E.C.A.
WAVIN

Polat Tower Residence'ın Yangın Sistemi ile Entegre Bina Otomasyonu Sistemi

Polat Tower Residence'ın Yangın Sistemi ile Entegre Bina Otomasyonu Sistemi

18 Ekim 2012 | ÜRÜN
200. Sayı (AĞUSTOS 2012)
2.374 kez okundu

Giriş
17 Temmuz 2012 tarihinde İstanbul Fulya’da bulunan 122 metre boyunda, 42 katlı Polat Tower binasında yangın çıktı. katların soğutma gruplarının bulunduğu tesisat şaftı olarak adlandırılabilen alan içerisinde birinci kata hitap eden klima ünitelerine veya buradan geçerek bina dış yüzeyinden diğer alanlara giden elektrik tesisat kablolarının klima cihazlarına veya tesisatın diğer elemanlarına bağlantı noktalarında herhangi bir nedenden dolayı meydana gelen arıza sonucu oluşan şerarelerin kablo izolelerini ve plastik aksamlarını tutuşturması ile başladığı, bina dış cephe izolasyon malzemesi ile bina beton yüzeyi arasında hararet yükü oluşturduğu ön yüzey Doğu cephesinin kuzey köşesinden ısı izolasyon malzemesinin bütünlüğünün bozulduğu alanda mevcut alucobond kompozit cephe kaplama malzemenin iç yüzey alüminyum ile ara yüzeyindeki polistren kaplamayı da tutuşturması sonucunda dış alanda alevli yanmaya dönüştüğü ve hava sirkülasyonu etkisi ile dış cephe tüm yüzeyine kısa sürede yayıldı. 
 
Honeywell Türkiye tarafından 42 katlı lüks Polat Tower Residence’ yangın alarm, kartlı geçiş, hırsız alarmı ve CCTV sistemleri ile tamamen entegre olan otomatik HVAC (iklimlendirme) ve aydınlatma bina yönetim sistemleri ile donatılmış olan bu binada bulunan herkes güvenli bir şekilde tahliye edildi. İtfaiye ekiplerinin havadan ve karadan yaptığı yoğun müdahale sonrasında yangın söndürüldü. Yangında can kaybı veya yaralanma yaşanmadı.
 
Yapıldığı 2002 yılında çatı tepesi ve çatı katı yükseklikleri açısından Avrupa’nın en yüksek, tamamı meskun rezidans binası olan İstanbul’daki 42 katlı lüks Polat Tower Residence bina sakinlerine düşük enerji maliyetleri ile maksimum konforu sunmak için Honeywell’in son teknoloji donanımlı entegre bina sistemleri ile donatılmış olup aynı zamanda en yüksek seviyede emniyet ve yangın güvenliğine de sahiptir. Yaklaşık 100 binm²’lik toplam kat alanı sahip 152,5 m’lik Polat Tower; 406 daire, 21 mağaza, bir spor merkezi ve bir yüzme havuzu, üç sinema ve Türkiye’nin en yüksek helikopter iniş alanı ile Türkiye’nin en lüks rezidans bina idi. 
 
Yangın Sistemi ile Entegre Bina Otomasyonu Sistemi
LonWorks® teknolojisine dayalı sofistike Honeywell otomasyon sistemleri tüm HVAC (ısıtma, havalandırma ve iklimlendirme) ve aydınlatma sistemlerini kontrol etmektedir. İdeal konfor şartlarının sağlanması için her daire kendi temiz hava ünitesine, fanlı ısıtıcı ünitelerine, küçük soğutucu ve egzoz ünitelerine sahiptir. Sistemler Honeywell’in Enterprise Buildings Integrator™ (EBI) yazılımı ile kart erişimi, hırsızlık, yangın alarmları sistemleri ve CCTV için tasarlanmış Honeywell’in diğer sistemleriyle entegre edilmiştir. Gerektiğinde tesis yöneticileri tarafından on EBI iş istasyonundan tüm bina sistemleri izlenebilmekte ve sıfırlanabilmektedir. 35.000 veri noktası ile 2002 yılında kurulmuş en büyük LonWorks ağlarından biridir.
 
