E.C.A.
WAVIN

1A Enerji AŞ ile Akıllı Teknolojiler

1A Enerji AŞ ile Akıllı Teknolojiler

5 Haziran 2012 | TEKNİK MAKALE
197. Sayı (MAYIS 2012)
1.960 kez okundu

SOYLESI1A Enerji AŞ’nin sektöre giriş hikayesini anlatır mısınız?A1
Enerji verimliliği ve tasarrufu bir takım oyunu olduğu gibi, ülkemiz ekonomisi açısından da son derece önemlidir. Enerji Verimlilik Yasası bu yönde devrim niteliği taşıyan bir yasa olup, mutlak bir şekilde, taviz verilmeden uygulanmalıdır. Uygulamada akıllı, dikkatli davranılmalı, denetimde tedbirler alınmalı, kaliteden ödün verilmemeli ve geleneksel alışkanlıklarımızdan da vazgeçmemiz gerekmektedir. Teknoloji alımlarında, yanlış yerden tasarruf edilmemelidir. Tabi bu Avrupa’da çocuk yuvasında başlayan bir eğitim süreci. Bugünden yarına olacak bir şey değil. Enerji Yönetiminde ölçme ve raporlama hizmeti son derece önemli, hafife alınmaması gereken bir konu. Lord Kelvin diyor ki “ölçemediğinizi yönetemezsiniz”. Bu da “doğru ölçerseniz doğru yönetirsiniz” anlamına geliyor. Bu durumda acaba enerji tüketimi verileri ne derece doğru ve güvenilir ölçülüyor sorusunu akla getiriyor. Türkiye’de bu konuda sektörün bir takım problemleri ve vatandaşımızın bir takım mağduriyetleri var. Biz bunlara bir çözüm getirmek için yola çıktık. Bilgi ve ısı yönetimindeki teknolojik gelişmeleri değerlendirerek, akıllı teknolojiler ile akıllı çözümler sunmak istedik. 
 
1A Enerji AŞ olarak çalışmalarımızı Ankara merkez ve İstanbul satış ofislerinden yürütüyoruz. Şirket organizasyonumuz, ilkelerimiz ve tecrübelerimiz doğrultusunda, etkin, verimli ve müşteri memnuniyeti odaklı son derece yalın yapılandırılmıştır. Bu yapı, yapılan işin gereği, işlerin daha verimli, hızlı ve güvenilir bir şekilde yürütülmesine imkân veriyor. İşin sorumlularına ulaşabilmeniz ve işlerinizi daha seri çözebilmeniz bu şekilde sağlanıyor. Küçük ve dinamik yapımız, dünya çapında faaliyet gösteren rakip şirketlerin gösterişli, fakat hantal yapısı yanında, müşteri memnuniyeti açısından önemli bir farkı ortaya koyuyor. Kısacası telsiz, sessiz, dertsiz ürün ve hizmet sunuyor, kişi ve kuruluşlara özel çözümler üretiyoruz. 
 
Ayrıca www.1Aenerji.com.tr sitemiz kapsamında hizmete girecek Sanal Ofis İş ve Proje Takip otomasyonumuz ile de tüm 1A Enerji çalışanlarının ve iş ortaklarımızın teklif hazırlama, takip ve satış gerçekleştirimine olanak sağlıyoruz. Bu şekilde ürüne ve hizmete hızla, kolayca ulaşılabilmesini, “alın, verin ekonomiye can verin” diyor, yaygın olarak vatandaşlarımızın bu yeni nesil teknolojiden yararlanmasına olanak sağlıyoruz. 
 
