
Las Vegas, NV, ABD - Yazılım ve yapay zeka (AI) şimdiden günümüzü şekillendiriyor. Ancak gelecekte, kritik öneme sahip olacaklar. Bosch, akıllı yazılım ve servislerin sunduğu fırsatların farkına varmakta gecikmedi ve erken bir aşamada bunlara odaklandı: Yapay zeka artık teknoloji şirketinin her bir ürününde ya da bu ürünlerin üretiminde yer alıyor. Bosch Yönetim Kurulu Üyesi Tanja Rueckert, Las Vegas, Nevada'daki CES 2025 elektronik fuarında “Akıllı yazılım ve dijital servisler ana işimizin temel taşları haline geldi.” diyor. Yapay zeka ve yazılım işi de hız kazanmaya devam ediyor: Bosch, 2030’un başında 6 milyar Euro’nun üzerinde yazılım ve dijital servis satışı gerçekleştirmeyi bekliyor. Mobilite faaliyet alanı bu satış gelirinin yaklaşık üçte ikisini oluşturacak.
Yapay zeka bu gelişmede özellikle önemli bir rol oynuyor. Rueckert, “Sadece beş yıl içerisinde 1.500'den fazla patentle Bosch, Almanya ve Avrupa'da öncülük ediyor.” diyor. Yaklaşık 5.000 Bosch yapay zeka uzmanı şu anda akıllı çözümler üzerinde çalışıyor. Bosch, tüm iş gücünün yapay zeka alanındaki eğitimini sürekli olarak ileriye taşımak için özel kurslar sunuyor. Şirketin kendi Yapay Zeka Akademisi bugüne kadar 65.000'den fazla çalışanı eğitti. Bu aynı zamanda, insanların yeni teknolojilerden beklentilerine ilişkin yıllık bir anket olan en son Bosch Tech Compass'ın sonuçlarıyla da örtüşüyor. Ankete göre, dünya genelinde ankete katılanların beşte dördü bu yıl yapay zeka ile ilgili daha fazla eğitim almayı planlıyor. Üçte ikisi ise okullarda yapay zekanın bağımsız bir ders olarak okutulması gerektiğine inanıyor. Mesaj çok açık: yapay zeka becerileri, çalışma ortamının geleceği için temel önem taşıyor.
Bosch, Las Vegas'taki CES 2025'te, yazılım ve yapay zeka sayesinde insanların hayatlarını daha güvenli, daha verimli ve daha kullanışlı hale getiren ürün ve çözümlerini sunuyor. Ya da başka bir şekilde ifade etmek gerekirse Bosch, yazılım ve yapay zeka ile hayatın her kesiminden insanların günlük yaşamlarını iyileştiriyor.
Akıllı Bosch sensörleri günlük hayatımızın ayrılmaz bir parçası haline geldi
Yapay zeka tabanlı inovasyonların hızla ivme kazanmasının insanların yeni teknolojileri kullanma biçimini nasıl değiştirdiğinin bir başka örneği de akıllı sensörlerdir. Bu küçük bileşenlerin büyük bir etkisi var. Bosch yazılımı ve yapay zeka ile donatılmış mikroelektromekanik sensörler (MEMS) günlük hayatımızın her alanında bulunabilir: akıllı telefonlar, e-Bisikletler, fitness takip cihazları veya otomobiller. Ne işe yarıyorlar? Ekranları dikeyden yataya eğebilir, adımları sayabilir ve hava yastıklarını kontrol edebilirler. Hatta modern MEMS sensörleri entegre bir mikroişlemciye sahiptir ve bağımsız bir yazılımla çalışır.