Honeywell uzaktan kontrol teknolojisi bina sakinlerine Excel ZAPP olarak adlandırılan elde taşınabilir sezgisel bir uzaktan kumanda ile aydınlatma ve oda şartlarını kontrol imkanı sunuyor. Bu sistemde güvenli radyo frekansı (RF) sinyalleri kullanılıyor, böylece TV’lerde kullanılan kızılötesi kumandaların aksine belirli bir noktaya “tutulması” gerekmiyor. Elde taşınabilir ünite Honeywell LonWorks RF alıcısına komutlar gönderir. Her dairedeki merkezi işletim birimi diğer LonWorks cihazları ile bilgi alışverişinde bulunan ve tüm kontrol algoritmalarını gerçekleştiren bir Honeywell Excel 50 kontrol birimidir. 
 
Daire sahibi eve döndüğünde dairenin girişinde bulunan tuş takımı ünitesini kullanarak bir güvenlik kodu girer. Ardından sistem gereken konforu sağlamak için HVAC sistemlerini otomatik olarak çalıştırırken, aydınlatma kontrolleri dairenin son terk edildiği andaki konuma ayarlanır. Daire sahibi dairesini terk ederken tekrar bir güvenlik kodu girer, aydınlatma noktaları kapatılır ve HVAC sistemleri enerji tasarrufu açısından optimum seviyeye ayarlanır.
 
Her dairedeki enerji tüketimi elektrik, soğuk ve sıcak su sayaçlarıyla ölçülür. Sayaçlar Honeywell Excel 50 kontrol birimleri tarafından izlenmekte ve tüketim özel olarak geliştirilmiş faturalandırma yazılımı ile günlük olarak ücretlendirilir. Bu hizmetler için ödeme peşin olarak tahsil edilir ve faturalandırma yazılımı her güne ait enerji tüketimi kredi bakiyesinden düşer. Ayrıca “ortak” alanlarda da enerji tüketimi sayaçlarla izlenmekte olup maliyetler temizlik ve güvenlik gibi tesis yönetimi giderleri ile birlikte daireler arasında paylaştırılmaktadır. Bir dairenin kredisinin belirli bir seviyenin altına düşmesi halinde, daire sahibi bu konuda uyarılır. Kredi sıfıra düştüğü takdirde, su ve elektrik beslemesi otomatik olarak kapatılır. Önceden tanımlanmış on adet mesajın yer aldığı özel olarak tasarlanmış sesli ünite daire sakinini daireye girdiğinde karşılar ve güvenlik kodunu girmelerini ister. Her dairenin posta kutusu Honeywell Excel-500 kontrol birimleri tarafından izlenen optik sensörlerle donatılmıştır. Posta kutusunda bir mektup varsa, daire sahibi sesli bir mesajla bilgilendirilir. Sesli ünite ayrıca düşük kredi, yangın alarmı ve deprem uyarı mesajları da verir. 
 
Binanın rezidans bölümü toplamda 440 Excel 50 kontrol birimi, 810 Excel 10 FCU kontrol birimi, 800 Smart I/O Modülü, 410 Excel 10 Hidronik kontrol birimi ve 400 RF Alıcısı ile donatılmıştır. Honeywell Excel 10 FCU kontrol birimleri oturma odaları ve yatak odalarında istenen sıcaklığı korur. Oda sıcaklığı odadaki ihtiyaca göre bir PI algoritmasına dayalı olarak FCU’nun ve radyatörün otomatik olarak çalıştırılması yoluyla kontrol edilir. İstenen HVAC kontrolünü sağlamak için bu projede kullanılan FCU kontrol birimleri için özel bir firmware tasarlanmıştır (soğutma ve radyatör ısıtması için FCU). Dairelerdeki aydınlatma sistemi Honeywell Smart I/O Modülleri tarafından kontrol edilir. Her daire dördü açma/kapama, ikisi dimmer şeklinde altı aydınlatma noktasına sahiptir. TCP/IP ağı üzerinden merkezi bilgisayarlarla veri alışverişi için her katta iki Echelon iLON1000 tipi yönlendirici kullanılmaktadır. TCP/IP ağı fiber optik kablolarla donatılmış bir gigabit omurgası üzerine inşa edilmiş olup tamamen Honeywell CARE 4.01 uygulama yazılımı ile tasarlanmıştır. Ayrıca ağ Excel 500 tesis kontrol birimlerinin yanı sıra Honeywell EBI yedek sunucusu ve on adet iş istasyonu içerir. 3.000 LonWorks® düğümü, CCTV sistemi, yangın alarmı ve kart erişim denetim panelleri arasında ve iş istasyonları ile veri alışverişine olanak tanır, böylece enerji optimizasyonu, can güvenliği, güvenlik stratejileri ve tesis yönetimi için ideal bir platform sunar. 
 
