EN 746-2, endüstriyel termoproses tesisleri (fırınlar, ısıtma ve tav fırınları, ergitme ocakları, tuz banyoları vb.) yakınındaki gaz dağıtım ve yakma sistemlerini kapsamaktadır. Bundan sonraki açıklamalar bu standarda bağlı olarak her bir yakma sistemine bağlı doğal gaz ve LPG tesisleri için geçerlidir. 3. Gaz Yakma Sistemlerinde Olması Gerekenler • Sisteme gaz girişi ana kapama vanası (genelde küresel vana) ile başlar. • Sistemin emniyeti için olan cihazların yapısı, bir cihazın arızası halinde de emniyetin bozulmasına meydan vermemelidir. • Gaz ve hava karışım oranı her bir yakıcı için en düşük ve en yüksek kapasite arasında sabit kalacak şekilde ayarlanabilmelidir ki, stabil ve emniyetli bir yanma sağlanabilsin. • Ana alev ve varsa pilot alev bir alev sensörü ile kontrol edilmelidir. 4. Gaz Dağıtım Tesisatından İstenenler • Dişli bağlantılar; 100 mbar basınca kadar ON 80 2 bar basınca kadar ON 50 5 bar basınca kadar ON 25 boyutlara kadar müsaade edilir. • Daha büyük boyutlar için flanş ve kaynak bağlantılar uygulanır. Gaz Hattı ve Cihazları • Bükülebilir bağlantılar (gaz hortumu, kompanzatör) önüne ulaşılabilir bir kapama elemanı konulmalıdır (küresel vana). • Gaz tesisatı kaçırmazlık ve iç basınca dayanıklılık testine tabi tutulmalıdır. • Havalandırma ve emniyet firar ventil çıkışları tehlikesiz bir alana (çatı üstü) verilmelidir. 5. Gaz Hattı ve Cihazları Bir tesis girişine dağıtım basıncıyla gelen gazın basıncını kullanım basıncına indirgeyen cihazlar dizisine 'gaz hattı' denir. Boyutlandırma gaz giriş ve çıkış basıncı ile gaz debisine bağımlı olarak yapılır. 5.1. Muhakkak olması gerekl i cihazlar: • Emniyet kapama (SAV) ve emniyet firar (SBV) ventilleri: Regülatörden sonraki cihazların kullanım basınçlarının giriş basıncından düşük olduğu hallerde kullanılmaları şarttır. • Gaz basınç regülatörü: gaz basınç ayarının yapılması gerekli hallerde kullanılır. • Prezostat min.: Gaz yetersiz emniyeti olarak, özellikle de alev kontrolu olmayan brülörler öncesi kullanılır. • Prezostat max.: Aşırı basınç emiyeti olarak kullanılır. • Emniyet manyetik ventilleri: Her brülör önüne seri bağlı 2 manyetik ventil klas A (EN 161)konulması şarttır. • Sıvı yakıt veya başka tip bir gaz yakıtla Moo N �2 llilill : E i: w - .. "{ i"! ! n'. 226 ,4 5 • l � � 5._ I ___ ,4 ıı !5 .1 O .1 1 . 14 .15 çalışan bir fırını doğal gaz yakmaya dönüştürmek için fırın geometrisi, hava debisi ve basıncı kontrol edilmelidir. • Gaz brülöründe alev sıvı yakıt brülörlerinin aksine brülör kafasında oluşur ve kısa bir mesafede tam yanma işlemi sona erer. Diğer bir gaz ile çalışan bir brülör doğal gaz yakmaya uygun hale getirilerek gaz ve hava debileri yeniden ayarlanır. • İyi bir karışını düzeniyle gaz-hava tam yanar ve aşırı fazla havaya gerek kalmaz. Fırın içinde sıcaklık dağılımı farklı olabilir. • 1200 kW kapasite üzerinde 2 ventil kullanılması şart sızdırmazlık kontrol cihazı ile kontrol edilmelidir. • Çok brülörlü sistemlerde gaz girişindeki 1 emniyet ventili ile her bir brülör önüne konulan 1 çalışma manyetik ventili çift ventil konulması şartı için yeterlidir. • Sızdırmazlık kontrol cihazı: 1200 kW kapasite üzerindeki 2 ventilin sızdırmaz olduğunu her devreye giriş çıkışta kontrol eder. 6. Brülör Yakma ve Alev Kontrol Gazlı bir brülörün yakılması ve yakma süresince devamlı alev kontrolü gaz yakma kontrol cihazı (beyin) ile yapılır. Brülör yakma için start verildiğinde, beyin ateşleme trafosu üzerinden ateşleme elektroduna yüksek gerilim vererek kıvılcım oluşturur ve aynı anda gaz manyetik ventilini de açarak gaza yol verir. t-
RkJQdWJsaXNoZXIy MTcyMTY=