
Herkesin Bildiği Habere Neden Yer Vermedik?
MCE - Mostra Convegno Expocomfort 2026
Yıl Boyu Helikopter İnişleri için Açık Alan Isıtması
Samsung WindFree Tek Yön Kaset Klima
|
Arçelik A.Ş. Enerji ve Çevre Yöneticisi Fatih Özkadı: “Gold Certified Olmamız Bize İleriye Yönelik Hedef Koyma İmkanı Sağladı”![]()
Arçelik A.Ş. olarak vizyonumuz “Dünyaya Saygılı, Dünyada Saygın” olarak belirlendi. Vizyonumuz doğrultusunda yapılan çalışmalardan birisi de, 2010 yılında şirketimizde Enerji ve Çevre yöneticiliği kurulması idi. Bu yeni anlayışta, enerji ve çevre yönetimi, merkezde ve üst yönetime bağlı olarak tek bir departman altında toplanmış oldu. Ben de 1 Haziran 2010 tarihinde bu departmanın başına geçtim. Dolayısı ile henüz çok yeni bir birim.
“AB Çevre Ödülleri’nde hem yönetim hem de ürün kategorisinde birincilik kazandık”
Avrupa Birliği Çevre Komisyonu tarafından verilen “Avrupa Birliği Çevre Ödülleri”nin Türkiye Programı’nda “yönetim” kategorisinde birinci; “ürün” kategorisinde çamaşır makinesi ile birinci, fırın ile ikinci olduk, yani ürün kategorisinde hem birinciliği hem ikinciliği aldık. Ancak, asıl kıymetli olan “Avrupa Birliği Çevre Ödülleri”nin Avrupa Programı’nda yönetim kategorisinde üç finalistten birisi olmamız. Bu Türkiye‘de bir ilk. Aldığımız bu ödüllerle, Arçelik’in çevre ile ilgili yaptığı çalışmalar, önemli bir komisyon tarafından onaylanmış oldu.
Arçelik A.Ş. ayrıca toplam kalite felsefesini esas alarak; ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi ile entegre olarak üretimdeki çevresel etkilerinin daha da azaltılması için, ISO-14001 çevre yönetim sistemi standardını uygulamaktadır.
Ürünlerimizle birlikte faaliyetlerimizin çevreye olan etkisini azaltmak için “Ürün Hayat Çevrimi” yaklaşımını benimsemekteyiz. “Ürün Hayat Çevrimi” yaklaşımımız doğrultusunda; tasarımdan üretime, üretimden servise ve bertaraf safhalarına kadar tüm süreçlerimizin çevresel etkilerini sürekli takip ediyor ve azaltmaya çalışıyoruz.
Çevrenin ve insan sağlığının korunmasını garanti altına almak amacıyla sektöre yönelik yasal düzenlemelere (WEEE - RoHS - EuP - REACH gibi) tam uyum sağlıyoruz.
Aynı şekilde ozon tabakasına zararlı CFC gazından arındırılmış buzdolabı üretimini, Montreal Anlaşması’nda Türkiye için öngörülen tarih olan 2006’dan çok daha önce (1995’te) gerçekleştiren ilk beyaz eşya üreticisi yine Arçelik A.Ş. olmuştur.
Arçelik A.Ş., sürdürülebilir gelişim anlayışının bir uzantısı olarak; yönetim, ekonomi, toplum ve çevre alanlarında yürüttüğü faaliyetlerini “Sürdürülebilirlik Raporu” adı altında ayrı bir raporda yayımlamaktadır. Arçelik 2008-2009 Sürdürülebilirlik Raporu, Türkiye’de kendi sektöründe, GRI (GRI-Global Reporting Initiative) G3 ilkelerine uygun ilk sürdürülebilirlik raporu olma özelliğini taşımaktadır.
“Enerjimizi boşa harcamadık, 4 dünya rekoru kırdık”
Biz Arçelik olarak Avrupa’nın coğrafi olarak olmasa da teknolojik olarak tam göbeğinde Avrupalı bir şirketiz. Beyaz eşyada hem Türkiye’de hem de Avrupa’da ürünlerin enerji verimliliğinde çok çok iyi durumdayız. Bunun kanıtı da, piyasaya sürdüğümüz rekortmen ürünler ve girdiğimiz yarışmalarda aldığımız derecelerdir. “Enerjimizi boşa harcamadık, 4 dünya rekoru kırdık” sloganı ile ifade ettiğimiz şudur: Buzdolabı, çamaşır makinası, bulaşık makinası ve fırında en az enerji tüketen ürünler Arçelik’e aittir. Buzdolabında A enerji sınıfından %60, Çamaşır makinesinde A enerji sınıfından %50, bulaşık makinesi ve fırında ise A enerji sınıfından %30 daha az enerji tüketen ürünlerimizi pazara sunuyoruz.
