
MOSTRA CONVEGNO EXPOCOMFORT'ta İhracatçı Firmalarımız Başarıyla Yer Aldı
COPA Isı Sistemleri: Geleceğe Güven Veren Yeşil Dönüşüm Yolculuğu
44. MCE-Mostra Convegno Expocomfort, Küresel Başarıyla Sona Erdi
Buhar Odası ve Isı Borusu ile Isı Yönetimi
Yıl Boyu Helikopter İnişleri için Açık Alan Isıtması
Warmhaus Glowa'yı Yurtiçi Pazara Sundu
|
Yangınla Mücadele Pompalarında WILO’dan Son Teknolojiler![]()
Binalarda olası yangınlara zamanında müdahale edebilmek, meydana gelebilecek zararları en aza indirebilmek büyük önem taşıyor. Bu nedenle gerek yeni yapılarda, gerekse mevcut binalarda, yangınla mücadele uygulamaları giderek daha fazla tercih ediliyor. WILO Pompa Sistemleri A.Ş. konutlara, iş merkezlerine ve endüstriyel binalara yangınla mücadele uygulamaları için kaliteli, ekonomik ve ön montajı yapılmış, kompakt sistemler sunuyor.
WILO, hizmet kalitesini her geçen gün artırarak, koşulsuz müşteri memnuniyetini sağlamayı hedefliyor. Bu kapsamda son olarak WILO Pompa Sistemleri A.Ş. tarafından geliştirilerek WILO’nun dünya çapındaki uygulamalarında da kullanılan, Yangınla Mücadele Pompa Sistemleri, 15.07.2010 tarihinde Türk Standartları Enstitüsü’nün TS EN 12845/10.4.2007 ürün standardını almaya hak kazandı. Bu pompaların teknik özelliklerine yakından bakalım:
TS EN 12845’e göre WILO Yangınla Mücadele Hidroforları ve Kullanılan Ekipmanlar
WILO Yangınla Mücadele Sistemi üç alternatiften oluşur:
1. Elektrik Motor Tahrikli Yangın Pompası ve Kontrol Panosu
2. Dizel Motor Tahrikli Yangın Pompası ve Kontrol Panosu
3. Jokey Pompa Sistemi ve Kontrol Panosu
1. Elektrik Motor Tahrikli Yangın Pompası ve Kontrol Panosu Çalışma Prensibi
Yangın sistemindeki sistem basıncı, elektrik motor tahrikli yangın pompasına ait basınç şalterinden ayarlanan değerin altına düştüğünde pompa otomatik olarak çalışır. Basınç şalterinden gelen sinyal bilgisi elektrik motor kontrol panosuna iletilir. Böylece sistem, gelen basınç bilgisine göre otomatik olarak çalışır ve pano ön yüzeyindeki stop butonu ile durdurulur. İsteğe bağlı olarak, sistem basıncı normale geldiğinde, kontrol panosu otomatik olarak pompayı durdurma özelliğine de sahiptir. Sistem aynı zamanda pano ön kapağında bulunan buton ile de manuel olarak çalışabilir.
![]()
WILO TS EN 12845 elektrik kontrol panosu özellikleri:
2. Dizel Motor Tahrikli
![]()
Yangın Pompası ve Kontrol Panosu Çalışma Prensibi
Yangın sistemindeki sistem basıncı, dizel motor tahrikli yangın pompasına ait basınç şalterinden ayarlanan değerin altına düştüğünde sistem otomatik olarak çalışır. Basınç şalterinden gelen sinyal bilgisi dizel motor kontrol panosuna iletilir. Böylece sistem, gelen basınç bilgisine göre otomatik olarak çalışır ve pano ön yüzeyindeki “stop” butonu ile durdurulur. Sistem aynı zamanda pano ön kapağında bulunan buton ile de manuel olarak çalıştırılıp, durdurulabilir.
