WAVIN
E.C.A.

16. Ulusal Tesisat Mühendisliği Kongresi Sonuç Bildirisi

16. Ulusal Tesisat Mühendisliği Kongresi Sonuç Bildirisi

22 Mayıs 2025 | HABERLER75 kez okundu

İlki 1993 yılında düzenlenen, 32 yıllık bir birikim ve geleneÄŸi olan 16. Ulusal Tesisat MühendisliÄŸi Kongresi, TMMOB Makina Mühendisleri Odası adına İzmir Åžubesi yürütücülüÄŸünde “Tesisat MühendisliÄŸi ve Yapay Zeka” ana temasıyla, 16-19 Nisan 2025 tarihleri arasında İzmir`de MMO Tepekule Kongre ve Sergi Merkezi`nde düzenlenmiÅŸtir. Yapay zekâ dönüÅŸümü, sadece teknolojik deÄŸil, aynı zamanda toplumsal ve çevresel etkileri olan bir süreçtir. Enerji tasarrufu, karbon ayak izinin azaltılması, sürdürülebilirlik ilkelerine uygun mühendislik uygulamaları artık yalnızca teknik birer hedef deÄŸil, etik birer sorumluluktur. 16. TESKON bu araçları halkımız için en faydalı ÅŸekilde kullanarak birlikte daha güzel bir gelecek ÅŸekillendirmek için geleceÄŸin mühendisliÄŸine yön verecek tartışmalara ev sahipliÄŸi yapmıştır.
Kongre sırasında toplam 5 sempozyum, 7 seminer, 3 kurs, 2 panel, 1 forum, 1 sabah toplantısı gerçekleÅŸtirilmiÅŸtir. Kongre ile paralel düzenlenen TESKON+SODEX Fuarı’na toplam 3200 m² kapalı alanda, sektörde ürün ve hizmet üreten 56 kuruluÅŸ katılmıştır. Kongre ile birlikte TESKON+SODEX Fuarı da Hannover Messe Sodeks Fuarcılık A.Åž. tarafından aynı tarihlerde gerçekleÅŸtirilmiÅŸtir. Kongre ve fuar etkinliklerinin tamamı MMO Tepekule Kongre ve Sergi Merkezi’nde bulunan 7 salon ve fuar alanında gerçekleÅŸtirilmiÅŸtir. Kongre, 19 kurum, kuruluÅŸ tarafından desteklenmiÅŸtir. Kongre boyunca toplam 42 oturumda 136 bildiri sunulmuÅŸtur. Kongreyi 400`ü kayıtlı delege olmak üzere, binlerce mühendis, mimar, teknik eleman ile üniversite, meslek yüksekokulu ve meslek lisesi öÄŸrencisi izlerken, fuar 6.754 kiÅŸi tarafından ziyaret edilmiÅŸtir.
Oturumlarda tesisat mühendisliÄŸi alanındaki bilimsel, teknolojik geliÅŸmeler ve uygulamalar ile sektörde yapılan AR-GE çalışmalarının tanıtıldığı, bilgi ve deneyimlerin paylaşıldığı bildiriler sunulmuÅŸtur. Bilimsel/Teknolojik Çalışmalar baÅŸlıklı oturumlarda tesisat mühendisliÄŸi ve ilgili alanlarda uluslararası ölçekte yenilik getiren teorik veya deneysel özgün araÅŸtırma sonuçları sunulurken, seminer ve sempozyumlarda ise uluslararası ölçekte yapılmış uygulama ve araÅŸtırmalar tartışılmıştır.
Kongre platformları aşağıda belirtilmiştir.
SEMPOZYUMLAR
Isıl Konfor Sempozyumu
İç Hava Kalitesi Sempozyumu
Enerji, Bina ve Çevre Sempozyumu
SoÄŸutma Teknolojileri Sempozyumu
Temel Bilimler Sempozyumu
SEMİNERLER
Yapay Zeka
Farklı Otomatik Söndürme Sistemleri için Seçim Kriterleri ve Genel Tasarım Esasları, Yangın GüvenliÄŸi Konusundaki Yeni GeliÅŸmeler; Mekanik ve Elektrik Yangın Korunum Sistemlerinin BütünleÅŸik Tasarımı
Konut Havalandırma Sistemi Tasarım Kabulleri ve Tasarım Giriş Parametreleri
İklimlendirme Sektöründe Mesleki Davranış İlkeleri
Test Ayar Dengeleme (TAD)
Bacalar
KURSLAR
Isı Pompası Sistemlerinde Kaynakların AraÅŸtırılması ve Uygulama Örnekleri