Honeywell Şirket Binasında Yapılan Yuvarlak Masa Toplantısı
Daniela Pandrea (Bölge Genel Müdürü, Doğu Avrupa, Honeywell Bina Sistemleri) ve İlkin Özel (Genel Müdür, Türkiye, Honeywell Bina Sistemleri) 23 Temmuz 2012 tarihinde Honeywell şirket binasında yaptıkları yuvarlak masa toplantısında 17 Temmuz 2012 tarihinde İstanbul, Fulya’daki Polat Tower Residence binasında çıkan yangınla ilgili olarak açıklamalarda bulundular. Bu açıklamalarda yer alan bazı önemli konular aşağıda özetlenmektedir.
 
Honeywell Türkiye’de bulunan 42 katlı lüks Polat Tower Residence’ yangın alarm, kartlı geçis, hırsız alarmı ve CCTV sistemleri ile tamamen entegre olan otomatik HVAC (iklimlendirme) ve aydınlatma bina yönetim sistemleri ile donatmıştır. Bu sistemler 2002 yılında uygulanmış olup, bu tarihten itibaren bina yönetiminin isteği üzerine, bakımları tarafımızca yapılmaktadır. 17 Temmuz günü binada büyük bir yangın meydana gelmiş ve binada bulunan herkes güvenli bir şekilde tahliye edilmiştir. 
 
17 Temmuz’da Ne Oldu ve Yangın Sistemimiz Nasıl Çalıştı?
17 Temmuz’da Polat Tower Residence’da ciddi bir yangın meydana geldi. Yangın sistemimiz ve entegre olan çalışan bina otomasyonu sistemimiz, bir bütün olarak çok iyi performans göstererek binadaki insanların hızlı bir şekilde tahliyesini sağladı ve binada bulunanların yaşamını kurtardı. Bu kadar ciddi ve talihsiz bir olaya rağmen kimse yaralanmadı.
Yangın cephe boyunca yayıldıkça, Honeywell akıllı yangın alarm sistemine bağlı yangın sensörleri kumanda merkezine alarm sinyalleri verdi ve böylece iklimlendirme, asansörler, kartlı geçiş gibi diğer sistemlerin de yangın alarm modu devreye girdi:
Yangın alarmının alındığı kattaki duman kapağı açıldı, çatıdaki duman tahliye fanları devreye girdi
Önlem olarak doğalgaz akışı kesildi
Yangının diğer katlara yayılmasını önlemek için yangın merdivenine ve asansör boşluğuna bağlı basınçlı fanlar çalıştı.
Entegre PA/VA (anons / sesli alarm) sistemi yangın alarmının tespit edildiği katları tahliye etmek için otomatik sesli anonsu etkinleştirdi 
Yangın asansörü dışındaki tüm asansörler zemin kata gönderildi.
Farklı katlara hizmet veren tüm havalandırma sistemleri binaya temiz hava girişini durdurmak için otomatik olarak kapatıldı (yangının daha fazla oksijenle beslenmemesi için)
Bina sakinlerini uyarmak ve çıkışa yönlendirmek için merdivenlerde bulunan hoparlörler/işaret ışıkları etkinleştirildi
Zemin kattaki turnikeler, otoparktaki çıkış bariyerleri ve çıkışa giden yol üzerindeki diğer tüm kapılar dahil olmak üzere tüm kontrollü erişim sağlanan kapılar bina sakinlerinin binadan panik yapmadan hızlı bir şekilde çıkmasını sağlamak için otomatik olarak açıldı.
Bina operasyonlarından sorumlu Polat Tower Residence yönetimi ürün ömrü yönetimine önem vermekte olup kendileriyle 2002 yılından beri devam eden bir servis sözleşmemiz mevcut. Bu olay bir kez daha uygun servis ve bakımın insan yaşamının tehlikede olduğu durumlarda tam performans elde etmek için ne kadar önemli olduğunu gösterdi. 
 
