Tesisat Dergisi 264.Sayı (Aralık 2017)
94 Tesisat / Aralık 2017 tesisat.com.tr TEKNİK NEDİR? E koloji üniteleri mutfak egzoz sistemlerinde kullanılması tavsiye edilen, yağlı ve kirli mutfak havasının atmosfere salınmadan önce temizlenmesi amacı ile tasarlanmış, hava- landırma cihazlarıdır. Bazı kaynaklarda mutfağın içindeki havayı temizlediği geçse de bu bir yanlış anlaşılmadır. Amaç mutfağın içindeki havayı değil, dışarı atılan havayı temizlemektir. NEDEN KULLANILMALI? Dünyanın hemen her tarafında uygulamaya geçirilen/geçiril- mesi planlanan mevzuatlarda; tüm işletmelerin havayı en az aldığı kadar iyi koşullarda geri salması gerektiğinden bahseden maddeler dikkat çekmektedir. Endüstriyel mutfaklardan atmosfere atılan egzoz havası da içeriğinde yüksek miktarda duman, yağ ve koku bulundurmaktadır. Bu kirli havanın çevre ve insan üzerinde ciddi problemlere yol açtığı bilinmektedir. Bu problemlerden insan hayatını en belirgin şekilde etkileyen faktör koku faktörüdür. Bulundukları ortamda farklı kokulara maruz kalan insanlarda bulantı, baş ağrısı, nefes darlığı gibi rahatsızlıklar görülmektedir. Çevredeki diğer insanların günlük hayatlarına veya işletmelerin günlük işleyişine sorunsuz devam edebilmeleri için mutfak egzoz havasının kokudan arındırılması oldukça önemli bir husustur. Zira mutfak havasının atmosfere atıldığı yerlerin yakınlarında ciddi bir koku yoğunluğu tüm çevreyi rahatsız ederek olumsuz yönde etkileyecektir. Bu şekilde şikâyet edilen ve davalık olan restoranların sayısı bir hayli fazladır. Öte yandan mutfak egzoz havasında bulunan yağ kanallarda ve egzoz ekipmanlarında birikerek ideal çalışma ortamını bozmak- tadır. Ekipmanlarda biriken yağ miktarı zaman içerisinde teknik aksaklıklara sebep olabilir ve işletme maliyetlerini gün geçtikçe arttırabilir. Kanallarda birikmesi ise hem sağlıksız durumlar yara- tabilir hem de yangın riskini çok ciddi oranlarda arttırabilir. Birçok restoranda mutfak havasını dışarı atmakta kullanılan kanallarda zaman zaman çıkan yangınlar daha büyük tehlikelere yol açmakta- dır. Bazı küçük işletmeler bu kanalları belli periyotlarla uyguladıkları kontrollü yakma metotlarıyla temizlemekte olmasına rağmen bunun da doğru bir uygulama olduğunu söylemek imkansızdır. Yapılması gereken davlumbazdan emilen havayı olabildiğince erken bir şekilde temizlemektir. Mutfak egzoz havasını kirleten bir diğer faktör olarak duman ise tıpkı arabalarımızın egzozunda olduğu gibi tam yanmamış bileşiklerin havaya salınmasına sebep olmakta ve tüm dünyayı ilgi- lendiren hava kirliliği problemine olumsuz şekilde etki etmektedir. Tüm bunlar göz önünde bulundurulduğunda mutfak egzoz havasının temizlenerek atmosfere salınmasının ne kadar önemli bir durum olduğu açıkça ortaya çıkmaktadır. KULLANIM ALANLARI Bu bahsedilen koşullar konut mutfaklarından ziyade endüst- riyel mutfaklarda daha fazla karşımıza çıkmaktadır. 15 katlı bir apartmanda dahi tüm gün boyunca pişirilecek yemek miktarıyla bir restoranın sadece bir saatini karşılaştırmak bile haksızlık ola- cağından; ekolojik ünitelerin de daha çok endüstriyel mutfaklara seslendiğini söylemek doğru olacaktır. Endüstriyel mutfaklar olarak; • Restoranlar, • Yemekhaneler, • Yemek üretim tesisleri, • Oteller ve • Alışveriş merkezleri ön plana çıkmaktadır. Özellikle son zamanlarda ülkemizde alışveriş merkezi, otel ve ofisleri bir arada bulunduran, hepsi bir arada diye tabir edilen, pro- jelerin yaygınlaşması bu problemlerin daha fazla göze batmasına sebep olmaktadır. EKOLOJİ ÜNİTELERİ UĞUR EGE ARAT Makina Mühendisi, Systemair HSK
Made with FlippingBook
RkJQdWJsaXNoZXIy MTcyMTY=