E.C.A.
WAVIN

ODE GENEL MÜDÜRÜ ALİ TÜRKER: 'TÜRKİYE'NİN EN BÜYÜK YALITIM FİRMASI OLMAYI AMAÇLIYORUZ'

ODE GENEL MÜDÜRÜ ALİ TÜRKER: 'TÜRKİYE'NİN EN BÜYÜK YALITIM FİRMASI OLMAYI AMAÇLIYORUZ'

2 Ağustos 2017 | SÖYLEŞİ
3.308 kez okundu

 

Yapı ve HVAC olmak üzere 2 ana kategoride faaliyet gösteren ODE Yalıtım, büyümesini istikrarlı bir ÅŸekilde sürdürüyor. 2020 yılına kadar toplamda 500 milyon TL konsolide gelir hedefleyen ODE’nin Genel Müdürü Ali Türker: “Kapasite ve ciro açısından Türkiye’nin en büyük yalıtım firması olmayı amaçlıyoruz. Bu büyümenin önemli bir kısmının ise ihracattan gelmesini öngörüyoruz” diyerek dergimize ODE’nin hedeflerini ve faaliyetlerini anlattı.

Kendiniz hakkında bilgi verebilir misiniz?

1994 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi’nden mezun olduktan sonra profesyonel iÅŸ hayatıma 1995 yılında ODE Yalıtım’da Teknik Uzman olarak baÅŸladım. ODE’de Teknik Uzman, Ürün Mühendisi, Ürün Müdürü, Teknik Müdür, Pazarlama Müdürü olarak çalıştım. 2007’den itibaren Satış ve Pazarlama Müdürü ve Strateji ve İş GeliÅŸtirme Direktörü görevlerinde bulundum. Åžirket içinde genelde pazarlama ağırlıklı olarak birçok görevde yer aldım. 2013 yılında İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde MBA öÄŸrenimimi tamamladım. 2014 yılından itibaren ise Genel Müdür olarak görevime devam ediyorum. 

1985’den günümüze ODE Yalıtımın hikayesini bizlere özetler misiniz?

ODE, 1985 yılında taahhüt faaliyetleriyle ticaret hayatına baÅŸlayan bir ÅŸirket. 1988 yılında Türkiye’nin en çok ihtiyaç duyduÄŸu alanlardan birine yönelerek yalıtım sektöründe ilerleme kararı almasının ardından 1990 yılında yurt dışından yalıtım malzemeleri ithal etmeye ve Türkiye’de satmaya baÅŸlıyor. Akabinde bu alandaki 10 yıllık tecrübesini 1996’da ise üretimle birleÅŸtiriyor.

ODE, Yapı ve HVAC olmak üzere 2 ana kategoride faaliyet gösteriyor. ODE Isıpan markasıyla ekstrüde polistren esaslı ısı yalıtım malzemesi, ODE Membran markasıyla su yalıtım örtüleri, ODE Starflex markasıyla ısı, ses ve yangın yalıtımında kullanılan cam yünü ve ODE R-Flex markasıyla da elastomerik kauçuk köpüÄŸü tesisat yalıtım malzemesi üretiyoruz. Çorlu’da toplam 40 bin metrekarelik iki üretim tesisimiz ve üretime baÅŸlayan EskiÅŸehir fabrikamızda ürettiÄŸimiz 4 binden fazla ürün çeÅŸidimiz ile sektörün önde gelen oyuncuları arasında yer alıyoruz. ODE olarak yalıtımda dünya markası olma vizyonu ile faaliyetlerimizi sürdürüyoruz.

Dünyada ve Türkiye pazarında firmanızın konumu nedir? Satışlarınız ve pazar paylarınız hakkında bilgiler vererek hedeflerinizi açıklar mısınız?

