
İklimlendirme Zirvesi 2026
Türk Markaları Milano'da Uluslararası İlginin Odağı Oldu
Panel Radyatör Seçiminde Doğru Isı Kaybı Yaklaşımı
Yıl Boyu Helikopter İnişleri için Açık Alan Isıtması
|
Türkiye İMSAD'dan Afrika'ya İhracatı Artırma Hamlesi![]()
Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (Türkiye İMSAD), daralan ihracat pazarlarını aşmak ve yeni pazarlar kazanmak amacıyla Turcamhall işbirliğinde 9 kişilik bir heyetle Orta/Batı Afrika’nın önemli ülkelerinden Kamerun’a gitti. Türkiye İMSAD’ın “Afrika Buluşmaları” adıyla düzenlediği gezinin bu yıl ikinci adresi Kenya olacak.
Kamerun gezisine, Türkiye İMSAD üyesi firmaları temsilen; Turhan Özkan (Çuhadaroğlu), Cem Yamaner (Eczacıbaşı), Erhan Kamber (Hekim Yapı), Demir Ahmet Demirtaş (İzocam), Tuna Saylan (Tepe Betopan), Erhan Özsoy (Trakya Cam), Bahadır Çuhacıoğlu (Kale Seramik) ile Selim Uras (Fibrobeton) ve Ahmet Volkan Kaya (Türk Demirdöküm) katıldılar.
İhracatta yaşanan daralmayı aşmak için Afrika ülkelerine yöneldiklerini belirten Türkiye İMSAD Başkanı Fethi Hinginar, Kamerun’un inşaat malzemelerinde Türkiye için potansiyel bir pazar olduğunu belirtti. Hinginar, “Kara Kıta’ya kadar koşuyoruz. Hedefimiz, bir yandan katma değerli ürün hacmimizi artırmak, öte yandan ‘üretim ve ihracat odaklı’ büyümeyi sürdürmektir” dedi. Hinginar, sözlerine şöyle devam etti: “Kamerun’un, batıda Nijerya’ya, doğu ve güneyde ise Orta Afrika pazarlarına kolay erişilebilir bir konumda olması, bu ülkenin bölgedeki önemini artırmaktadır. Kamerunlu girişimciler, aynı zamanda komşu Kongo Cumhuriyeti, Gabon ve Ekvator Ginesi’nde de ciddi bir ekonomik güç olarak varlık gösteriyorlar. Bugün Kamerun’un toplam ticaretinin yaklaşık yüzde 60’ı Avrupa Birliği ülkelerine gerçekleştirilmektedir. Ayrıca 1998 yılında, Kamerun’un da üyesi olduğu Orta Afrika Ekonomik ve Parasal Birliği (CEMAC) ülkelerinde yapılan yasal değişiklikle üye ülkeler arasında gümrük vergileri kaldırılmıştır. Tüm bu verileri ele aldığımızda Kamerun’a gerçekleştirdiğimiz heyet, Afrika’daki pazar payımızı artırabilmemiz için önem arz etmektedir.”
Türkiye İMSAD heyeti, Kamerun’un başkenti Yaounde’da Turcamhall Fuar ve Ticaret Merkezi’nde düzenlenen foruma katıldı. Türkiye İMSAD Dış Ticaret Komitesi Başkanı Ahmet Demirtaş, forumda yaptığı konuşmada, inşaat malzemeleri sektörünün 2014 yılında 21,2 milyar dolar ihracat gerçekleştirerek, Türkiye'nin ihracat lideri sektörlerinden biri olduğunu söyledi. Demirtaş, dünya ihracat sıralamasında da Türkiye’nin ilk sıralarda yer alarak uluslararası piyasalarda kalitesini ve kapasitesi kanıtladığını belirtti.
Heyet için Türk Büyükelçiliği tarafından verilen yemeğe ise Kamerun Bayındırlık, Ticaret, Ekonomi, Yatırımlar ve Kamu İhale Bakanları olmak üzere 5 bakan katıldı. Türk ürünlerinin Kamerun’a 60 gün civarında olan sevkiyat süresinin çok uzun olduğunu ve iki ülke arasında ticaret hacminin büyüyebilmesi için bu sürenin kısaltılması gerektiğini belirten Kamerun Bayındırlık Bakanı Patrice Amba Salla, Türkiye’den Kamerun’a ancak direkt seferlerin başlatılması durumunda sevkiyat süresinin kısalacağını söyledi.
Türkiye İMSAD heyeti, özel sektör kurumları ile bir dizi görüşme gerçekleştirerek, görüş alışverişinde bulundu. Heyet, gezinin ikinci gününde ise inşaat malzemelerinin satıldığı pazar yerinde incelemelerde bulundu. Türkiye İMSAD Dış Ticaret Komitesi Başkanı Ahmet Demirtaş, pazardaki Türk ürünlerinin kısıtlı olduğunu ve ağırlıklı olarak Türkiye’de bilinmeyen markaların yer aldığını söyledi. Demirtaş, şu değerlendirmede bulundu: “Kamerun’da ülkemizde üretilen bazı inşaat malzemelerine hiç rastlamadık. Sahra Altı Afrika ülkelerinde olduğu gibi ülkede inşaat malzemeleri, potansiyeli yüksek bir alan. Özellikle yalıtım, havalandırma sektörü ürünleri (HVAC), seramik, dış cephe kaplamaları, alüminyum, prefabrikasyon ve benzeri ürünlerle bu pazara girebilecek durumdayız. Bazı Kamerun firmaları ile de yaz aylarında İstanbul’da ikinci tur görüşmeler yapacağız.” İlginizi çekebilir... Buderus, ticari ısıtma sistemleri iş ortaklarıyla Avusturya'da bir araya geldiBuderus, ticari ısıtma sistemleri alanındaki başarılı iş ortaklarıyla Avusturya'nın Bischofshofen kentinde bulunan fabrikasında özel bir organizas... İklimle mücadelede en erişilebilir çözüm: Yalıtımİklim krizine karşı mücadelede enerji verimliliği kritik rol oynarken, yalıtım çözümleri karbon salımını azaltmanın en etkili ve erişilebilir yolların... HeatPilot ile akıllı ısı yönetimi ve %30'a varan tasarrufDoğal gazda başlayan kademeli tarife döneminde yüksek tüketim yapan haneler daha düşük devlet desteğinden yararlanacak. ista'nın yapay zeka destek... |
|||||||||||
©2026 B2B Medya - Teknik Sektör Yayıncılığı A.Ş. | Sektörel Yayıncılar Derneği üyesidir. | Çerez Bilgisi ve Gizlilik Politikamız için lütfen tıklayınız.