WILO TS EN 12845 dizel pompa kontrol panosu özellikleri:
3. Jokey Pompası ve Kontrol Panosu
![]()
Jokey pompa sistemleri yangın hattının her zaman basınç altında tutulması amacıyla kullanılır. Bu pompalar aynı zamanda küçük miktarda su kullanımlarını veya tesisatta oluşabilecek kaçakları karşılayarak, ana pompaların gereksiz devreye giriş ve çıkışlarını önler. Jokey pompa, basıncın düşmesi/yükselmesi sonucu basınç şalterinden gelen sinyal ile otomatik olarak çalışıp durur. Pompanın manuel olarak da çalıştırılıp durdurulması mümkündür.
Elektrik kontrol panosu, jokey pompa sisteminin kapalı genleşme tankı üzerine monte edilir.
TS EN 12845’e göre FFS–TS EN WILO Yangınla Mücadele Pompa Sisteminde Kullanılan Ekipmanlar
TS EN 12845 standardına göre elektrik besleme sistemi sürekli olmalıdır ve ana elektrik beslemesi bütün diğer bağlantılardan ayrı olması gerekir. Kabloların ise yangına ve mekanik hasara karşı korunacak şekilde ve ekleme yapılmadan tek parça olması gerekir.
TS EN 12845 standardına göre tasarlanan WILO yangınla mücadele sisteminde, her pompanın ayrı bir otomatik çalıştırma düzeneği bulunur. Pompa ve kontrol panosu aynı yere yerleştirilir. Pompa ile harekete geçirme mekanizması arasındaki bağlantı, birbirinden bağımsız olarak ayrılabilir şekilde tasarlanmıştır. Pompa içleri, emiş veya basma hattı borusunu etkilemeden muayene edilebilir ve değiştirilebilir. WILO Yangınla Mücadele Sisteminde pompalar, emiş hattına bir durdurma vanası ile bağlanmıştır. Basma hattı borusuna da bir çekvalf ve bir durdurma vanası yerleştirilmiştir. Vana kapalı olunca aşırı ısınmayı önlemek için emiş hattına su akışını sağlayan, emniyet valfi bulunur. Vanalar, pompa girişine 15°’yi geçmeyen konik boru ile bağlıdır. ![]()
WILO TS EN 12845 yangın sisteminde giriş ve çıkış basıncını gösteren manometre ve vakummetre bulunur ve kolayca erişilebilir. Bunun yanında basma hattındaki debiyi ölçecek debimetrenin takılabileceği mekanik tasarım da vardır. Her pompa seti için iki basınç şalteri mevcuttur. Dizel motora ait yakıt tankının yakıt göstergesi bulunur. Güç beslemesi iki ayrı aküden sağlanır. Böylece kesinti yaşanmaz. Dizel motora ait hız algılayıcısı, motor dişlisinden aldığı bilgi doğrultusunda çalışır.
![]() ![]() ![]() ![]() İlginizi çekebilir... Jeopolitik Belirsizlik Çağında Operasyonel Kale: Endüstriyel Yapay Zeka ile Risk ve Gecikmeleri YönetmekDünya ekonomisi, tarihin en karmaşık ve öngörülemez dönemlerinden birinden geçiyor. Küresel enerji koridorlarındaki gerilimler, tedarik zinciri kırılm... Su Armatürlerinde GürültüSu armatürleri içerisinden suyun akışı esnasında oluşan gürültü seviye olarak zaman zaman rahatsız edici seviyelere ulaşmaktadır. Bu yazıda su armatür... Alev-Duman Borulu Buhar Kazanlarında Yüzeysel Buharlaşma Hızı Limitlerinin Mühendislik Açısından DeğerlendirilmesiAlev""duman borulu buhar kazanlarında su""buhar ara yüzeyinde gerçekleşen yüzeysel buharlaşma hızı, buhar kalitesi ve su sürüklenm... |
|||||||||||||||
©2026 B2B Medya - Teknik Sektör Yayıncılığı A.Ş. | Sektörel Yayıncılar Derneği üyesidir. | Çerez Bilgisi ve Gizlilik Politikamız için lütfen tıklayınız.