Tesisat Dergisi 98. Sayı (Şubat 2004)

CiCi O> i . l . ) adÜmal kbeyamöl ani zjel dat enmm'ei çal i kisl eı ", bsvai el ti rı şbnı vui t eeydl i ökentneeektti ml es uen l lmai kretı ens i i yhs taai hpk skı l aıanl ni , çna elaaşrniatmkl i yi dküreor ğübi rşi yl iükoğl l i oek jl gi eki rrkmrRi tieeş tsr il mer . ri B Gu ayzöent ee t' dme eyl i ak tyeı nyl ae r Tablo 3 ve Tablo 4' de vYeüzrielmyeskutlaerdıirb. irçok ülkede içme ve kullanma saBuröal al şgrteı ı rseı el l adl renaseki nhndi reevöyel oçı ğrümudnae okyll aaa rrr aıankr l kak i nur lıl lli aal i bkn i ı dll emucareukğmt i a bl daeı rr .ı tll oi ar jlşei ı kmn kmai krel tyeaend mçı ra. el Sı nşaıi lnrmı mba kee tlhi arm,l ebenutmoağeml suai vçö el za eaml r bki k.i rr (oö1 b9ni y9e om 6) thkaaorvl ai zff oaı nsr ı dmyaüngz reyuyabspuuı l l aamnr ı i nkbı rni or toaorr pga al şant mı ri zmkmoa aldi fl aao rrKı mı i znvı cl eı refmel ekanakl t m b k o a oi p ş k li t l f t a i o e r m . r r K m i 1 s ı z 0 a b ı y 0 l a ır ı k s a m t ı d e 2 a e r k 3 i t ' s 0 s ı a n u - y 1 ç öıs 1 e r ı n . ş 0 i i s e t 0 e l ğ i 0 ib 4 n ö 0 d El - M e g 1 e t 1 S o le . / p 0 1 r l 0 0 i a n 0 0 m d e E m k M n o i , a S l if l f / ı o e n 1 k r a 0 m a n 0 l mi arasında belirlenmiştir. Fekal kirliliğe bağlı olarak Kızılırmak'tan sağlanacak suyun ancak un yi ngduen kbui rl l aa nr ı ıtl mm aa ssı ognerraeskı tei ğni dv üu sr gt rui yl aenl smuı ştteı rm. i ­ dİ şül eşnümk ti üş r s. uFyaukna t mdi ek rpoobl ai yma la yeüsknüa sbı an şdl aa nhg ıı zçtl aa oçmozağozans l l aaa rmma kai kgyr iüobkbi sdi eyekazl seyanüyf keı l akasrr i atyaour nl . aŞi şşi şal eebmti l i i l per . l r eKi url oi yvr gl eau mşl ai şan e, hm1 a9 i c9k i r9mo) .bl eYi yar i ap l yı l aaü nnr eı bsmı i rr eaç yadi l ı eşempt koai l l dae amr 4a( N° sCs ı ac' ddaezk e3l ı kgvl üae nr ı adrdeka, tpourotgal aar nmk i ezanm2ma 5si vka reyoı s3bı 7ai yr °atCml ' düı şer, e4dm2e pe° oyCl i a' dnkeaoçnnotsğruoudl ka aoml nt ti ı kan rmdoa Ç s bin u i e a l d e ş n a c i t t e l i i n b ğ a p u i k a t t t e e i o v t s j e k p e e i n o t n lm e e le t d u r k i ş i e l n t m n u lr i u e ş ( z t r N i l u e r s . n a k B d o s z u ü n e r r t g e v a e e m c a v i a n r e k n e , l H ı 1 e u9 k d n 9 a il t 9 l e a e) n r . y ( t A1 y a e p 9 k r 9 h l o a 0 i m ş m ) ı k o u E n 4 r . a c i 2 u s o g m hl ü i y ' , n n d i P n c ro s a ş ep n iş u h lı e d i k l l o a e a ' m n n la ı m o n b n i i e ş l a d n s m i ğ a aa i z n e d ı i n , r e u S d n g a a i s ln n m u o 7y o s 0 u n a n g e d ü v ll e n a a ddğ aau yyn aau nnbıakebl ı llii lıreğt cımneıi ğnş il iensrie,dsiCra. da emcpey2l o- 4b agcütne kr aj de aj ur no il 'dn ui n Şç( İ oikş kee mlgeenvl mi şemi şai şi rçküm. l, kee2sd0ue0l a2hr, eı nrNı ngseat çünekznee tgivmüeni vaaerr ktsm.a, taı1şk ı9t ap9de9ıkr; ABü lrukmetal eüsrkdveeet i i mSk ul i tmAh rekaropl aş nuYldal a,r rı ı1m, 9sau9d9ka;asyHı 