Genel Durum Saptaması
Honeywell olarak Dünyamızı daha güvenli ve daha güvenilir, daha konforlu ve enerji verimli ve daha yenilikçi ve üretken hale getiriyoruz
Evde veya işyerinde güvenlik her zaman ilk önceliktir. Honeywell teknolojileri acil bir durumun trajediye dönüşmesinin önlenmesine yardımcı olabilir.
Bu İstanbul Yangını bunun açık bir örneğidir
Büyük ve karmaşık binalarda oluşabilecek tehlikeli durumlarda, entegre bina otomasyonu sistemleri binaların hızla tahliye edilmesinde başarı oranını yükseltmektedir.
 
Türkiye’deki Durum: 
Türkiye İstanbul çevresinde yoğunlaşmış büyük bir nüfusa sahip
Yüksek binaların sayısı özel yangın güvenliği ihtiyaçları ile birlikte günden güne daha da artıyor
Her gün daha fazla bina otomasyona yatırım yaparak “akıllı” binalara dönüşüyor
Entegre otomatik bina sistemleri güvenliği ve konforu artırır
Bu sistemlerin bakımı Türkiye’de zorunlu olmasa da çok önemlidir
Her zaman bu sisteme 20 yılda bir ihtiyaç duyabileceğinizi, fakat ihtiyacınız olduğunda da kusursuz şekilde çalışması gerektiğini söylüyoruz. Bu nedenle bakım anahtar bir faktördür. 
 
Polat Tower Rezidans Yangını ile İlgili Olarak Yekililerin Yaptıkları Açıklamalar
 
İstanbul Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı’nca 2 Ağustos 2012 tarihinde sunulan rapora göre 
yapılan teknik incelemelere göre yangın elektrik kontağından çıkmış.
 
