E.C.A.
WAVIN

Standart Pompa Ar-Ge Müdürü Cezmi Nurşen: “2023 Yılı İçin Stratejik Plan Hazırlığı Yapıyoruz”

Standart Pompa Ar-Ge Müdürü Cezmi Nurşen: “2023 Yılı İçin Stratejik Plan Hazırlığı Yapıyoruz”

14 Kasım 2011 | TEKNİK MAKALE
190. Sayı (EKİM 2011)
2.894 kez okundu

STANDARTStandart Pompa, Türkiye’nin ilk yerli pompa üreticisidir ve kurulduğu 1957 yılından beri firmada üçüncü jenerasyona ulaşmış bulunmaktadır. İlk kurulduğu yıllarda, 20m²’lik ve içinde bir tane torna tezgahı bulunan küçük çapta bir tamir bakım atölyesi iken bugün yeni yaptığımız depo ve test alanı ile birlikte 30.000 m²’ye ulaşan kapalı alan üretim tesisleriyle, 5.000 m²’lik yönetim binası, Ankara ve Antalya’da iki Bölge Müdürlüğü ve bir mağaza ofisi ile Türk sanayisine katkılarını sürdürmektedir. Yüzde yüz yerli üretici kimliğiyle Standart Pompa su temini ve ikmali, atık su ikmali, zirai sulama, gibi pompa uygulamalarının en fazla kullanıldığı alanlar için ürettiği standart imalat pompaların yanı sıra; kimyasal proses, petrol ürünleri, kağıt-selüloz, enerji santralleri, madencilik, metal endüstrisi gibi endüstriye yönelik özel imalat pompaları ile yangın, bina sistemleri imalatı ve bunun yanında eğlence sektörü ve gemicilik uygulamaları için de santrifüj pompa imalatı yapmaktadır.
 
Standart Pompa’nın ne kadar değişik alanlara hitap ettiğinin anlaşılması için sayısal olarak konuşacak olursak, şu an için yukarıda saydığım farklı faaliyet alanları için yaklaşık 50 farklı ürün grubunda, 1000 civarı farklı boyutlarda santrifüj pompa imalatımız vardır. Debi kapasitemiz şuan için 6000 m3/h’dir. Pompalarımızın ulaştığı en yüksek çalışma basıncı ise 70 bar seviyesindedir. Güç olarak konuşacak olursak 2 MW güç seviyesine ulaşmış bulunmaktayız. Ürün gamımızda bulunan pompalardan bazılarını, tek kademeli yatay/düşey milli salyangozlu santrifüj pompalar, çok kademeli yatay/düşey milli santrifüj pompalar, eksenel ayrılabilir gövdeli yatay/düşey milli çift emişli santrifüj pompalar, yatay/düşey milli kanalizasyon ve atık su pompaları, dalgıç tip pis su pompaları, yatay milli ağır hizmet tipi proses pompaları, yatay milli ısı transfer yağı pompaları, sirkülasyon pompaları olarak sıralayabiliriz.
 
“Müşterilerimize birinci elden ve hızlı bir şekilde ulaşmak bizim için çok önemlidir”
Müşterilerimize birinci elden ve hızlı bir şekilde ulaşmak bizim için çok önemlidir. Bu yüzden Standart Pompa özellikle yurt içinde bayi ve servislerine büyük önem vermektedir. Bu yüzden hemen hemen her ilde mutlaka bir bayimiz ve servisimiz bulunmaktadır. Bugün itibariyle 150 kadar bayi ve 100’e yakın teknik servis, bilgili ve eğitimli kadrolarıyla müşterilerimize hizmet vermektedirler. Aynı zamanda yurt dışında da 30’u aşkın ülkede distribütörlerimiz bulunmaktadır.
 
