E.C.A.
WAVIN

Bursa BUSKİ Doğu Atıksu Arıtma Tesisi

Bursa BUSKİ Doğu Atıksu Arıtma Tesisi

8 Nisan 2011 | TEKNİK MAKALE
183. Sayı (MART 2011)
6.422 kez okundu

Cevdet KAYA
BUSKİ Arıtma Tesisleri Daire Başkanı
Nurcan AYDOÄžAN
BUSKİ Atıksu Arıtma Tesisleri İşletme  Sorumlusu
 
Genel
1989 yılında Bursa kentinin su ve kanalizasyon hizmetlerini yürütmek amacıyla kurulan BUSKİ Genel MüdürlüÄŸü, alt yapı yatırımları için günümüze kadar öz kaynakları ile beraber dış kredili iki büyük projeyi hayata geçirmiÅŸtir. 
  • Bursa Su ve Çevre SaÄŸlığı Projesi (Dünya Bankası)
  • Bursa Atık Su Projesi (Avrupa Yatırım Bankası)
Bursa Su ve Çevre SaÄŸlığı ProjesiBursa BUSKİ DoÄŸu Atıksu Arıtma Tesisi
BUSKİ; 1993 yılında Dünya Bankasından alınan 97.000.000 dolarlık kredi ile, 1993-2001 yılları arasında,
a) Yağmursuyu ve kanalizasyon şebekelerinde birleşik sistemin ayrılması,
b) Atıksuların I. AÅŸama DoÄŸu ve Batı Atıksu Arıtma Tesislerinde arıtıldıktan sonra Nilüfer Çayına deÅŸarj edilmesi,
c) İçmesuyu ÅŸebekelerinin yenilenerek fiziksel su kaçaklarının azaltılması çalışmalarını yürütmüÅŸtür.
 
Bursa Atıksu Projesi
2000 yılında Avrupa Yatırım Bankası ile imzalanan 80.000.000 avro kredi anlaÅŸması ile Bursa Su ve Çevre SaÄŸlığı Projesi kapsamında baÅŸlatılan çalışmaların devam ettirilip tamamlanması amaçlanmıştır. Proje kapsamında;
1. II. AÅŸama atıksu arıtma tesislerinin inÅŸa edilip devreye alınması ve iÅŸletilmesi, 
2. Kanalizasyon ve Yağmursuyu yatırımları,
3. İçme suyu yatırımları, 
4. Projelendirme, müÅŸavirlik, kontrollük hizmetleri,
5. Abone Bilgi Sistemi, 
6. SCADA işleri yer almıştır.
 
Bursa Kentsel Atıksu Arıtma Tesislerinin AÅŸamaları ve Planlanması
1993 yılında yapılan fizibilite çalışmalarında Nilüfer Çayı’ndaki mevcut kirlilik dikkate alınarak uzun vadede çayın su kalitesinin II. Sınıfa yükseltilmesi hedeflenmiÅŸ, proje hedef yılı olarak 2020 kabul edilmiÅŸ, atıksu arıtma tesisleri 3 aÅŸamada planlanmıştır. 
1. Aşama: Fiziksel arıtma+anaerobik stabilizasyon havuzları BOİ5 giderim verimi % 50
2. AÅŸama: Mevcut Fiziksel Arıtma + Aktif Çamur Prosesi Alıcı Ortam Kalite Hedefi : Sınıf III
3. AÅŸama: İleri arıtma ünitelerinin ilavesi Alıcı Ortam Kalite Hedefi : Sınıf II
 
2001 yılında hazırlanan fizibilite raporunda, ülkemizin Avrupa BirliÄŸi’ne girme sürecinde olduÄŸu göz önünde bulundurularak daha önce 3. aÅŸamada yapılması planlanmış ileri arıtma ünitelerinin de, 2. aÅŸamada inÅŸa edilmesi uygun görülmüÅŸtür. 2. aÅŸama tesislerin 2017 yılı ihtiyaçlarını karşılayacak ÅŸekilde inÅŸa ettirilip iÅŸletilmesi planlanmıştır. 3. aÅŸamada ise tesis ünitelerinde 2030 yılı ihtiyaçlarını karşılayacak ÅŸekilde kapasite artırımına gidilecektir. 
 