Sistem Seçimi
Bilgisayar Destekli Hidrolik Analiz Metodu ile Yangın Söndürme Sistemleri Hesaplamaları
PANEL
Yangından Korunma Sistemlerinin; Tasarım, Uygulama, Denetim, İşletme, Bakım ve Periyodik Muayene Sürecinin Bir Bütün Olarak DeÄŸerlendirilmesi ve Mühendislerin Yetkilendirmesi
Serbest Mühendis ve MüÅŸavirlerin (SMM) Sorunları ve Çözüm Önerileri
FORUM
Yapay Zeka
SABAH TOPLANTILARI
Denetimin Kamusallığı
Kongre sonucunda aşağıdaki konuların kamuoyuna duyurulmasına karar verilmiştir:
Meslek odalarımızın ve sektör derneklerinin tüm karşı görüÅŸlerine karşın, hükümetin mesleÄŸimizi yakından ilgilendiren İmar Kanunu, Yapı Denetim Kanunu ve ikincil mevzuatta yaptığı düzenlemeler, yapı üretim süreçlerinde kuralsızlığı ve denetimsizliÄŸi getirmiÅŸ, bu durum güvenli, saÄŸlıklı, konforlu yapıların yapımını engellemiÅŸ ve mesleÄŸimize, meslektaÅŸlarımıza, sektörümüze zarar vermiÅŸtir. Yapı üretim ve denetim süreçlerine yönelik mevzuatın tamamı kamusal bir bakış açısıyla ele alınmalı, meslek odalarıyla iÅŸbirliÄŸi yapılarak yeniden düzenlenmelidir.
Yapı denetim sürecinde denetçi olarak yer alan meslektaÅŸlarımız ilgili alanlara uygun olarak Oda tarafından yetkilendirilmeli ve uzman oldukları alanlarda görevlendirilmelidir.
Yapı üretim (Tasarım, denetim ve kontrol, onay) süreci bir bütün olarak deÄŸerlendirilmeli, bu alanlarda çalışan meslektaÅŸlarımızın çalışma alanları bilgi ve deneyimlerine göre belirlenmelidir.
Kamuda, bina üretim sürecinde (tasarım, denetim, kontrol ve kabul,onay ve ruhsat) hizmet veren ve görev alan meslektaÅŸlarımız, ilgili uzmanlık alanlarında eÄŸitilip belgelendirilmelidir. Kamu ve İştiraklerine ait binaların ruhsatlandırılmasında görev alacak mühendisler de Odaların eÄŸitim ve belgelendirme ÅŸartlarına tabi olmalıdır.
Binanın kullanım süresince elektromekanik tesisatların bakım ve iÅŸetmesi yetkili ve belgeli teknik elemanlarca yapılmalıdır. Bu konuda özellikle meskenlerde bakım ve iÅŸletme sürecine iliÅŸkin mevzuat eksikliÄŸi giderilmelidir.
MMO ve sektör derneklerinin kongre, seminer, sempozyum, fuar vb. etkinlikler ile kitap, yönetmelik, norm vb. teknik belgelerin hazırlanmasında eÅŸgüdüm halinde olması sektörü güçlendirecektir.
Konutlar, insanların iÅŸyerleri ve okullardan daha fazla zaman geçirdikleri kapalı hacimlerdir. Kapalı yaÅŸam hacimlerindeki sürekli ve aralıklı kirlilik emisyonları sebebiyle, konutlardaki iç ortam hava kirliliÄŸi dış ortamlardan daha fazladır. İç hava kirliliÄŸi insanların saÄŸlığını, baÅŸarısını, üretkenliÄŸini uyku kalitesini olumsuz yönde etkiler. Özellikle çocuklar, yaÅŸlılar ve kronik hastalıkları olanlar hava kirliliÄŸinden en fazla etkilenen insanlardır. Hava kirliliÄŸi, ısıl konforun aksine, genellikle algılanamayan renksiz, kokusuz, görülmeyen bir olgudur ve insanlar olası bir tehlike ile farkında olmadan karşı karşıya kalmaktadırlar. Küresel enerji sorunu ve buna baÄŸlı diÄŸer sorunlar nedeniyle zorunlu hale gelen enerji tasarruf tedbirlerinin biri, diÄŸer binalar gibi konutların bina kabuÄŸunun daha çok