Enerji tasarrufu konusundaki görüşlerinizi alabilir miyiz?
İthal ettiğimiz enerjinin özellikle de doğalgazın tüketiminde verimsiz tüketimin en belirgin örneğini ülkemizde yaşıyoruz. Kışın bu savurganlığımızın oranı yüzde 38’ler civarında. Baktığınızda ciddi bir tasarruf potansiyeli görülüyor. Kısaca yakıt tüketiyor, fakat ısınamıyoruz. İşte Enerji verimsizliğin tipik bir örneği senelerdir yaşanıyor ve bunun faturası ne yazık ki vatandaşın cebinden çıkıyor.Hangi siyasi otorite gelirse gelsin, ortak menfaatlerden ötürü enerji verimliliği konusunda bir taviz verme lüksü yoktur. Yani vatandaş parasını veriyorsa suyu veya enerjiyi istediği gibi kullansın diyemezsiniz. Yani bunu bir ranta dönüştürmenin de anlamı yoktur. Çünkü bu hepimizi yakından ilgilendiren bir konudur. Bunun önüne hep birlikte geçmekte sosyal bir sorumluluktur. Sözde değil, özde bir şeyler yapmamız gerektiği gibi, ileriye dönük, planlı, kararlı, yasa ve stratejiler üretmemiz gerekmektedir. Enerji ve su tüketiminde kayıp kaçak oranımız son derece yüksektir.
 
Eski teknolojileri getirip ülkemizi teknoloji atıkları çöplüğü haline getirmemiz gerekir. Hep bir ucuza kaçma durumu var. 1918 model sayaçlarımız var. Bunları 5 senede bir takıp, sayaçlarımızı yeniledik yaşasın, demenin bir anlamı da yoktur. Bu yanlış yerden tasarruftur.
 
Akıllı teknolojiler ve Türkiye’deki kullanımından bahseder misiniz?
Akıllı teknoloji, pahalı teknoloji demek değildir. Örnek verecek olursak; yaptığımız araştırmalara göre önümüzde ki süreçte Türkiye’de 40 milyon HVACadet payaca veya payölçere ihtiyaç var. 30 yıldır bu teknoloji yurt dışında kullanılıyor. Kışı sert Avrupa ülkelerinin tasarrufu resmi kuruluşlarca %35 ler ile ifade ediliyor. Biz sadece bu durumu seyrediyoruz. Mayıs 2007’de çıkan Enerji Verimlilik Yasası ile ilgili 5 sene sonra yani geçiş süreci bitmeye yakın bir haber çıkıyor ve herkes harıl harıl payaç peşine düşüyor. İki ayda 12 yeni şirket sağdan soldan bulduğu cihazlar ile yola koyuluyor. Çok büyük bir pazar ve bilen bilmeyen herkes bunu sunmak istiyor. Ben de dahil, altı senelik bir sürede yaklaşık 30 bin konuta bu hizmeti vermiş olmama rağmen, enerji tasarruf potansiyelinin ve pazarın büyüklüğüne oranla bu çok kısır bir gelişme. Türkiye’nin önümüzdeki 5 yılda 30 milyon payaca ihtiyacı ifade edilirken, ortada satılmış yaklaşık 600 bin adet var. Bu cihazlar faydalı cihazlar. Enerji tasarrufu yanı sıra, adil bir şekilde de yakıt paranızı paylaştırıyorsunuz. Daha neyi sorguluyor, neyi tartışıyoruz. Emniyet kemeri gibi, bu can güvenliğiniz için diyorsunuz takmıyorlar, cezası var diyorsunuz takıyorlar. Şimdide yöneticiler, cezası var diyor, millet takacak, yoksa takmadan yola devam, enerji tasarrufu adalet filan falan, yazık bu böyle olmamalı. Medeni toplumlar akıllı toplumlar, bu nedenle akıllı olmanın, akıllı teknolojiler ile ve akıllı yöneticiler ile yönetilmenin ülkemiz açısından hayati önemi vardır. İlgili kişi, kuruluş ve bakanlığımıza birtakım şikâyetler geldiği duyumunu aldık. Vatandaşımız “70 metrekarelik yerdeyim, 3 tane radyatör var şimdiye kadar 120 lira yakıt parası veriyordum. Bu cihazlar takıldıktan sonra, bana 620 lira geldi” diyor. Bunu satan şirket de “cihazı manipüle etmişsiniz. Onun için emniyet katmanına geçmiş ve bu yüzden çok yazmış” deniyor. Peki, bu memlekette herkes mi hileli kullanım peşinde? Sonra ne yazık ki geçte olsa, yanlışlıkla cihazın üzerine havlu asılmış olduğunu tespit ediyorsunuz. Bu ölçümünü yapan cihazlardır. Kasıtsız kullanım hataları olabilir, fakat bunların önüne montajda dikkat ve bir takım teknolojik özellikler ile geçebilirsiniz. İşte yeni nesil ve eski nesil arasında ki en önemli fark budur. Yeni nesil payaçlar bunlara izin vermeyen teknoloji ile donatılmıştır. 
 