DoÄŸu ve Batı Atıksu Arıtma Tesisleri, DoÄŸu ve Batı atıksu havzası ile toplanan kentsel atıksuların Su KirliliÄŸi Kontrol YönetmeliÄŸi ile AB Standartlarında istenen deÄŸerlere uygun hale getirilerek alıcı ortama deÅŸarjı ile yüzeysel su kaynaklarına verilen kirliliÄŸin önlenmesi amacıyla yapılmıştır. Kent Katı Atık Depolama Alanı Süzüntü Suyu Arıtma Tesisi, Bursa kentinin katı atıklarının depolandığı Hamitler Kent Katı Atık Depolama Alanından kaynaklanan süzüntü sularının toprağı, yeraltı suyunu ve yüzeysel suları kirletmesini önlemek amacıyla yapılmıştır. 
Bursa DoÄŸu Atıksu Arıtma Tesisi, Küçük Balıklı Köyü yakınlarında ve Bursa Batı Atıksu Arıtma Tesisi, Özlüce Köyü yakınlarında bulunmaktadır. İleri biyolojik arıtma proseslerinin uygulandığı tesislerde, azot ve fosfor giderimi de gerçekleÅŸtirilmektedir. Her iki tesis Nisan 2006’da tamamlanarak iÅŸletmeye alınmıştır. Hamitler Süzüntü Suyu Arıtma Tesisi, Bursa BüyükÅŸehir Belediyesi tarafından iÅŸletilen Hamitler Katı Atık Depolama Sahasında bulunmaktadır. Hamitler Süzüntü Suyu Arıtma Tesisi, iki etapta gerçekleÅŸtirilecektir. Tesis iki aÅŸamalı olarak 2020 yılı 500 m³/gün çöp süzüntü suyunun arıtılmasına hizmet edecek kapasitede projelendirilmiÅŸtir. Birinci aÅŸaması, 2004 yılında tamamlanmış, iÅŸletime alınmıştır.
 
Tesislerin Kuruluş AmacıBursa BUSKİ Doğu Atıksu Arıtma Tesisi
Bursa DoÄŸu Atıksu Arıtma Tesisi, Bursa’nın DoÄŸu havzası ve Bursa Batı Atıksu Arıtma Tesisi, Bursa’nın Batı havzası evsel atıksularının arıtılarak alıcı ortamların kirletilmesinin önlenmesi amacını taşımaktadır. Bu amaçla, Bursa DoÄŸu ve Batı Atıksu Arıtma Tesisleri’ne gelen ve Tablo 1’de verilen ham atıksu özelliklerinin, çıkış suyunda Tablo 2’de verilen deÄŸerlere düÅŸürülmesi hedeflenmektedir. 
 
Bursa Hamitler Süzüntü Suyu Arıtma Tesisi, Kent Katı Atık Düzenli Depolama Sahasından kaynaklanan çöp süzüntü sularının arıtılarak, süzüntü suyunun toprağı, yeraltı ve yüzey sularını kirletmesinin önlenmesi amacını taşımaktadır. Bu amaçla, Hamitler Süzüntü Suyu Arıtma Tesisi’ne gelen ve Tablo 3’te verilen ham süzüntü özelliklerinin, aylık çıkış suyu KOİ deÄŸeri ortalamasının 3000mg/l’nin
altında olması, en yüksek ardışık 3Bursa BUSKİ DoÄŸu Atıksu Arıtma Tesisi günlük çıkış suyu KOİ deÄŸerinin ortalama 3200mg/l’nin altında olması hedeflenmektedir. 
 
