
MOSTRA CONVEGNO EXPOCOMFORT'ta İhracatçı Firmalarımız Başarıyla Yer Aldı
COPA Isı Sistemleri: Geleceğe Güven Veren Yeşil Dönüşüm Yolculuğu
44. MCE-Mostra Convegno Expocomfort, Küresel Başarıyla Sona Erdi
Buhar Odası ve Isı Borusu ile Isı Yönetimi
Yıl Boyu Helikopter İnişleri için Açık Alan Isıtması
Warmhaus Glowa'yı Yurtiçi Pazara Sundu
|
Uponor’dan Endüstriyel Yerden Isıtma ve Serinletme Uygulamaları: HABOM (Havacılık Bakım Onarım ve Modifikasyon Merkezi) ve BMW Dünyası Binaları![]()
Dünyada şimdiye kadar gerçekleştirilen en büyük enerji kazığı uygulamalarından biri olan HABOM (Havacılık Bakım Onarım ve Modifikasyon Merkezi) projesinde, enerji kazığı ve endüstriyel yerden ısıtma / soğutma sistemleri beraber uygulanmaktadır. İnşaat sahasında çekilen aşağıdaki resimlerde Uponor’un sağladığı enerji kazığı ve endüstriyel yerden ısıtma uygulamaları görülmektedir. Bu projede, binanın temeli için açılan 7200 kazıktan 2400 tanesi, enerji kazığı olarak tasarlanmıştır. Uygulama resminde görüldüğü gibi, 80 cm çapındaki kazıklar içerisinde, 4 hat boyunca Uponor pePex boruları kullanılmıştır. Henüz tasarım aşamasında, açılacak olan kazıklardan en yüksek verimi alabilmek için tüm kazıklar enerji kazığına dönüştürülmemiş, kazıkların arasında ısı depolanması için belirli aralıklar bırakılmıştır. Beklenen ısıl çıktı kazık başına 960 W mertebesindedir. Kazıklar çalışmaya başladığında, binanın ısıtma ve serinletme yüklerinin önemli bir kısmını karşılayacaktır. Toprak içerisinde kalan 20 mm çapındaki Uponor pePex boruları toplamda 270 km uzunluğundadır.
HABOM projesinde, endüstriyel yerden ısıtma / serinletme uygulaması da yapılmıştır. Bu uygulama için, zemin betonu içerisindeki mevcut çelik hasır kullanılmış, borular tel yardımıyla çelik hasıra tutturulmuştur. Hangar zemininin maruz kalacağı yükler oldukça fazla olduğu için, boruların üzerinde geleneksel yerden ısıtma sistemlerine kıyasla daha kalın bir beton tabakası bulunmaktadır. Sistem hem ısıtma, hem de serinletme için, yıl boyunca kullanılacaktır.
Münih’te bulunan BMW Dünyası, dünya çapında pek çok mimari ödül almış bir projedir. Bu projede de Uponor endüstriyel yerden ısıtma / serinletme sistemleri tercih edilmiştir. BMW Dünyası binasında tüm serilerden araçlar sergilenmektedir.
Projede yaklaşık 5000 m² alana Uponor endüstriyel yerden ısıtma / serinletme sistemleri uygulanmıştır. Böylelikle, binanın tüm bölgelerinde eşit sıcaklık elde edilmektedir.
25x2.3mm Uponor PE-Xa boruları ile uygulanan sistem, ısıtma için 34°C, serinletme için ise 17°C sıcaklığında su ile beslenmektedir. İçine bol miktarda ışık alacak şekilde tasarlanan binada, Uponor endüstriyel yerden serinletme sistemi seçilerek, güneş yüklerinin önemli bir kısmının bertaraf edilmesi sağlanmıştır.
Geniş alanlı ve yüksek tavanlı yapılarda, Türkiye’de de Uponor endüstriyel yerden ısıtma sistemleri tercih edilmeye başlamıştır.
Enerji verimliliğinin giderek önem kazandığı günümüzde, yüksek verimli ve çevreci sistemleri kullanmak, özellikle endüstriyel işletmeler için artık bir zorunluluk haline gelmiştir.
Uponor’un Uzmanlık Alanlarından Biri Daha:“Geniş Alanlarda (Endüstriyel) Yerden Isıtma ve Serinletme Sistemleri”
Enerji verimliliği, binalarda yaşam standardı ve hizmet kalitesinin, endüstriyel işletmelerde ise üretim kalitesi ve miktarının düşüşüne yol açmadan, birim hizmet veya ürün miktarı başına enerji tüketiminin azaltılması olarak tanımlanmıştır. Endüstriyel işletmelerde bu konu özellikle önemlidir, zira karbon ayakizinin küçültülmesi konusunda alınacak her önlem büyük etkilere sahip olacaktır.