“Yangın anı, seyri ve sonrası enkaz arası yapılan incelemelerde elde edilen bilgi ve bulgular ışığında, katların soğutma gruplarının bulunduğu tesisat şaftı olarak adlandırılabilen alan içerisinde birinci kata hitap eden klima ünitelerine veya buradan geçerek bina dış yüzeyinden diğer alanlara giden elektrik tesisat kablolarının klima cihazlarına veya tesisatın diğer elemanlarına bağlantı noktalarında herhangi bir nedenden dolayı meydana gelen arıza sonucu oluşan şerarelerin kablo izolelerini ve plastik aksamlarını tutuşturması ile başladığı, bina dış cephe izolasyon malzemesi ile bina beton yüzeyi arasında hararet yükü oluşturduğu ön yüzey Doğu cephesinin kuzey köşesinden ısı izolasyon malzemesinin bütünlüğünün bozulduğu alanda mevcut alucobond kompozit cephe kaplama malzemenin iç yüzey alüminyum ile ara yüzeyindeki polistren kaplamayı da tutuşturması sonucunda dış alanda alevli yanmaya dönüştüğü ve hava sirkülasyonu etkisi ile dış cephe tüm yüzeyine kısa sürede yayıldığı kanaati hasıl olmuştur.” Raporda ayrıca, Polat Tower Residence’ın doğu cephesindeki daireler ağırlıklı olmak üzere Kuzey ve Güney cephesinde bulunan bazı daireler kısmen islenmek, ıslanmak, kapıları, pervazları, iç dekorasyonu, parkeleri elektrik, elektronik tesisatı, otomasyon ve yangın söndürme sistemleri, duvar boya ve kaplamaları kısmen deforme olmak suretiyle zarar gördüğü, bina dış cephesinde kompozit kaplamanın doğu cephesi tamamen yandığı belirtiliyor. Raporda, yangının bina içi ve çevresine verdiği hasar tek tek anlatılıyor.
Yangına “Kocayusuf” ile müdahale edildi
Olay yerinde açıklama yapan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, yangında ortaya çıkan maddi hasarın kolaylıkla kapanacağını, sevindirici olanın can kaybı olmaması olduğunu belirtti. Topbaş, “Çok akıllı bir bina yapmışlar. Sistem kendi kendini soğuttu, yangın sistemleri çalıştı ve içeriye sıçramasını önledi. İçerideki sistemleri kapattı, gaz sistemlerini kesti. İçeride olası bir gaz sıkışmasına ve patlamasına mahal vermedi ve içeriye ters basınç vererek, dumanının içeriye girmesini önledi” dedi. Bina sahibi Adnan Polat’a teşekkür eden Topbaş, “İstanbul’a yapılan gökdelenlerde yanıcı malzemelerden mümkün mertebe kaçınılması gerekiyor. Yangın 45 dakikada kontrol altına alınarak söndürüldü. Saat 10:40’ta gelen ihbarla Mecidiyeköy İtfaiye grubu 3 dakikada olay yerine intikal ederek yangına müdahale etmeye başladı. Yangında 52 metrelik (dünya standartlarının en uzun) yangın merdiveni, Kocayusuf Ahtapot ve çeşitli özelliklere sahip araçlar ve uzman bir kadro ile müdahale edildi” dedi.
“Sistem, yangın anında hemen reaksiyon gösterdi”
Polat Holding’e ait Polat Tower Rezidans’ın sahiplerinden Adnan Polat yangınla ilgili olarak şunları kaydetti: “Yangını ofisimdeyken haber aldım. İtfaiye yangın başladığı anda buradaydı. Bu trafikte bunun olması büyük hüner. Cephedeki yangın başladığında binanın içindeki doğal gaz hattı kesildi. Asansörler durdu. Merdivenlere yüksek basınçlı hava verildi. Anons yapıldı. Odalar su içinde kaldı. Buraya çok ciddi bir yatırım yaptık, iyi ki de yapmışız. Can kaybı olmaması en büyük tesellimiz. Binada bin 500 kişi yaşıyor. Herkes dışarı çıkabildi. Hatta bizim çocuklar 4-5 tane süs köpeğini bile çıkardı. Sadece dış cephede hasar oluştu. Binanın içinde herhangi bir şey yok. Çünkü sistem yangın anında hemen reaksiyon gösterdi, çalışmaya başladı. Onun için yangın içeriye girmemiş. İtfaiye çatıdan aşağıya doğru kontrol ederek indi. Sistem burada kendini korudu. Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın da söylediği gibi, ‘İstanbul için her işte bir hayır vardır’ derler, bu bir uyarı oldu. Gökdelenleri yaparken de bu hassas teknolojinin kullanılması gerektiğini bize gösterdi. Yangının neden kaynaklandığını şu anda bilmiyoruz. İtfaiye ekiplerine, Kadir Topbaş’a ve Mustafa Sarıgül’e, çok teşekkür ediyorum. Çok ani reaksiyon gösterdiler. Kısa bir sürede geldiler ve kısa sürede yangını söndürdüler.” 
 
 “Gökdelen yangınları tasarımla 
söndürülür”
Türkiye Yangından Korunma Vakfı ile Yangından Korunma Derneği (TÜYAK) Onursal Başkanı İTÜ Makina Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdurrahman Kılıç, “Polat Tower ortalamanın çok üstünde önlemlerin alındığı bir binadır. Yönetmeliğin yüzde 80’ini uygulamıştır” dedi. 
 