Türkiye yalıtım sektörü yaklaşık 5 milyar dolar büyüklüÄŸe sahip. ODE, son 10 yıldır her yıl yüzde 20-25 civarında büyüyor. Bu da sektör ortalamasının üzerinde bir büyümeye iÅŸaret ediyor. 2020 yılına kadar ise toplamda 500 milyon TL konsolide gelir ile kapasite ve ciro açısından Türkiye’nin en büyük yalıtım firması olmayı amaçlıyoruz. Bu büyümenin önemli bir kısmının ise ihracattan gelmesini öngörüyoruz.  

 

Bu kapsamda ihracatımızın genel cirodaki payını bu sene içerisinde yüzde 25’in üzerine çıkarmak gibi bir hedefimiz bulunuyor. Bunun yanında stratejik olarak belirlediÄŸimiz ilk 20 ülkeye ihracatımızı artırmayı hedefliyoruz. Åžu anda 75 ülkeye ihracat yapıyoruz, faaliyet gösterdiÄŸimiz pazarlar arasında teknik yalıtımda Azerbaycan, Bulgaristan, Gürcistan, İsrail, Mısır, Romanya ve Yunanistan’da lider konumdayız.

 

Mısır ve İsrail’de camyününde pazar ikincisi, İran’da ise kauçuk köpüÄŸünde pazar ikincisi konumundayız. Önümüzdeki dönemde OrtadoÄŸu, Kuzey Afrika, Avrupa ve eski Sovyet ülkelerinde ihracat artışı hedefliyoruz. Kuzey Afrika’daki etkinliÄŸimizi Sahraaltı ülkelerine de taşımak istiyoruz. Amacımız, milyon doların üzerinde ihracat yaptığımız ülke sayısını her yıl bir ülke arttırarak, ihracatın toplam ciro içindeki payını orta vadede yüzde 35’ler seviyesine çıkarmak.

Son yatırımlarınız ve projeleriniz hakkında bilgiler vererek, sektöre yeni dönemde ne gibi yenilikler sunacaksınız detaylı olarak anlatır mısınız?

ODE olarak kazandığımızı sürekli iÅŸine yatıran, yatırımlarla büyüyen bir firma olarak Türkiye’den çıkan global bir marka olmayı hedefliyoruz. Bu kapsamda 2015 yılında baÅŸladığımız yatırım atağını 2016 yılında da sürdürdük. EskiÅŸehir Organize Sanayi Bölgesi’nde 75 dönümlük arazi üzerinde 100 milyon TL yatırımla kurduÄŸumuz fabrikamızın ilk fazını tamamlayarak üretime baÅŸladık. Yatırımımız tamamlandığında ülkemizin en modern üretim üssü olacak EskiÅŸehir fabrikamızla, toplamda 170 bin metrekare açık, 100 bin metrekare kapalı alan ile Türkiye yalıtım sektörünün en büyük kapalı alana sahip üreticisi konumuna yükseleceÄŸiz.

 

EskiÅŸehir üretim üssümüzün tam kapasite üretim yapmasıyla birlikte 20 bin tona çıkartacağımız kauçuk köpüÄŸü üretim kapasitemizle teknik yalıtım sektöründe Çin ve Almanya arasındaki coÄŸrafyanın da en büyük üreticisi konumuna yükseleceÄŸiz. Bunun yanı sıra elastomerik kauçuk köpüÄŸünde yıllık 20 bin ton, membranda 30 milyon m2, shingle’da ise 5 milyon m2 üretim hacmine sahip olacağız. Åžu anda Türkiye’de 200 bayimiz ve 350 çalışanımız bulunuyor. EskiÅŸehir fabrikası ile çalışan sayımız 550-600 civarına çıkacak.

 

Tesisin devreye alınan ilk fazında yıllık 20 milyon metrekare membran üretimi planlıyoruz. Böylece Çorlu fabrikamızla birlikte yıllık toplamda 30 milyon metrekare üzerinde membran üretim hacmine ulaÅŸarak su yalıtımında lider olacağız.  Su yalıtımı konusunda toplumda bir bilinçlendirme yapmayı da hedefliyoruz. Çünkü Türkiye’de mevcut yapıların yüzde 85’inde su yalıtımı bulunmuyor. Hâlbuki su yalıtımı olmayan binalar 10 yılda taşıma kapasitesinin yüzde 66’sını kaybediyor.

