Doç.Dr. Ömer Akgiray ÇMeavrrme aMrüahÜe nn idvi es rl i sği it eBsöi l ü m ü Bn doeğna Iz9i 8ç 4i yÜı nl ı invdear Ks i ti me syi a' Mühendisi olarak mezun v oli e s ld a rs u n i . s t e 1 d s 9 i i ' p 8 n l 6 o d m e y n ı a l ı s K n ın d im ı a a y Al a d B ı M k D ta ü ' n d h e e s no S n d y r i a s ra l , i c ğ y u i i s n y e e ü Ü k a s y n e n i k ı ül i ns ai vnesr vs iet eld9e9109' 8d9a ' Kd ai mMyaat eMmüaht i eknddai lsı lni ğd ai dyaülkı ns de ka y d o ı l k l a t r o ı r a a r a ç s a ı l n ı ş d m a a S l a a n r ı ı D ı ı i e t g a o m ' d a a m B l a i d o ı s . y 1 m 9 9 T 0 e - c 9 h 3 ny oa nl oagMi easr mş i ar kr aeÜt i nndi vee rçsai tl ıeşstiı .Ç e1 9v r9e3Myüı lhı nedn adni s l bi ğui BA ök lgü i mr a yB, aİşSkKa nİ , YDa rSdİ ı mg icbı si ı koul raur al ukş gl aör rae vv ey aöpzaenl kş ior nkue st luenr de as ue ğvi tei ma t vı kes um aürşıat mv i ar l i tke khni zoml oejti ll ee rr ii vermektedir. ÖZET Bu yazıda içme sularındafloriir iyonunun az veya çok olmasının fayda ve zararları anlatılmaktadır. Diş sağlığı açısından içme sularında O, 71,2 mg/L miktarındafloriir bulunması tavsiye edilir. Floriir konsantrasyonu 2,0 mg/L'yi aşmamalıdır. ABSTRACT Tlıis article explains tlıe benejits and healtlı risks associated with thepresence oftoo little or too ınuchjluoride in drinking waters. For optiınal dental lıealtlı, it is recoınınended g tlıat ajluoride concentration in the -!!: range O. 7-1.2 ıng/L is ınaintained in < drinking waters. The concentration � ofjluoride should not exceed 2.0 ü'l mg/L. ·.;; ·e, cıı C -" " ' ' ·.;; � 138 İÇME SULARINDA FLORÜR Fluoride in Drinking Water 1 . Giriş eF ll eo mr eynetrtyi rüvz eü nb dü teükni seun k ya ya yn ag kı nl a roı nndüaç ümnecvü c( Fu-t)t uvre. yFal ofrl oer ül ermbei lnetşi i kt al ebriia totlaa rfal ok r übru li uy on un ur. N m o i k r t m a r a d l a o l f a l o r a r ü k r y b üz u e l u y n s m u a l a z r , ı n a d n a c a y k ü k b s a e z k ı ymei rkatlat ır sl aurlda ar ı nf ldo ar üvrebkual up nl ı caab si lui rl.aAr ıynrdı caayvüokl skeak nk oi kn saalnatnral as yr doankl ai r ıs uy ükkas eykn aokl ml a ar ıkntdaad ı rf. l oHr eü r o mm ls e ik a n t a f b lr o d ü r a t ü ü f r n l o b y r u ü iy l r u e b n c u u e l r u k . n l B e d r a d u lı e ğ k u e v s b e e i l ç r d a mir y i i d l k m a ta e y r k d ü t k a e s d d e ir a k . dİ çi mş l ee rsi nu l açr ıüvr eü mg ı ed lael arer vkaas ırtşaı s ıdi lier eanl ıcn ianni fal or trıür r oml amkat kat avdeı r . d Di ş ü snayğal nı ğı nı aç çe ışsi tı nl i düal kn e fl ea ryi dn da el ı e f1 l k o 9 l r 4 e ü 5 n r' md o e e la n k n t b e b d ui i r r y . s a u İç