Bursa Doğu Atıksu Arıtma Tesisi
Bursa ÅŸehri doÄŸu havzasının evsel atıksularının arıtılması amacıyla yapılmış olan Bursa DoÄŸu AAT Bursa BUSKİ DoÄŸu Atıksu Arıtma Tesisi1.650.000 EÅŸdeÄŸer Nüfusa hizmet etmesi amacı ile biyolojik nütrient giderimini en üst seviyede tutmayı amaçlayan 5 aÅŸamalı (Phoredox) Bardenfo prosesine uygun olarak inÅŸa edilmiÅŸtir. Tesis birinci kademe inÅŸası, 240.000 m³/gün (kuru hava) ve 351.200 m³/gün (yağışlı hava) debisinin arıtılmasını amaçlamaktadır. Genel olarak tesis üniteleri aÅŸağıda sıralanmıştır:
  • TaÅŸkan Savak Yapısı 
  • Kaba Izgara Yapısı
  • 1. Kademe Pompa İstasyonu, İnce Izgaralar, Kum Tutucu Tanklar, 2. Kademe Pompa İstasyonundan oluÅŸan Ön Arıtma ÜnitesiBursa BUSKİ DoÄŸu Atıksu Arıtma Tesisi
  • Debi Ölçüm Kanalları
  • Selektör ve Anaerobik Tanklar
  • Havalandırma Havuzları
  • Dağıtım ve Toplama Yapıları
  • Son Çökeltim Tankları
  • Arıtılmış Su Yapısı
  • Servis ve Yangın Suyu Tankı ve Pompa İstasyonu
  • Geri Aktif Çamur Pompa İstasyonları
  • Fazla Aktif Çamur Pompa İstasyonu
  • Çamur Izgara Yapısı ve Tampon Tankları
  • Çamur SusuzlaÅŸtırma ve Kireç Stabilizasyon Binası, Amonyak Arıtma Ünitesi
  • TaÅŸkan ve Saha Drenaj Pompa İstasyonu
  • Jeneratör Binaları
  • Trafo ve Elektrik Dağıtım Binaları
  • İşletme Binaları ve Atölyeler
  • Yardımcı Binalar ve Yapılar
Giriş-Birinci Kademe Terfi İstasyonu
DoÄŸu Atıksu Arıtma Tesisi’ne 2000mm çaplı 2 adet kanalizasyon borusu ile gelen atıksu her biri 1807l/sn kapasiteli olan üç asil ve bir yedek burgulu pompa vasıtasıyla 1. kademe terfi iÅŸlemine tabii tutulmaktadır. Pompaları korumak için, her pompa giriÅŸine 15 cm. açıklığa sahip Kaba Izgaralar konmuÅŸtur.
 
İnce Izgaralar
1. kademe terfi iÅŸleminin ardından atıksu, 20mm açıklıklı 4 adet 1722l/sn kapasiteli mekanik ince ızgaradan geçirilerek, 20mm’den büyük malzemelerin tutulması saÄŸlanmaktadır. Izgaralarda tutulan malzemeler sıkıştırılarak hacmi azaltılır ve çöp deponi sahasına gönderilir.
 
Kum TutucuBursa BUSKİ Doğu Atıksu Arıtma Tesisi
İnce ızgaraları terkeden atıksu; içerisindeki iri çökebilir malzemenin tutulması amacıyla 1850l/sn kapasitesi 3 adet dairesel kum tutucuya alınır. Dairesel tip kum tutucuda yavaÅŸlayan taneciklerin 2 mm’den büyük çaplıları çökelerek dip sıyırıcı tarafından toplanır ve kum taşıyıcı tarafından da atıksu dışına taşınır. Bu esnada süzülen atıksu tesise geri devredilir. Kum tutucu ünitesinden sonra 2. kademe öncesi by pass tertibatı kurularak tesise gelecek tüm debinin ön arıtmadan yararlanabilmesi saÄŸlanmıştır. 
 
İkinci Kademe Pompa İstasyonu
Kum tutucuları terkeden atıksu, İkinci kademe pompa istasyonunda her biri 1807l/sn kapasiteli olan üç asil ve bir yedek burgulu pompa vasıtasıyla biyolojik arıtmaya verilmektedir. Biyolojik arıtmaya alınan debi, ikinci aÅŸama sonrasında bulunan 3 adet parshall savağından geçirilerek debi ölçümü yapılmaktadır.
 
Selektör ve Anaerobik Tanklar
Kinetik büyüme ile ipliksi bakteri yerine flok-oluÅŸturan bakterilerin çoÄŸalmasını saÄŸlamak ve son çökeltim tanklarında ÅŸiÅŸkin çamur oluÅŸumunu önlemek amacıyla mekanik karıştırmalı, iki aÅŸamalı bir selektör tankı dizayn edilmiÅŸtir. Sistemde geri devir çamuru ile atıksuyun ilk karışma noktası olan Selektör tankından çıkan akım doÄŸrudan anaerobik tanklara verilmektedir. Selektör tanktan çıkan atıksu, “Parkur” yapılı olan, seri ve paralel halde çalıştırılabilen yaklaşık 6m derinlikte 4 gözlü anaerobik tanka alınmaktadır. Biyolojik fosfor giderimine yönelik çalışan anaerobik reaktörlerde hava verilmeden bekletilen atıksuda anaerobik ortam oluÅŸmakta ve bu ortamda faaliyet gösteren mikroorganizmalar fosforu bünyelerinden atmaktadır.
 
