oo ,, .. fil -.. 2. SPLl-O-MAT FAT ile Atık Suyun Arıtılması İşlemi Bü yük mutfaklardaki atık sular, çoğu kez bulaşık makinesinden ka ynaklanır. Çalışma süreleri ve yıkamanın sıklık dereceleri mutfak atık su yunun miktarını belirler. Yk aepms aemk l ı hoalzu rı rsal a vmea n ea şkaamdaars ıt a bn ea k kçaadn aakr gbiibr iot keaçdh ai zraçtol ağr akl ı ur . l lHa en rı l ıörsğaü, nadteı ks suut ümk ei ktti amr iı yüksekse, zararlı madde oranı daha az atık Asutıgkesruedkatikrei n öğünlere göre düşük olabilir. yağ miktarı dalgalanır ve tipik oo ll ua rr a(kD i5N0 03 8v e4 0192 H0 05m6g lel s kgiidbei nd eHğ e1 r7l e) .r d e Mutfağın atık suları, zeminde yer alan rogarlarda ve su gideri yerlerinde toplanır vö en ca et ıski ns du ebkoi r tuos pu lnadmaan thaamz np eo sni nhea vauk zt au rnı ul ı rn. Burada yer alan elekler, büyük ebatlı katı maddeleri örneğin lifler, mercimekler, pirinç vs. gibi büyüklük belirlemesine göre yaklaşık 1 ,5 mm'ye kadar ayrıştırır. Elekten geçmeyen katı maddeler, helezoni (spiral) taşıyıcısıyla katı maddelerin toplandığı bir hazneye götürülür. Neredeyse katı madde içermeyen mutfak atık su y h B a u v rau u d , z a b o d u la ü n r z d a e a k n n s a iz s d o l g a n e n r l a e d n ır i ıl a l k a t nık a ş h s a u a m v da u e d z b a a is i a t a d k m ü ta z p r e ı o l n ır n. ml eanliar rdvae ydeer paloalcaankı rt;ümb uanşdı raı n s o n r a k i a ş a yüklenimleri ve töenh lei kkeş li emr ei ei şnlgeeml l ei rb. aAş lnaat ıel ı rro. bH as za fnheansi ınn dbae lbi ril ri dolum seviyesinden sonra pompaya komut gelir ve bu da ilk bi yoreaktör kademesine bir ünite su gönderir. Bunda ise bir taşı yıcı mk ual ul zçekamyea gmireevr. cEustatsubr uvr aedöazbei l b a k t e r i l e r l e yolojik eritme işlemi başlar. ·;;; � 144 l kB a a u r r n ı ı n ş d ı d k a a kn ü ml s t o ü i n r k le r r a o r, k B i o io m rg z o ö a d n n ü o iz l s e m ( r b ai r r l e a b a r iy d kt o a ö t n o r p a o ş i l ç a u i m n şa d a n e yer alan bitki ve hayvanların yaşamsal topluluğu) adı verilen oluşuma getirilir, obluarraadk amk ia kasriımt muam gdüecğüerklearlei t eullai şvteırılnır.i c e l i k l i Bu kültürler daha önceleri tensitlerin (yüzeyi aktif madde), yağların, konserve işlem kkautllkaılnaırlmın ıvşteır.diUğer maddelerin eritilmesinde ygulanan iyileştirme işlemi, pk oa nt ot rjoeln e mt mi kersoi noi rggüa vn ei znmc eal il aşreı nk i l bd ieo -esni sgteel lme ri ve denetimini yapar. Basınçlı havanın ilave edilmesi ise sistemi oksijenle besler. v MB e u o i d a şl ü n el m a e e r ar toı kbs updaarkçi az laar na rml ı ma saı dn dı ebl ei rr il ne aş teirroi rb. yapı şekli sayesinde biyolojik arıtma işlemini fonksi yonel kısımlara ayırabilmeyi sağlar ve her bir bi yoreaktör kademesinde görevlerine özel spesifik fonksi yonlarında optimizas yonu sağlar (örneğin yağların hedefli bir şekilde eritilmesi gibi). Aktif, sistem içinde bütünlük açısından biyolojik sistem m bü aksimum arıtma gücünü elde eder. Daha yük hacimler daha büyük biyoloj ik reaktörlerle ve/ve ya paralel devreye alınan tesislerle çalıştırılır. Arıtma y MS eAnTs öFrAl eTr aartı tı kmsau t me si i ks it ab ri rı nSı Ps Sı ce i a l r e i k n l k ı d k o e n d t S e r P o re L l c e IT e d - s O i i l n ir. i ve pH-değerini ölçerler. T ka üm veriler tesisin çalışma sistemine ydedilir ve yönetimsel işletme günlüğüne gmeaçtiirki l iepkbraasnt ı rpı laanbei lliir. üTzüemr i ni şdl eemn lgeör rbs ei rl dl eoş tkiur inl i r vaektbairrımmodem üzerinden online ISDN-veri yoluyla denetlenir. Muhtemel arızalarda tertibattan bir faks mesajı ya da SMS yoluyla arıza servisine bilgi aktarılır. 3. SPLIT-O-MAT FAT Su Arıtmasındaki Yapı Grupları Tampon Havuzu (MAB) Tampon havuzcia ü, ,c,,,I; ;:;I;:;-;-, adımları birer birer yürütülmektedir. 1 . Atık suyun tampon/anması: Bir mutfağın günlük atık su miktarı yaklaşık 6 ila 8 saat sürebilmektedir. Atık su yun biyolojik işlemi ah akvaur z lsaur ad a( MçAaBl :ı şkma raı şdt ıı rğmı nadvaend, e tnagme l ep mo ne jheanvleuşztuir)iltira. mponlanır ve bu arada homo2. Azami yüklenim/erin indirgenmesi: fgaeklmtaenktgeedlier.nBualtaıkşıksusufarklı karışımMlaurlta yundaki pH-değeri yüksek alkalik bölgelerde (pH l 2'ye kadar) o ki l m abilir. Berrak çalkalama işlemlerinde ekşi yeviler kullanılır pH 2'den 3'e kadar). Bu pl eHş t -i rdmael yglael a( knamr ı şatlıar mr ı a kt eı ssmi s i )e nd e nhgoeml e şotji rei lni r. Tgaemr ç ep kolne şhi ra. vBui zodr eaa kdtaö rsl eı craek yl ı kü kds ee nk gseı cl eamk leı ks i çlaörzdealktiilmgireişslienri, elipngoefillleiçerikli maddelerin yebilir. Optimum çalışma sıcaklığı ise 28°C tespit edilmiştir. 3. pH-değerinin Anaerob düşürülmesi: Atık su yun akmasıyla birlikte tampon havuzlara mkaitkırvoeosrıgvaı nizmalar da aktarılır. Serbest kalan yağlar, atık suyun yüzeyine yerleşir vbeir oaknsaiejeronbdi e(fğeişrmimainnteasengel olur. Çok hafif y omr agal anr )i kk ai rsmi t l ae dr l ed eo zl ueşrtruercui kr o l ( e nrliun i nmbi körol üonrmgaensiizn i yağ asitleri), bunlar da pH-değerinin düşmesine neden olur. Çok yreüakksteökrddeekğierBdi oezköi bnior sp' lHe r-d( beiğr ebrii ( > 9 ) b i o l o j i k yotop içinde yer alan bitki ve hayvanların yaşamsal topluluğu) için zararlı olurdu. n I. 25 ın3/d gücünde ajı tamamla T FAT-Tesisnimış SPLIT
RkJQdWJsaXNoZXIy MTcyMTY=