E.C.A.
WAVIN

Ayvaz A.Ş. İcra Kurulu Başkanı Serhan Alpagut: “Ari Armaturen’in Tüm Ürün Gruplarında Türkiye Distribütörüyüz”

Ayvaz A.Ş. İcra Kurulu Başkanı Serhan Alpagut: “Ari Armaturen’in Tüm Ürün Gruplarında Türkiye Distribütörüyüz”

8 Mayıs 2012 | TEKNİK MAKALE
196. Sayı (NİSAN 2012)
2.252 kez okundu

ayvazAri Armaturen ile yaptığınız iş birliğinden bahseder misiniz?ayvaz
Esasen biz Ari Armaturen ile 1996 yılından beri çalışıyoruz. Ancak kendi içimizdeki imalatlardan ötürü çakışan ürünlerimiz vardı. Ari Armaturen ile bütün ürün gruplarının Türkiye distribütörlüğü konusunda bu yıl itibarıyla sözleşme yaptık. Bununla ilgili olarak da ciddi pazarlama ve tanıtım faaliyetlerine başladık. Zaten geleneksel hale gelmiş olan Tesisat Buluşması seminerlerimizin son 3’ünü de, Ari Armaturen ağırlıklı hale getirdik. Ari Armaturen’in tüm ürünlerini kendi fiyat listemize koyduk. Kalitesi ve güvenilirliği ile kendini ispatlamış bu markaya her koşulda talep oluyor. Bundan dolayı endişe yaşamıyoruz. 2013’te de Ari Armaturen’in fiyat listesini tamamen Türkçe olarak yayımlamayı planlıyoruz. 
 
Ari Armaturen için özel bir satış ekibi oluşturmayı düşünüyor musunuz?
Ari Armaturen için özel bir satış ekibi düşüncemiz var. Bu da muhtemelen 2013 yılı içerisinde hayata geçirilecek. Bu konuyu, şu an Ari Armaturen ile birlikte müzakere ediyoruz.  Bizim, Türkiye çapında 10 bölge müdürlüğümüzde toplam 40 kişilik mühendis kadromuz var. Türkiye’nin hemen hemen her yerinde bulunuyoruz. Bayi sayımız da bununla doğru orantılı artış göstererek 72 oldu. Bu 72 bayi içinden 40 tanesi Ari Armaturen için stok tutabilecek, teknik proje yapabilecek ve bu projeleri takip edebilecek çözüm üretici  bayiler olacak.
 
Ari Armaturen ile iş birliği cironuza nasıl katkı yapacak?
Ari Armaturen ile zaten yıllardır süren iyi bir çalışmamız var. Türkiye’deki tek yetkili distribütör olmamızın mevcut ciroyu ciddi oranda artıracağını düşünüyoruz. Şu an yurtiçi ciromuzun yüzde 5’ini Ari Armaturen ürünleri oluşturuyor, önümüzdeki süreçte bu oranı yüzde 20’lere çıkarmayı hedefliyoruz. 
 
İhracatınız ile ilgili bilgiler verir misiniz?
83 ülkeye, 252 distribütör ile ihracat yapıyoruz. İhracatımızı, yurt dışındaki bölge müdürlüklerimiz, o ülkelerdeki distribütörlerimiz ve bazı ülkelerdeki imalat ve satış ofislerimiz ile destekliyoruz. 2010 yılında da Rusya’da imalata başladık. Rusya’da yarı mamulden tam imalat yapıyoruz. Orada yaklaşık 40 çalışanımız var. Bu fabrika Moskova’nın 70-80 km dışında bir yerde yer alıyor. Ayrıca geçen yıl Bulgaristan’da da bir fabrika açtık. Burada da 100 çalışanımız var. Bunun haricinde satış ve depo olarak hizmet veren yerlerimiz var. İtalya’da depomuz ve satış ofisimiz var. 2011’de Almanya’da yine depo ve satış ofisi kurduk. Ukrayna ve Irak’ta da pazarlama faaliyeti gösteren bölge müdürlüklerimiz var. Buradaki satışlar hep Ayvaz markası ile yapılıyor.
 
