Tesisat Dergisi 99. Sayı (Mart 2004)

-ccN,:: t,, Minimum Tedarik Masrafı ve Kimyevi Maddeler Kullanılmadan Biological Waste Water Filtering at Minimum Supply (ast and Without Using Chemicals l Giriş Sadece organik maddelerle kirlenmiş olan pis su, insan yardımı ge- l rektirmeden kendisini temizleyebilir. Su içinde bulunan çok küçük canlılar, organik maddeleri ayrıştırırve kullanır. Suyun kendi kendisini temizleme kuvveti, belirli bir derecedeki kirlenmeyi giderebilir. Biyolojik pis su arıtmasının görevi, atık maddeleri en küçük organik parçalara küçültmesidir. Tamamen aerob [aeroben =oksijenle beslenen mikrobiyolojik canlılar! işlemde zararlı organik maddeler, CO2'ye dönüşür. Tamamen anaerob [beslenen canlı] işlemiyle yapılan madde değişimi sonucunda biyogaz metan CH4 (ve CO2) ortaya çıkar, ki bunlar aynı zamanda büyük tesislerde enerji kaynağı olarak kullanılabilir. Aerob işlemindeki parçalama aşamasında, su içinde bulunan organizmalar, yüksek oksijen konsantrasyonuna ihtiyaç duyarlar. Eğer çok fazla atık madde mevcut ise, 0 2 oranı çok kuvvetlice düşer, suda yaşayan diğer canlılar ölür. Sanayi tipi işlemlerde, bu işlem sırasındaki oksijen miktarı sürekli olarak özel havalandırma tertibatları üzerinden takviye edilir. Buna karşın doğal aerob işlemde ise, sürekli taze hava ilavesi yoktur, atık suya aşırı yüklenimle yüksek miktarlardaki zararlı madde konsantrasyonu sonucunda akar suyun doğal dengesi bozulabilir. Genel olarak özel organik yüklenimlerde, özel mikro organizmalara gerek duyulur ve bunlar sadece bu amaç için adapte edilir. Bir bütün niteliğinde işleyen SPLIT-O-MATFAT tesisi, SBR-işlemlerine (Şekil 1 ) uygun yapılan bir biyolojik hazırlama sisteminden oluşur ve özellikle yağ oranı yüksek mutfaktan çıkan atık suları için oluşturulmuştur. Bir çok gıda maddesi üretimi yapılan alanlarda ve işleme metotlarında, kantin gibi yerlerde, catering şirketlerinde, hastanelerde ve diğer büyük mutfaklarda, günümüz şartları bazında, atık sular kritik içerikle dökülmektedir. Bunlar özellikle üretim sonunda ortaya çıkan atık sulardır; ayrıca çalkalama ve temizlik suları, katı ve sıvı yağları, tensitleri (yüzey aktif madde) ve diğer zararlı maddeleri yoğun şekilde içerirler. Özellikle de lipofil maddeler, normal olarak biyolojik açıdan çok zor eritilebilenler arasında yer alırlar ve sü142 Yazan: Y J ü i k irgeıı Von Borzestoıvski, . Miilı. Michael Zitzıııamı Çeviren: Korhan Kiiçümen Kaynak: TGA Faclıplaneı; 1/2004 reklilik gösterdiklerinde ise kanalizasyonlarda oldukça büyük tahriplere neden olan maddelerdir. Bazı yerel atık su kuralları; örneğin Frankfurt kentinin ön gördüğü gibi, günümüz şartlarında çok katı sınır değerleri belirmiştir. Bunlar katı yağlar, sıvı yağlar ve lipofil içerikli maddelere 1 00mgll'den 1 S0mgll'ye kadar müsaade etmiştir. Günümüze kadar ATV çalışma sayfası A 1 1 S'de yer alan sınır değeri 250mgll olarak belirlenmiştir. Bugüne kadar mutfak atık sularının temizlenmesinde kullanılan tamamen mekanik çalışan DiN 4040'a veya prEN 1 825 'e göre yağ tutucuları, bu hassaslaştırılan değerlere, düzenli tedarik, temizlik ve bakım ile dahi ulaşamazlar. Çünkü katı yağlar ve yağlar, yağ asidi olarak veya emülsiyon şeklinde bulunurlar. Sınır değerlerinin sürekli aşılması, kanal sistemine hasar verebilir ve arıtma tesisindeki ön arıtma sistemlerini etkiler. Mutfaktaki atık su miktarı, çok ender olarak hazırlanan yemeğin adet bazlı sayısından Otetleofmona tvi keyaarızfaaktsa nileı maakstıavreılmsaesrıv ise I [=l I - "" D • • • • • / Spaisrtaemmetrelerinin t e e d s i p lm it esi ----� İSşPl eSm' l i yd eo rki uknomnat rt oi kl pü anni teels i gköornsterol lellüştivreiI mişelesimlerin Pufferbecken SPLIT-O-MAT FAT işlemi, yağ içerikli gıda maddesi içeren atık suların, sanayi tipi mutfaklardan yağ ayırıcı olmaksızın -yani minimum tedarik masraflarıyla ve kimyevi maddeler kullanmadanatık su içindeki lipofil (-!:) ağır akıcı maddeler (<J00mg/1) hakkındaki giderek katılaşan direktiflere uygun şekilde işlenmesini sağlar. (*) zar kabuğunda yağ asitlerine karşı direnç gösteren bir organizma türü. tahmin edilebilir. Yemek hazırlamada çeşitlilikler arasındaki farklar bilinmelidir. Sanayi tipi büyük mutfaklar yüksek elverişlilik derecesine sahip düşük miktarda atık su verirler. Zira çoğu kezyiyecekler ön pişirilmiş olduğundan sadece hazırlanıp pişirilir. Ancak lipofil içerikli maddeler bu tip mutfaklarda yüksektir. Çok miktarda taze ürünlerin hazırlanması, buna karşın daha fazla atık su üretir, ancak genelde o kadar yoğun kirlilik görülmez. Şekil 1 . Gıda maddeleri aıık suları için biyolojik aıık sıı lıazırlama şemasıdır Bioreaktor 1

RkJQdWJsaXNoZXIy MTcyMTY=