5 yıl boşa geçti. Bu sürede enerji tasarrufu yapamadığınızdan, bunun cebimize ve ekonomimize zararı korkunç boyutlara ulaştı. Avrupa ülkeleri ise bu sürede mantıklı, faydalı olduğu için tartışmasız bu teknolojiyi kullanıyorlar, enerji tasarrufu sağlayacaksınız, ayrıca ısındığınız kadar yani adil bir şekilde yakıt bedeli ödeyeceksiniz. Vatandaş şu anda telefonlara sarılmış durumda. “Ceza geliyor” diyorlar. Ne yazık ki ülkemizde faydalı bir şeyleri yapabilmek için vatandaşımızı cezalandırmak gerekiyor.  Eğer şirketler derse ki “bu bir uzmanlık sahasıdır, bunu ben takarım, ben okurum, sadece benden alacaksın” işte bu son derece faydalı teknoloji bizim ülkemizde yaygınlaşamaz. Şimdiye kadar bu bize özgü geleneksel rekabet ve satış politikaları uygulandı. Bizim yaptığımız işin en çarpıcı ve farklı olanı, bu tip okuma hatalarından arındırılmış yeni nesil bir teknolojiyi araştırıp, bulup getirmek oldu. Ayrıca en kısa zamanda bu teknolojiyi yerli fakat İtalyan patenti ile gerçekleştirmek olacak. İtalya’da ki üretimi üç katına çıkarmamamıza rağmen, şu anda talep karşılanamamaktadır. Yerli üretim, hem rekabet gücümüzü artıracak ve yeni nesil akıllı teknoloji transferi yanı sıra, dışa bağımlılığımızda ortadan kalkacaktır. Bu ürünle 10 sene ölçüm yapacaksınız, bu nedenle kaliteden ödün vermemek zorundayız. Yani herhangi ucuz, kalite standartlarında çok aşağıya çekilmiş bir ürünü buraya getirip, aman bolca olsun, herkes alsın, durumu söz konusu değil. Bununla sadece vatandaşı kandırır ve kısa zamanda ülkemizde payaç, sayaç çöplüğü oluşturursunuz. 
 
Enerji tasarrufu potansiyelinin ülke çapında değerlendirilmesi için, kaliteden ödün vermeden, tüketici ile paylaşabileceğimiz, farklı ödeme seçeneklerini sunabileceğimiz, birçok çeşit ürünün devreye alınması gerekiyor. Çünkü her geçen kış biraz daha ithalat sıkıntısı çekiyoruz. Bu yeni nesil ürünü sadece bizim şirketimiz satsın demiyoruz. Eski teknolojiyi bir an evvel bırakıp, yeni nesil sayaç ve payacları yaygın hale getirmemiz lazım diyoruz ki faydalarını da ülke çapında çabucak görelim. 
 
Bu ürünler nereden ithal ediliyor, yerli üretim var mı? 
Çok fazla üretici yok. Söz konusu hizmetleri veren şirketler de genellikle bunların üreticisi değil, üreticiler uzak doğu ve Avrupa kökenli elektronik cihaz üreten fabrikalardır. Zamanında bu ürünleri çıkarmış veya geliştirmişlerdir. Bu durum Avrupa’da belli bir doyum noktasına ulaşmış olduğu için üretimleri de nispeten kısıtlıdır. Almanya, Danimarka, İtalya kökenli şirketlerdir. Uzakdoğu’dan da bahsedilir. Oradaki kaliteyi siz belirliyorsunuz, Çin’de yapılmış olması bir ürünün illa ucuz veya kötü olmasını gerektirmiyor. Bu fikri artık değiştirmek zorundayız. Biz ürünümüzü sadece payaç üretimi yapan, dört yıldır ürün geliştiren save-energy şirketinden sağlıyoruz. İtalya Milano yakınlarındaki bu üretici, tüm üretimini burada yapıyor ve 1A Enerji AŞ bu şirketin münhasır Türkiye temsilcisi olduğu gibi, satış/pazarlama hakkı yanında yerli üretim haklarına da sahiptir.
 