Doğalgaz hortumlarının standartları hakkındaki görüşleriniz nelerdir?
Ülkemizde, doğalgaz bağlantı hortumları konusunda EN 14800 adında bir standart geçen yıl devreye girdi. Biz bu tarihten çok önce; 2009’un Mart ayında, EN 14800 standardına uygun doğalgaz hortumunun sertifikasını alarak ciddi miktarda ihracat pazarlarına sattık. Açıklanan genelgeye göre bu standardın 2009 sonu gibi Türkiye’de de mecburi hale gelmesi bekleniyordu. Ancak bu, altışar aylık aralarla 2011’in 6. ayına kadar ötelendi. En son -özellikle Aksa’nın bu standartlardaki ürünlere Türkiye’nin de ihtiyacı olduğu ve bir an evvel ürünlerin devreye alınması konusunda baskısı sayesinde- EN 14800 standardındaki ürünlerin kullanımına geçilmesi konusunda GAZBİR ve GAZMER’in ciddi adımları oldu. Biz de bu süreçte özellikle ürünle ilgili tanıtımlar konusunda elimizden geleni çabayı gösterdik. Çünkü mevcut TSE standardı, rekabet koşullarında çok kolay delinebilir, sınırları çok geniş bir standart olduğu için; piyasadaki 10670, 10878 standartlarındaki gaz hortumları artık güvenilirlik seviyesinin çok altına düşmüş ve tehlikeli hale gelmişti.
 
Yatırımlarınızdan bahseder misiniz?
Emo Ayvaz ile yangın grubundaki iş birlikteliğimiz devam ediyor. Bilgi birikimimizi ve enerjimizi bir araya getirip mevcut olanaklarımızdan karşılıklı faydalanabilecek bir ortam yarattık. Orada ciddi başarılara imza attığımızı düşünüyorum. 
 
Son dönemlerdeki AVM, hastane atılımlarının yanısıra 1 yıla yakın zamandır endüstriyel yatırımlar da hız kazanmaya başladı. Denizli, Bursa, Çorlu bölgelerinin epey atılım içerisinde olduğunu görüyoruz. Bu atılımlar, HVAC’tan ziyade endüstriyel yatırımlara da tekrar kanalize olmamız konusunda karar vermemize yardımcı oldu. Sonuçta sektör neyi talep ediyorsa, bizim de orada olmamız gerekiyor. Biz de böyle bir oluşuma gittik. Ari ile olan ilişkimiz de planlanmış gibi, üzerine denk geldi. Buhar ve enerji konusundaki yatırımları gelen taleplerden, oluşan projelerin listelerinden  görmek mümkün. Ayvaz’ın bunu ne kadar hissedebildiği sahada bulunduğunuz oranla direkt olarak alakalıdır. Ne kadar çok bölgede ne kadar çok saha elemanıyla pazarın nabzını tutabiliyorsanız o kadar çok bilgi dönüşü gelebiliyor. Bizim hem Gaziantep’te hem Adana’da hem Ankara’da hem de Samsun’da bölge müdürlüğümüz var. Bunlar hep, geçtiğimiz yıllarda yaptığımız yatırımların geri dönüşleridir.
 
Çalışanlar için Ayvaz neyi ifade ediyor?
Dinamik bir kadromuz var. Hem kamu sektörünün güveni hem de özel sektörün dinamizmi var Ayvaz’da. Çünkü kamu sektörü kadar güvenli bir şirketiz. Bu da çalışanlarımızın çalışma süresi ortalamalarının 15 yılın üzerinde olmasından anlaşılabilir.
Kondenstop ürün grubunuz hakkında bilgi verir misiniz?
POMSAD’ın da üyesiyiz. Dernek, Avrupa Vana Sanayicileri Derneği (CEIR) ile birlikte çalışıyor. Oradan gelen bazı istatistiklere göre, Türkiye’nin yapmış olduğu kondenstop ithalatının dış ticaret dengesini, Ayvaz olarak tek başımıza kendi markamızla yaptığımız kondenstop ihracatıyla karşılıyoruz. Artı yurt içinde de rekabet ediyoruz. Bunlar bizim için gurur vesilesi. Ülkemize ithal kondenstop girmesin diye bir şey yok, biz de zaten Ari olarak getiriyoruz ama bu vesileyle istatistiklere bakıp, rakamları takip ettiğinizde böyle veriler bakış açınızı değiştirebiliyor. 
 
ABD, Almanya, İtalya, Japonya ve Hollanda kökenli birçok marka için Türkiye’de imalat da yapıyoruz. Bunlar bizim sektörümüzün iyi tanıdığı, büyük markalar ancak bunların belli başlı ürünlerinin imalatı Türkiye’de bizim tarafımızdan yapılıyor. 
 