İstanbul İtfaiyesi eski Müdürlerinden biri olan Kılıç, Polat Tower yangınını şöyle değerlendirdi: “Gökdelen yangınları tasarımla söndürülür. Daha binanın tasarımı yapılırken yangın merdivenleri ve yangın formları oluşturulur. Polat Tower’ın giydirme cephe kısmında yanıcı malzeme kullanıldığı anlaşılıyor. Gökdelen yangınında dışarıdan itfaiye çalışmaz, içeriden çalışır. Bunun için de binada yangın kompartımanı olması lazım. Yangın kompartımanı varsa ve diğer kata yangın geçmiyorsa itfaiye müdahale eder. Dünyada en yüksek yangın merdiveni 50 metreye çıkıyor, ancak bu yangına su sıkmak için değil, sadece acil durumdaki kişileri kurtarmak için kullanılıyor. Dünya standardında yangın merdiveni 10 kata kadar müdahale etmektedir. 10 kat üstüne itfaiye içeriden müdahale eder. En fazla 15 kata kadar da insanları kurtarmak için merdiven açar. 21 metre yani 15 kat üstünde itfaiyenin dışarıdan müdahale etmesi mümkün değildir. Türkiye’deki binaların yangından korunması hakkındaki yönetmelik New York’taki yönetmelikten aşağıda değildir, bizde de aynıdır. Kaçış yolu, duman kontrolü, söndürme sistemi aynıdır. İstanbul’daki gökdelenlerin sadece yüzde 20’si yönetmeliğin yüzde yüz harfiyen tamamına uymaktadır. Polat Tower da ortalamanın çok üstünde önlemlerin alındığı bir binadır. Yönetmeliğin yüzde 80’ini uygulamıştır.” 
 
Kılıç, 2012 Ocak ayında Resmi Gazete’de yayımlanan düzenleme ile Binaların Yangından Korunması Hakkındaki Yönetmelikte yapılan değişikliğe de değindi. Bu değişikliğe göre artık binaların yangın projelerinin itfaiyeye gitmeyeceğini vurgulayarak, “Yeni yapılan binalarda yangın projeleri ile ilgili onayı sadece belediye verecek. Bu durum 5-10 yıl sonra ciddi sorunlar ve yangınlarda büyük sıkıntılar yaratabilir. Zamanında ve hızlı bir müdahale gerçekleştiren İstanbul İtfaiyesi’nin başarısına dikkat çekiyor, İstanbul halkına geçmiş olsun dileklerimi iletirken, önlem almanın ne kadar önemli olduğuna bir kez daha vurgu yapmak istiyorum. Yangınlar öncesinde alınacak her önlemin bizleri büyük felaketlerden koruyacağını bir kez daha hatırlatmak isterim” diye konuştu.
 
“Mevcut Yüksek Yapılarda Yeni Yönetmeliklere Uyum Zorunluluk Olarak Ortaya Konulmalıdır”
İMSAD - İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği’nin yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Bilmaç 23 Temmuz 2012 tarihinde İstanbul Şişli’deki Polat Tower Yangınıyla ilgili olarak yaptığı basın açıklamasında “Yönetmelikler sürekli gelişiyor; yönetmeliklerdeki pozitif gelişmeler eski-yeni tüm binalara örnek olmalı. Belli geçiş sürelerinde mevcut yüksek yapılarda yeni yönetmeliklere uyum zorunluluk olarak ortaya konulmalıdır” dedi. Bilmaç, Polat Tower yangınının gerçek nedeninin yetkililerce belirleneceğini ancak bu aşamada yüksek yapılarla ilgili genel bir durum tespiti yapmayı kamu yararına gördüklerini belirtti. Yüksek yapılarla ilgili pek çok olumsuz olayda başta yapılacak bir tespitle, sonuçta yaşanan zarar maliyetinin çok çok altında sonuçlandırılabilecek basit tedbirler olduğunu gördüklerini belirten Bilmaç, bunun için yatırımcı, kullanıcı, kamu kurumlarının elbirliğiyle hareket edebileceklerini ancak isteğe bağlı uygulamaların da ne yazık ki arzu edilen ölçüde gelişmediğini gördüklerini bildirdi. 
 