Son dönem çalışmalarınızdan bahseder misiniz?
Bu kuruluşu gerçekleştirmemizin nedeni, Türkiye’nin ilk tarafsız Enerji Tüketim Raporlama Merkezi’ni oluşturmak. Sadece bir takım teknolojik ürünlerin satış ve pazarlamasını yapmak değil, aslında biraz bu işin mutfağında çalışmak. Bizim özenle, sorumlulukla, bilinçli seçtiğimiz akıllı teknolojileri mutfakta hazırlamak ve vatandaşlarımıza sunmak. Ölçme ve Raporlama gibi veya bir başka değişle tüketim maliyetlerini doğru, hızlı faturalayabilmek, adil olarak paylaştırabilmek. Bu ürünleri herkesin kullanabilmesi, kendi işini kendi yapabilmesi için gerekli alt yapıyı hazırlıyoruz. Web sitemize üye girişi yaptıktan sonra, bu ürünün üretim planlamasından tutun da, son kullanımına kadar bütün prosedürü bizzat kendiniz yönetebileceksiniz, her şeyi şeffaf bir şekilde görebileceğiniz sanal bir ofis sunuyoruz. Burada daha birçok sistem göreceksiniz. Alman ve İspanyollar ile çalışıyoruz. Şuanda, kayıp-kaçakları önleyecek bir elektronik mühür üzerinde çalışıyoruz. İstanbul’da sadece 5 milyon su sayacı var, bunun 110 bin tanesi ön ödemeli kartlı sistem. Burada da ciddi sıkıntılar var. Akıllı bir çözüm gerekiyor ve biz bu çözümleri geliştirip, ilgili kişi ve kuruluşlara sunarak, emin adımlar ile kendi uzmanlık alanımızda büyüyeceğimize inanıyoruz. 
 
Isı yönetimi denince, kaç tip sayaç vardır ve siz bunun hangi noktasındasınız? 
Isı payacı veya bir başka adıyla payölçer, kalorimetre ve sıcak su sayacı ile ısı tüketimini ölçebilirsiniz. Bunlar da mekanik, elektromekanik, ultrasonik vs gibi farkı teknolojilerdir, iletişim ve okuma işlemleri, M-BUS dediğimiz kablolu veya RF dediğimiz radyo frekansı ile gerçekleşir. Şu sırada ağırlıklı olarak yeni nesil payölçerlere yönelik çalışıyoruz. Ayrıca ıslak ölçüm yerine kuru ölçüm yapabilen bir kalorimetre üzerinde de çalışmamız mevcut. Bir diğer farklılığımız; pay ölçerlerimizden ve sayaçlarımızdan sadece biz değil, bina yöneticisi gibi yetkili bir kişi lokal istediği anda veri alıp verebiliyor. Yani bina yöneticisi kimseyi aramadan, beklemeden, cihazı uyandırıp kontrol edebiliyor, okuyabiliyor. Kısacası cihazlarınızı biz değil siz yönetebiliyorsunuz. Buda şikâyeti veya şüphesi olan vatandaşın sorununun derhal işlem görmesini sağlıyor.  Diğerleri bunu şu sırada yapamıyorlar.
 