n y i a a n d i f ç e lo m r y ü e e r t s e e u r k s la i l z e r m ın m e a i k i f t ş l a o le r r d m ü a r i vmeo doel dr nu skuç am üyhaeyngdı ni s l i bğ ii nr di eş l ke amb uol gl mö ramk ül aş t sb a u e tl r b a a ik r bı e n e r d a T i l ö mü z r e k e m iy l e e o k 'd t la e e r d a h ir k . e A n f ü n lo z ca r y ü k a r b y a eg z ı k n ı l ke o a n l y a d n r i a a ğ k k i bilinmektedir. Gb i el hnaessl a oAl BaDr a' dke ki çaml keı ns uml aı rşı nüa l fkl oe rl eü rr de kel evne h m a e l k k tedir. 1995 Yılı itibarı ile Amerikan ı nın yüzde 62'si suni olarak florür es eknl eens mi n ei ş ki açdmaer As uBlDa r hı naı l kt üı nkı entyi yüozrddeu .7 52 '0i n1i On fl el onrmü er ket ek dl ei rn. mİ ç mi ş es suul al arrı ı ntaü kf leotrmü reeski l ehnemd eefs i AAmmeerri ci caannMDe deinctaal lAAs ssoscoi actiiaotni,oCn e n( At eDr Afo) ,r DH ei sael at hs e S Ce rovni ct er o l( U( CS PDHCS) ) vgei bUi .tSe. ş kPi luabt ll ai cr tMa raal ef ıznydaa,n Ydeensit eZkel el lnamn de akt, eKd ai r.n aAdvau,s tİrsarl ay ai l ,, İi çn mg i el t esr ue ,l a Hr ı noınng bKüoynügk vbei r Ski nı sgma pı nuar ' df lao rdüar eklenmektedir. Aa şzı rmı mi k ti katradrad af l oarl üı nr mf aaysdı naı l nı obl ma zaı kml aabhes ruar bl aer rı vardır. İçinde 2 mg/L' nan içme sularını uzundesünrfeatzülakefltoernüçrobcuuluklbaor zı nu ldmi şal el ar irnı d(el e fkl ue ol erro) s ims et aybdi ra nead i gl eenl mr eenkk theadt ti ar. Bd ai şz eı tdl eu rr iunme l ak ar ddaa rddi şi lşel redr ien aeşrı on zmyao vn ue gl aöfrl üol rmü er kbtuel du inr.aİ nç isnudl ae r4ı nmugz/uLnv seüyraedtaühkae tf ai mz i insöe r ok leomj i ki k bfol uzourkol us ikslia, rkme me yi kdl ea nr da eç ıhkaasraarb vi l ier (AWWA, 1999). yİçamklaeşısku1y,u5nmdga/Lflorür konsantrasyonu 'ye kadar artırıldıkça diş çürümeleri azalmaktadır. Şekil 1 'deki ar ar ak şatmı r ml a ar l a1 r9a3d0a' l yu a yn mı l l aarkdt aa dAı r.B BDu' dşee kyi ladpeı l da ne gk öı yraüsl dl aü ğ1ü, 0g i bmi ,gs/uLdsaehviiçy ef lsoi rnüdreo l fml oarmü ra sbı nua cl ui vnamr ıansdı adai şz açl üt mr üakklteardi nı ri .nBsua şyeı skı ni l dı ey kü izvdeer i6l e0r d m21 a a kk d i t e 7 a ğ d 2 iş 5 ır ik 7 ( ş D ç e o e h c i a r u n d ğ , e u 1 n 1 9 2 4 m i 3 l u e) a . 1 y 4 B en u y e a s ç ş i a n la l e ı r ş ı m d a a r a a y d s a a ın n n y s1 o ü 9 n z 9 r l 9 a e) r f. c lo F e r l o ü ç r r ü ü a n r l ı ş d m m iş i a k s t a a y ğ r a ı l n ı p ğ ın ı ın l ma d ı ea ş t h t k ı a r il e f ( r a A i z W il l a e W a il r g A t i ı l, i ör ı nl me ams lı in ıbni r ç füaryüdkal es ır i yöonklteumr . eAk nacçaıks ı nkdoann-
RkJQdWJsaXNoZXIy MTcyMTY=