Ayvaz Yalıtım Teknolojileri A.Ş’den bahseder misiniz?ayvaz
Geçtiğimiz yıl Ayvaz Yalıtım Teknolojileri A.Ş’yi kurduk. Onunla da dünyada üretimi tek olan bir ürünün Türkiye distribütörlüğünü aldık. Aerojel hammaddesine dayalı nano teknoloji ile üretilen ciddi bir yalıtım malzemesi. Hem özellikleri açısından hem yapısı açısından bilinen yalıtım malzemeleri ile mukayesesi mümkün değil. Bir yalıtım malzemesi düşünün, bir tek yalıtım malzemesi ile hem su yalıtımını hem ses yalıtımını hem yangın yalıtımını hem de ısı yalıtımını yapabiliyorsunuz. Muadili bir ısı yalıtım izolasyon malzemesi ile arasında endüstriyel sıcaklık uygulamalarına baktığınızda ortalama 3 ila 5 kat arasında kalınlık farkı bulunuyor. Örneğin; 6 cm’lik bir taş yünü ile yapabildiğiniz ısı izolasyonunu, Aspen Aerogel’le 1 cm ile rahatlıkla yapabiliyorsunuz. Ama aralarında 5-6 kat civarında fiyat farkı var. Başka konvansiyonel ürünlerle mukayese ettiğinizde, ürünün sadece ilk yatırım maliyeti yüksek. Ancak ürün kendini 3 ila 5 yıl içerisinde tamamen amorti ettiği gibi ömrü de minimum 20 yıldır. 
 
Bu yalıtım ürünlerinin üzerinden isterseniz kamyon bile geçirebilirsiniz. Hiçbir şekilde mekanik darbeden etkilenmediği gibi yalıtım özelliğini de kaybetmiyor ve aşırı esnek bir ürün. ABD orijinli. Ağırlıkla rafineriler, petrokimyasallar, sıcaklığın yüksek olduğu, ısı yalıtımının ciddi anlamda önemli olduğu tesisler için artıları olan bir ürün. Ekibimizle beraber tüm Türkiye’de tanıtımını, kullanımını, faydalarını anlatmaya gayret gösteriyoruz. Hemen hemen 1 yılı dolduruyoruz. Sektörden bu zamana kadar olumlu tepkiler aldık. Sunduğumuz avantajlarla yaşanan sıkıntıları bertaraf ettiğimiz ve bunu da garanti ettiğimiz zaman zaten ürünün fiyatıyla ilgili herhangi bir müzakere de yapılmıyor. 
 
Ayvaz’ın en önemli felsefesi Türkiye’de olmayanı yapmak veya getirmektir. Türkiye’de ilk kompansatör üreten, ilk disko çekvalf üreten, Türkiye’de ilk buhar kapanı üreten, esnek metal hortum üretimini yapan ve bunun dünya normlarında olduğu gibi Türkiye’de de kullanılması gerektiği konusunda girişimlerde bulunan, tanıtan ve bu sektörün önünü açan yine Ayvaz’dır. 
 
Az önce bahsettiğim ürün de aynı kapsamdadır. Yani olmayan veya az olan bir ürünü -evet belki şu anda imalatını yapmıyoruz lisansımız yok ama- yapan firmanın da Türkiye distribütörlüğünü aldık. Hatta ciddi görüşmelerimiz var. Çevre ülkelerin birkaçıyla da anlaşma aşamasındayız. Bölge distribütörlüğü konusunda müzakerelerimiz devam ediyor. Bir-iki ülke daha var onları da eğer netleştirebilirsek tam bir bölge distribütörlüğü, bulunduğu konum itibarıyla ciddi bir yarıçapa sahip alanda bölge distribütörü konumuna geleceğiz. Azerbaycan ve Ukrayna konusunda mutabıkız. Bu civarı ne kadar daha kabul edeceğiz göreceğiz. Onunla ilgili de oluşturduğumuz ekip gerçekten ciddi ve dinamik. ODTÜ’den mezun arkadaşlarımız var, onlar da konuya son derece vakıf. Yeni alanlar oluşturmaya çalıyoruz. 
 
İzolasyon konusuna nasıl girdiniz?
İzolasyon konusuna girişimiz güneş enerjisi uygulamalarıyla oluştu. Güneş enerjisi uygulamalarında teknolojilerin gelişmesiyle güneş panelinde elde edilen sıcaklıklar 200 derece ve üzerine çıkmaya başladı. Elastomer bazlı izolasyon malzemelerinin dayanımı 150 derece ile sınırlı olduğundan bir arayış içine girildi. Hem biz girdik hem de girmeye zorlandık diyebilirim. Çünkü bu sektörde ihracat yaptığımız ülkeler Almanya, İtalya, Fransa, İspanya gibi Avrupa’nın gelişmiş ülkeleri ve yenilenebilir enerjiye ciddi fon ayıran ülkeler. 
 