Eğitim vermeyi düşünüyor musunuz?
Online desteğimiz olacak. Eğitim veriyoruz ve deneyimli ekipler ile çalışıyoruz. Ayrıca Türkiye’nin kazan ve radyatör üreticilerine özel, bu ürünün tamamen bütünleşmiş bir şekilde fabrikadan son kullanıcıya ulaşması için çözümler sunduk. Akıllı radyatör projemiz, yerli üretimle birlikte Türkiye’de geliştirilecek. Bu durum, sunduğumuz teknolojinin bu kadar kısa bir sürede kabulü anlamında bizi bir hayli gururlandırıyor ve biraz da doğru bir yolda olduğumuzu gösteriyor. Üreticilere giderek: “Akıllı teknolojileri siz de ürünlerinizde katma değer yaratan hale getirin” dedik. Vatandaş artık gidip araştırıp, burada payaç ya da kalorimetre var mı demek zorunda değil. Biz bu çözümleri aylar öncesinden planladık. Türkiye’ de ne yazık ki planlamadan iş yapılır veya birinin fikri çalınır, kopyalanır. İyi işi bire bir kopyalayacaklarsa bunda bizim bir sıkıntımız yok. Biz farlı teknolojileri ve farklı çözümleri sunmaya devam edeceğiz. Bizim ikinci bir önemli hizmetimiz de her türlü cihazı adaptörle kendi protokolümüze alıp okuma hizmetini verebiliyor olmamız. Bu konuda İspanyollarla çalışıyoruz. Yani enerjinin tüketiminin gözlemlenmesi, takip edilmesi ve yerinde optimize edilmesini sağlıyoruz. Biz, verdiğimiz hizmet ve yaptıklarımızın kalitesiyle gurur duyan insanlarız. Üzerimize düşeni yapacağız.
 
Eski nesil payölçerler veya ısı sayaçları ile okuma ve raporlama hizmeti sunumunda, önemli bir sorun ile karşı karşıya kalınıyor mu? 
Eski nesil payölçerler ile verilen hizmette ve uygulamada sorunlar, aylık dönemlerde, sadece yetkili şirketin okuma sırasında durumu fark ederek müdahale etmesi ile çözülebilir. Montaj ve kullanım hatalarından kaynaklanan birçok sorun yaşanmaktadır. Bu da sinyal alınamamasına rağmen, gerekli hassasiyet gösterilmeden daire sahibine yazılmakta, gözden kaçmakta ve ortaya derdini anlatamayan, hatta siz bu cihazı hileli kullanmaya teşebbüs etmişiniz suçlamasıyla karşı karşıya kalmış, cezalı bedel ödemiş, bir vatandaş çıkmaktadır. Üzerine çamaşır asılan veya bir çeşit perde, kanepe gibi eşyaların gelmesi ile oluşan ısı bariyerini eski nesil payölçerler hileli kullanım olarak algılamada ve oda hissedicisini devre dışına bırakarak, yani sadece radyatör hissedicisiyle okumaya başlamaktadır. Bu durum sadece daire sahibine yüklü bir yakıt faturası getirdiğinde anlaşılmaktadır. Yanlış yerden tasarruf edilmeden, uzaktan hissettiriciler mutlaka takılmalı. Şikâyet halinde yetkili şirket derhal duruma müdahale etmelidir. Bu şekilde yanlış ölçüm sonucu yüksek fatura ödeyenlerin, zararının derhal telafi edilmesi gerekir. Bina Yöneticisine şikâyet halinde cihazı denetleyebilme ve sorunu ortadan kaldırma imkanı verilmelidir. 
 
Bu konu yetkili kişi, kuruluşlar ve özellikle de ilgili bakanlığımızca da hassasiyetle takip edilmektedir. Şimdiye kadar bu hizmeti bu şekilde veren şirketlerin uyarılması gerekmektedir. Ancak bu şekilde vatandaşın mağduriyetinin önüne geçilebilineceği gibi, ülkemiz enerji tasarrufuna katkıda bulunan ve adil paylaşımı sağlayan söz konusu cihazlara da şüphe ile bakılmasının önüne geçilebilir. Bu sorun ile yeni nesil payaçlar diye tanımladığımız bizim payaçlarımızda karşılaşılmamaktadır. Faturanın yüksek gelmesi veya her hangi bir şüpheli durumda bina yöneticisi, elinde ki okuma ve denetleme cihazıyla ilgili dairede ki payacı kontrol etme imkanına sahiptir. 
 