Biz 1995’ten beri ürünlerimizin enerji tüketimini, su tüketimini, ses düzeyini sürdürülebilir bir biçimde azalttık. Avrupa Birliği’ndeki azalma eğrileriyle kıyasladığımızda, enerji verimliliğinde özellikle son 10 yıldır geldiğimiz nokta gurur verici.
Ayrıca enerji verimliliğine odaklanan iletişim çalışmalarımız ile enerji kaynaklarının doğru kullanımı konusuna kamuoyunun dikkatini çekmeye çalışıyoruz. Son 10 yılda yapılan tüm iletişimimiz, enerji verimliliği teması üzerine olup, beyaz eşyada “A” ve “A++” enerji sınıflandırmasını daima vurgulamaktayız.
“Enerji verimliliğinde geldiğimiz nokta tescillendi”
Arçelik A.Ş. olarak, ürünlerimizde enerji verimliliğini her zaman en ön planda tutarken, üretim süreçlerinde de enerji verimliliği konusunda çok ciddi çalışmalar yürütüyoruz ve “üretimde enerji verimliliği” konusunda “en iyi” olmak istiyoruz.
Bildiğiniz üzere, Avrupa 2020 yılı için bir 20-20-20 hedefi koydu. 2020 yılı geldiğinde enerji verimliliğinde yüzde 20 artış sağlanacak, sera gazı emisyonları % 20 azaltılmış olacak ve yenilenebilir enerjinin kullanımı toplam içindeki payı % 20 olacak. Türkiye ‘de de 2023 yılı hedefinin % 20 enerji verimliliği olduğu ifade ediliyor. Bu hedefin sağlanabilmesi için gerekli altyapıyı da hazırlamalıyız.
10 – 15 yıldır, üretimde enerji verimliliğine çok önem veren bir şirketiz. Buzdolabı, çamaşır makinesi, bulaşık makinesi, çamaşır kurutma makinesi, soğutucu kompresörü, pişirici cihazlar, fırın, elektrik motorları ve televizyon üreten 8 adet fabrikamız var. Bu fabrikalarımızda konusunda tecrübeli uzman kadromuz ile çok uzun yıllardır enerji verimliliği çalışmaları yürütüyoruz. Yakın zamanda, yıllardır sürdürdüğümüz enerji verimliliği çalışmalarımız ile ilgili durum tespiti çalışması gerçekleştirdik. Bu çalışma sonucunda 8 işletmemiz de enerji verimliliği konusunda Gold Certified (Altın Sertifikalı) çıktı. Beyaz eşya ve tüketici elektroniği sektöründe sekiz fabrikamızla birlikte, Gold Certified olan ilk firma biziz. Yapmış olduğumuz bu durum tespiti, bize ileriye yönelik hedef koyma imkanı sağladı. Şimdi, önümüzdeki yıllarda mevcut durumumuzu çok daha ileriye taşıyalım istiyoruz.
Yine yakın zamanda, Arçelik A.Ş olarak, endüstriyel işletmelerin uyguladığı enerji verimli ve çevreye duyarlı proje ve teknolojilerin ortaya çıkarılması; enerji verimliliği konusundaki çalışmaların teşvik edilmesi amacıyla Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından düzenlenen Sanayide Enerji Verimliliği Proje Yarışmaları’nda (SENVER), üç ödüle birden layık görüldük.
Arçelik A.Ş. Bulaşık Makinesi İşletmesi-EVÜ (Enerji Verimli Ürün) kategorisi birincisi, Çamaşır Kurutma Makinesi İşletmesi-SEVAP-1 (Sanayide Enerji Verimliliği Artırıcı Proje) kategorisi birincisi, Buzdolabı İşletmesi-EVET (Enerji Verimli Endüstriyel Tesis) kategorisi birincisi olmuştur.
Arçelik A.Ş. olarak bu konularda elde ettiğimiz başarılar, her zaman en iyi hedefleyen bizler için, yetersiz kalıyor. Biz bu konudaki anlayışımızı bir adım ileriye taşıyarak bu konulardaki duyarlılığımızı Arçelik için çalışan tedarikçilerimize de aktarmak, onların da bu konulardaki farkındalığını arttırmak için çalışma başlatacağız. Bu bizler için çok önemli bir sorumluluk.
“Enerji ve çevre ile ilgili bütün çalışmaların içinde olmak istiyoruz”
Temel amacımız; gerek kamuda, gerekse de STK ’larda enerji ve çevre ile ilgili bütün çalışmaların içinde olmak ve teknik bilgimizle yönlendirmek. Bu amaçla daha önce gerçekleştirdiğimiz, halen de süregelen birçok çalışmamız mevcut.