Bilmaç açıklamasına şöyle devam etti: “Polat Tower cephesinde hızlı yayılan yangın, özellikle ‘yüksek yapı’ olarak kabul edilen 21 metre üzerindeki binalarda kullanılan malzeme ve uygulama detaylarını da gündeme getirmelidir. Ülkemizde söz konusu yapının inşasından çok sonra yürürlüğe girmiş olan ‘Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik’ ve bu yönetmeliğe yüzde 100 uyum büyük önem taşımaktadır. Bireyler ve toplum olarak yangın yönetmeliklerine uygun malzeme seçilmesi, uygulamaların bu kriterlere göre gerçekleştirilmesi konularında farkındalık yaratmalıyız. Kamu otoritesinin yeni yönetmeliklere uyum konusundaki denetimi olası salt maliyet odaklı kriterlerin doğru zemine oturmasını sağlayacak ve oluşacak olası can ve mal kaybı riskinin de önüne geçecektir. Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik’e göre yüksek binalarda cephelerin yanmaz olarak sınıflandırılan A sınıfı malzemelerle tasarlanması ve uygulamanın bu malzemelerle ve doğru biçimde yapılmasının bir gereklilik olduğunu ifade etti. Bilmaç “İlgili yönetmeliğin yürürlüğe girmesiyle cephelerde ve kat aralarında yanmaz olarak tanımlanan A sınıfı malzemelerin kullanılması zorunluluğunun yanı sıra olası bir yangının yayılmasını önlemek ve zararı asgari düzeyde tutmak amacıyla, yapının ana konstrüksiyonuyla katlar arası noktalarda veya ilgili uzmanlarca tanımlanan noktalarda yangın bariyerlerinin gerekliliğini de ayrıca vurgulamak gerekir. Yangın Yönetmeliği’nin gelişen inşaat sektörümüz için ne kadar yerinde hususlar içerdiğini somut olarak yaşayarak tespit etmiş durumdayız. Ancak burada önemle vurgulanması gereken husus, yangın önlemlerinin işlerlik kazanması için sadece yönetmeliklerin yeterli olamayacağı, doğru tasarımın doğru malzeme ve uygulamayla hayata geçirilmesinin de gerekli olduğudur” dedi.
 
Bilmaç Türkiye’de 21 metre üzerinde yüksekliğe sahip mevcut yüksek yapıların yangın riski için bir durum tespiti yapılmasını önerdi ve yeni yönetmeliğe uyum konusunda eksikliği gözlenen yapıların belli bir geçiş sürecinde iyileştirilmesi ve uyumunun sağlanmasının zorunlu kılınmasının yarar sağlayacağına inandıklarını belirtti. 

 

İlginizi çekebilir...

Daikin'den Çevreci, Akıllı ve Kullanıcı Dostu Yeni VRF İç Üniteler

Daikin, iklimlendirme teknolojilerindeki çevreci liderliğini yeni tasarım iç ünite çözümleriyle pekiştiriyor. Türkiye'de bir ilk olan R-32 soğutuc...
12 Temmuz 2025

TCL'den FreshIN 3.0 Klima

Havayı Temizleyen, Oksijen ve Nem Oranını Dengeleyen Klima: FreshIN 3.0...
11 Temmuz 2025

Bosch Climate 7000i ile Evlerde A+++ Konfor Dönemi Başlıyor

Bosch Home Comfort'un en yeni klima serisi Climate 7000i, hem teknik özellikleri hem de sunduğu kullanıcı deneyimiyle dikkat çekiyor....
11 Temmuz 2025

 
Anladım
Web sitemizde kullanıcı deneyiminizi artırmak için çerez (cookie) kullanılır. Daha fazla bilgi için lütfen tıklayınız...

  • Boat Builder Türkiye
  • Çatı ve Cephe Sistemleri Dergisi
  • Enerji & Doğalgaz Dergisi
  • Enerji ve Çevre Dünyası
  • Su ve Çevre Teknolojileri Dergisi
  • Tersane Dergisi
  • Yalıtım Dergisi
  • Yangın ve Güvenlik
  • YeşilBina Dergisi
  • İklimlendirme Sektörü Kataloğu
  • Yangın ve Güvenlik Sektörü Kataloğu
  • Yalıtım Sektörü Kataloğu
  • Su ve Çevre Sektörü Kataloğu

©2025 B2B Medya - Teknik Sektör Yayıncılığı A.Ş. | Sektörel Yayıncılar Derneği üyesidir. | Çerez Bilgisi ve Gizlilik Politikamız için lütfen tıklayınız.