Tesisat Dergisi 98. Sayı (Şubat 2004)

'oo ot N ::ı il> ' .. (1) t Su madsıespağollaanrımnıanlıd, ışarıdan kontamine olmayapım malzemeleri uygun olmalıdır. İç yüzeyleri fayans veya suyun niteliğini bozma yacak bey de ile pürüzsüz kaplanmaalzıdrıer.nkli bir madt İşleme ve şişeleme tesisleri uy de diza gun bir şekilyn edilmeli, tabanı kir tutmayan yta ık m a i n n a a b s ilir bir malzeme ile kaplanmalı, kony mizlik veodneozednafkelakrsıina dikkat edilmeli, teyon uygun bir şekilde yapılmalı, zararlılarla mücadeleye özen t g S ö u sterilmelidir. yun dolumu k a n l ı kça i z i n v enr idl eankeubl laadnlaı lradcaaok lkmaapllıa, sr ubayu olumsuz etkileme yecek özellikte olmalıdır. t sGıcearikdlıkötnaükşi üsmu liül ecvaemuşişelerin en az 70 °C ygu deleri kullanılarak dikkatle n temizlik mady lanmalıdır. ıkanması sağt Gn ael ar ri ddaös nuüşümlü polikarbonat damacayun adının kabartma şeklinde kap üzerine yazılmalı ve bu kaplara farklı sular doldurulmamalıdır. t G ku e ll r a i n d ı ö lı nüşümsüz cam dışında malzemeler yorsa bu sl eı nr içnldı es u i mvea lheadvial n m l i a l e e r l i i i ş, l edtoml uemn i dn ai l ng i öl i nbcöel übma ­ yice temizlenmeli ve dolum el değmeden otomatik sistemle y pılmalı, bu tür kapların stoğu ayapılmamalı, başka y bmi ı kş amp laael r z r d e le o m r l d u e e m le i d r m a ia m k l a u e l l d l a vil n m e ı l i d m ş o a Pl m E Tavl ı ,ekPuVl l Ca ngı li ­ um amacıyla kullanılmamalıdır. t Su kapları için kullanılacak kapaklar su ile reaksi yona girmeyen ve insan sağlığına zarar verme y mk aeplai ,ksl aame d n a e c m p e l a a ü k s r i t n i e k a t s i v m ın e d ta m e sei ts ai nl ddeenk i eol dt oe meadtiilk y madan açılma ırtmadan ve bozulyacak şekilde kapatılmalıdır. t Bardak şeklindeki kaplara dolum yapılması durumunda, yapıştırıcı kullanmadan bardak ağzını tamamen kapatacak şekilde u ygun kapaklar kullanılmalı ve bunların kola y b k ilmesi için de açma uzantısı bulun a m ç a ıla lı, ullanılmış ve bozu mamalıdır. lmuş kapaklar kullanılt Ambalajlı suyun etiketinde - Su yun adı - Su yun cinsi - Su yun imla edildiği yerin adresi Sağl ık Bakanlığınca verilen iznin tarih ve sayGün ıs , ı a y, yıl olarak imal ve son kullanım - tSarihleri uyun parti ve seri numarası Bakanlıkça u ygun görülen uyarılar Dezenfeksi yon gibi resmi izinle suya u ySu gulanan işlemler. yun parametreleri yer almalıdır. t kBaaprdaakküşzeekrilninddeevkei rkial mplealriddai r.etiket bilgileri t Suyun cinsi, suyun adının hemen altında okunabilecek şekilde yazılmalı, bu y bollerle kapatılmamalıdır. azı sem130 t Kapak, kap ve etiketlerde tüketiciyi yanıltıcı bilgi ve sembollere yer verilmemelidir. t Etiketlerin düzenlenmesinde etiket zemini Dİçomğealskaynak sularında mavi ve tonları, ularında sarı ve tonları, tİşolenlnamrı,iş içme sularında kahverengi ve - Maden sularında yeşil ve tonları, - - Y İş a le p n a miş maden sularında bordo ve tonları, y sodalarda gri ve tonları oollamcaalkıdşıre. k(vilede tamamen tarif edilen renkte ya etiketin alt ve üst kenarlarına su cinsine u y lerde- bantlaraknon-builrmazakösnucreetbi ahsedilen renkyle etiketin diğer yterPleerrinsodneeilsintetneilmenizrlieğninkele, rgki ullanılabilir) ysilerine, hijyen kurallarına u y zmeunal i o l a r a k s amğ laı ks ıknoandtriokkl laetr iendi ni l vmeepl i o, rdtüör yenelerini n yapılması sağlanmalıdır. t İşletme yetkilileri su tiplerine göre farklı peri yodlarda (üç ayda bir, altı ayda bir, veya yılda bir kez) yönetmelikde belirtilen farklı parametreler açısından suları analize glaönnmdearlımdıer.si ve raporlarını saklaması sağt İşletmede kritik kontrol noktalarına yönelik tedbirler alınmalı ve kontrolleri y lıdır. apılmaYusur k e a t r i ıda