Standart Pompa, sürekli geliştirdiği mevcut ürünleriyle ve araştırmasını yaptığı yeni ürünleriyle, hedef kitlesine her zaman üstün performanslı ve yüksek güvenilirlikli çözümler sunmayı hedeflemektedir. Standart Pompa, kurulduğu günden bugüne, üretmiş olduğu ve satışını yaptığı en küçüğünden en büyüğüne bütün pompalarının her zaman arkasında olmuştur. Ürünümüzün arkasında duruyor olmamız, kullanıcıyı  Standart Pompa’ya bağlayan en önemli unsurlardan biri olmuştur. Ürün satmanın dışında müşteri ile aramızda sürekli ve sağlam bir bağ kurulmasını sağlamıştır. Yıllara dayanan çözüm ortaklıkları da bu ilkenin vazgeçilmezliğinden doğmuştur. Standart Pompa kullanıcıları, yıllardan beri bizimle çalışmayı bırakmamışlar ve bize her zaman destek olmuşlardır. Kullanıcı nezdinde “güvenilir pompa üreticisi olmak” ve bunun bize verdiği enerji ile markamız, her geçen yıl daha da büyümüştür. Ürünlerimizin tercih edilmesindeki bir diğer çok önemli neden ise; hızlı servis ve uygun fiyatlı yedek parça sağlamamızdır. Ziyaretine gittiğimiz birçok müşterimiz kullandıkları yabancı menşeli pompalarına özellikle arıza halinde hızlı müdahale edilememesi sebebiyle iş/zaman kayıplarının artmasından ve yedek parça istedikleri zaman da çok uzun teslim süreleri hatta zaman zaman pompanın fiyatına yaklaşan fiyatlarla karşı karşıya kaldıklarından yakınmaktadırlar. Bu konuda yaklaşımımız “kaliteden ödün vermeden hızlı servis ve makul fiyatlı yedek parça sağlama garantisi”dir. Bu konudaki garantimizi ve yaklaşımımızı  tecrübe eden müşterilerimiz sağladığımız bu avantajı kullanarak duruş zamanlarını kısaltmakta, zaman ve üretimden yana ciddi tasarruflar yapmaktadırlar.
 
“15 seneden beri yangın pompası üretimi yapmaktayız”
Ar-Ge ekibimiz, stratejik planımıza uygun ileri teknolojik çalışmaları bütün dünyada sürekli  izlemektedir. Dolayısıyla araştırma sonuçlarını teknolojiye aktarırken bütün dünya ne yapmış bunu çok iyi irdeliyor ve yatırımlarımızı buna göre yönlendiriyoruz.
 
Yangın sektörüne hitap etmek üzere 15 seneden beri yangın pompası üretimi yapmaktayız. Türkiye’de yangın sistemleri genelde Amerikan standartlarına göre projelendirilmekte. Amerikan standartlarında ise otorite NFPA (National Fire Protection Association) kuruluşudur. Bu kuruluşun yangın konusunda 300’e yakın standardı ve binlerce yayını vardır. Standart Pompa, 2002 senesinde NFPA‘e üye olmuştur. NFPA ‘in yangın pompası standardı NFPA20 ‘dir. 2002 senesinden sonra Standart yangın pompaları NFPA20’ye uygun olarak üretilmeye başlanmış ve güvenilirlik konusunda önemli bir adım atılmıştır. 2011 senesi itibariyle yangın pompalarımıza aldığımız UL ve FM sertifikaları ile tabiri caizse son noktayı (şuan için!) koymuş olduk. 
 
Avrupa’da aşağı yukarı her ülkede, bütün Orta Doğu ülkelerinde, Uzak Doğu’da içlerinde Çin’in de dahil olduğu birkaç ülkede, Kuzey Afrika’nın tamamında ve Güney Amerika’da Standart marka pompalarımız çalışmaktadır. Bu bizim için çok gurur verici bir şeydir.  Bugün 50 ‘yi aşkın ülkeye ürün gamımızda bulunan pompaların hemen hemen tamamını farklı malzeme kombinasyonlarında ihraç ediyoruz. Örneğin dünyanın ikinci büyük madeni olan İsveç Kiruna’da tesis edilmiş olan demir madeninde yerin 1500 m altında çalışan pompalarımız bulunmaktadır.
 