Hem güneş enerjisine hem rüzgar enerjisine hem de güneşten fotovoltaik enerjiye yani termal solarla fotovoltaik solara ciddi önem veren ülkeler ki başı yine her zaman olduğu gibi Almanya çekiyor. Orada teknolojiler yükselince bu tip izolasyon malzemelerindeki arayış da hızlandı. Aspen’le ilişkiye geçmemizin, birlikteliğe başlamamızın temelinde bu yatıyor. 
 
Sosyal Sorumluluk Projeleri 
Sosyal sorumluluk projeleri kapsamında ciddi atılımlarımız var. Bunlardan bir tanesi eğitimle ilgili. Teknik liselerin eğitimleri doğrultusunda ihtiyaç duydukları teknik tesisat malzemelerini tedarik ederek eğitime destek vermeye çalışıyoruz. Bu destekleri planlarken, hem bize gelen talepleri değerlendiriyoruz hem de bizim kendi girişimlerimiz oluyor. Şu ana kadar 2 okulda çalışma yaptık. Mesela Balıkesir’in Manyas ilçesindeki bir okulun öğretmeninden bize mektup geldi. 
 
Öğretmen mektubunda, okullarında geleceği parlak birçok öğrenci olduğunu ancak İstanbul gibi büyük şehirlerdeki okulların teknik imkanlarına sahip olmadıklarını belirtmiş. Biz de öğretmenden ihtiyaç listesi göndermesini istedik. Aşağı yukarı tüm isteklerini karşıladık. Okul da bir plaket hazırlayarak bize teşekkür etti.
 
Diğer çalışmamız da Küçükçekmece’de bir lise oldu. Onların talebi de tamamen enerji tasarrufuna yönelik bir istekti. Okuldaki standart radyatör vanalarını, termostatik radyatör vanaları ile değiştirerek yapacakları enerji tasarrufu sayesinde, okulun ihtiyacı olan bir görevliyi istihdam edebilmenin hesabını yapmışlar. 100’ün üzerinde termostatik radyatör vanası ile yüzde 20 enerji tasarrufu sağlayacaklar.
 
ARI Armaturen Metal Körüklü Vanalar
vna
Metal Körüklü Vanalar, dışa karşı sızdırmazlığın metal bir körük ve emniyet salmastrası ile sağlandığı glob tipi vanalardır. Devre sızdırmazlığı disk ve sit vasıtasıyla, metal metale sağlanmakta olup, düşük ve orta basınç sınıfı için gövde-kapak bağlantılı civatalıdır. Metal körüklü vanalar öncelikle tehlikeli, yanıcı, öldürücü ve patlayıcı akışkanlar için en uygundur. Ari Armaturen Metal Körüklü Vanalar, bakıma ihtiyaç duymaz. Sahip olduğu kapalı sistem açma-kapatma grubu, vana milinin zedelenmesini önler, kirlenmeden korur.  Vananın kapalı sistem içerisinde yükselen mili, yer darlığında kolay açma-kapatma imkanı sunar. Mil vidasının uzakta oluşu, yüksek sıcaklıkta milin kilitlenmesini önler. Ventilin açık/kapalı durumunu gösteren, istendiğinde sökülebilir bir göstergeye sahiptir. Sökülebilir emniyet salmastırası, 316Ti malzemeden imal edilmiş körük salmastıra grubu ve titreşimi engelleyen körük ve çan gibi özellikleri ile bu vana uzun bir ömre sahiptir.
 
Gövde ve Kapak: GG25 Pik Döküm (PN16), GGG40.3 Sfero Döküm (PN25), 1.0619+N Çelik Döküm (PN40)
Körük Grubu: AISI316Ti Paslanmaz Çelik
Nominal Çap: DN15 (1/2”) – DN400 (16”)
Basınç Değerleri: Maks. 16 bar (GG25 Pik Döküm), 25 bar (GGG40.3 Sfero Döküm), 40 bar (1.0619+N Çelik Döküm)
Bağlantılar: Flanşlı
Sıcaklık Aralığı: Maks. 300ºC (GG25 Pik Döküm), 350ºC (GGG40.3 Sfero Döküm), 450ºC (1.0619+N Çelik Döküm)
Uygulamalar
Enerji üretimi, rafineriler, petrokimya tesisleri, kimya sektörü, gıda tesisleri, kağıt fabrikaları
 
