E.C.A.
WAVIN

Uponor Termal Aktif Bina Sistemi (TABS)

Uponor Termal Aktif Bina Sistemi (TABS)

7 Haziran 2011 | TEKNİK MAKALE
185. Sayı (MAYIS 2011)
1.293 kez okundu

UPONORTABS’dan, ofislerdeki ve yönetim binalarındaki pik serinletme ihtiyacı azaltılarak yararlanılır. Bu sayede iÅŸletme maliyetlerinde büyük oranda tasarruf saÄŸlanır. 
 
Daha az iÅŸletme maliyeti ile konforlu ortamlar
Mimarideki trendler sürdürülebilir ve çevreyle dost olarak dizayn edilmektedir. Yeni ekolojik konseptlerde ekonomik yaklaşımlar da çok önemli hale gelmiÅŸtir. Sadece yüksek enerji masrafları deÄŸil, termal bina izolasyonu için yüksek standart gereksinimleri de ekolojik konseptlerde ekonomik yaklaşımları ön plana çıkarmaktadır. 
 
Yeni geliÅŸen teknolojilerin çok zeki çözümler sunduÄŸu hepimizce aÅŸikardır. Bunlardan biri olan Uponor TABS ile geleneksel serinletme sistemlerini karşılaÅŸtırdığımızda, yatırım ve iÅŸletme maliyetinin yarısına kadar tasarruf saÄŸlamasıyla TABS’ın ölçülebilir bir avantaj saÄŸladığını görmekteyiz. Çevreyle dost ve sürdürülebilir bir bina mimarisi yaratmak isteyen herkesin dikkate alması gereken tedbirler; verimli bina izolasyonu, izolasyonlu pencereler, ısı geri kazanımı, güneÅŸ kollektörleri, ısı pompaları, toprak enerjisi kullanımı ÅŸeklinde özetlenebilir. Uponor TABS ile saydığımız bu yüksek teknolojiler kullanılarak en üst düzeyde fayda saÄŸlanmaktadır.
 
Sistemin Çalıştığı Her Dakika Size Kâr GetirirUponor Termal Aktif Bina Sistemi (TABS)
Uponor TABS, serinletmede ve bina içindeki enerji dağıtımında Amerika ve Avrupa’daki bir çok ülkede 1000’den fazla projede uygulanmış olan ve ülkemizde de yavaÅŸ yavaÅŸ insanların ilgisini çekmeye baÅŸlamış yeni bir sistemdir. Sadece Almanya’da bu sistemin ofis binalarındaki pazar payı %30’dur. 
 
Sistemin çalışma prensibi ÅŸu ÅŸekildedir. Gündüzleri tavanlar odadaki ısı yüklerinden dolayı ısıyı biriktirir, geceleri, Uponor sistemindeki boruların içinde sirküle olan serinletilmiÅŸ su tavandaki ısıyı alır. Beton bloÄŸun  aktivasyonunda öncelikli kullanım amacı boÅŸ alanların serinletilmesidir. Bununla beraber bu aktivasyon, temel ısı yükünü karşılamak için de kullanılabilir. Tüm bina kütlesinin aktivasyonu, bir ısı deposu  gibi hareket ederek günlük oda ısısının azalmasına neden olur. Bunun için ekserjik olarak hassas sıcaklık aralığında bulunan su, zemin bileÅŸenlerinin yapısal olarak nötür bölgesine yakın yerleÅŸtirilmiÅŸ olan boruların içinde akar.
Isı birikmesinden dolayı, oda sıcaklığı sabit bir seviyede kontrol edilemez, ama konfor seviyesi olan 21ºC ve 26ºC arasında gidip gelir. Konforlu, ekonomik ısıtma ve serinletme saÄŸlayabilmek için dolaÅŸan su ısısı yıl boyunca 18-26ºC’de tutulur.    
 