“Standart Pompa, her sene cirosunun %3 kadarını Ar-Ge yatırımları için harcamaktadır”
Standart Pompa Ar-Ge departmanında bugun 10 kişilik bilinçli ve güçlü bir ekip var. Bu ekip pazar-müşteri taleplerini topluyor, yenilikçi fikirleri değerlendiriyor, dünyadaki gelişmeleri izliyor ve sonrasında ticari ürün için teknolojik ve ekonomik çalışma yapıyor. 6 seneden beri TÜBİTAK TEYDEB projeleri yürütüyoruz. Bu projeler sayesinde ürün gamımızı çok genişlettik. Ar-Ge sürecimizden bahsedecek olursak; Satış bölümünden, Ar-Ge departmanına gelen talepler incelenerek, öncelikle varsa mevcut ürün gamından sağlanmaya çalışılıyor. Eğer mevcut ürün gamı bu gelen talebi karşılamıyorsa o zaman mevcut ürünlerde değişiklik/geliştirme yaparak çözüm bulunmaya çalışılıyor. Halen talep karşılanamıyorsa işte o zaman Ar-Ge süreci devreye giriyor. İmalat müdürlüğünün de ticari ve teknik olarak fikri alınarak yeni pompa tasarım sürecine başlanıyor. Öncelikle tabii ki rakiplerimizin muadil ürünleri inceleniyor. Sonrasında klasik yöntemler ile çark, salyangoz, difüzör vs. tasarımları yapılarak bu parçaların bilgisayarda 3 boyutlu katı modelleri oluşturuluyor. Sonrasında bu modellerin CFD yazılımları ile akış analizleri yapılıyor. Eğer pompa istenen çalışma noktasını ve performansı sağlamadıysa geri dönülüp tasarım değiştiriliyor ve süreç tekrar başlıyor. Birkaç denemeden sonra tatmin edici performans yakalandığında, üretimi yapılacak parçaların modelleri yapılıyor. Sonrasında dökümden gelen ham parçalar işlenerek montajı yapılıp bitmiş ürün haline getiriliyor ve Ar-Ge test standında hassas bir şekilde prototip denemesi yapılıyor. Çoğunlukla akış analizlerinden elde edilen sonuçlar ile test sonuçları birbirini doğruluyor. En son olarak testi başarıyla geçen ürünler çoğaltılarak satışa hazır hale getiriliyor. Standart Pompa yönetimi her sene cirosunun %3 kadarını Ar-Ge yatırımları için harcamaktadır. Her geçen sene de Ar-Ge’ye daha fazla önem vermektedir.
 
“Birinci sınıf pompa üretiyoruz”
Dünyada santrifüj pompa imalatında birçok standart var, her gün de karşımıza yeni bir standart çıkıyor. Dünya bu konuda bir standartlar cenneti oldu diyebiliriz. Sadece pompa konusunda mı? Hayır tabii ki. Başka ürünler için de geçerli bu söylediğim. Amerikan standardına göre bir pompa yaparsın, Avrupa başka bir standart yazar, Rusya‘daki başka bir şey ister. Kimi ülkeler birçok standardı alıp derleyip biraz oradan biraz buradan ortaya karışık başka bir standart çıkartırlar. Standartların haricinde bir de şartnameler vardır. Standartlarda olmayan apayrı istekler çıkar karşınıza. Neticede biraz karışık bir durum. Ama bir ürün yapılıyorsa da belli bir standarda göre yapılmak zorunda. Santrifüj pompalarda biz TSE’nin de kabul ettiği ve tercümesini yaparak birebir aldığı ISO 9905 standardını kullanıyoruz. Burada şunu söylememiz gerekiyor. ISO standartları içerisinde santrifüj pompa imalatının nasıl yapılacağını anlatan 3 tane standart var. Bunlardan ISO 9905 birinci sınıf pompaların, ISO 5199 ikinci sınıf pompaların, ISO 9908 ise üçüncü sınıf pompaların imalat yöntemlerini anlatıyor. Birinci sınıf, ikinci sınıf, üçüncü sınıf pompa ne demek; adından da anlaşılacağı gibi imalat yöntemleri en sıkı olan pompalar birinci sınıf olmuş oluyor. Standart Pompa rakiplerinden farklı olarak imalat yöntemi olarak kendine ISO 9905 standardını seçmiştir ve birinci sınıf pompa üretmektedir. Bugün araştıracak olursanız isimleri çok fazla duyulmuş dünya devi olan firmalar bile ISO 5199 standardını kullanırlar. Çünkü seri imalatlarına uygun olan standart budur. Eğer ISO 9905 standardını kullansalardı pompaların üretim zamanları uzayacak maliyetleri artacaktı. Bu husus önemlidir. ISO imalat standardının haricinde, özellikle patlayıcı ortamlar için ürettiğimiz ve ATEX sertifikasına sahip pompalarımız da vardır. Bir de 2011 senesinde yangın pompalarımız için aldığımız UL (Underwriter’s Laboratories) ve FM (Factory Mutual) sertifikalarımız bulunmaktadır. Bunların haricinde klasik aşağı yukarı her imalatçının sahip olduğu TSE, TSEK, CE, GOST vs. gibi sertifikalarımız da mevcuttur. Bir de ürünlere aldığımız sertifikaların haricinde, firma için alınan kalite sertifikalarımız vardır ki bunlar da ISO 9001, ISO 14001 ve OHSAS 18001 sertifikalarıdır.
 
