E.C.A.
WAVIN

KSB Marmara Bölge Satış Müdürü Mithat Ermeç: “Şirketler Enerji Tüketimlerini Yönetmeye Ne Kadar Çabuk Başlarlarsa, Gelirleri O Oranda Artacaktır”

KSB Marmara Bölge Satış Müdürü Mithat Ermeç: “Şirketler Enerji Tüketimlerini Yönetmeye Ne Kadar Çabuk Başlarlarsa, Gelirleri O Oranda Artacaktır”

14 Temmuz 2011 | TEKNİK MAKALE
186. Sayı (HAZİRAN 2011)
2.717 kez okundu

“Şirketler Enerji Tüketimlerini Yönetmeye Ne Kadar Çabuk Başlarlarsa, Gelirleri O Oranda Artacaktır”KSB’nin  pompa ve pompa sistemlerinde enerji tasarrufu konusundaki çalışmaları  uzun yıllardır yurtdışında devam etmekte olup, bu alanda Türkiye’de de öncülük yaptığımıza inanmaktayız. 
 
Pompa ve vana imalatçısı olarak KSB’nin otomasyon, hidrolik ve malzeme teknolojisi  anlamında üç ana Ar-Ge bölümü bulunmaktadır. Bu  birimler devamlı olarak çevre bilinci ile çalışmakta olup; müşterilerimizin sorunlarını çözmeye yönelik  ürünler geliştirmektedir. Şirket prensibi olarak KSB tüm prosesleri uygularken, çevrenin korunmasını öncelikli olarak ele alır. Hedefimiz çok açıktır: Doğal varlıklarımızı korumak ve mevcut doğal kaynakları tasarruflu kullanmaktır.
 
Bu ilkeden yola çıktığımızda sadece üretim programımızda bulunan pompa, vana ve otomasyon ürünlerinin çok verimli olmasının yeterli olmadığını düşünüyoruz. Bahsedilen ürünlerle kullanılmak zorunda olan, ancak KSB üretim kapsamında bulunmayan tahrik, sızdırmazlık, birleştirme ve güç aktarma elemanlarının verimlilik sınıfı ve kalitesi de önem kazanmaktadır.
 
“Geniş ürün yelpazesine sahibiz”
Çoğu zaman bu ekipmanların sadece yüksek verimli ürünle olması dahi yeterli gelmemektedir. Dikkat edilmesi gereken bir diğer önemli konu; montajı tamamlanmış, işletmede kullanılabilir hale getirilmiş pompa, hidrofor veya vanaların dizayn değerlerine uygun çalıştırılmasıdır. Zaman zaman ne kadar özenli çalışılsa da işletmelerde kullanılan makinaların, proseslerin ve insanların sıvı ihtiyaçları ne yazık ki planlandığı gibi  gerçekleşmemektedir. Bu yüzden de pompanız ne kadar verimli dizayn edilmiş olsa da  sistemin gerçek ihtiyacına uygun olarak tepki vereceği için fazla enerji, daha çok maliyete ve çevre kirliliğine yol açabilir. Bu mevcut durumu; pompayı kontrol edip, buna göre iyileştirmek, KSB’nin bazı ürünleri sayesinde mümkün olmaktadır.
 
KSB’nin çok geniş bir ürün yelpazesi olduğunu  düşündüğümüzde otomasyon ürünlerinden bazılarının ne ölçüde, nasıl fayda ve tasarruf sağlayacağı hakkında bilgi aktarmak istiyoruz. Özellikle KSB tarafından pompalar için özel olarak üretilen Pump Meter ve Pump Drive isimli ürünlerimizin bazı özelliklerinden bahsetmek yerinde olacaktır.
 
Pump Meter
Bir araba için gerekli olan standart aksesuarlar ne ise; (yağ, benzin göstergesi vb) bir santrifüj pompa için Pump Meter da o anlama gelmektedir.
 
Pompa performans eğrilerinde takribi olarak 4 ana bölge gözlemlemek mümkündür.
Çok düşük akış
Negatif işletme aralığı < 0.3 x EVN*
Kısmi yük
Elverişsiz işletme aralığı < 0.7 x EVN
En uygun
Doğru işletme aralığı 0.7 – 1.2 x EVN
Aşırı yük
Sınırda işletme aralığı > 1.2 x EVN
*EVN: En Verimli Çalışma Noktası
 
Burada belirttiğim gibi, pompamızın en uygun noktada çalışmasını sağlayabildiğimizde en düşük düzeyde enerji harcayıp, minimum miktarda para harcamış ve en az şekilde çevreyi kirletmiş olacağız. 
 
Pump Meter bu en uygun noktayı, aynı zamanda yük profilini her zaman gözlemenizi ve buna göre önlemler almanızı çok kolay şekilde sağlayan bir KSB ürünüdür. Bu ürünün pompamızla birlikte kullanılması durumunda Manometre, Transmitter gibi pompanızın kontrol edilmesinde ihtiyaç duyulan ilave ekipmanlara ihtiyaç duyulmamaktadır. Böylece daha az ekipmanla, daha fonksiyonel işletme şansına sahip olunacaktır.
 
