Tesisat Dergisi 243. Sayı (Mart 2016)
56 Tesisat Dergisi Sayı 243 - Mart 2016 MAKALE Enerjiyi Daha Verimli Kullanmak Bölüm 6: Su, Buhar ve Yoğuşma Stefan SCHULT Saacke Jens MEYER Saacke Çeviren: Mert D L EN Saacke Bu bölüm beş başlık altında işlenmiştir. Birin- ci kısımda suyun fiziksel ve kimyasal yapısı, ikinci kısımda su döngüsü ve yumuşatılması, üçüncü kısımda demineralizasyon ve termal gaz alma anlatılmıştır. Dördüncü kısımda gaz alma kontrolü, yüzey blöfleri ve düzenlenmiş dip blöfü verilmiştir. Beşinci kısımda ise he- saplama örnekleri, buhar ve yoğuşma anlatılmıştır. Beşinci kısım konularından, buhar ve yoğuşma aşağıda verilmiştir. K s m 5.2: Buhar ve Yo u ma Buhar kazan içindeki su belli bir düzende durum de i ikli ine u rar: S v d r, sonra buhar faz na ge- çer, bazen fazla buharla r ve sonra yo u ma ile tekrar s v faza döner. Bu olayda kazandaki su, sadece s lmak ile kalmaz, kimyasal olarak saf- la r lmas ve i lenmesi de gerçekle ir. E er yak t tasarrufu yap lmak isteniyorsa bu sonsuz döngü- ye biraz daha yak ndan bakmak ve buradaki irili ufakl kay plar görmek gerekir. stenildi inde bu kay plar önlemek basi r. Gerçek bir buharc K ymetli buhar d ar ya a lmamal d r – her kazan operatörü için neredeyse ilah bir kurald r. Peki ya yo- u ma? Hiç üphe yoktur ki pnöma k hava veya hidrolik ekip- manlarla hava veya hidrolik ak kan, ortam bas nc na dü tü ünde, harcanm bir kuvve r ve ba ka bir i yapamaz. Fakat durum, buhar üreten tesislere geldi- inde cevap vermek o kadar basit de ildir. Is e anjö- ründe yo u an slak buhar m d r yoksa doymu buhar m d r? Veya ortam bas nc ile mi yo u mu tur? Yo- u tu unda ortam n bas nç ve s cakl na m dü er? Enerjinizden her zaman daha fazla verim sa layabi- lirsiniz: Fakat nas l? Bu sorunun, kazan n çal mas na göre pek çok de i ik cevab vard r. Nas l bir buhar üre m süreci kullan ld na ba l d r. Buhar n i i ge- nellikle, bal k kroketleri derin k zar c lara as lmaya haz r hale geldi inde veya ka t de irmende kurutu- lurken biter. Yo u ma = Dam tma Teknik olarak, buhar s s n bir tür s e anjörüne ak- tar r veya daha do rusu: yo u ma s s n aktar r. Bu yüzden s v olan buhar yo u mu olarak isimlendirilir, hala ayn bas nç ve s cakl ktad r. 10 barl k bir çal ma bas nc nda, örne in yo u ma 10 bar bas nç ve 180 °C s cakl kta gerçekle ir ve bu durum bazen bir ziyan olarak kabul edilir. Bu suyun drenajdan a lmayacak kadar s cak oldu unu tahmin etmek zor de ildir. Sa- dece s cak de il, dam ld için ayn zamanda klinik anlamda da temizdir. Dahas , ürünün neredeyse ta- mam etkileyicidir, yo u an buhar fabrika sürecinden ç k gibi o kadar buhar içeri girecek r. Di er sayfadaki diagram, de i ik s l de erlerdeki enerji içeri ini göstermektedir. Burada, yo u man n en iyi kullan m alan n n s tma yöntemi olarak bal k kroketleri k zartmak için veya ka t hamuru gibi pro- seslerde kullan ld görülecek r.
Made with FlippingBook
RkJQdWJsaXNoZXIy MTcyMTY=