hava sızdırmaz hale getirilmesidir. Böylece bina kabuÄŸundaki düÅŸük sızdırmazlık nedeniyle olacağı varsayılan ki dış hava kirliliÄŸi nedeniyle çoÄŸu zaman da mümkün deÄŸildir, konutların doÄŸal havalandırma olasılığı da ortadan kalkmaktadır. Bu nedenlerle konutların temiz dış hava ile planlı olarak havalandırılması, konut içindeki kirlilik emisyonlarının kaynaklarında konut içine yayılmadan azaltılması, insan saÄŸlığı açısından önemli ve gereklidir. Buna karşılık Türkiye’de insanların göreceli olarak daha az zaman geçirdikleri yaÅŸam hacimlerinde havalandırma tesisatlarının zorunlu olması söz konusu iken konutlarda zorunlu deÄŸildir. Türkiye’de konut havalandırılması çevresel sorunlara duyarlı tüm ülkelerde olduÄŸu gibi zorunlu hale getirilmelidir.
Havalandırmanın zorunlu olduÄŸu binalarda olduÄŸu gibi konutlarda havalandırma sistemlerinin geliÅŸtirilmesi için, tasarımın ilk adımı olan tasarım kabulleri ve giriÅŸ parametrelerinin tanımlanmasından, sistem bileÅŸenlerinin akreditasyonuna, uygulama ve denetimine kadar tüm fazlar için mevcut ve eksik veriler/alanlar belirlenmeli, eksiklikler giderilmeli ve çaÄŸdaÅŸ, birbiriyle tutarlı yönetmelikler ve standartlar oluÅŸturularak uygulamaya konulmalı ve denetimi saÄŸlanmalıdır. MMO İzmir ÅŸubesi konutlarda İç Hava Kalitesi ve Havalandırma Çalışma Grubu tarafından gerçekleÅŸtirilen Konutlarda Havalandırma Sistemi Tasarım Kabulleri ve Tasarım GiriÅŸ Parametreleri Semineri’nde, konut havalandırma sistemleri tasarımının ilk adımı olan tasarım kabulleri ve tasarım giriÅŸ parametrelerinin oluÅŸturulması ile ilgili sistematik yaklaşım tanımlanmış, mevcut standart ve yönetmelikler ışığında geliÅŸtirilmesi gereken alanlar analiz edilmiÅŸtir.
İç ortamlardaki kaynakları sebebiyle bazı kirleticiler açısından iç hava, dış havaya göre daha kirli olabilmekte, dış kaynaklı kirleticiler ise ÅŸehir merkezleri, sanayi alanları vb. yerlerde dışarıdan içeriye taşınmakta, iç hava kalitesini hedeflenenin aksine olumsuz etkilemektedir. Dolayısıyla, iç mekan kirletici kaynaklarının kontrolü, kirleticilerin iç havadaki durumları, dış hava kalitesi ve ilgili etmenlerin anlaşılması insan saÄŸlığı açısından önem arz etmektedir. Hava kirliliÄŸi, iç çevre konforunun aksine, genellikle algılanamayan bir olgu olduÄŸundan bina sakinlerinin, iç ortam kullanıcılarının bu hususlarda farkındalığının artırılması için gerekli çalışmalar yapılmalıdır. Bu ihtiyaç, küresel enerji sorunu ve buna baÄŸlı diÄŸer sorunlar nedeniyle zorunlu hale gelen enerji tasarruf tedbirleri arasında yer alan bina kabuÄŸunun daha sızdırmaz hale getirilmesi, iklim deÄŸiÅŸikliÄŸine karşı direnç kazanma hedefleriyle doÄŸal havalandırma imkanının kısıtlanması gibi durumlardan dolayı gitgide artmaktadır. Bunlara gelecekteki olası salgınlara karşı dirençlilik de eklemlendiÄŸinde iç ortamların temiz dış hava ile planlı olarak havalandırılması, dış hava kalitesi düÅŸük ise kirlilik kontrol süreçlerinin planlaması gerekmektedir.
