
Enerjinin Geleceği Küresel Ölçekte Gündeme Taşındı![]()
![]()
Toplantının açılış konuşmasını yapan TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Boyner enerjinin küresel ve bölgesel barış ile refahı destekleyen bir unsur olabilmesi için işbirliğine dayalı davranış şekillerinin öne çıkarılması gerektiğini belirterek şunları ifade etti: “Burada asıl önemli olan, enerji güvenliği denilince akla ilk gelen bölgelerde bulunan kritik ülkelerin varsayımsal koşullar altında nasıl kararlar alabilecekleri konusunda bir fikir elde etmek; ulusal çıkarların en üst düzeyde savunulmasının gelişmeleri nereye götüreceğini görmek; ortak aklın ve işbirliğinin oluşturulması için uygun koşullarının doğup doğamayacağını izlemektir.”
“En önemli gündem maddelerinden birisi enerji güvenliğidir”
Açılış konuşmacılarından Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız teknoloji alanındaki yeni gelişmelerin umut verici, ancak enerji ihtiyacını ve ülkelerin büyümesini karşılayacak ticari olgunluktan henüz uzak olduğunu söyleyerek sözlerine şöyle devam etti: “Enerji topyekün kalkınmayı hızlandırıcı özelliği ile 1970’li yıllarda yaşanan petrol krizleri sonrasındaki dönemde tüm dünya ülkelerinin gündemini ağırlıklı olarak işgal etti. Bu krizlerden sonra enerji, özellikle kaynakları kıt, ülke talebini ithalatla karşılamak zorunda olan ülkeler için çok daha stratejik bir öneme sahip. Yaşanan ekonomik kriz enerji piyasalarının zor günler geçirmesine neden oldu. Küresel ekonominin yenilenme hızı gelecek yıllardaki enerji tahminlerinde belirleyici unsur olacak” dedi.
“Elektrik ve enerji kaynakları bir paradokstur”
![]()
Türkiye’nin, 2023 yılı hedeflerinde hemen hemen bulunduğu ortamın tam iki katını oluşturacak bir yapıyı öngördüklerini belirten Yıldız, bu kapsamda Nabucco gibi büyük enerji projelerinin geliştirilmesinin büyük önem taşıdığını, ülke olarak bu projeleri fayda/maliyet analizinin ötesinde stratejik projeler olarak da gördüklerini söyledi.
Gelişen, büyüyen ülkelerde içinde bulunulan konjonktürde nükleer santrallerle alakalı görüş farklılıkları doğduğuna değinen Yıldız, şunları ifade etti:” Ancak dünyanın yenilenebilir enerji kaynaklarının arz miktarları, nükleer kapasiteler ve fosil kaynakları göz önüne aldığınızda, bu kaçınılmaz bazı kararları doğurmaktadır. Nükleer güç santrallerinin yapımı aynı zamanda uluslararası ilişkilerin de önemli bir konu başlığıdır. Hal böyle olunca, serbestleşen ekonomilerin aslında hesaplaşması gereken bir nokta vardır. Her stratejik proje fizibıl olmayabilir ama buna rağmen gerçekleştirmek zorunda kalınabilir. O yüzden dünya devleri bu konuyu serbestleşen piyasalardan arındırılmış olarak görmek zorundadırlar. Bildiğiniz gibi elektrik ve enerji kaynakları aslında tüketicinin sürekli pahalı, ama üretici firmaların sürekli ucuz gördüğü bir kalemdir. Bu bir paradokstur. Bu paradoksun da buradaki tartışmalarda çözüleceği inancındayım.”
![]()
STRATFOR Enstitüsü Başkanı Dr. George Friedman moderatörlüğünde yapılan simülasyonda katılımcılar kendilerine sunulan bir başlangıç senaryosu ve ülke pozisyonlarından yola çıkarak, 2012 sonrası 10 yılı kapsayan dönemde olası durumlara karşı ülkelerinin enerji güvenliği ve dış politika davranışlarını sergilediler. Simülasyona, Rusya’dan Alexander Dynkin, Almanya’dan Andreas Goldthau, ABD’den Ilan Berman, Gürcistan’dan George Tarkhan, İran’dan Kaveh Afrasiabi, S.Arabistan’dan Nawaf Obeid, Azerbaycan’dan Taleh Ziyadov, Irak’tan Tarıq Ehsan Shafiq ve Türkiye’den Mehmet Öğütçü katıldı.
Senaryo 1
![]()
“Yıl 2012, Arap dünyasındaki ayaklanmalar devam ediyor. Afrika ve Libya petrolü beklendiği gibi hızlı tedarik edilmiyor. Cezayir’deki petrol arzında da sorun var. Körfez işbirliği konseyindeki ülkelerden de petrol akışında sorunlar bulunuyor. Washington hiçbir şekilde bu durumu bertaraf etmek için adım atmak istemiyor. Bu arada Venezüella’da Hugo Chavez’in hastalığı dolayısıyla büyük bir belirsizlik oluşmuş durumda ve çatışmalar oluyor. Bu Venezüella petrolünün de piyasadan çekilmesine yol açıyor. Dünyada petrol fiyatları varil başına 200 dolar’ın üzerine çıkmış durumda. Olağanüstü spekülasyonlar yaşanıyor. Bu durumla başa çıkmaya hazır hiçbir küresel güç yok”.
Senaryo 2
“Arz kriz yaratacak ve enerji fiyatı çok düşük düzeylere düşecek. Petrol fiyatı 30 dolara düştü. Çünkü daha önceki sorunu çözemedik. Bu da küresel çapta müthiş bir soruna yol açtı ve spekülatörler tabii fiyatı olması gerekenden daha da aşağı çektiler. Esas olarak da gelişen talep bu fiyatı aşağı çekti. Ne yapardınız?”
* Ortaya atılan senaryolar doğrultusunda ülkelerin sergiledikleri rollere ve simülasyonun tüm ayrıntılarına, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun yaptığı konuşmaların devamına www.tesisat.com.tr adresinden ulaşabilirsiniz.
İlginizi çekebilir... Murat Savcı: "Yeni Standart, Ülkemizin Enerji Verimliliği Çıtasını Yükseltecek"TS 825 Binalarda Isı Yalıtım Kuralları Standardı güncellendi; Murat Savcı, yeni düzenlemenin enerji verimliliğinde ülkemizin çıtasını yükselterek sürd... İzocam, Tüm Tesislerinde Eş Zamanlı Çevre Dostu Etkinliklere İmza Attıİzocam, çevresel sorumluluk anlayışıyla tüm tesislerinde eş zamanlı çevre temizlikleri ve fidan dikimleri gerçekleştirdi.... Akbank Veri Merkezi Duyar'lıAkbank'ın Ankara'daki "Olağanüstü Durum Merkezi" yangın güvenliğinde Duyar Pompa'yı tercih etti.... |
||||
©2025 B2B Medya - Teknik Sektör Yayıncılığı A.Ş. | Sektörel Yayıncılar Derneği üyesidir. | Çerez Bilgisi ve Gizlilik Politikamız için lütfen tıklayınız.