“İş güvenliği çalışmalarımız OHSAS 18001 İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi ile denetlenmektedir”
Standart Pompa’da çalışan tüm personelimizin bizim için ne kadar değerli olduğunun bilincindeyiz. Üretim proseslerimizdeki iyileştirmelerimizle çalışanlarımıza daha sağlıklı bir çalışma ortamı sunarken, riskleri ortadan kaldırmak için hep daha iyiyi araştırmaktayız.
 
Tesisimizde, çalışanlarımızı meslek hastalıklarına karşı koruyarak gerekli periyodik kontrollerle sağlık durumlarını takip etmekteyiz. İş güvenliği çalışmalarımız, ilgili yasal mevzuat gereği uygulamaların yanı sıra, OHSAS 18001 İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi ile denetlenmektedir. İş güvenliği adına en önemli hedefimiz, çalışanlarımıza vermiş olduğumuz eğitimlerle sahada ve sosyal yaşamlarında güvenlik kültürünü aşılamak ve bu kültürün bir parçası olmuş, duyarlı çalışanlarımızı ülke sanayiimize kazandırabilmektir.
 
Faaliyetlerimizden kaynaklanan çevre boyutlarının, çevre ve insan sağlığı üzerindeki olası önemli etkilerini kontrol altında tutmaya ve en aza indirmek için uygun teknolojileri kullanmaya özen göstermekteyiz. Örnek verecek olursak fabrikamızın içine giren her tür yarı mamul, kalite kontrol departmanı tarafından radyoaktivite testinden geçirilmektedir.
 
Sürdürülebilir bir çevre ve doğal kaynaklarımızı korumak için öncelikle hammadde fire oranlarının azaltılmasını, enerjinin etkin kullanılmasını, atıkların en düşük seviyeye indirilmesini ve geri dönüşümün desteklenmesini esas almaktayız. Ayrıca ürünlerimizi çevre dostu olarak tasarlamaya ve üretmeye çalışmaktayız. 
 
ISO 14001 Çevre Yönetim Sisteminin devamlılığını sağlar, periyodik belirlenen hedefler ve gözden geçirmelerle sürekli iyileştirir. Bu sistem ile çevre kirliliğini önlemeyi taahhüt etmekteyiz.
 
“Tasarımlarımızda enerji verimliliği olmazsa olmazımız”
Bizim sahip olduğumuz avantajlarımızdan biri de çok güçlü ve konusunda tecrübeli bir Ar-Ge ekibimiz var. Bu ekip sayesinde biz müşterilerimizin ihtiyaçlarına göre çözüm üretiyoruz. Pompa zaten standart alıp kullanılacak bir ürün değil. Kullanılacağı yer için proje hesapları yapıldıktan sonra seçilmesi gerekir. Bir de bunun üstüne müşterilerden çok farklı talepler geldiğinde iyice özel bir ürün oluyor. İşte biz bu durumda avantajımızı kullanıyoruz. İhtiyaca göre çözüm üretiyoruz. Hidrofor grupları, yangın pompa grupları, özel sulama sistemleri, ön çarklı pompa ürettiğimiz özel çözümlerden bazıları.
 