3 Nisan 2012’de yürürlüÄŸe giren “Bürokrasinin Azaltılması ve İşlemlerin BasitleÅŸtirilmesine Yönelik BaÅŸbakanlık, Bakanlıklar, Bazı BaÄŸlı ve İlgili KuruluÅŸlar ve Üniversitelere Ait 84 Adet Yönetmelik” kapsamında; Planlı Alanlar Tip İmar YönetmeliÄŸi, Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik vb. yönetmeliklerde ardı ardına yapılan deÄŸiÅŸiklikler ile yapı ruhsat aÅŸamasında ruhsat vermeye yetkili merciler haricinde, üçüncü taraf denetimi özelliÄŸi taşıyan yangın tesisat projesi tasarımında itfaiye görüÅŸü ile meslektaÅŸlarımızın mesleki ve özlük hakları devre dışı bırakılmıştır. YaÅŸanan yangınlarda tespit edilen uygunsuzluklar deÄŸerlendirdiÄŸinde, yeniden projelerde itfaiye görüÅŸünün alınmasını saÄŸlayacak ve meslektaÅŸlarımızın mesleki ve özlük haklarını iade edecek düzenlemelerin acilen yerine getirilmesi gerekmektedir.
Yangın Sistemleri ile ilgili ekipmanın her durumda çalışır halde (emre amade) tutulması için bir plan dahilinde, çalıştırma “yönergesine” uygun periyodlarda bakım, kontrol ve testlerin yapılması gerekmektedir. Bu kontrol ve bakım iÅŸlemleri kiÅŸilerin insafına bırakılmayacak ÅŸekilde, İlgili bakanlık bünyesinde oluÅŸturulacak bir otomasyon sistemi ile takip edilebilecek bir mekanizma oluÅŸturularak yapılacak ÅŸekilde düzenlenmeli, ilgili odaların da içinde olduÄŸu bir komisyon tarafından “Yangın Sistemleri İşletme ve Bakım YönetmeliÄŸi” ve “Yangın Sistemleri Periyodik Muayene YönetmeliÄŸi” mevzuatları hazırlanarak yayımlanmalıdır.
Ayrıca, merkezi olarak, AFAD veya ilgili baÅŸka bir kuruluÅŸ altında çalışmalarını sürdürecek, ülke genelindeki itfaiye birimlerinin istatistiki verilerinin toplandığı ve deÄŸerlendirildiÄŸi, periyodik olarak bir araya gelerek görüÅŸ alışveriÅŸinde bulunulduÄŸu, belirtilecek görüÅŸlerin raporlandığı, eÄŸitim ve danışmanlık hizmetinin saÄŸlandığı, ülke genelindeki itfaiye amirlerinin, TMMOB’ye baÄŸlı ilgili Mühendis, Åžehir Plancıları ve Mimar Odalarının temsilcilerinin oluÅŸturduÄŸu bir birim kurmasının gerekli olduÄŸu görüÅŸü oluÅŸmuÅŸtur.
İoanna Kuçuradi’nin 1996 yılında belirttiÄŸi üzere, “Etik, Yüzyılımızda Ortaçağını yaÅŸamakta, etik deÄŸer sorunlarıyla hesaplaÅŸmama, deÄŸer adına deÄŸer harcamaları olgusu görünümüyle çağımıza damga vurmakta, çağımız düÅŸünürleri bilimsellik peÅŸine düÅŸtüklerini sanarak etik deÄŸer sorunlarıyla hemen hemen hiç hesaplaÅŸmamaktadırlar’.
Etik sorunlarla hesaplaÅŸmanın en temel ÅŸartı yine Kuçuradi’nin belirttiÄŸi gibi, ‘Etik deÄŸer koruyarak yaÅŸayabilmek ve mesleÄŸimizi etik deÄŸer koruyarak yapabilmek için, normlardan ziyade etik deÄŸeri ve etik deÄŸerlerin felsefî bilgisine dayanan felsefî bir eÄŸitime ihtiyaç’ olması, “Normlara göre hareket etmenin ötesinde deÄŸerler bilinci ile hareket edebilecek bir eÄŸitim verilmesidir. HesaplaÅŸma “çocukluÄŸundan itibaren etik deÄŸer bilgisi ile eÄŸitilmiÅŸ ve yaÅŸamında bu deÄŸerleri kullanmaya alıştırılmış bireyler’ sayesinde mümkün olabilir.
