
10. YILIMIZA GİRERKEN![]()
MTMD 10. yıl kutlamamıza, sivil toplum örgütlerinin önemini vurgulayarak başlamak isterim. 6. Genel Kurulumuzda, Divan Başkanımız Sn. İsmet Mura‘nın açılış konuşmasındaki 10. yıl hatırlatması çok önemliydi. Derneğimizin kuruluşundan bugüne kadar geçen 10 yıl içerisinde, acı ve tatlı anılar, deneyimlerle dolu bir süreç yaşandı. Özetle kuruluş tarihçemizi aşağıdaki şekilde sizlere aktarmak isterim.
Türk Tesisat Mühendisleri Derneği (TTMD) 2006 Çalıştay Sonuç Bildirgesi’nde yer alan ‘’Uzman grupların bir araya gelerek dernekleşmesi” fikrinden yola çıkarak; TTMD İstanbul Temsilciliği‘ne bağlı çalışan 9 üyeli Müteahhitler Komisyonu Üyelerinden Sn. Ersin Gökbudak, Sn. İsmet Mura ve Sn. Recep Yıldız tarafından ‘’Geçici - Kurucu Komisyon’’ oluşturulmuştur. Bu komisyonun 2007 yılı içindeki çalışmalarının sonucu olarak ve 17 firma temsilcisinin katkıları ve katılımıyla, Mekanik Tesisat Müteahhitleri Derneği‘nin tüzüğü 12 Haziran 2007 tarihinde dernekler masası tarafından onaylanarak, MTMD hayata geçmiştir. Sırasıyla geçmiş beş dönem başkanlarımız; Ersin Gökbudak, İsmet Mura, Recep Yıldız, M. Mürşit Çelikkol, Mustafa Bilge ve beraberinde görev alan tüm arkadaşlarımıza, kurucu irademize, denetim ve onur kurullarımıza şükranlarımı sunuyorum. Başlangıçtan bugüne aramızdan ayrılan üyelerimiz; Prof. Dr. Taner Özkaynak (Tetisan), Hakan Altepe (Ekin Müh.), Tufan Tunç (Tunç Tesisat) meslektaşlarımızı saygıyla anıyorum.
Bayrağı daha yükseğe taşımak üzere 6. dönem kurulları olarak yoğun çalışmalarımıza başlamış durumdayız. Önümüzdeki dönemde dernek tanıtımını ve etkinliğini arttırmayı hedefliyoruz. Yayın, kurumsallaşma, eğitim, talep yönetimi, sözleşmeler, URGE (Uluslarası Rekabeti Geliştirme), yurt dışı pazar araştırmaları, uluslararası eşdeğer derneklerle ortak çalışma, sosyal sorumluluk projeleri vb. konularda çalışmalar yapmayı hedefliyoruz.
Tabii şunu da memnuniyetle belirtmek isterim ki 6. Genel Kurulumuzda yaptığımız tüzük değişikliği ile her tüzel üye firmamızdan ikinci asıl üye katılımı ile çalışmalarımız hızla zenginleşecek ve üretimlerimiz artarak devam edecektir.
Çalıştığımız işkolu gerçekten çok zor ve risklerle dolu bir alan maalesef! Zira üretim alanımız olan her bir şantiye, farklı işveren yapısı, farklı bir ortam, farklı iklim koşulları ve bunun gibi onlarca kontrol edilmesi güç parametreleri içermektedir.