Pompa sistemlerinde enerji tasarrufu nasıl sağlanır sorusu önemli. Bugünlerde “enerji verimliliği”, “ömür boyu maliyet”, “A Sınıfı enerji” gibi tabirler moda. Enerji tasarrufunu sağlamak öncelikle yüksek verimli ürünler kullanmakla olur. Ama daha da önemlisi pompa seçiminin düzgün yapılması, projenin doğru yapılması esastır. Siz %90 verimli pompa yapıyor olabilirsiniz. Ama bu %90 verimli pompa, tesisata bağlandığı zaman eğer proje yanlış yapıldıysa çok daha düşük verimlerde çalışabilir. Burada pompanın verimli olması tabii ki önemli ama tesisatın tasarlanırken verimlilik hesaba katılarak, gerektiğinde ilk yatırım maliyetini biraz fazla alıp sonradan ömür boyu maliyet hesaplandığında kendini amorti edebilecek sistem tasarımları yapılması daha önemli. Standart Pompa olarak bizim üzerimize düşen, tesisatın pompa kısmı. Tasarımlarımızda Europump’ın yayınladığı maksimum verimlere ulaşmayı hedefliyoruz. Bundan sonrası artık, tasarlanmış olan bu yüksek verimli pompanın doğru tesisatta doğru şekilde kullanılması. Pompanın yanı sıra kullanılacak elektrik motoru, elektrik panosu, kablolama vs her şey önemli. Burada uzun uzun bahsetmeyeceğim ama herkese özellikle şunu da söylemek istiyorum; önünüze her çıkan kişinin, “benim pompamın verimi yüksek, ilk yatırım maliyeti fazla ama sonradan kendini amorti edecek” gibi söylemlerine fazla itibar etmeyin. ISO 9906 “Santrifüj Pompaların Kabul Standardı”nı iyi okuyun, bu standartta kabulün hangi şartlarda yapıldığını iyi anlayın. Neticede pompa, tesisatta gerçek yerine bağlandığı zaman elektrik sayacı size doğruyu söyleyecektir.
 
“Yerli ürün kullanarak ülke ekonomisine katkıda bulunun”STANDART
Yerli üretici olmak demek, müşteriye fabrikada çalışan bütün birimlerin daha yakın olması demektir. Biz diğer yabancı menşeli pompa firmaları gibi sadece satış departmanımız ile değil, tüm üretim birimlerimiz, Ar-Ge departmanımız, satış sonrası servis ve destek ekibimiz, güçlü bayi ağımız ile müşterilerimize çok daha yakınız. Bugün herkes çok iyi biliyor ki sadece pompa değil kullanılan herhangi bir ithal ürün ile ilgili bir sıkıntı yaşanacak olursa yurtdışından servisin gelip ürüne müdahale etmesini geçin, yetkili kişiye ulaşmak bazen günler haftalar alabiliyor. Tamir bakım için gelecek kişi saat üzerinden ücret alıyor. Bu arada duruştan dolayı üretimin aksamasının meydana çıkardığı kayıpları varın siz hesap edin. Bunun dışında makinelerde sürekli yedek parça değişimi yapılmak zorunda ve ne yazık ki firmalar yedek parça fiyatlarını çok fahiş tutuyorlar. “Makineyi satarken varsın az kazanalım, ileride yedek parçadan kazanırız” mantığı ne yazık ki çok yaygın. Şunu gönül rahatlığıyla söyleyebilirim ki; bizim Standart Pompa olarak sloganımız “hızlı servis, ucuz yedek parça”dır. Dünyanın hangi ücra köşesinde olursa olsun, maliyeti ne olursa olsun Standart Pompa sattığı ürünün her zaman arkasındadır. Özellikle yurt içinde aynı gün içerisinde servis vermeyi garanti ediyoruz ve bizim ürünlerimizi kullanan müşterilerimiz yedek parça ihtiyaçları olduğunda korkulu kabuslar görmüyorlar. Müşteri ziyaretlerimizden birinde karşımıza çıkan ve yedek parça ihtiyacı olan bir ithal pompa kullanıcısı müşterimize sadece kullandıkları ithal pompanın yedek parça çark fiyatına komple pompayı verdiğimizi söyleyebilirim. Yerli malı kullanımının öneminin kat ve kat arttığı şu günlerde pompa kullanıcılarına mesajımız yerli pompa kullanmalarıdır. Bu şekilde hem ülke ekonomisine katkıda bulunacaklardır hem de yerli üreticilerin sundukları birçok avantajdan yararlanacaklardır.
 