MesleÄŸin yanında, Mühendislik etiÄŸinin çerçevesini etkileyen batı felsefesi, sürdürülebilirlik bilimi ve batılı olmayan sistemler/gelenekler gibi evrensel ve yerel alanlar vardır. Meslek etiÄŸinin eÄŸitiminden, normatif kurallarından, denetimine kadar her türlü bileÅŸenini içeren sistemi, ilgili uzmanların bir araya getirilmesi ile uzun, yorucu, büyük emek gerektiren bilimsel çalışmalarla tanımlanabilir. Bu baÄŸlamda:
Makina MühendisliÄŸi ve insanların saÄŸlığını, üretkenliÄŸini baÅŸarısını etkileyen alt dalı olan Tesisat MühendisliÄŸi alanında profesyonel meslek örgütlerinin iÅŸ birliÄŸi ile Ulusal Mühendislik EtiÄŸi Daimî Çalışma Grubu kurulmalı, mühendislik eÄŸitimi ve hizmetlerinin (tasarım, uygulama, malzeme ve ekipman üretimi, satış, danışmanlık gibi) her alanında ve profesyonel sivil toplum örgütlerinin kendileri, üyeleri ve faaliyetleri için etik alanında;mevcut durum analiz yapılmalı, stratejik hedefler belirlenmeli, ortak bir terminoloji tanımlanarak bu stratejik hedeflerin, Yapay Zekâ gibi araçların da kullanılması ile gerçekleÅŸmesi planlanmalıdır.
TAD ile doÄŸru sistem kurulması, enerji verimli sistemlerin yaygınlaÅŸması ve ÅŸartnamelere eklenmesi ve BEPTR’ye dahil edilmesi gerekmektedir. TAD gelecekte sayıca da artacak veri merkezlerinde enerji anlamında, hastaneler ve yüksek yapılarda kritik ve hayati öneme sahiptir.
TESKON 2025 kapsamında yapılan deÄŸerlendirmelerde, yapay zekâ (YZ) tabanlı sistemlerin bina performansı analizi, enerji yönetimi, tesisat sistemlerinin optimizasyonu ve çevresel veri iÅŸleme gibi mühendislik uygulamalarında etkin ÅŸekilde kullanılmaya baÅŸlandığı tespit edilmiÅŸtir. Bu teknolojilerin kamusal fayda ilkesi doÄŸrultusunda yönlendirilmesi gerekliliÄŸi öne çıkmıştır. Dijital İkiz ile birlikte binaların yönetimsel süreçlerinin daha görsel ve daha saÄŸlıklı bir ÅŸekilde çalışabileceÄŸi ve enerji ekonomikliÄŸi saÄŸlayabileceÄŸi belirtildi.
Yapay zekâ sistemlerinin; karar verme süreçlerinde ÅŸeffaf ve açıklanabilir algoritmalarla çalışması, kritik mühendislik altyapılarında izlenebilirlik ve dış denetime açık yapılar içermesi, enerji verimliliÄŸi, kaynak optimizasyonu ve çevresel etki minimizasyonu gibi kamu yararına hizmet eden hedeflerle uyumlu olması, ulusal ölçekte teknik standartlarla tanımlanarak, validasyon ve sertifikasyon süreçlerine tabi tutulması gerekmektedir. Ayrıca, yapay zekâ destekli mühendislik uygulamalarında çalışan uzmanların yetkinliÄŸini artırmaya yönelik disiplinler arası eÄŸitim programlarının yaygınlaÅŸtırılması önerilmektedir. Yapay zekanın yaratabileceÄŸi olumsuz koÅŸullarında ele alındığı oturumlarda sonuç olarak mümkün mertebe iÅŸleri kolaylaÅŸtıran nokta da Yapay zekadan destek almanın önemli olduÄŸu konusu öne çıktı.
16. Ulusal Tesisat MühendisliÄŸi Kongresi ve Teskon+Sodex Fuarı`nın niteliÄŸi ve niceliÄŸiyle çaÄŸdaÅŸ, demokratik, sanayileÅŸen bir Türkiye yaratılması sürecine katkıda bulunacağı inancı ile yukarıdaki istemlerimizin yaÅŸama geçirilmesinin takipçisi olunacak ve 17. Ulusal Tesisat MühendisliÄŸi Kongresi ve Fuarı aynı anlayış ile ulusal ve uluslararası katılımı daha da artırılarak gerçekleÅŸtirilecektir.