Daha önemli iki sorun da; ‘’Haksız Rekabet’’ ile ‘’Aşırı Rekabet’’ koşulları olup, işkolumuzda birçok firmanın kapanmasına ve birçok meslektaşımızın işini kaybetmesine neden olmaktadır. Ayrıca da ülkemiz koşullarında yoğun olarak yaşadığımız finansman sorunlarına dikkat çekmek isterim. İşin finansman yükünün işveren yerine yüklenici olan bizlere yıkılmaya çalışılması kabul edilemez bir durumdur. Yüklenici ve/veya Altyüklenici olarak karşılaştığımız en temel sorunlarımızdan bir diğeri de ‘’Ağır Sözleşme Şartları’’dır. Zira uluslarası sözleşme standartlarından farklı olarak, ülkemizde İşveren/Yatırımcıyı aşırı ve orantısız olarak koruyan ağır sözleşme şartları gün geçtikçe artmaktadır. Hal bu ki Uluslarasıarası alanda geçerli olan ve FIDIC (Müşavir Mühendisler Uluslararası Federasyonu- Federation Iternationale des Ingenieurs Conseils ) olarak adlandırılan tip sözleşmelerin (Bina ve Bayındırlık İşleri Uluslararası Federasyonu” tarafından müştereken hazırlanmış ve 1957 yılında yayınlanmış) ülkemizde de geçerli kılınması zorunludur. Günümüzde çoğu sözleşmelerde gereğinden fazla teminat mektubu istekleri, malzeme bedellerinin ödenmeyip, montaj sonrasına bırakılması (İhzarat vermeme!) ve vadeli geç ödeme koşulları, yüklenicileri mağdur duruma sokmaktadır.
İşte saydığım bu nedenlerle MTMD olarak bizlerin, kriterlerimize uygun benzer kuruluşları aramıza katarak, üye sayımızı daha da güçlendirmek ve tüm sektör bileşenleri ile bir araya gelerek, çözüm yolunda gerekli adımlar atmak hedeflerimiz artarak devam edecektir. Bugüne kadar olduğu gibi Ulusal Tesisat Sektörümüzle kaynaşarak ve de yön vererek çalışmalarımızı sürdürme kararlılığı içinde olacağız.
Geleceğimizi şekillendirmek ve rekabet koşullarını yakalayabilmek için özhedeflerimizi (Vizyonumuzu) ve özgörevlerimizi (Misyonumuzu) dönem içinde güncellememiz kaçınılmazdır. Zira logaritmik olarak gelişen teknolojiye başka türlü ayak uydurmak mümkün olmayacaktır. Bunlara bağlı olarak kurumlarımızda görev alan teknik ve idari personellerimizin daha yüksek nitelikte olması yönünde eğitim ve öğrenim çalışmaları yapılmalı ve nitelikli personelin gelmesi için maddi-manevi cazibe koşullarının yaratılması yönünde girişimler yapılmalıdır.
Sonuç olarak 10. Yılımızın, tüm üyelerimize ve çalışanlarımıza kutlu olmasını diliyorum. Geçmiş deneyimlerimiz ışığında, geleceği birlikte inşa edeceğiz. Ayrıca tüm sektörel derneklere, vakıflara ve sektör paydaşlarımıza da, derneğimize verdikleri desteklerden dolayı şükranlarımı sunuyor ve gelecekte de birlikte eşgüdümlü çalışma gayreti içinde olacağımızı teyit ediyorum. MTMD Yönetim Kurulu Başkanı İrfan Çelimli
İlginizi çekebilir... Yeşil Binalar ile Güçlü Şebekeler: Enerji Verimliliğinin Şebeke Güvenliğine KatkısıYeşil binalar yalnızca çevresel sürdürülebilirlik ekseninde değil, aynı zamanda şebekeyle uyum içinde çalışan, kendi tüketimini optimize eden ve elekt... İş Yerinde Kıskançlık ve HırsHepimiz de var olan bazı duygular günlük yaşamımızda ikili ilişkilerde ortaya çıkar. Bazen kendimizi tanıyamayız, bazen de tanıdığımızı düşündüğümüz b... Türkiye'de Yeşil Bina Sertifikasyon Süreci ve Karşılaşılan ZorluklarYeşil bina sertifikasyonları, çevre dostu yapıların teşvik edilmesinde ve yaygınlaştırılmasında temel bir araçtır. Türkiye'de yeşil bina uygulamal... |
||||
©2025 B2B Medya - Teknik Sektör Yayıncılığı A.Ş. | Sektörel Yayıncılar Derneği üyesidir. | Çerez Bilgisi ve Gizlilik Politikamız için lütfen tıklayınız.