![]()
Endüstriyel işletmeler, ya da genel anlamda geniş alanlara sahip olan binalar (fabrika, depo, lojistik merkezi, üretim alanları, araç showroom’ları, hangarlar, müzeler, call-center, vb.) çalışma ortamını ısıtmak için pek çok farklı çözümü uygulayabilirler. Bu çözümlerden bazıları; tavandan uygulanan hava ısıtıcılar, doğalgazlı radyan ısıtıcılar, kızılötesi ısıtıcılar, yerden ısıtma sistemleri, konvektörlerdir; listeyi daha da uzatabiliriz. Ancak endüstriyel işletmelerde, özellikle üretim yapılanlarda ısınma için harcanan her kuruş, son ürünün birim fiyatını artırmakta ve üreticinin rekabet gücünü azaltmaktadır. Bu yüzden endüstriyel işletmeler için ‘işletme masrafları’ özellikle önemli hale gelmektedir. Bununla birlikte, ısınmak için harcanan enerjinin daha fazla olması; CO2 emisyonu miktarının daha çok olması, daha büyük bir karbon ayakizi bırakmak ve küresel ısınmayı hızlandırmak anlamına gelmektedir.
Bahsi geçen ısıtma sistemlerini enerji verimliliği açısından kıyaslayacak olursak, endüstriyel yerden ısıtma sistemlerinin diğer sistemlere göre bir adım öne çıktığını rahatlıkla görebiliriz. Grafik 1, bu sistemlerden bazılarının yıllık enerji sarfiyatını karşılaştırmaktadır: Grafikte de açıkça görüldüğü gibi, endüstriyel yerden ısıtma sistemleri enerji sarfiyatı açısından diğer ısıtma sistemlerine göre oldukça avantajlıdır. İkinci ve ne yazık ki ülkemizde daha az önem verilen avantajı ise çalışma ortamının konforudur. Yerden ısıtma sistemleri, bilindiği gibi konut uygulamalarında en yüksek konfor seviyesine ulaşmak için tercih edilir. Bunun sebebi, yerden ısıtma sistemlerinin sağladığı dikey ısı dağılımının, ideal ısı dağılımına en yakın sonucu vermesidir.
(Grafik 2)
![]()
Endüstriyel yerden ısıtma sistemi, yüksek tavanlı binalarda da, tavandan uygulanan ısıtma sistemlerine nazaran çok daha konforlu uygulamaların yapılmasına imkan sağlar.
Grafik 3, Uponor endüstriyel yerden ısıtma sistemi ve tavandan hava üflemeli ısıtıcının 1 m aralıkla sıcaklık ölçümleri alınarak oluşturulmuştur.
Grafikte de açıkça görüldüğü gibi, her iki sistem de çalışma aralığında (0-2 m) istenen sıcaklığı sağlayabilmektedir, fakat yerden ısıtma sisteminde yüzey sıcaklığı daha yüksek olmakta ve ideal ısı dağılımına daha yakın bir dağılım çizmektedir. Ayrıca hiçbir hava akımı oluşturmayarak, konforu en üst seviyeye çıkarır. Bunun yanında; hava üfleyici ile (tavandan uygulanan her ısıtma sisteminde olacağı gibi), binanın üst kısmında sıcaklık daha yüksek olmaktadır; bu da binanın işlevsel olmayan bir bölgesini ısıtmak için enerjimizi boşa harcadığımız anlamına gelir.
Tüm bu avantajlarının yanı sıra Uponor endüstriyel yerden ısıtma sistemi, yenilenebilir enerji kaynaklarıyla dosttur. Besleme sıcaklıkları geleneksel sistemlere göre daha düşük olduğu için toprak kaynaklı veya su kaynaklı ısı pompalarıyla, enerji kazığı uygulamaları ve diğer jeotermal sistemlerle sorunsuz bir şekilde çalışabilmektedir.
![]() İlginizi çekebilir... Jeopolitik Belirsizlik Çağında Operasyonel Kale: Endüstriyel Yapay Zeka ile Risk ve Gecikmeleri YönetmekDünya ekonomisi, tarihin en karmaşık ve öngörülemez dönemlerinden birinden geçiyor. Küresel enerji koridorlarındaki gerilimler, tedarik zinciri kırılm... Su Armatürlerinde GürültüSu armatürleri içerisinden suyun akışı esnasında oluşan gürültü seviye olarak zaman zaman rahatsız edici seviyelere ulaşmaktadır. Bu yazıda su armatür... Alev-Duman Borulu Buhar Kazanlarında Yüzeysel Buharlaşma Hızı Limitlerinin Mühendislik Açısından DeğerlendirilmesiAlev""duman borulu buhar kazanlarında su""buhar ara yüzeyinde gerçekleşen yüzeysel buharlaşma hızı, buhar kalitesi ve su sürüklenm... |
|||||||||||||||
©2026 B2B Medya - Teknik Sektör Yayıncılığı A.Ş. | Sektörel Yayıncılar Derneği üyesidir. | Çerez Bilgisi ve Gizlilik Politikamız için lütfen tıklayınız.