STANDART“2012 senesinin başından itibaren test standımız kapasite olarak 6000m3/h’e, güç olarak ise 1250 kW mertebesine ulaşmış olacak”
Daha önce de bahsettiğim gibi Standart Pompa yıllık cirosunun %3 kadarını Ar-Ge’ye ayırmaktadır. Ar-Ge ise,  Standart Pompa’nın gelecek dönem planlarını ve projelerini oluşturmasında önemli bir rol oynamaktadır. Ne kadar güçlü bir Ar-Ge’niz varsa teknolojiyi o kadar iyi takip edersiniz ve rakiplerinizden her zaman bir gömlek üstün olursunuz. Ürünlerimizdeki sürekli gelişmelerden dolayı zaten her sene modellerimizi yeniliyoruz veya tadil ediyoruz. Modellerimize her sene yaptığımız bu yatırımların haricinde bu sene çok önemli bir yatırım daha yapıyoruz. Mevcut pompa test standımızı modernize ediyoruz ve kapasitesini artırıyoruz. 1 milyon euroluk bir yatırımdan bahsediyorum. 2012 senesinin başından itibaren test standımız kapasite olarak 6000m3/h ve güç olarak ise 1250kW mertebesine ulaşmış olacak. Tamamen otomasyon sistemiyle donatılacak olan bu yeni test standımızla artık büyük güçteki pompaları daha sağlıklı bir şekilde test edebileceğiz. Bunların haricinde her sene TUBİTAK destekli projelerimiz oluyor. Bu projeler ile ürün gamımızı sürekli geliştiriyoruz. Şu an yürütmekte olduğumuz “know-how”ı tamamen bizde olan iki projemiz var. Standart Pompa’da çok önemli bir anlayış var. Kazanılan para yine fabrikada kalıyor, yeni yatırımlara aktarılıyor. Bu süreç böyle devam ettiği sürece de Standart Pompa hızla büyümeye devam ediyor.
 
Daha önce de belirttiğim gibi geniş bayi yapılanması ve hızlı servis sunabilme yeteneklerimiz aslında satış politikamızın ilk adımıdır. Güçlü bayi yapılanmamızın yanı sıra merkez satış ekibimiz de sürekli müşteri ziyaretleri yapmaktadırlar. Günümüzde kullanılan tabiri ile “müşteri odaklı satış” aslında bizim kuruluşumuzdan bu yana 53 yıldır takip ettiğimiz “müşteri velinimetimizdir” sözü ile birebir uyguladığımız politikamızdır. Müşteri talepleri ve bu taleplere göre butik imalat yapabilmek politikamızın ikinci aşamasıdır. Bunların haricinde müşteri ve bayi eğitimlerine çok önem vermekteyiz. Bu konuda fırsat buldukça eğitimler ve bayi toplantıları düzenlemekteyiz. Özellikle Pompa Kongreleri ile yurt içi ve yurt dışı fuar organizasyonlarına mümkün olduğunca katılmaya çalışmaktayız. Hedefimiz bizi tanıyan bilen müşterilerimizin haricindeki kitlelere de kendimizi tanıtma fırsatlarını yaratmak ve Standart Pompa ürünlerinin dünyadaki her noktada çalıştığını görmektir.
 
“Birçok pompa firması kendi yaptığı ürünü ön plana çıkartabilmek adına müşterilerin kafalarını karıştırıyorlar”
Bugün Türkiye’de yapılan istatistiklere göre 750 civarı pompa üreten firma var. Tahmin edersiniz ki bu firmaların çoğu merdiven altı üretim yapmaktalar. En büyük sorunumuz aslında bu. Biz 260 kişilik kadromuzla, Ar-Ge destekli, bayi ve servisler ile güçlendirilmiş bir satış yaparken birçok firma 3-5 kişilik ekipleriyle bizim ürettiğimiz ürünleri üretip satmaya çalışıyor. Bu tip firmalarla günümüz piyasa şartlarında rekabet edebilmek çok zor. Bu yüzden biz herkesin yapmaya cesaret edemediği özel işlere doğru yönelmek zorundayız. Sektörde gördüğüm bir diğer sorun ise birçok pompa firması kendi yaptığı ürünü ön plana çıkartabilmek adına müşterilerin kafalarını karıştırıyorlar. Özellikle kamu kurumlarındaki şartnameleri kendi ürünlerini tarif edecek şekilde düzenleyip müşterilere sunuyorlar. Konu ile ilgili çok fazla bilgiye sahip olmayan bazı müşteriler de bu şartnameleri kullanarak ihalelere çıkıyorlar. Böylelikle rekabet şartlarına aykırı ürün temin ettikleri gibi bu işten kendileri de şartnameye uygun başka muadil ürün bulamadıkları için parasal olarak zarar görüyorlar. Bu konuda bizim Türk Pompa ve Vana Sanayicileri Derneği (POMSAD)’nin çalışmaları var. Gerektiğinde şartnamelere müdahale edip uygun rekabetçi ortamı sağlamak adına değiştirilmesine çalışıyor. Bu sorunları aşmanın tek yolu tabii ki eğitim. Biz verdiğimiz ve vereceğimiz eğitimler ile bu sorunları en aza indirgemeye çalışıyoruz.
 