ARI Armaturen Basınç Düşürücü Vanalarvana
 
Ari Armaturen Basınç Düşürücü Vanalar, az bakım gerektiren,oransal çalışan ve yardımcı enerjiye ihtiyaç duymayan ürünlerdir. Geniş ayar sahası ve yay diski vasıtasıyla kolay ayarlama imkanına sahip bu vanalar, değiştirilebilir tahrik ünitesine ve baskı yaylarına sahiptirler. Yay yüklü, tek oturtmalı vanada giriş ve çıkış basınçları körük vasıtasıyla dengelenmiştir.  Basınç denge körüğü paslanmaz çeliktir (DN15’ den DN25’ e kadar Kvs değeri 1). 0.4 ve 1 olan tiplerde basınç denge körüğü bulunmaz. Standart klapesi sayesinde düşük gürültülü çalışmaya uygundur.  Basınç düşürücü vana çıkış hattındaki basıncı, ayarlanan değerde tutar. Çıkış basıncı yükseldiğinde vana kapatır. Vana, yatay boru hatlarına monte edilmelidir ve tahrik ünitesi aşağıya sarkmalıdır. Akış vana üzerinde bulunan ok yönünde olmalıdır. Boru hattı, vana içindeki yoğuşmayı önlemek için vananın her iki tarafına hafif aşağıya meyilli olarak monte edilmelidir. DN100’e kadar olan vanalarda vana ve tahrik ünitesi ayrı olarak sunulur.  Montajları, vananın hatta montajından önce veya sonra yapılabilir. DN125’den büyük çaplarda ise vana ve tahrik ünitesi montajlıdır. Basınç ölçülen nokta ile vana arasında yaklaşık 1 metre mesafe olmalıdır.
 
Gövde ve Kapak: GG25 Pik Döküm
Körük Grubu: AISI316Ti Paslanmaz Çelik
Bağlantılar: Flanşlı
Nominal Çap: DN15 (1/2” ) – DN100 (4” )
Basınç Değerleri: Maks. 16 bar
Sıcaklık Aralığı: Malzeme yapısına göre -10ºC’den 300ºC’ye kadar.
Uygulamalar
Enerji üretimi, rafineriler, petrokimya tesisleri, 
kimya sektörü, gıda tesisleri, kağıt fabrikaları

 

R E K L A M

İlginizi çekebilir...

Leed Enhanced Commissioning Çalışmaları Üzerine Kısa Bir Değerlendirme

Binaların ömrü boyunca dayanıklı, enerji verimli ve konforlu olabilmeleri için mutlaka multi disipliner biçimde olan kalite kontrolleri ile inşa edilm...
7 Nisan 2025

Klimalarda Vakumlama İşleminin Önemi

Vakumlama işleminin neden önemli olduğunu bilmek çok önemlidir. Eğer ilk çalıştırma sırasında vakumlama yapılmazsa klima sistemlerinde verimsizlik ve ...
7 Nisan 2025

Enerji yöneticisi görev ve sorumlulukları hakkında kısa bir değerlendirme

Enerji yöneticisi, şirket bünyesinde istihdam edilebileceği gibi, enerji verimliliği danışmanlık şirketlerinden hizmet alımı yoluyla da sağlanabilir. ...
6 Mart 2025

 
Anladım
Web sitemizde kullanıcı deneyiminizi artırmak için çerez (cookie) kullanılır. Daha fazla bilgi için lütfen tıklayınız...

  • Boat Builder Türkiye
  • Çatı ve Cephe Sistemleri Dergisi
  • Enerji & Doğalgaz Dergisi
  • Enerji ve Çevre Dünyası
  • Su ve Çevre Teknolojileri Dergisi
  • Tersane Dergisi
  • Yalıtım Dergisi
  • Yangın ve Güvenlik
  • YeşilBina Dergisi
  • İklimlendirme Sektörü Kataloğu
  • Yangın ve Güvenlik Sektörü Kataloğu
  • Yalıtım Sektörü Kataloğu
  • Su ve Çevre Sektörü Kataloğu

©2025 B2B Medya - Teknik Sektör Yayıncılığı A.Ş. | Sektörel Yayıncılar Derneği üyesidir. | Çerez Bilgisi ve Gizlilik Politikamız için lütfen tıklayınız.