Uponor TAB Sisteminde Kullanılan Borularda 3 Kat Daha Fazla GüvenlikUponor Termal Aktif Bina Sistemi (TABS)
Uponor pePE-Xa borusu ile TABS
1. Çizilme koruması
2. Oksijen bariyeri
3. Dayanıklı ana boru
 
Sistemi Yerinde Uygulama Kolaylığı
Boru ve Quick&Easy (Q&E) boru baÄŸlantılarıyla bütün sistemi kurmak son derece basittir. Åžantiyede boru döngüleri oluÅŸturması zorlu uygulama bölgeleri için de uygundur. Önceden oluÅŸturulmuÅŸ modüllerle sıradan dikdörtgen alanlara uygulama son derece kolay ve hızlıdır.
 
Borular (pePE-Xa) EN ISO 15875’e uygun olarak Engel metodu ile peroksit çapraz baÄŸlı polietilenden, EVOH (etil vinil alkol) oksijen bariyer tabakalı olarak üretilmiÅŸtir ve DIN 4726 gerekliliklerini yerine getirmesi gereken oksijen bariyeri, uygulama öncesi veya esnasında zarar görmemesi için ince bir kat polietilen katmanla daha kaplıdır. Bu bariyer Q&E baÄŸlantı elemanları ile birlikte çalışabilmesi için özel olarak geliÅŸtirilmiÅŸtir. Engel metodu sayesinde, diÄŸer metodlara göre üretilen borulara göre daha yüksek çapraz baÄŸ oranı elde edilmektedir. Çapraz baÄŸlar borunun mükavim ve stabil olmasını saÄŸlamaktadır. Ayrıca Q&E baÄŸlantılarla tamamı plastik ve hijyenik eÅŸsiz bir sistem elde edilir.
 
Konforlu Ortamın Nasıl SaÄŸlandığını Bilemezsiniz
Gelecekteki trend, termal oda ÅŸartlarını kontrol eden bina gövdesine yerleÅŸtirilmiÅŸ görünmez radyant ısıtma ve serinletme sistemlerini kullanmaktır. Sebep ise, ısı üretimi için düÅŸük enerji kullanımıdır. Hava sirkülasyon sistemleri, fan coil ve split üniteler çok daha fazla enerji ve iÅŸ yükü oluÅŸturur. Ek olarak  küçük havalandırma sistemleri, iç mekan hava kalitesini dikkate almalı, dolayısıyla nem yükünü dengelemelidir. EÄŸer Uponor TABS sadece temel yükü karşılıyorsa, bu sistem aynı zamanda yerden ısıtma sistemi ve yer konvektörleri / radyatörleri ile birleÅŸtirilmelidir.
Uponor radyant serinletme sistemi sessiz ve problemsiz radyant serinletmenin birleÅŸimidir. Uponor TABS’a sahip olan binalarda, genellikle klimalı sistemlerde gerçekleÅŸen problemlerden (yüksek hava sirkülasyonu, gürültü ve toz hareketi, hasta bina sendromu) korunmuÅŸ olursunuz. 
 
Performans TeknikleriUponor Termal Aktif Bina Sistemi (TABS)
Uponor TAB sistemi, beton içine gömülü Uponor 20 mm pePE-Xa borusu ile bina kütlesini ve bütün iç alanın ana ısısını otomatik olarak kontrol eder. BirleÅŸtirilmiÅŸ ısıtma ve serinletme aynı yüzeyde oluÅŸur.
EÄŸer tavan/zemin  oda sıcaklığından daha sıcaksa – Uponor ısıtma sistemi
EÄŸer tavan/zemin oda sıcaklığından daha serinse – Uponor serinletme sistemi İdeal olarak, çok katlı binalara uygundur.
Yerinde betonarme döküm levhalar, 150-400 mm kalınlıkta
Hazır  kalıp konstrüksiyon, holoribs dek veya filigran tavanlar gibi
Özel uygulamalar
Duvarlar
 