Bu sensörler olmadan, bir akıllı telefon ekranını “uyandırmak” veya kablosuz kulaklıklarla bir sesli asistanı etkinleştirmek gibi hepimizin alıştığı günlük işlevler hiç mümkün olamazdı. Akıllı sensörler hızlanma, dönme ve sıcaklık gibi verileri kaydeder ve bunları doğrudan entegre mikroişlemcide işlemek için Bosch yazılımını kullanır. Bu, tüm işlevselliklerinin kompakt bir muhafaza içinde yer aldığı anlamına gelir. Bosch, yalnızca 0,8 x 1,2 milimetre boyutlarında olan ve bir kum tanesinden neredeyse daha büyük olan dünyanın en küçük sensörünü üretmektedir. Bir diğer avantajı ise entegre mikroişlemciye sahip sensörlerin akıllı telefon veya akıllı saatin bataryasından belirgin şekilde daha az güç çekmesidir. Örneğin “uyandırma” işlevi için sensör sisteminin yalnızca kendi mikroişlemcisine ihtiyacı vardır. Cihazın merkezi bilgisayarı olmadan çalışabildiğinden, bu durum bataryanın çalışma süresini uzatıyor.
Bosch sensör pazarında milyarlarca birim ile büyüyor
Yapay zeka, akıllı MEMS sensörlerini bir üst seviyeye taşıyor: Bosch, fitness takip cihazları gibi cihazlar için entegre kendi kendine öğrenen yapay zeka yazılımına sahip sensörler sunuyor. Yapay zeka, çeşitli farklı hareketleri tanır ve tekrarlanan her fitness aktivitesini öğrenir. Gerekirse, kullanıcılara egzersizlerini ne kadar iyi yaptıklarına dair niteliksel geri bildirim de sağlayabilir. Yapay zeka sensörün kendisinde çalışır, bir buluta veya akıllı cihaza bağlantı gerekmez. Tüm veriler gizli kalır ve aktiviteler internet bağlantısı olmadan sürekli olarak kaydedilip analiz edilebilir.
Pazar araştırma enstitüsü Yole Group'a* göre bu, Bosch'un MEMS sektöründe pazar lideri olduğu üst üste dördüncü yıl. Dünya genelinde her iki yeni akıllı telefondan birinden fazlası Bosch sensörleriyle donatılmıştır. Ve potansiyel hala çok büyük: Yole araştırmasına göre, sadece otomotiv ve tüketici elektroniği sektörlerinde MEMS için yıllık küresel talebin 2029 yılına kadar bugünkü 33 milyar adetten 40 milyar adedin üzerine çıkması bekleniyor. Bosch bu büyümeden pay almak istiyor ve 2030 yılı sonuna kadar tüketici elektroniği için entegre mikroişlemcilere ve bağımsız yazılımlara sahip on milyar akıllı MEMS sensörü üretmeyi planlıyor.
Stratejik öneme sahip ABD pazarına milyarlarca dolar yatırım
Las Vegas'taki CES 2025, Bosch için stratejik bir büyüme pazarında dünyanın en büyük elektronik fuarlarından biridir. Şirket, küresel varlığını daha da genişletmek için ABD'de hedefli yatırımlar yapıyor. Bosch kısa süre önce Johnson Controls'ün konut ve küçük ticari binalara yönelik küresel ısıtma, havalandırma ve iklimlendirme çözümleri işini satın almayı planladığını duyurdu ve ülkedeki büyüme yörüngesini sürdürdü. Toplamda yaklaşık 8 milyar dolar (7,4 milyar Euro) değerindeki bu işlem, şirket tarihindeki en büyük işlem. Bosch şu anda Roseville, Kaliforniya’da bir yonga fabrikasını silisyum karbür yongalar üretmek için modern üretim tesisleriyle donatıyor ve böylece önemli bir satış pazarındaki üretim kapasitesini artırıyor. Bu özel yarı iletkenler, elektrikli mobilite için kilit bir bileşendir. Bosch, önümüzdeki birkaç yıl içerisinde Roseville'deki tesise 1,9 milyar dolardan (yaklaşık 1,8 milyar Euro) fazla yatırım yapmak ve 2026 yılında California’dan silisyum karbür yongaları teslim etmeye başlamak istiyor. Thomas, “Isıtma ve yonga işlerine yapılan muazzam yatırımlar, Bosch için ABD pazarının stratejik öneminin altını çiziyor.” diyor.