Yakın geçmişte, TEMA Vakfı’nın tüketicileri su tasarrufu konusunda bilinçlendirmek, teşvik etmek ve bireysel çabaların su tasarrufundaki önemini göstermek amacıyla başlattığı “Suyunu Boşa Harcama” kampanyası kapsamındaki katkılarımızı, “TEMA Meşe Projesi”ne verdiğimiz destekle sürdürdük. “Suyunu Boşa Harcama” kampanyası dahilinde gerçekleştirilen meşe bağışı projesine verdiğimiz destekle (Arçelik ve Beko markalı her bulaşık makinesi için “TEMA Meşe Projesi”ne 9 adet meşe tohumu katkıda bulunarak) çevre konusundaki duyarlılığımızı ve kararlılığımızı göstermeyi amaçladık.
Ayrıca, küresel ısınma ve çevre konularına dikkati çekmek ve tüketiciyi bilinçlendirmek amacıyla NTV Yeşil Ekran Projesi Sponsorluğu’nu gerçekleştiren Arçelik A.Ş., çevre yaklaşımı konusunda tüketiciyi bilgilendirmek amacıyla “www.cevremizicin.com” mikro web sitesini kurmuştur. Bu web sitesiyle, çevre dostu ürünler, çevre konusunda alınan ödüller, sivil toplum kuruluşlarıyla ortak yürütülen projeler, çevreyle ilgili yapılan iletişim ve eğitim faaliyetlerimiz tüketicilere aktarılmaktadır.
Arçelik A.Ş., Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ve Koç Holding’in sektöründeki lider şirketlerinin iş birliği ile başlatılan “En-Ver” projesine kurumsal sponsor olarak destek vermiştir. “En-Ver” projesi ile Türkiye’de toplumu bilinçlendirerek, alışkanlıkların değiştirilmesi, toplumsal yaşam biçiminin bu bilinç ve farkındalık ile “enerji verimliliği” odaklı olarak artırılması ve enerji tasarrufu sağlanması hedeflenmektedir.
Uluslararası Satış ve Pazarlama
Almanya Beko Deutschland GmbH
Avusturya Elektra Bregenz AG
Çek Cumhuriyeti Beko S.A. Cesko
Çin (Şanghay) Beko Shanghai Trading Co.
Fransa Beko France S.A.
İngiltere Beko Plc.
İspanya Beko Electronics Espana S.L.
İtalya Beko Italy S.r.l
Slovakya Beko Slovakia S.R.O.
Polonya Beko S.A.
Hollanda Grundig Multimedia B.V.*
Üretim, Satış ve Pazarlama
Romanya Arctic S.A.
Rusya Beko L.L.C.
Çin Beko Electrical Appliances Co. Ltd.
Üretim Tesisleri
Eskişehir Buzdolabı İşletmesi
İstanbul, Tuzla Çamaşır Makinesi İşletmesi
İstanbul Beylikdüzü Elektronik İşletmesi
Bolu Pişirici Cihazlar İşletmesi
Ankara Bulaşık Makinesi İşletmesi
Tekirdağ, Çerkezköy Elektrik Motorları İşletmesi
Eskişehir Kompresör İşletmesi
Tekirdağ, Çerkezköy Çamaşır Kurutma Makinesi İşletmesi
İlginizi çekebilir... Jeopolitik Belirsizlik Çağında Operasyonel Kale: Endüstriyel Yapay Zeka ile Risk ve Gecikmeleri YönetmekDünya ekonomisi, tarihin en karmaşık ve öngörülemez dönemlerinden birinden geçiyor. Küresel enerji koridorlarındaki gerilimler, tedarik zinciri kırılm... Su Armatürlerinde GürültüSu armatürleri içerisinden suyun akışı esnasında oluşan gürültü seviye olarak zaman zaman rahatsız edici seviyelere ulaşmaktadır. Bu yazıda su armatür... Alev-Duman Borulu Buhar Kazanlarında Yüzeysel Buharlaşma Hızı Limitlerinin Mühendislik Açısından DeğerlendirilmesiAlev""duman borulu buhar kazanlarında su""buhar ara yüzeyinde gerçekleşen yüzeysel buharlaşma hızı, buhar kalitesi ve su sürüklenm... |
|||||||||||
©2026 B2B Medya - Teknik Sektör Yayıncılığı A.Ş. | Sektörel Yayıncılar Derneği üyesidir. | Çerez Bilgisi ve Gizlilik Politikamız için lütfen tıklayınız.