
TTMD'nin Düzenlediği Endüstride Enerji Verimliliği Semineri Yapıldı![]()
TTMD İstanbul TemsilciliÄŸinin düzenlediÄŸi “Endüstride Enerji VerimliliÄŸi” semineri İTÜ GümüÅŸsuyu Binası’nda yapıldı. 7 Åžubat 2015 tarihinde gerçekleÅŸen, oturum baÅŸkanlığını Prof. Dr. Ahmet Arısoy’un yaptığı seminerin uzman konuÅŸmacısı Cafer Ünlü idi. Endüstride Enerji VerimliliÄŸi konusunda iki bölümden oluÅŸan bir sunum hazırlamış olan Cafer Ünlü, ilk bölümde Türkiye’nin enerji tüketimi ve enerji verimliliÄŸini anlattı. Türkiye’nin tükettiÄŸi enerjinin dörtte üçünün ithal edildiÄŸini belirterek konuÅŸmasını ÅŸöyle sürdürdü: “2014 yılında yapılan enerji ithalatı 54,9 milyar USD’dir. Enerji’nin %39’ u sanayide tüketilmektedir. Sanayi kollarına göre tasarruf potansiyeli %44’e kadar varmaktadır.”
Ünlü, sanayide önemli tasarruf potansiyeli olan sektörler ve potansiyel oranını da ÅŸöyle açıkladı: “Bugün, otel ve hastanelerde %26’ ya, demir-çelik ve çimento sanayide %44’ e, seramik ve cam sektöründe %42’ ye, petrokimya’da %32’ ye, gıda ve tekstilde %30’a kadar varan oranda tasarruf potansiyeli vardır. Enerji kayıplarının azaltılması, atıkların deÄŸerlendirilmesi ve yüksek verimli yeni teknolojilerin kullanılması gerekir.”
Isıtma sistemleri, soÄŸutma sistemleri, havalandırma sistemlerinde iyileÅŸtirme örnekleri ve yapılan tasarrufları uygulanan sektörlere göre anlatan Cafer Ünlü, prosese yönelik de buhar sistemleri, kızgın yaÄŸ sistemleri, basınçlı hava sistemleri ve aydınlatma sistemlerinde yapılabilecek tasarrufları örnekleri ile açıkladı. Özellikle atık ısı geri kazanımı iÅŸletmelere göre ayrı ayrı anlatıldı. Buhar sistemleri ve enerji tasarrufu konusunda da bilgi verildi.
Elektrik motorları konusunu da ayrı bir baÅŸlıkta anlatan Ünlü, elektrik motorlarının çok yaygın kullanım alanı olduÄŸunu, sanayide makinalarda kullanıldığı gibi fanlar ve pompalarda da kullanılmaktadır diye belirttikten sonra elektrik motorlarının verimlilik sınıfı konusunda ayrıntılı bilgi verdi. EFF3 sınıfındaki motorların düÅŸük verimden dolayı Avrupa’da üretimden kaldırıldığını ancak, ülkemizde fabrikalarda bulunan motorların %65’ inin bu sınıfta yer aldığını vurguladı. 2015’ten itibaren ise premium verimli IE3 motorların zorunlu hale geleceÄŸini belirterek ülkemizde de bu yöne gidilmesi gerektiÄŸini söyledi.
Seminerde Prof. Dr. Ahmet Arısoy da, Çelik sektöründeki atık ısı kayıplarının deÄŸerlendirilemediÄŸini, bu yönde çalışma yapılmasının getireceÄŸi kazançları anlattı. İlginizi çekebilir... Ozan Turan, "Yalıtım, iklim krizine karşı en etkili çözümlerden biri"İklim deÄŸiÅŸikliÄŸi her geçen gün daha somut etkilerle karşımıza çıkarken, bu krize karşı alınacak önlemler de giderek daha kritik hale geliyor.... Bosch Home Comfort Group'a İhracatın Liderleri Ödülleri'nden Çifte BaÅŸarıBosch Home Comfort Group, İklimlendirme Sanayi İhracatçıları BirliÄŸi'nin düzenlediÄŸi İhracatın Liderleri Ödülleri'nde iki kategoride birden öd... ISK-SODEX'ten OrtadoÄŸu ve Türkiye Pazarına İki Stratejik HamleHannover Messe Sodeks Fuarcılık ISK-SODEX Fuarı ve Build4U "“ Bina Teknolojileri ve Malzemeleri Fuarı kapsamında iki stratejik iÅŸ birliÄŸi anlaÅŸmas... |
||||
©2025 B2B Medya - Teknik Sektör Yayıncılığı A.Åž. | Sektörel Yayıncılar DerneÄŸi üyesidir. | Çerez Bilgisi ve Gizlilik Politikamız için lütfen tıklayınız.