Tesisat Dergisi 247. Sayı (Temmuz 2016)
MAKALE 68 Tesisat Dergisi Sayı 247 - Temmuz 2016 Kaƨ YakŦtlar Pulvarize linyit pek çok uçucu madde içerir, talaƔ tozu gibi ve yüksek ŦsŦl deŒere sahipƟr. Her ikisi de yakŦt ola- rak idealdirler. beker pancarŦ küspesi için ise, ŦsŦl deŒer ve uçucu içeriŒi onu iyi bir alternaƟf yakŦt yapar iken, içerisindeki yüksek nitrojen oranŦ problem yaratabilir ve NOx düƔürme ölçümlerini zorunda bŦrakŦr. Tütün tozuna gelirsek ana problem külüdür. beker pancarŦ küspesi gibi NOx düƔürme ölçümlerini zorunda bŦrakŦr. Kazan için iyi bir kül alma sistemi gereklidir. Yüksek nitrojen ve kovalarca kül. Kül düƔük sŦcaklŦklar- da eriyeceŒinden ocak sŦcaklŦklarŦ çok düƔük olmalŦdŦr. SŦvŦ yakŦtlar Ekstra light yakŦt ve aŒŦr sŦvŦ yakŦt (HFO) Alman DIN 51603normunauymaktadŦr. Buna raŒmen, özellikle aŒŦr yakŦt ciddi farklŦlŦklar gösterir. Tablodaki deŒerler aŒŦr “land” fuel oil için geçerlidir. AŒŦr yakŦt yanma öncesi ön ŦsŦƨlma yapŦlmak zorundadŦr ve çok NOx çŦkarŦr. Kanola yaŒŦda ön ŦsŦtma istemektedir. Burada göz önünde bu- lundurulmasŦ gerekenler asit deŒerleri (korozyon riski, paslanmaz çelik malzemeye geçmeyi gerekƟrecek asit deŒeri 2’dir.) ve su içeriŒidir. Yüksek N içeriŒi sebebiyle hayvansal yaŒlar yüksek miktarda NOx çŦkarŦrlar bu sebeple NOx’larŦ düƔürmek için ölçümler gereklidir. Ön ŦsŦtma gereklidir. Yemeklik yaŒ kompozisyonlarŦ çokça farklŦlŦklar gösterirler. Burada ayrŦca viskozite ve asit deŒerleri ayrŦca tabiî ki tuz ve su içeriŒi de göz önüne alŦnmasŦ gereken parametrelerdir. EŒer çok su içeriyor ise içerisindeki sudan arŦndŦrŦlabilir veya ŦsŦl deŒeri dü- Ɣük kalarak kullanŦlŦr. 7çerisinde çokça tortu var ise: bu kirlilikler Įltre edilmeli veya ayrŦƔƨrŦlmalŦdŦr. Durum1Dizel yakŦtaalternaƟf olarak yemeklik yaŒ AhƔap endüstrisinden verdiŒimiz bu örnekte, kŦzartma- da kullanŦlmŦƔ olan büyükmiktardaki yaŒ kullanŦlmŦƔƨr. Bu yaŒ tedarikçisine geri gönderilmiƔ ve Ɣimdide ça- naklŦ parçalamalŦ brülörde kullanŦlmaktadŦr. Bu 5MW’lŦk brülör daha önceden dizel yakŦtla çalŦƔan baƔka bir brülörle deŒiƔƟrilmiƔƟr. Bu brülör öncelikle bitkisel yaŒŦ yakŦp gerekli olduŒunda dizel yakŦtla ka- rŦƔƨrarak yanmayŦ saŒlamaktadŦr. HŦzlŦ bir amorƟ zamanŦ AlternaƟf yakŦtlarŦ mevcut olduŒundan bu yana ve neredeyse bedava olduklarŦndan, çanaklŦ ekipmanlarŦn maliyeƟni birkaç ay içerisinde amorƟ edebilirler. Kaƨ YakŦtlar YakŦt Su Kül Uçucu C H O N S Cl Net ŦsŦl deŒer Kül yumuƔama noktasŦ “Rheinbraun” linyiƟ %10 %4.2 %45 %70 %5.5 %24 %0.9 %0.35 - 22.6MJ/kg 1,100 °C TalaƔ tozu %5 %0.3 %78 %48 %6.6 %45 %0.42 - %0.01 22.6MJ/kg 1,030 °C beker pancarŦ küspesi %9 %5.5 %70 %47 %6.5 %44 %1.9 %0.23 - 14.0MJ/kg 1,240 °C Tütün tozu %11 %10 %62 %55 %6.4 %35 %2.3 %0.4 %0.25 16.0MJ/kg 1,250 °C Kahve %4 %5.3 %82 %57 %8.3 %32 %2.3 %0.18 %0.01 24.4MJ/kg 960 °C SŦvŦ yakŦtlar YakŦt Su Kül C H O N S Net ŦsŦl deŒer Kül yumuƔama noktasŦ Ekstra light yakŦt %0.4 %70 %5.5 %24 %0.9 %0.35 22.6MJ/kg 1,100 °C AŒŦr sŦvŦ yakŦt %0.4 %48 %6.6 %45 %0.42 - 22.6MJ/kg 1,030 °C Kanola yaŒŦ %47 %6.5 %44 %1.9 %0.23 14.0MJ/kg 1,240 °C Hayvansal yaŒ %0.93 %1.22 %55 %6.4 %35 %2.3 %0.4 16.0MJ/kg 1,250 °C Yemeklik yaŒ %0.1 %1.1 %57 %8.3 %32 %2.3 %0.18 24.4MJ/kg 960 °C Modernize edilmeden önce Modernize edildikten sonra YakŦt Dizel yakŦt Dizel yakŦt Bitkisel yaŒ Oran % 100 %30 %70 Net ŦsŦl deŒer 11.9kWh/kg 11.9kWh/kg 10.3kWh/kg Miktar 2,100t/yŦl 542t/yŦl 1,733t/yŦl Enerji 25,499MWsaat/yŦl 7,650MWsaat/yŦl 17,850MWsaat/yŦl YakŦt maliyeƟ 0,04€/kWh 0,04€/kWh 0,02€/kWh 306,000€/yŦl 357,000€/yŦl Toplam maliyet 1,186,000€/yŦl 663,000€/yŦl
Made with FlippingBook
RkJQdWJsaXNoZXIy MTcyMTY=