sıralanan maddelere dikkat edilmesi yle su hijyeninin ve kalitesinin temini ve buna bağlı olarak su ka ynaklı hastalık yay gınlığının azaltılması mümkün olabilecektir. Kaynaklar - Abad,XF; Pinto,R.M; Bosch,A. : Survival of enteric viruses on environmentalfomites. Appl.Environ.Microbiol., 60: 3 704-371 O, 1994 - Andersson,Y.; Bohan,P : Disease surveil­ /ance and waterborne outbreaks. p. J 15133. Alındı: Water Qua/ity: Guideliness, Standards and Healıh. (Eds. L.Fewtrell, J.Bartram) WorldHealth Organisation, IW A Publishing, London, 2001 - Anon. : Surveillancefor waterborne-disease outbreak- United States, 1993-1994. Centers far Disease Control (CDC). Morbidity and Mortality Weekly Report, 45: 12, 1996 - Anan.: Türkiye'de içme Suyu Sektörü, Sorunları ve Çözüm Önerileri. İstanbul Ticaret Odası, Yayın No: 1999-56, İstanbul, 1999 - Anan.: The prevention and control of Legionella spp. (including Legionnaires' disease) in food factories. Trends in Food Sci. Technol., 13:380-384, 2002 Anon.: İçilebilir nitelikteki suların istihsali, ambalajlanması, satışı ve denetlenmesi hakkında yönetmelik. TC.Sağlık Bakanlığı, Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü, Haziran, 2003a - Anan.: İllere Göre içme ve Kullanma Sularının Kontrolü Çalışmaları, Türkiye, 2001 Kaynak: hllp://www.saglik.gov. trlextras/ istatistikler/teme/2001 /141.htm Erişim Tarihi: 08.12.2003b - Armas,A.B.; Suther/and,J.P: A survey of the microbiological quality of bottled water sold in the UK and changes occurring during storage. Jnt.J.Food Microbiol., 48:59-65, 1999 - Asan,A.; Kırgız, T; Şen,B., Çamur-Elipek,B.; Güner, U., Güher,H. : Jsolation, identiflcation and seasonal distrubution of airborne and waterborne fiıngi in Terkos Lake (Jstanbul-Turkey). J.Basic Microbiol., 43(2):83-95, 2003 - Aydın,A. ; Demir, C. : Edirne ve Çanakkale illerindeki kaynağından alınan içme sularının kimyasal ve mikrobiyolojik kalitesi. l. Ulusal Su Sempozyumu, 1-3 Ekim 2003, Ankara - Bharath,J.; Mosodeen,M. ; Motilal,S. ; Sandy,S.; Sharma,S.; Tessaro, T; Thomas,K., Umamahes- waran,M.; Simeon,D.; Adesiyun,A.A. : Microbial quality of domestic and imported brands of boııled water in Trinidad. Int.J.Food Microbiol., 81:5362, 2002 - Bischojberger, T; Cha,S. K.; Schmitt,R.; Konig,B. ; Schmit-Lorenz, W : The bacterial flora of non-carbonated natura/ mineral water /rom the springs to the reservoir and glass and plastic boııles. Jnt.J.Food Microbiol., 11:51-72, 1990 - Boccia,D.; Tozzi,A.E.; Coller,B.; Rizzo,C.; Russo, T; Buttinelli,G. ; Caprioli,A. ; Marziano,ML.; Ruggeri, FM: Waterborne outbreak of Norwalk-like virus gastroenteritis at a tourist resort, Italy. Emerging Infect.Dis., 8(6):563-568, 2002 - Bostan,K.; Aksu,H. : Bir kaynak suyu şişeleme tesisinde mikrobiyel kontaminasyon kaynakları üzerine bir araştırma. Gıda, 20(6):347-351, 1995 - Burge,S.H.; Hunter,PR. : The survival of enteropathogenic bacteria in boııled mineral water. Rivista Jtaliana D'Igiene, 50:410406, 1990 - Demir, C.; Yıldırım,A.; Öncü,H. : Keşan ilçesine bağlı köylerdeki içme ve kullanma sularınınfıziko-kimyasal ve mikrobiyolojik yapısı. Uluslararası Keşan Sempozyumu, s.21-26, Keşan, 2003 - Dirican,R.; Bilgel,N. : Halk Sağlığı (Toplum Hekimliği). (2.baskı) Uludağ Üniversitesi Basımevi, Bursa, 1993 Edberg,S. C.; Le Clerc,H.; Robertson,J. : Natura/ protection of spring and well drinking water against surface microbial contamination. 11.Jndicators and monitoring parameters for parasites. Crit.Rev.Microbiol., 23(2): 179-206, 1997 - Egorov,A.; Frost,F; Mulleı; T.; Naumova,E.; Tereschenko,A.; Ford, T. : Serological evidence of Cıyptosporidium infections in a Russian City and evaluation of riskfactors

RkJQdWJsaXNoZXIy MTcyMTY=