Pump Meter, frekans konvertörü üzerinden (Pump Drive) aldığı analog sinyal aracılığıyla pompamızın hız bilgisine ulaşır. Emme ve basma flanşındaki  basınç (bar cinsinden), emme ve basma flanşı arasındaki fark basıncı (bar cinsinden), pompanın basma yüksekliği (m cinsinden) ölçülebilmekte ve ekranda gözlenebilmektedir. Kabaca tahmin edilen akış hızına göre belirlenmiş nitelikli çalışma noktası da ekranda görülebilmektedir.
 
Pump Meter;
Koruma sınıfı tüm parçaları için IP65 olup, ürün yüksek dayanımlı paslanmaz çelik sensörlere sahiptir.
140 °C’ye kadar akışkan sıcaklıklarında çalışabilir. 
Basınç duyarlılığı    
T = -10 …+ 100°C’ ye  kadar  ± 1% 
    T = -30 …+ 140°C arasında ise ± 2.5%  toleransındadır.
 
Üzerinde aşırı basınç rezistansı bulunur. Yağ buharı ve alkali temizlik maddelerine karşı dayanıklı olup, içme suyuna uyumlu (ACS) olması da ilave bir avantajdır.
 
Pump DriveKSB
Enerji verimliliğine yönelik diğer bir ürünümüz; Pump Drive ise sadece pompaların kontrolüne yönelik KSB tarafından tasarlanmış ve üretilmiş bir hız kontrol cihazıdır.
 
Endüstriyel, atıksu veya konfor uygulamalarında kullanabilen tüm pompa gruplarında 0,55-45 kW  güç aralığında kullanılabilmektedir.
 
Diğer frekans konvertörlerinden farklı olarak kendinden soğutmalı bir frekans konvertörüdür. Standart sinyaller 4-20Ma; 2-10V, bus iletişimi veya kontrol panosu yardımıyla trifaze motorların hızı sürekli değiştirilebilir. Motor üstü montaj 45kW’a kadar mümkündür. Kabin içi ve duvara montaj versiyonları da mevcuttur. Advanced modeli ile birden altıya kadar pompa kontrol edilebilir.
 
Pump Drive ünitelerini kullanarak sisteminizin en optimum noktada çalışmasını sağlamış olacak aynı zamanda konfor ve maksimum düzeyde enerji tasarrufu sağlamanız mümkün olabilecektir.
 
Pump Drive advanced modelinin kullanıldığı böyle paralel pompa sistemlerinde ayrıca başka harici bir kontrol panosunun kullanılmaya gerek olmaması, yatırım maliyetini düşüren başka bir etkendir. Pump Drive’nin çok önemli başka bir özelliği boru kayıpları konusunda  kullanılan “Dinamik Basınç Kompanzasyonu”dur. Böylece kullanıcılar, cihazın hızı ve debi ölçümüne bağlı kalmaksızın  ayar noktası kompanzasyonu yapabilmektedir.
 
“Şirketler enerji tüketimlerini yönetmeye başlamalı”
Dünyada her geçen gün, birçok alanda olduğu gibi pompa, vana ve hidrofor kullanımında da en verimli ürünlerin tercih edilmesi yönünde talepler artmaktadır. Bu  konu Türkiye’de de benzer şekilde artmaya devam etmekte ve hızlanarak da büyüme göstermektedir.
 
Sınırlı kaynakları en uzun süre kullanmanın ve çevremizi daha uzun süre yaşanabilir tutmanın başka bir yolu da yok gibi görünmekte. Enerji ve sürdürülebilirlik konuları dünya çapında pazar dinamiklerini belirleyen unsurlar haline gelmiştir. Şirketler enerji tüketimlerini yönetmeye ne kadar çabuk başlarlarsa, gelirleri o oranda artacaktır. 
 
Böylece insanlar düşük maliyetler ve çevreye salınan daha az karbon salınımı gibi avantajlardan da daha etkin bir şekilde faydalanacaklardır.
 
“Yüksek verimli ürün kullanımı ülkemizde artmaya başladı”KSB
Enerji kaynaklarının sınırlı olması, buna paralel olarak enerji maliyetlerindeki artış, işletmecileri mecburen yüksek verimli pompalar, vanalar ve otomasyon ürünleri kullanmaya yöneltmektedir. Yüksek verimli ürün kullanımı ülkemizde son yıllarda daha da önem kazanmaya başladı diyebiliriz. 2009 yılından itibaren çevre dostu ürünleri kullanmak isteyen tüketicilerin oranının %65 civarında olduğu bazı araştırmalarda ortaya çıkmıştır. Dünyada yeşil binaların kullanılması ile ortalama %30 ile %50 arasında enerji tasarrufu sağlanacağı bilinmektedir. Binalarda %15 civarında daha az enerji tüketilmesi dünyada yaklaşık yılda 295 milyar dolar enerji tasarruf edilmesi gibi bir sonuç ortaya koymakta. Bu da işletmelerde, yönetim ve kişilerin önce enerji tasarrufu sağlayan ürünlere yönelmesinin kaçınılmaz olduğunu göstermektedir.
 