Havalandırma HavuzlarıBursa BUSKİ Doğu Atıksu Arıtma Tesisi
Her havalandırma hattında 4 tank bulunmaktadır. Anaerobik Tanklardan gelen atıksu ilk olarak denitrifikasyon ve BOI gideriminin gerçekleÅŸtiÄŸi 1. Anoksik Tanka girer daha sonra, yüksek BOI ve amonyak gideriminin yapıldığı 1. Aerobik Tankta daha sonra ise 2. Aerobik Tanka alınarak ilave nitrifikasyon ve BOI giderimi saÄŸlanır. Biyolojik sıvının 1. Anoksik Tanka içsel çevriminin (%400) yapılması için 2. aerobik tanka içsel geri devir pompaları da mevcuttur. 4. tank olan Aerobik/ Anoksik tankta ise son nitrat sıyırma iÅŸlemi yapılarak su dağıtım yapılarına yönlendirilir. Tanklar dalgıç mikserler ve difüzörlerle donatılmıştır.
 
Bursa BUSKİ DoÄŸu Atıksu Arıtma TesisiSon Çökeltim Tankları 
Arıtılan atıksuyun aktif çamurdan ayrılması, savaklardan çıkarak deÅŸarj edilmesi ve çöken biyokütlenin de kütle dengesinin korunması için sistemin başına döndürülmesi amacıyla atıksu havalandırma havuzlarından son çökeltme havuzlarına alınır. Çamur ve Köpük sıyırma ekipmanları savak temizleme fırçaları ile donatılmıştır. Ayrıca çamur örtüsü seviyesinin izlendiÄŸi seviye dedektörleri ile katı madde muhteviyatı transferinin izlenebilmesi de mümkündür.
 
Köpük Pompa İstasyonları
Tesiste Son Çökeltme Tanklarından gelen malzemenin çamur ızgaralarına iletilmesi için, seviye kontrollü olarak çalışan 2 adet 10,8 l/sn kapasiteli dalgıç pompanın yer aldığı Köpük Pompa İstasyonları mevcuttur.
 
Arıtılmış Su Yapısı 
Son Çökeltim Tanklarındaki arıtılmış su Toplama Çukurları vasıtasıyla Arıtılmış Su Yapısına gelir ve 2 adet deÅŸarj borusu ile Deliçay Deresine DeÅŸarj edilir. Çıkış suyu debisi debimetre yapısında bulunan debi ölçüm sistemi ile kontrol edilmektedir. 
 
Geridevir Aktif Çamur (Gaç) Bursa BUSKİ DoÄŸu Atıksu Arıtma Tesisi
Pompa İstasyonları
Son Çökeltim Tanklarından alınan aktif çamur, GAÇ Toplama Yapısı vasıtası ile GAÇ Pompa İstasyonuna yönlendirilmektedir. GAÇ Toplama Bursa BUSKİ DoÄŸu Atıksu Arıtma TesisiYapısında, ultrasonik seviye ölçüm cihazı ile kontrol edilebilen, otomatik veya manuel olarak çalışan savak kesici kapaklar mevcuttur. Böylelikle tanklardan çamur çekme hızları dengelenebilmekte ve geri devir aktif çamur hızı, kuru hava debisinin %50’si ile %150’si arasında deÄŸiÅŸtirilebilmektedir. 
 
Fazla Aktif Çamur (Faç) Pompa İstasyonu
Fazla aktif çamur, Selektör Tankı öncesi geri devir yapılan debiden 3 adet ve 91l/sn kapasitesine sahip pompalar vasıtasıyla alınmaktadır. Sistemden alınan artık çamur miktarı, pompa çıkış hattına yerleÅŸtirilen debi ölçer vasıtasıyla ölçülebilmektedir. Pompalardan çıkan çamur, çamur ızgaralarından geçirilmekte ve çamur tampon tanklarına alınmaktadır. 
 
Çamur SusuzlaÅŸtırma & Stabilizasyon ve Hava Arıtma ÜnitesiBursa BUSKİ DoÄŸu Atıksu Arıtma Tesisi
Çamur tampon tanklarından alınan yaklaşık %1 konsantrasyonda artık çamur, katyonik polimer dozajı yapılarak sudan ayrılabilir floklar oluÅŸturur ve mekanik susuzlaÅŸtırma ekipmanları ardından %4-6 konsantrasyona getirilir, belt filtre pres ve santrifüj dekantör ekipmanları vasıtasıyla sıkılarak katı madde muhteviyatı ortalama %20 deÄŸerlerine ulaÅŸtırılır. %20 katı madde içeriÄŸi kazanan preslenmiÅŸ çamur keki, deÄŸiÅŸik tip ve ebatlarda bant ve vida konveyörler aracılığı ile kireç–çamur karıştırma ekipmanlarına alınır. Çamur stabilizasyonu için sönmemiÅŸ kireç kullanılmaktadır. 
 
