
İngilizce Eğitim ve Yurtdışı Üniversitelerde Öğrenim![]()
![]()
Bu sayıda sizlerle önemli bir konuyu, İngilizce eğitim ve yurtdışı üniversitelerde öğrenim konusuna kısaca değinmek istiyorum.
Her ülkede öğrencilerin, velilerin, hemen herkesin en büyük hayali iyi bir yabancı dili kazanmak. Bizde, Anadolu liseleri, kolejler ve İngilizce eğitim yapan üniversitelere gösterilen aşırı ilginin en önemli nedeni de yine yabancı dil. Yeni açılan okullar da öğrenci ve velilerin bu duyarlılığını çok iyi bildiklerinden, öğretim dili olarak hep İngilizce’yi tercih ediyorlar. Vakıf üniversitelerinin hemen hepsinde eğitim yabancı dilde. Daha doğrusu İngilizce eğitim veriliyor. Üniversitelerde eğitim hala kendi dilimizde yapılsın, daha iyi öğretilir ve öğrenilir diyenler var. Oysa yeni nesil (üçüncü kuşak) üniversitelerde İngilizce demek, küreselleşme nedeniyle tüm dünya ülkeleri ile iletişim halinde olabilme yeteneğini kazanmak demek. O nedenle çok önemli.
Peki İngilizce’ye bu kadar önem veriyoruz ama, dil öğrenme ve öğretme konusunda başarılı mıyız? Evet demek çok zor! Birçok üniversite, okul, kurs bu konuda başarılı bir sicile sahip değiller.
Birçok örgenci bu durumda çözümü yurtdışına gitmekte buluyor. Oysa bu çözüm, hem çok pahalı, hem de eğer öğrenci ailesinden uzakta olmaya, yeni bir ülkede yaşamaya hazır değilse büyük sıkıntılar yaşanabiliyor ve de sonuç istenilen şekilde olmayabiliyor. Elbette sınav stresini çekmemek, yeni ülkeler tanımak, farklı öğrencilerle bir arada olmak, yüksek lisansda uzmanlaşacağı alanı daha rahat ve sağlıklı seçmek, yabancı dilini geliştirmek açısından yurtdışında okumak faydalı olur ama lisans derecesini kazanmak için yurtdışı tercihi kararı iyi düşünülerek verilmeli. Yüksek lisans, hele doktora çalışmalarında ise öğrencinin uzmanlaşacağı alanda dünya çapında yeri olan bir üniversiteye gitmek ve eğitim sırasında bulunulan ülkeyi tanımak, değişik ülkelerden gelmiş öğrencilerle mesleğini yaparken kuracağı ortaklıkları, yapacağı işbirliklerini öğrencilik yıllarında oluşturmak tartışmasız fevkalade önemlidir.
İngilizce konuşulan ülkeler her zaman Türk öğrencilerin gözdesi. ABD, sunduğu sınırsız eğitim seçeneği, İngiltere yakınlığı nedeniyle tercih ediliyor. Bu ülkeleri Kanada ve Avustralya takip ediyor. Ayrıca giriş koşulları fiyatları nedeniyle, Almanya, Avusturya, Bulgaristan, Rusya, Ukrayna, Fransa gibi yakın ülkelerde ciddi oranda eğitim gören Türk öğrenci var.
Son yıllarda ülkelerin artan ekonomik gücü, eğitim koşulları, Türkiye ile olan ilişkileri nedeniyle Malezya, Çin, Singapur, Güney Kore ve Japonya en fazla Türk öğrenci çeken ülkeler. Avusturya en düşük ücretle eğitim alınacak ülkelerin başında geliyor. Yıllık okul harcının 1000 Euro’nun altında olduğu ülkede yaşam giderleri ise yıllık 10 bin Euro’ya kadar çıkabiliyor. Malezya’daki üniversiteler ise yıllık yaklaşık 5 bin dolar gibi uygun bir rakama mal oluyor. Öğrenci evleri kirası ayda 200 dolar civarında. Kanada’da okul harcı, konaklama, geçim masrafları 17 bin Kanada dolarından, 38 bin Kanada dolarına değişkenlik gösterirken, aynı masraflar ABD’de 18 bin dolar ile 70 bin dolar arasında değişiyor. İngiltere’de ise yıllık 20-25 bin Sterlin arasında bir maliyetle eğitim almak mümkün. Kanada’da öğrenciler eğitim yaşamları süresince yarım zamanlı çalışabiliyorlar. Tatil aylarında tam zamanlı çalışmalarına olanak var. Mezun olduklarında ise 3 yıl tam zamanlı çalışma iznine sahipler. Avustralya ve Yeni Zelanda’da da öğrenciler eğitim süresince yarım zamanlı, mezuniyet sonrası 2 yıl tam zamanlı çalışabiliyorlar. ABD’de öğrenciler eğer bulabilirlerse, sadece kampus içinde olmak üzere yarım zamanlı çalışabiliyorlar. Mezuniyet sonrası 1 yıl çalışma izni var ve de çok zor uzatılabiliyor.
Yurtdışına gidecek öğrenciler, gidecekleri ülke, kent, üniversite, eğitim alacakları programla ilgili araştırmaları iyi yapmalıdırlar. Zira en önemli noktalardan biri mezun olup, Türkiye’ye döndüklerinde diplomalarının denkliğinin YÖK tarafından kabul edilmesidir. Denkliği kabul edilen üniversitelerle ilgili bilgi YÖK web sayfasında bulunmaktadır. Hukuk, eczacılık gibi konularda yurtdışında eğitim gören öğrencilerin Türkiye’ye döndüklerinde ek sınavlar almaları, ya da Türkiye’ye özgü dersleri tamamlamaları gerekmektedir.
Öğrencilerin geleceklerini, başarılarını, mutluluklarını oluşturacak konuları hassasiyetle inceleyip, karar vermeleri ümidiyle…
![]() İlginizi çekebilir... Yeşil Binalar ile Güçlü Şebekeler: Enerji Verimliliğinin Şebeke Güvenliğine KatkısıYeşil binalar yalnızca çevresel sürdürülebilirlik ekseninde değil, aynı zamanda şebekeyle uyum içinde çalışan, kendi tüketimini optimize eden ve elekt... İş Yerinde Kıskançlık ve HırsHepimiz de var olan bazı duygular günlük yaşamımızda ikili ilişkilerde ortaya çıkar. Bazen kendimizi tanıyamayız, bazen de tanıdığımızı düşündüğümüz b... Türkiye'de Yeşil Bina Sertifikasyon Süreci ve Karşılaşılan ZorluklarYeşil bina sertifikasyonları, çevre dostu yapıların teşvik edilmesinde ve yaygınlaştırılmasında temel bir araçtır. Türkiye'de yeşil bina uygulamal... |
||||
©2025 B2B Medya - Teknik Sektör Yayıncılığı A.Ş. | Sektörel Yayıncılar Derneği üyesidir. | Çerez Bilgisi ve Gizlilik Politikamız için lütfen tıklayınız.