“Ürünlerimize dış pazar kapılarını açacak farklı işbirlikleri hedeflerimiz arasında”
İleride yapmayı düşündüğümüz işler için hedef koymak çok önemli. 2023 yılı için stratejik plan hazırlığı yapıyoruz. Hali hazırda yürüyen bir sistemimiz var ancak bu sistemi daha iyiye götürmenin yollarını arıyoruz. Bu konuda uzman danışmanlardan da destek alıyoruz. Özellikle endüstriye yönelik ürünlerimiz ile ön plana çıkmayı ve rakiplerimizden farklı kulvara geçmeyi düşünüyoruz. Bu arada tabi ki 53 yıldan beri oluşan ürün gamımızın üretimi aynen devam ediyor. Yurt içinden başka, bizim için yurt dışı da çok önemli. Yurt dışında da pazar payımızı artırmayı hedefliyoruz. Ürünlerimize dış pazar kapılarını açacak farklı işbirlikleri de yine hedeflerimiz arasında.
 
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, Türkiye’nin 2011 ihracat hedefi 127 milyar dolardır. Pompa ve vanaları da içine alan makine sektörü bunun %20’si mertebesinde yani yaklaşık 25 milyar dolar. Pompa ve vana ihracatı ise bunun %6’sı yani 1.5 milyar dolar. 2016 için 5 yıllık hedef belirlenmek istenirse ortalama yıllık %20 artışla bu rakamın 3.7 milyar dolar olması beklenmektedir. Pompa ve vana payının aşağı yukarı eşit olduğu kabul edilirse 5 yıl sonra Türkiye’nin pompa ihracatı 1.8 milyar dolar olarak hedeflenebilir. Türkiye’de pompa sektörü ihracat konusunda birlikte hareket etmelidir. Katma değeri yüksek ürün payını artırmalıdır. Bunun için Ar-Ge, Ür-Ge ve yeni teknolojilere önem verilmelidir.

 

İlginizi çekebilir...

İklimlendirme Sektöründe Karbon Ayak İzinin Azaltılması: Zorunluluk mu, Fırsat mı?

İklim krizinin etkileri artık sadece haberlerde gördüğümüz manşetler değil, işimizin bizzat içinde hissettiğimiz gerçekler haline geldi. Kentlerde aşı...
3 Haziran 2025

2025 Neden Her Binada Akıllı HVAC Entegrasyonu İçin Dönüm Noktasıdır?

Enerji tasarrufundan daha sağlıklı havaya ve öngörücü bakıma kadar akıllı HVAC sistemleri artık isteğe bağlı değil; 2025 yılında bina performansı, uyu...
1 Mayıs 2025

Leed Enhanced Commissioning Çalışmaları Üzerine Kısa Bir Değerlendirme

Binaların ömrü boyunca dayanıklı, enerji verimli ve konforlu olabilmeleri için mutlaka multi disipliner biçimde olan kalite kontrolleri ile inşa edilm...
7 Nisan 2025

 
Anladım
Web sitemizde kullanıcı deneyiminizi artırmak için çerez (cookie) kullanılır. Daha fazla bilgi için lütfen tıklayınız...

  • Boat Builder Türkiye
  • Çatı ve Cephe Sistemleri Dergisi
  • Enerji & Doğalgaz Dergisi
  • Enerji ve Çevre Dünyası
  • Su ve Çevre Teknolojileri Dergisi
  • Tersane Dergisi
  • Yalıtım Dergisi
  • Yangın ve Güvenlik
  • YeşilBina Dergisi
  • İklimlendirme Sektörü Kataloğu
  • Yangın ve Güvenlik Sektörü Kataloğu
  • Yalıtım Sektörü Kataloğu
  • Su ve Çevre Sektörü Kataloğu

©2025 B2B Medya - Teknik Sektör Yayıncılığı A.Ş. | Sektörel Yayıncılar Derneği üyesidir. | Çerez Bilgisi ve Gizlilik Politikamız için lütfen tıklayınız.