Çamur/kireç karıştırma iÅŸlemi esnasında nem toplamak ve amonyak gazının arıtılması amacıyla hava arıtma sistemi kurulmuÅŸtur. Kireçle stabilize edilen çamur tesis içinde bulunan sızdırmaz kil dolgu ile oluÅŸturulan lagünlerde depolanmaktadır.
 
Taşkan Pompa İstasyonu
Bursa BUSKİ DoÄŸu Atıksu Arıtma TesisiTesis aşırı yağış koÅŸullarında dere seviyesinin artmasından korunması amacıyla 4 adet taÅŸkan suyu pompası ve 2 adet saha drenaj suyu pompası ile teçhiz edilmiÅŸtir. TaÅŸkan Pompa İstasyonu dizel jeneratörle enerji kesintisinden korunmaktadır.
 
İşletme ve Kontrol Binası 
Üç katlı olarak dizayn edilen İdari Binada yemekhane, toplantı salonu, ofisler ve konrol odası yer almaktadır. Kontrol Odasında kurulan 4 adet bilgisayar, tesisin her ünitesinin ve ünitelere ait ekipmanın otomatik ve manuel kontrolünü saÄŸlanmakta olup, tüm sistemin izlenebilmesi ve gerekli hallerde müdahale edilmesini saÄŸlayan bilgisayar yazılımı kurulmuÅŸtur.
 
Laboratuvar 
Tesiste arıtma performansını takip etmek üzere giriÅŸ-çıkış suları ile havalandırma havuzları, geri devir ve çamur keki numunelerinin düzenli olarak incelendiÄŸi bir laboratuvar mevcuttur. Laboratuvarda rutin olarak yapılan analizler aÅŸağıdaki gibidir.
Ph / Sıcaklık / İletkenlik / Toplam Azot ve Tüm Azot Formları / Toplam Fosfor / Biyolojik ve Kimyasal Oksijen İhtiyacı / Asidite & Alkalinite / Uçucu YaÄŸ Asiti / İmhoff ve SVI / Mikroskobik Analizler / Tüm (Askıda, Uçucu, Sabit ve Kuru) Katı Madde Analizleri
 
 
Tesisten Görüntüler
http://www.tesisat.com.tr/dokumanlar/100/BUSKI_13.jpg

 
 

 

R E K L A M

İlginizi çekebilir...

Leed Enhanced Commissioning Çalışmaları Üzerine Kısa Bir Değerlendirme

Binaların ömrü boyunca dayanıklı, enerji verimli ve konforlu olabilmeleri için mutlaka multi disipliner biçimde olan kalite kontrolleri ile inşa edilm...
7 Nisan 2025

Klimalarda Vakumlama İşleminin Önemi

Vakumlama işleminin neden önemli olduğunu bilmek çok önemlidir. Eğer ilk çalıştırma sırasında vakumlama yapılmazsa klima sistemlerinde verimsizlik ve ...
7 Nisan 2025

Enerji yöneticisi görev ve sorumlulukları hakkında kısa bir değerlendirme

Enerji yöneticisi, şirket bünyesinde istihdam edilebileceği gibi, enerji verimliliği danışmanlık şirketlerinden hizmet alımı yoluyla da sağlanabilir. ...
6 Mart 2025

 
Anladım
Web sitemizde kullanıcı deneyiminizi artırmak için çerez (cookie) kullanılır. Daha fazla bilgi için lütfen tıklayınız...

  • Boat Builder Türkiye
  • Çatı ve Cephe Sistemleri Dergisi
  • Enerji & DoÄŸalgaz Dergisi
  • Enerji ve Çevre Dünyası
  • Su ve Çevre Teknolojileri Dergisi
  • Tersane Dergisi
  • Yalıtım Dergisi
  • Yangın ve Güvenlik
  • YeÅŸilBina Dergisi
  • İklimlendirme Sektörü KataloÄŸu
  • Yangın ve Güvenlik Sektörü KataloÄŸu
  • Yalıtım Sektörü KataloÄŸu
  • Su ve Çevre Sektörü KataloÄŸu

©2025 B2B Medya - Teknik Sektör Yayıncılığı A.Åž. | Sektörel Yayıncılar DerneÄŸi üyesidir. | Çerez Bilgisi ve Gizlilik Politikamız için lütfen tıklayınız.