'nnuadnk atl ea rry,ı ne1ı rn9aa9 lz3al )ın. ğı gibi nedenlerle çok daha önemli boyutlara Tablo 3. Doğal kayııak,ıııaden ve içme sularında genel ıııikrobiyolojik yiik ile ilgili sıııırlaıııalar (Aııoıı., 2003a} Su Tipi Kriter Limit Değerler Jerm sayısı (kaynağından alınan suda) 37 •c de 24 saatle 20 kob/ml İçme Suları 20-22 •c de 72 saatle 50 kob/ml Jerm sayısı (piyasa kontrollerinde alınan suda) • 37 °c de 24 saatte 100 kob/ml 20 -22 •c de 72 saatle 200 kob/ml Jerm sayısı (kaynağından alınan suda) 37 •c de 24 saatle 20 kob/ml Doğal Kaynak 20 -22 •c de 72 saatle 50 kob/ml Suları 37 •c de 24 saatle 100 kob/ml Jerm sayısı (piyasa konlrollerinde alınan suda) 20 -22 •c de 72 saatle 200 kob/ml Koloni sayısı (Kaynağından alınan suda) 22 •c de 20 kob/ml 37 °C de 5 kob/ml Koloni sayısı (Şişelenmiş sularda) 22 •c de 100 kob/ml 37 °c de 20 kob/ml Maden Suları Total jerm (Total mezofılik aerob bakteri) 10 kob/ml (TKoataynl jaeğrımndan alınan suda) (Total mezofılik aerob bakteri) 100 kob/ml (Şişelenmiş sularda) Tablo 4. Doğal kayııak, madeıı ve içme sularında öııeıııli koıııaıııinaııtlarla ilgili sıııırlamalar (Aııo. , 2003a) İçme Sularında* Doğal Kaynak Maden Sularında* Sularında* Koliform -100 mi -100ml 250 mi, 37 ·c Fekal(termotolerant) koliform -100 mi -100ml 250 mı, 37 •c E.coli -100 mi -100 mi Fekal streptokok -100ml -100ml 250 mı, 37 •c Sa/monef/a -100 mı -100ml Pseudomonas aeruginosa -100ml -100ml 250 mı, 37 •c Patojen stafilokok -100ml -100ml Parazitler -100 mi -100ml Yosunlar ve diğer mikroskobik canlılar -100ml -100ml Anaerob sporlu sülfat redükte eden bakteriler -50ml -50ml 50 mı, 37 •c Enteroviruslar -10 litre -10 litre *Bıılıııımaıııalı 124 çlmi ıkkal ead rbei ' innl mds ueeykhutaet l üdkkı i rne. t%Öi mr9i nn0ee' ağyiynöankBeı i lnrml keeı şski mkt eAı dş ri i raş (epNl esEanmnmzi ri eş Ş vd m e i e ş a n e a d l r l e a e k r n . ( l , B e m 1o o 9 i s ş t 9 l a s a 9 u b n ) l i. v a l rinde probleml i e e r r. ı r A n l B e k u k s k o u k a n , o r t ş 1 n a ı 9 l u m a 9 d şi 5 a n a ) n a y p s b a i y y p i o r a ı n l k s a a a u n y k f n o a b a n r ir k k t ç r l s ı o a u n l l l y ı e e ş u g yi l u ş a e a y l r e p r ı g t ç b m u m e e la a k e li n d l r s e l a i a e ş nn n e n d f n m ü e a r ç e m r e a k y ti l l e i ı k ı m ş t r ç m a o a r p b a i l h r ı i d ş oy le ı a l sa m r e l d i l kd ı k e ş oü t a dı nr r ş ü e. t a an İ p k m md oi e a a d in d ş a b a a a n i s r m , y i ş d fo a i l l e e n t lı r t ğ o e o m iş l d a s e ik o a r d a l k n i e k k­ s d rh t a a a a s n z n ı, , ı d r U d a b u rV o t r ş v u i ş l e l e a iş g me m al l a e o u r s n a d u m ş e y iş n e u e nl f e le a d rr s a d k o n e l n ı v s n r a e , a y ş s y i ı ı ş l ıa k e d r a o y d n ı l a k u m am n ı m ş u , y am d a s u o p u n l ı y u l e m u m le n ı a ş ­ r aty i ıl mkı naapmrraaokss uei nydcuüenr ül uengn ösmı zci dşa teki rlnı . ğgİ ı knei ı nnç ci r7 ii 0l ea °şr Cea mkd eda üvd şea üpi ks Hek' saü ı lrnaeı nn s y1 in u o 1 c ş ' n d e iş u e le e n s l n u e a m r bb in i e i ş t d t li i e k r r l . n a e l İ ö m m şl r e a e n t s k e m ı k a s e l m e a r ğ h a a l a c a l v ı ı n y n a m l a s a r ı ı ş n a n t k ı u ı n r l m . a k b B u o o o n n r ş e t a a vl t e u m e r v i d a a n o r l a ı d n s lu a ­ ç e m p u d o ış b e m t u n ı p r k . a v la İ e l la a r ı v r me ı il n e t e e ı n mn k o e s p n u l t o a y r s l l o a a t l r i v k a e e k d k d i ı a l s m ı d ş ım i l a ş a t t l n a i m r d r . o ı ı A r s s ı f n l t e a a e r n l r l i e z il d l t e s o e r w m l u s aa o m b s gnfı şi aul ıtnrncal iua z s m y o m o r a a t n a s s s l o a a o m n y n r ı a r a l a a s m s r ı ı ı e a a d z l l ı ı e n o n p a f a i o n l n a s e s s u u u ro d d y a b a u n t O 1 o d 2p k a 7 o l a k b 8 m / o 5 m b m k /l m i o o k b r l la , o / U r o m a r V l k, ş g k b i o a ş el e b o li d / r n ş l e e i ş ş iş 2 n e e . , m 8 s s 1 u i t ş O y a t n u ir k d n . o a d b A r a / t y ş 4 ş in ş 4 i e ş ı 0 e , d k b e s o o u ğ b ş y / e g m u r a n l l e , l d o y r a n ık b ş a 3 o i 4 m ş ş e 4 a d s s k e t u a o y 3 n b u . d 0 / n a m 1 d r 5 l a t , 243 kob/ml, durulama suyunda ise 64 kob/ml o lo s a u r la m g y r a u a a n n k i i d z ş t a l m e e , s m a p f l i i a i l t t r s r e a a o d s n y i y l r m ö o a n n s iş ı e t s s i l r o i u . k n d K r a a o a n sli k a ı f o o l s iz l r u i m f l d e o a rr g d m r v e u e b b i u s U a e k m V t d e i ı k e r ş i r p ı l o n e or şş i zi i şşoeel e,s uebydoui şl negdmaa el 5oz2nk eEş Mni ş ebS /do1şe0s 40t a0mn8di , akgr oat bl şoi /şnşei şşdi eşee, 7ss 2ut a0y nukdnoadbr a/t y a z3 m ş o i 7 n i a f, d m E i d l M e a a u e d r S k u r a / o o l 1 a a b l 0 i m n f 0 o t ın a o r ma s m p n ul i a , y n b m y u u a ı n l m a m k d t mu a i e k n a i r r s e i o e sle b o u 1 r e y r dg E u l e i a M r n l n id e s Si e z a n / m o m 1 8 0 rt 9 a i 0 ş a t s E l m a i a r M m . y i ı S d s İ a k / ı ü m i 1 b z n 0 o e e c 0 ş ­i standart şişede 45 kob/şişe, boş galon şişede 6g9alokonb/şşişişee,ssutaynudnadrat şiişseesuyunda 22 kob/ml, 61 kob/ml olarak t i bb s ip e a e i k l o n ir t r d e l t e a e r n l i a d ir m b e k u e a r l n a u 1 , s n E k td l M o a u n l S i ğ f m / o u 1 a r 0 m d b 0 ı ğ e b m ı l a i h i r k d l e t e ü e r n z r i m e i k le y i i r i ş ş n e i t ş d i e h r e . e s k r u İş o i yl k l e i u i f t o n ş m i r d ş m e e a ydh ivonal dus emı ni dspeaoyamozğp suaanl ay krı dı onal ı i nf moş ri i şmker ogi l oer ur tbgeaumnbai zasmket ade er üi nrbeyurül kuzenen diöş unl eğetummbl ei ekl el oi rr nli net adn memki i nşi tadi rsö. ySnooün nş küuamçyonl ül aağbr ı aookşl dkşuai şğyenul ae, kur i yns ug eyu nnu yoragpaınl ai znmea tskayi nı s ıbn ıi rkoynı ktraoml aal t ı ni şdlaetmutianci nağım, ainkcr oa k

RkJQdWJsaXNoZXIy MTcyMTY=