TMMOB MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI
 


 

R E K L A M

İlginizi çekebilir...

Form Fancoil Cihazları Artık Eurovent Sertifikalı

Form Endüstri Ürünleri A.Ş. tarafından gelişmiş Ar-Ge altyapısı ve kalite odaklı üretim süreçlerinde tasarlanan ve küresel standartlarda üretilen, 2 b...
22 Mayıs 2025

Baymak'tan, AI Destekli Yeni Reklam Kampanyası

Baymak'ın AI teknolojisiyle hazırlanan yaratıcı yeni reklam filmi, yapay zekâ destekli kurgusu ve yaratıcılığıyla ilgi çekiyor....
22 Mayıs 2025

Systemair Days 2025'te 38 ülkeden 43 Distribütör Buluştu

Systemair'in ilkini 2023'te İsveç'te düzenleyip dünya genelinden sektör profesyonelleri ve iş ortaklarını bir araya getirdiği etkinliği Sy...
22 Mayıs 2025

 
Anladım
Web sitemizde kullanıcı deneyiminizi artırmak için çerez (cookie) kullanılır. Daha fazla bilgi için lütfen tıklayınız...

  • Boat Builder Türkiye
  • Çatı ve Cephe Sistemleri Dergisi
  • Enerji & DoÄŸalgaz Dergisi
  • Enerji ve Çevre Dünyası
  • Su ve Çevre Teknolojileri Dergisi
  • Tersane Dergisi
  • Yalıtım Dergisi
  • Yangın ve Güvenlik
  • YeÅŸilBina Dergisi
  • İklimlendirme Sektörü KataloÄŸu
  • Yangın ve Güvenlik Sektörü KataloÄŸu
  • Yalıtım Sektörü KataloÄŸu
  • Su ve Çevre Sektörü KataloÄŸu

©2025 B2B Medya - Teknik Sektör Yayıncılığı A.Åž. | Sektörel Yayıncılar DerneÄŸi üyesidir. | Çerez Bilgisi ve Gizlilik Politikamız için lütfen tıklayınız.