Genel dizayn önerileri
Uponor TABS uygun konfor aralığında dış ve iç yüklere göre oda ısısını kontrol eder.
Binanın çevrelenen termal özelliÄŸinin 1W/(m²K) hatta daha da iyisi 0.6W/(m²K) olması gerekir.
GüneÅŸ etkisini kontrol eden pencereler gereklidir.
Pik yükleri tamamlamak için ek ısı sistemleri önerilir (Örn. Yerden ısıtma ve serinletme)
Asma tavanlar, oda ve tavan yüzeyi arasındaki ısı deÄŸiÅŸimini azaltacaktır ve bu uygun deÄŸildir. Ayrıca asma tavan uygulamasından kaçınılırsa, bina yüksekliÄŸi ve diÄŸer sistemlerde kullanılan malzemeler azaltılabilir.
 
Uponor’un ÅŸap uygulamalarındaki ısıtma ve serinletmenin birçok yararı Uponor TABS ile çoÄŸaltılabilir:
DüÅŸük uygulama masrafı - %30 ile %50 arasında tasarruf
DüÅŸük bakım ve iÅŸletme masrafı - %50’ye varan tasarruf
Hızlı uygulama ve konstrüksiyon teknikleri
Yer, tavan ve duvarlardan yararlanma
Isıtma için düÅŸük ısıdaki su, 30W/m²’ye kadar çıktı saÄŸlar
Serinletme için yüksek ısıdaki su, 60W/ m²’ye kadar çıktı saÄŸlar
Su ısısı yıl boyunca 18-26ºC arasındadır
Yenilenebilir enerji kaynağı kullanımı. (jeotermal, güneÅŸ, toprak ve su kaynaklı ısı pompaları, serin gece havası)
Pik noktası yüklerinin transferi 
Zemin ve oda ısısı arasındaki düÅŸük sıcaklık farkından dolayı yüksek derecede kendini yönetme 
 
Uponor TABS kullanımı projenin ilk aÅŸamalarında göz önüne alınmalıdır ve teknik destek saÄŸlanmalıdır. Bu sayede sistemden yararlanılabilir ve özel dizaynlar göz önünde bulundurulabilir. Uponor Termal Aktif Bina Sistemi (TABS)
 
İdeal kullanım yerleri:
Ofisler
Galeriler
Kütüphaneler
Hastanaler
Devlet Binaları
Bankalar
Müzeler
Üniversiteler
Showroomlar
 
Uygun Tavan Konfigürasyonları
İzolasyonsuz ve hava boÅŸluksuz tavan konfigürasyonları beton bloÄŸunun aktivasyonu sisteminin verimini arttırmak için idealdir. Zemin ısı izolasyonu, zeminden alınan termal çıktıyı azaltacaktır. Kablo, kanal ve borular gibi bina servis uygulamaları montajı için  uygundur.
 
Termal Performans
AÅŸağıdaki ÅŸekilde Uponor tavan parçası güvenli uygulamaya, boru baÄŸlantısına ve test yapılmasına olanak saÄŸlar. Uponor TABS basit uygulama yöntemi, avantajlı özellikleri, yenilenebilir enerji kaynaklarına uyumu ile gelecekte en çok tercih edilen sistem olacaktır.
 