Örnek olarak bir işletmede pompa konusunu ele alırsak, pompanın en yüksek verimde seçilmesi şu faydaları da peşi sıra getirecektir:
Pompa ile birlikte kullanılması motor, kaplin, salmastra, elektrik panosu, vana, pislik tutucu, boru, fittings vb. ekipmanların daha küçük boyutta seçilebilme imkanını sağlayacaktır. Böylelikle yatırım aşamasında gereğinden fazla maliyet meydana gelmiş olmayacaktır. 
Yatırım sonrasında da dizayn değerlerine uygun çalışma ile daha düşük enerji harcanıp ayrıca kazanç ve çevre koruması bir kat daha sağlanmış olacaktır.
Ayrıca mevcut kanunda toplam inşaat alanı en az yirmi bin m2 veya yıllık enerji tutarı 500 TEP (TonEşdeğer Petrol) olan binalarda ve yıllık enerji tüketimi bin TEP’ten fazla olan işletmelerde enerji yöneticisinin görevlendirilmesi zorunluluğu ve/veya yıllık enerji tüketimi bin TEP’in altında olan işletmelere hizmet vermek üzere OSB’lerin de enerji yönetim birimi oluşturulması şartı verimli ürünlerin kullanımını artırmaya başlamıştır. 
 
“Enerji tasarrufu konulu eğitim seminerlerimiz hızla devam ediyor”
İşletmelerin enerji tasarrufu çalışmalarını ispat etmeleri durumunda devlet bütçesinden destekler verildiği biliniyor. Bunun yanı sıra pompaların ömür boyu maliyeti düşünüldüğünde  enerjiye ödenen oranın yaklaşık %90 – 95 civarında olduğu hesap edilirse, pompalarda çok seçici davranmamız gerektiği bir kez daha anlaşılıyor.
 
KSB olarak tüm çalışmalarımızı öncelikle sektörümüzün pompa, vana ve hidrofor konusunda biraz daha bilinçlenmesi yönünde yapmaya çalışıyoruz. Tüm birikimimizi müşterilerimizle paylaşmak için  pompa ve pompa sistemlerinde enerji tasarrufu konulu eğitim seminerlerini hızla devam ettiriyoruz. 
 
Gelecek nesillere daha temiz ve yaşanabilir bir çevre bırakmak için daha verimli pompalar, hidroforlar ve vanalar üretmeyi hedefliyor ve bunun sürdürülebilir olmasını temenni ediyoruz.

 

R E K L A M

İlginizi çekebilir...

Leed Enhanced Commissioning Çalışmaları Üzerine Kısa Bir Değerlendirme

Binaların ömrü boyunca dayanıklı, enerji verimli ve konforlu olabilmeleri için mutlaka multi disipliner biçimde olan kalite kontrolleri ile inşa edilm...
7 Nisan 2025

Klimalarda Vakumlama İşleminin Önemi

Vakumlama işleminin neden önemli olduğunu bilmek çok önemlidir. Eğer ilk çalıştırma sırasında vakumlama yapılmazsa klima sistemlerinde verimsizlik ve ...
7 Nisan 2025

Enerji yöneticisi görev ve sorumlulukları hakkında kısa bir değerlendirme

Enerji yöneticisi, şirket bünyesinde istihdam edilebileceği gibi, enerji verimliliği danışmanlık şirketlerinden hizmet alımı yoluyla da sağlanabilir. ...
6 Mart 2025

 
Anladım
Web sitemizde kullanıcı deneyiminizi artırmak için çerez (cookie) kullanılır. Daha fazla bilgi için lütfen tıklayınız...

  • Boat Builder Türkiye
  • Çatı ve Cephe Sistemleri Dergisi
  • Enerji & Doğalgaz Dergisi
  • Enerji ve Çevre Dünyası
  • Su ve Çevre Teknolojileri Dergisi
  • Tersane Dergisi
  • Yalıtım Dergisi
  • Yangın ve Güvenlik
  • YeşilBina Dergisi
  • İklimlendirme Sektörü Kataloğu
  • Yangın ve Güvenlik Sektörü Kataloğu
  • Yalıtım Sektörü Kataloğu
  • Su ve Çevre Sektörü Kataloğu

©2025 B2B Medya - Teknik Sektör Yayıncılığı A.Ş. | Sektörel Yayıncılar Derneği üyesidir. | Çerez Bilgisi ve Gizlilik Politikamız için lütfen tıklayınız.