 

Ar-Ge çalışmalarınız ile ilgili geliÅŸmeler nelerdir?

ODE Yalıtım olarak müÅŸterilerimizin ihtiyaçlarını anlamaya ve her segmentten farklı müÅŸteri gruplarının farklı ihtiyaçlarına uygun çözümler geliÅŸtirmeye özen gösteriyoruz.

Bunun yanı sıra dünyadaki geliÅŸmeleri ve yalıtımdaki trendleri takip edip, Ar-Ge çalışmalarımıza bu geliÅŸmelerin ışığında yön veriyoruz. Bu kapsamda yürüttüÄŸümüz Ar-Ge çalışmaları sayesinde önemli bir uzmanlığa sahibiz. Kapasite ve ciro açısından Türkiye’nin en büyük yalıtım firması olma hedefiyle 5 yıllık stratejik iÅŸ planımız kapsamında 2017-2021 yılları arasında Ar-Ge ve pazarlama faaliyetlerine toplamda 45 milyon TL kaynak ayırdık.

  

Yalıtım konusunda ülkemizde ve dünyada ürün trendleri nelerdir? Ürün seçiminde dikkat edilmesi gerekenler neler olmalıdır?

Ülkemizdeki ve dünyadaki enerji kaynaklarının verimli kullanılması ve çevreyi koruma adına yalıtım konusuna verilen önemin artmaya devam ettiÄŸini görüyoruz. Bu kapsamda hem ülkemizde hem de diÄŸer ülkelerde sürdürülebilir yapılaÅŸmanın önünü açan, enerji verimliliÄŸi ve yangın güvenliÄŸi saÄŸlayan ve yapı yönetmeliklerine uygun yalıtım malzemeleri tercih ediliyor.

Isı yalıtımının faydalarından tam anlamıyla yararlanmak için, evlerin kışın soÄŸuk, yazın sıcak kısımlara bakan tüm duvar ve döÅŸemeleri, çatıları mutlaka yalıtılmalı ve nitelikli pencere kullanılmalıdır.

DiÄŸer yandan, ısı yalıtımı yalnızca çeÅŸitli yalıtım malzemeleriyle yapılan bir iÅŸlem olarak algılanmamalıdır. Isı yalıtımı daha tasarım aÅŸamasında baÅŸlaması gereken bir süreçtir. Isı kaybını etkileyen en önemli unsurların başında yapının içinde bulunduÄŸu coÄŸrafi özellikler, iklim özellikleri, rakım, arsa özellikleri, mekanların bakacağı yönler gibi çevresel faktörler gelir ve tasarımcılar bu faktörleri dikkate almalıdır. Etkin bir ısı yalıtımı için bu faktörlerin, tasarım açısından baÅŸlayarak dikkatle ele alınması ve binanın bu dış etkilere en fazla direnç gösterecek ÅŸekilde tasarlanması gerekir.

Mükemmel su yalıtımı için ise doÄŸru detaylandırma, nitelikli malzeme ve titiz uygulama gerekir. Su yalıtımının eksik veya hatalı olması halinde, çatılarda döÅŸeme ve yapı elemanlarının dayanımları azalır ve konfor koÅŸulları saÄŸlanamaz. Temellerde beton içindeki çelik donatı korozyona uÄŸrayarak kesit kaybına uÄŸrar, dayanımları azalır. Bu nedenlerden dolayı müÅŸteriler yalıtım konusunda uzman görüÅŸü alıp, kaliteli ve dayanıklı ürün kullanmalıdır.

Son olarak eklemek istedikleriniz nelerdir?

