine Göre Kavitasyon Önlemleri![]()
![]()
Sıvı akış hatlarında ani basınç düÅŸmeleri sonucu (PT diyagramı Grafik 1) basıncın o andaki sıcaklığa uygun deÄŸere düÅŸmesi ve buna baÄŸlı olarak sıvının doymuÅŸ buhar fazına geçmesi sonucu gerçekleÅŸen oluÅŸuma kavitasyon denir. Buhar oluÅŸumunu hızlandıran olayların başında sıvıda (bilhassa suda) çözülmemiÅŸ bulunan gazların ayrışması önemli rol oynamaktadır. Statik basıncın kaynama basıncının üzerine çıktığı bölgeye eriÅŸen buhar kabarcıkları patlamaya baÅŸlar. Kabarcıklar patlamadan önce büzülür, zayıf noktasından kabarcık içindeki sıvı çok yüksek hızla akım hattı duvarına çarparak onu yorar ve kısmen karıncalandırır. Ayrıca bu patlama esnasında akışkanda titreÅŸimler meydana getirir. Bu ise vana elemanlarında önemli hasarlar doÄŸurabilir.
![]()
Ancak bu da belli sınırlarda problemsiz çalışır. Belli açı açıklığında diskin üzerinden atlayan akışkanın kavitasyona neden olabilmesi diskin her iki yüz arasındaki fark basıncına, akım hızına akış yönünde disk sonrası statik basınca ve disk açısına baÄŸlıdır. (Grafik 3) Disk sonrası akım hattına hava üflenmesiyle titreÅŸimler ve ses oluÅŸumu önlenir. (Åžekil 3)
![]()
Kelebek vana uygulamalarında kavitasyonu engelleyecek en basit yöntem vanadan sonra büyük çap kullanmaktır.
Bilhassa büyük çaplarda baraj vanası olarak pistonlu bilezik vanalar kullanılmaktadır. (Åžekil 4) Bunlarda kavitasyon oluÅŸumu, vana fonksiyonuna etki eden ayarlanma kabiliyetiyle azaltılabilmektedir. Ancak her türlü tedbir Kvs deÄŸerinin küçülmesine neden olmaktadır.
Buhar kabarcık oluÅŸumu buhar basıncından baÅŸka suda çözülmemiÅŸ bulunan gazlara baÄŸlıdır. Bunlar bir mikroskobik parçaçık gibi buhar kabarcığının oluÅŸumuna etki eder. Bu çözülmemiÅŸ ve su içinde bulunan gaz kabarcıkları sanki maya etkisiyle kabarcık oluÅŸumuna etki eder. Basıncın düÅŸmesi sıvı akışının ivmelendirilmesiyle olur. Buhar kabarcıkları en büyük çapa eriÅŸtikten sonra akımla beraber buharlaÅŸma basıncından daha büyük basınç bölgesine eriÅŸtiÄŸinde (statik basınç buhar basıncından daha büyük bölge) küçülmeye baÅŸlarlar.
Suda kabarcık büyümesi 80 °C’ye kadar sıvının ataletine baÄŸlıdır. Bu sayede kabarcığın büyümesi basıncın en düÅŸük olduÄŸu noktadan sonrada devam eder. Buhar kabarcıkları patlamadan önce büzülürler. Büzülme esnasında zayıf noktalar oluÅŸur. Bu noktalardan sıvı çok küçük çaplı jet gibi büyük hızda çıkar ve duvarlara çarpar. Bu ÅŸekilde malzemenin yorulması ve
![]()
Åžekil 5’te kısılma noktasındaki basınç deÄŸiÅŸimi görülmektedir. Basınç düÅŸümü ile kalan basınç kaybı vanada tekrar kazanılır. Buna basınç geri kazanımı denir. Sürtünme sonucu oluÅŸan basınç kaybı sıcaklığın artmasına ve kavitasyon tehlikesinin büyümesine neden olur.
Kavitasyon oluÅŸumu esnasında doÄŸan akım ÅŸartlarını tarif etmek kolay deÄŸildir. Buradaki akışkanlar mekanik yüksek komplikasyona sahiptir. Dolayısıyla kavitasyon oluÅŸumunu basite indirerek Thomas kavitasyon sayısı ile ifade etmek genel olarak kabul gören durumdur. Thomas sayısı σ bir mukayese eÅŸitliÄŸine dayanmaktadır.
![]() ![]()
P1: GiriÅŸteki basınç
P2: Çıkıştaki basınç
P3: Atmosfer basıncı
c: Borudaki akım hızı
g: Yerçekim ivmesi
![]()
Kelebek vanalar; su dağıtımı ve su arıtmada her türlü büyüklükte en yaygın kullanılan armatür tipidir. Bu kullanma sahasında beklenen hidrodinamik problemler proses tekniÄŸi uygulamalarındakilerle mukayese edilmese de kavitasyon oluÅŸumuna karşı dikkatli olunmalıdır. Basit olarak algılanabilen kavitasyon oluÅŸumu için armatürdeki fark basıncı armatürün baÄŸlı olduÄŸu borudaki karşı basınçtan büyük ise ortaya çıkar.
![]() ![]()
Kavitasyon tehlikesini azaltan en önemli vana tiplerinden biri Bilezik Formlu Pistonlu Vanalardır. (Åžekil 4).
![]()
Bu tiplerden L 15 ve L 30 delikli çıkış plakası ile donatılmıştır. Bu ÅŸekilde enerjinin büyük kısmı sürtünme kayıpları ile dönel akım dönüÅŸüme uÄŸramaktadır. Bu ÅŸekilde titreÅŸimler ve gürültü akımları önemli oranda sönümlendirilmiÅŸ olur. Ancak delik plaka ile Kvs deÄŸerinde %70’e kadar azalma olur. Benzer olay kanallı veya delikli pistonlu kontrol vanaların da bulunmaktadır.
* Yazan: Faruk Tanıl TEKGÜL
Teknik Sorumlu Mühendis
Gedik Döküm ve Vana San. ve Tic. A.Åž.
![]() İlginizi çekebilir... Leed Enhanced Commissioning Çalışmaları Üzerine Kısa Bir DeğerlendirmeBinaların ömrü boyunca dayanıklı, enerji verimli ve konforlu olabilmeleri için mutlaka multi disipliner biçimde olan kalite kontrolleri ile inşa edilm... Klimalarda Vakumlama İşleminin ÖnemiVakumlama işleminin neden önemli olduğunu bilmek çok önemlidir. Eğer ilk çalıştırma sırasında vakumlama yapılmazsa klima sistemlerinde verimsizlik ve ... Enerji yöneticisi görev ve sorumlulukları hakkında kısa bir değerlendirmeEnerji yöneticisi, şirket bünyesinde istihdam edilebileceği gibi, enerji verimliliği danışmanlık şirketlerinden hizmet alımı yoluyla da sağlanabilir. ... |
||||
©2025 B2B Medya - Teknik Sektör Yayıncılığı A.Åž. | Sektörel Yayıncılar DerneÄŸi üyesidir. | Çerez Bilgisi ve Gizlilik Politikamız için lütfen tıklayınız.