DiÄŸer ısıtma/serinletme sistemleri  ile TABS  arasındaki ana fark; bina ve termal yüklerin ÅŸartlandırmasını senkronize etmenin mümkün olmasıdır. TABS uygulanan beton blokların ısıyı depolama ve transfer etme özelliÄŸi vardır. 
  • Gömülü su dolu boru döngüleri serinletme ve ısıtma için kullanılır. Uponor Termal Aktif Bina Sistemi (TABS)
  • Serinletme ihtiyacı uzun periyotlara yayılmıştır ki bu da daha düÅŸük pik yüklere yol açar
  • Çok katlı binalarda kullanıma uygundur.
  • Isıtma ve serinletme sistemlerini oda ısısına yakın derecede kullanmak mümkündür, ki bu da enerji verimliliÄŸini arttırır. (serinletme 16/20°C, ısıtma 28/24°C).
  • Yenilenebilir alternatif enerji kaynaklarının kullanımı sistem verimliliÄŸini arttırabilir ve iÅŸletme masraflarını azaltır.
  • Yüzey ısısının oda ısısına yakınlığı sayesinde hijyeniktir ve saÄŸlıklı bir ortam sunar. Hava ve toz hareketleri diÄŸer sistemlere göre yok denecek kadar azdır.
  • DüÅŸük uygulama ve iÅŸletme maliyeti yanında, bakım masrafı da düÅŸüktür.
  • Sistemin asıl amacı serinletmedir. Yerden ısı kaybını engelleyici çözümler saÄŸlandığında ısıtma sistemi ihtiyacını da karşılar.
  • Gömülü borular sayesinde serinletme ve ısıtma sistemi sınırsız iç tasarım özgürlüÄŸünü yaÅŸatır
  • Asma tavan kullanımı uygun deÄŸildir, çünkü bu tip tavan sistemi yere ısı transferini engeller
  • Asma tavan kullanılmadan çözüme imkan vermesinden ve havalandırma sistemlerinde daha küçük boyutlarda hava kanalları kullanılmasına olanak saÄŸlamasından dolayı yapım malzemesinden büyük miktarda tasarruf saÄŸlar.
  • DüÅŸük serinletme kapasitesinden dolayı binanın dizaynı çok kritiktir; yeterli güneÅŸ radyasyon panelleri ve gölgeleme elemanları kullanımı ile binanın çevrelenen termal özelliÄŸinin 1W/(m²K) hatta daha da iyisi 0.6W/(m²K) olarak dizayn edilmesi gerekir.

Levent ÖZİNANÇ / Teknik Satış Müdürü  - Uponor Türkiye


 

R E K L A M

İlginizi çekebilir...

Leed Enhanced Commissioning Çalışmaları Üzerine Kısa Bir Değerlendirme

Binaların ömrü boyunca dayanıklı, enerji verimli ve konforlu olabilmeleri için mutlaka multi disipliner biçimde olan kalite kontrolleri ile inşa edilm...
7 Nisan 2025

Klimalarda Vakumlama İşleminin Önemi

Vakumlama işleminin neden önemli olduğunu bilmek çok önemlidir. Eğer ilk çalıştırma sırasında vakumlama yapılmazsa klima sistemlerinde verimsizlik ve ...
7 Nisan 2025

Enerji yöneticisi görev ve sorumlulukları hakkında kısa bir değerlendirme

Enerji yöneticisi, şirket bünyesinde istihdam edilebileceği gibi, enerji verimliliği danışmanlık şirketlerinden hizmet alımı yoluyla da sağlanabilir. ...
6 Mart 2025

 
Anladım
Web sitemizde kullanıcı deneyiminizi artırmak için çerez (cookie) kullanılır. Daha fazla bilgi için lütfen tıklayınız...

  • Boat Builder Türkiye
  • Çatı ve Cephe Sistemleri Dergisi
  • Enerji & DoÄŸalgaz Dergisi
  • Enerji ve Çevre Dünyası
  • Su ve Çevre Teknolojileri Dergisi
  • Tersane Dergisi
  • Yalıtım Dergisi
  • Yangın ve Güvenlik
  • YeÅŸilBina Dergisi
  • İklimlendirme Sektörü KataloÄŸu
  • Yangın ve Güvenlik Sektörü KataloÄŸu
  • Yalıtım Sektörü KataloÄŸu
  • Su ve Çevre Sektörü KataloÄŸu

©2025 B2B Medya - Teknik Sektör Yayıncılığı A.Åž. | Sektörel Yayıncılar DerneÄŸi üyesidir. | Çerez Bilgisi ve Gizlilik Politikamız için lütfen tıklayınız.