ODE olarak sürdürülebilir ve daha yaÅŸanabilir bir gelecek için “GeleceÄŸi Yalıtır” mottosunu kullanıyoruz ve bu söylemimizi yenilikçi uygulamalarla destekliyoruz. Bu kapsamda 2010 yılından itibaren geçiÅŸ yaptığımız yeni üretim sistemi sayesinde ÅŸu anda köpük üretiminde yüzde 100 Ozon Dostu üretim yapıyoruz.

Çevreye karşı sorumluluklarının bilincinde olan ODE Yalıtım, ürünleri için tamamlamış olduÄŸu ISO 14040/44 YaÅŸam Döngüsü Analizi (LCA) ve ISO 14025 EPD belgelendirmesi ile sürdürülebilir üretime olan duyarlılığını sektöründe uygulamaya koyan firmalardan biri oldu.

EPD belgeleri; LEED, BREEAM ve DGNB gibi birçok yeÅŸil bina deÄŸerlendirme ve sertifika sistemleri tarafından talep edildiÄŸi için sektörün diÄŸer oyuncularına göre projelerde avantajlı konumdayız. Ayrıca 2014 yılında kurduÄŸumuz ISO 27001 Bilgi GüvenliÄŸi Yönetim Sistemi için yapılan belgelendirme tetkiklerini baÅŸarı ile geçerek, sektörümüzde ISO 27001:2013 belgesini almaya hak kazanan ilk ÅŸirket olduk. EskiÅŸehir üretim tesisimizde de “çevre dostu” uygulamalar önemli yer tutuyor.

ODE olarak çevre ve doÄŸa dostu uygulamaları iÅŸ süreçlerimizin tümüne yayarak sürdürülebilirlik konusunda kendi kültürümüzü oluÅŸturmuÅŸ durumdayız.

 

 

 

 

 

 

 


 

R E K L A M

İlginizi çekebilir...

Ufuk Atan; "DemirDöküm'ün yeni marka kimliği, modern, sürdürülebilir ve müşteri odaklı yaklaşımımızın bir yansıması."

DemirDöküm Genel Müdür Yardımcısı Ufuk Atan, DemirDöküm'de yeni marka kimliği ile başlayan dönüşüm, ısı pompaları ve hidrojen başlıklarındaki soru...
6 Mart 2025

KLINGER Turkey Pazarlama Yöneticisi Ali Korhan Közer: "Özellikle, demir çelik sektöründe oksijen hatlarında..."

KLINGER Turkey Pazarlama Yöneticisi Ali Korhan Közer, yakından tanıdığımız Politeknik-KLINGER markalarının merak ettiğimiz yakın geçmişini, KLINGER va...
10 Åžubat 2025

Bir Ömür, Türkiye'nin İklimlendirme Sektörünün de Tarihi: YÜKSEL KÖKSAL Anlatıyor,

Üçüncü ve Son Bölüm: İSTANBUL ve TETİSAN TECRÜBEM'¦...
5 Kasım 2024

 
Anladım
Web sitemizde kullanıcı deneyiminizi artırmak için çerez (cookie) kullanılır. Daha fazla bilgi için lütfen tıklayınız...

  • Boat Builder Türkiye
  • Çatı ve Cephe Sistemleri Dergisi
  • Enerji & DoÄŸalgaz Dergisi
  • Enerji ve Çevre Dünyası
  • Su ve Çevre Teknolojileri Dergisi
  • Tersane Dergisi
  • Yalıtım Dergisi
  • Yangın ve Güvenlik
  • YeÅŸilBina Dergisi
  • İklimlendirme Sektörü KataloÄŸu
  • Yangın ve Güvenlik Sektörü KataloÄŸu
  • Yalıtım Sektörü KataloÄŸu
  • Su ve Çevre Sektörü KataloÄŸu

©2025 B2B Medya - Teknik Sektör Yayıncılığı A.Åž. | Sektörel Yayıncılar DerneÄŸi üyesidir. | Çerez Bilgisi ve Gizlilik Politikamız için lütfen tıklayınız.