eden yerlerin tuvaletlerinde, bakteriyel kirlenmeler ürkütücü oranlarda tespit edilmiştir 11 ]. Neredeyse her iki havlunun birinde matya, çıban özü gibi tahrik edici bakteriler (Staphylokokken), her üç havlunun birinde ise bağırsak florası izleri bulunmuştur ve Pontiac-ateşi olarak adlandırılan, birkaç gün içinde çok yükselen ateşlenme şeklinde vücutta seyreder. Legionella-Pneumonie bakterisine rastlanma sıklık derecesi, 1 00.000'de 1 2 olarak verilir, bunlarda ölüm oranı ise o/o1 5-20 kadardır. Lejonella'lar, gramnegatif çubuk bakterilerdir. 30 farklı tipi, 48 farklı serogrubu bilinmektedir. Bunların arasında yer alan "Legionella pneumophila" hastalanma nedeni olarak en önemli olanıdır. Legionella kısa-uzun çubuk şeklinde, çapları 0,3 ila 0,8 µm arasında boyları 0,3 µm (küre şeklindeki oluşumlarında) ila yaklaşık 3 µm arasında değişen bakterilerdir. Bunlar ciğerlere geçebilecek büyüklükte aerosol damlacıkları içinde bulunur. Bunun anlamı: Çapları yaklaşık olarak 5 µm (10-6m) olan çok ince, dağınık şekilde püskürtülmüş su damlacıkları ve su sisi içinde bulunurlar. Literatür raporlarına bakıldığında, sağlıklı insanların kontamine aerosollere kısa süreli bir exposisyonda (maruz kalmada) bile lejyoner hastalığına yaka lanabilecekleri ve bazılarında hastalığın ölüme varabileceği saptanmıştır. 5. Lejyonellanın Hayat Bulduğu Su DVGW-çalışma sayfası W 552 I7l'cle içme suyu ısıtma ve dağıtım tesisatı içinde ilk oriyantasyon araştırmalarından gelen bulgular üzerinde aşağıdaki değerlendirmeler yapılmıştır: t > 1 00 KBE/ml - ekstrem yüksek kontaminasyon. Derhal dezenfeksiyon ve kullanım kısıtlaması getirilmesi -örneğin duş alma yasağı-, yenileme ve diğer araştırmalar yapılmalıdır. t > 1 O KBE/ml - yüksek dereceli kontaminasyon. Bir yenilemeye işaret et-miştir ve kapsamlı bir araştırmanın yapılması öngörülmüştür. t > 1 KBE/ml - 1 4 gün içinde kapsamlı bir araştırmanın yapılmasını gerektiren kontaminasyondur. Soğuk ya da sıcak lejyonella içerikli içme suyunun tadılması, mevcut bilgilere göre hastalanmaya neden olmamaktadır. Hatta insandan insana bulaşma yolları da bu şekilde gerçekleşmemektedir. Lejyonellalar esas olarak suda bulunmaktadır. Zemin üstü sularda; örneğin nehirlerde, göllerde, bataklık ya da çamurlarda görülür. Kullanım suyu tedarik tesisatlarında ela, merkezi sıcak su tesisatlarında, sıcak su havuzlarında, soğutma kulelerinde ve klima tesislerinin yıkamalı nemlendiricilerinde ve güç santrali soğutma sistemlerinde görülmektedir. Tuz içerikli deniz sularında ve açık kuyularda bulunmamaktadırlar ve zeminden gelen kaynak sularında ise çok ender rastlanırlar. 6. Su Sıcaklığının Çoğalmalara Etkisi Varlıklarına önemli bir etken, su sıcaklığıdır. Bunlar çok eneler durumlarda 1 5 °C altındaki soğuk tesisat suyunda izole edilebilmişlerdir. Çoğalmaları için 25 °C alt sınır olup, en uygun üreme şartları ise 32 °C ile 43 °C arası sıcaklıklardır. Beslenme temeline bağlı olarak (protein, ölmüş mikroorganizmalar, bitkiler), jenerasyon ya da bir 1 O üstü kadar iki katına çıkına süreleri, mükemmel kültür üreme şartı altında yaklaşık olarak 2-8 ila 3-9 saat arasında değişmektedir. Beslenme temeli daha az uygun kullanım sularında 5 ila 13 saat arasında ve daha uzun sürelerde gerçekleşir. Bunlar diğer patojen bakterilerle karşılaştırıldığında, (pseudoınonas aeruginosa) oldukça uzun zamanlı çoğalma süreleridir. Kitlesel çoğalmalar sonucuna götürmekle birlikte legionella enfek siyonunun sıcak suda, özellikle birkaç gün bekletilmiş suda ürediği 115 ... o o N -.. .ı::ı ::, (/), C0 "' .. C/) Yüksek Kapasiteli Gıda, kimya, ilaç, · t, et sanayi, endüstriy esis, konut ve her mah de kullanılır . AISI 304/316 pası nmaz çelikten ima edilmektedir. Azami temizlik içi son derece basit izayn edilmiştir Çok kısa sürede temizlenir ve bakımı yapılabilir. Gıda tesislerine uygun hijyen özellikleri taşımaktadır . Kullanım yerlerine �"lttt'l-f'lmtHı'1�M!f'İtoıM---...J bulunmaktadır.
RkJQdWJsaXNoZXIy MTcyMTY=