GUISTO 100R Isı PayacıA1
 
Save Energy tarafından İtalya’da üretimi yapılan, üretim/satış/pazarlama münhasır temsilcilik haklarına sahip olduğumuz, GUISTO 100R yeni nesil payacımızın özellikleri özetle aşağıdaki gibidir:
GUISTO 100R Isı Payacı, radyatör ve ortam sıcaklığının denetlenmesi için iki adet son derece hassas sıcaklık algılayıcısına sahiptir. Okuma işlemi 868 MHz. radyo frekansı ile uzaktan yapılır. GUISTA 10 + 2 yıl ömürlü bir adet pil ile çalışır. Montaj esnasında cihazlar mühürlenir ve bu sayede yetkisiz kişilerce müdahaleler engellenmiş olur. Tüketimi ve hata bildirimini gösterebilen LCD ekranına sahiptirler. Çift sensor, 10+ 2 yıl pil ömrü (lityum pil), çok düşük SAR değeri (0,000028 W/Kg), otomatik kendi kendine kontrol sistemi, her iki dakikada bir tüketim görüntüleyebilme özelliğine sahiptirler, anlık ve 1 yıl öncesine kadar tüketim görüntüleyebilme özelliği, tüketim verisini günlük olarak depolayabilme özelliği, geçmiş 5 yıla kadar tüketim saklama özelliği, sadece okuma sırasında aktif olan radyo frekansı, %100 Avrupa üretimi. EN834 (HKVo ID. A1.01. 2009) ve CE (ID 0051) sertifikalı, ince ve dekoratif İtalyan tasarımına sahiptir. GUISTO 100R ve RE için ölçüm başlangıç değerleri için radyatör yüzeyi en az 28°C olmalıdır. Oda sıcaklığı için varsayılan sabit değer 20°C’dir. GUISTO 100R için özel olarak hazırlanmış ısı giderleri paylaşım sistemi yazılımı bu yeni nesil ürünü en iyi şekilde desteklemektedir.

 

İlginizi çekebilir...

İklimlendirme Sektöründe Karbon Ayak İzinin Azaltılması: Zorunluluk mu, Fırsat mı?

İklim krizinin etkileri artık sadece haberlerde gördüğümüz manşetler değil, işimizin bizzat içinde hissettiğimiz gerçekler haline geldi. Kentlerde aşı...
3 Haziran 2025

2025 Neden Her Binada Akıllı HVAC Entegrasyonu İçin Dönüm Noktasıdır?

Enerji tasarrufundan daha sağlıklı havaya ve öngörücü bakıma kadar akıllı HVAC sistemleri artık isteğe bağlı değil; 2025 yılında bina performansı, uyu...
1 Mayıs 2025

Leed Enhanced Commissioning Çalışmaları Üzerine Kısa Bir Değerlendirme

Binaların ömrü boyunca dayanıklı, enerji verimli ve konforlu olabilmeleri için mutlaka multi disipliner biçimde olan kalite kontrolleri ile inşa edilm...
7 Nisan 2025

 
Anladım
Web sitemizde kullanıcı deneyiminizi artırmak için çerez (cookie) kullanılır. Daha fazla bilgi için lütfen tıklayınız...

  • Boat Builder Türkiye
  • Çatı ve Cephe Sistemleri Dergisi
  • Enerji & Doğalgaz Dergisi
  • Enerji ve Çevre Dünyası
  • Su ve Çevre Teknolojileri Dergisi
  • Tersane Dergisi
  • Yalıtım Dergisi
  • Yangın ve Güvenlik
  • YeşilBina Dergisi
  • İklimlendirme Sektörü Kataloğu
  • Yangın ve Güvenlik Sektörü Kataloğu
  • Yalıtım Sektörü Kataloğu
  • Su ve Çevre Sektörü Kataloğu

©2025 B2B Medya - Teknik Sektör Yayıncılığı A.Ş. | Sektörel Yayıncılar Derneği üyesidir. | Çerez Bilgisi ve Gizlilik Politikamız için lütfen tıklayınız.