Tesisat Dergisi 234. Sayı (Haziran 2015)
MAKALE 50 Tesisat Dergisi Say× 234 - Haziran 2015 Böylece, sisteme giren taze havan×n, bu ×s×y× alarak kurutma kabine daha yüksek s×cakl×kta girmesi saùlanm×üt×r. Is× geri kazan×mdan kazan×lan enerjiyi gösteren grafik ûekil 4 ’de gösterilmiütir. Kurutma verimliliùi, ürün bünyesinde bu- lunan suyun buharlaümas× için gerekli enerjinin, sistemin toplam enerji tüketimi- ne oranlanmas× ile hesaplan×r [11]. ûekil 5 ’de deneylerde hesaplanan kurutma ve- rim deùerleri görülmektedir. Yap×lan 3 deneyde ilk 15 dakikada ürün aù×rl×ù×nda büyük deùiüimler elde edil- miütir, bundan sonra ürün yüzey s×cakl×- ù× istenilen üst yüzey s×cakl×ù×na (60 °C) yaklaüm×ü fakat bu deùerin üstüne asla ç×kmam×üt×r. Kurutman×n son zamanla- r×nda ise kurutma h×z× azalm×ü dolay×s×yla üründen uzaklaüt×r×lan su miktar× da azal- m×üt×r. Çizelge 3 ’de deneyler ait veriler görülmektedir. 6. Sonuçlar Is× geri kazan×m cihaz× kullan×lmas×yla birlikte enerji tasarrufu elde edilmiütir. K×rm×z×biberin kurutulmas× deneyinde 4,87 kWh, havuç deneyinde 4,43 kWh, nane deneyinde ise 1,52 kWh olarak öl- çülmüütür. Taze havan×n kurutma kabinine girmeden önce, ×s× geri kazan×m cihaz×nda s×cakl×ù× art×r×larak baù×l nemi düüürül- müü, böylece bünyesine alabileceùi nem kapasitesi art×r×lm×üt×r. únfrared kurutma sistemine yerleütirilen ×s× geri kazan×m cihaz×yla birlikte k×rm×z×biber ürününün kurutulmas× deneyinde % 40, havuç ürününün kurutulmas× deneyinde % 40 ve nane ürününün kurutulmas× de- neyinde ise % 41 oran×nda enerji tasar- rufu elde edilmiütir. K×rm×z×biber için ku- rutma verimliliùi ortalama %17,35, havuç için kurutma verimliliùi ortalama %17,47 ve nane için kurutma verimliliùi ortalama %13,61 olarak hesaplanm×üt×r. Bu çal×ümada kullan×lan infrared kurut- ma teknolojisinden faydalan×larak elde edilen sonuçlar, endüstriyel daha büyük iületmelere de uygulanabilirlik ve verim- lilik aç×s×ndan önemli ölçüde ×ü×k tuta- cakt×r. Semboller c Ürünün özgül ×s×nma ×s×s× (kJ/ kg °C) EU (ter+mec) Termik ve mekanik enerji tüketimi toplam× (kWh) h Entalpi (kJ /kg) h fg Buharlaüma gizli ×s×s× (kj/kg) ia Giriü havas× KA Kuru aù×rl×k (kg) KB Kuru baz MC Nem içeriùi (g su/gkuru madde) Kurutma havas×n×n kütlesel debisi (kg/s) Birim zamanda buharlaüan su kütlesi (kg/h) M w Suyun aù×rl×k kayb× (kg) oa Ç×k×ü havas× U Kurutma havas×n×n yoùunluùu (kg/m³) ûekil 4. Is× geri kazan×m× ile elde edilen enerji miktarlar× ûekil 5. Kurutma verim deùerlerinin deùiüimi Çizelge 3. Deneylere ait veriler Kurutulacak Ürün Aù×rl×k (gr) Zaman (dak.) Is× Geri Kazan×mdan Elde Edilen Enerji (kWh) Tüketilen Enerji (kWh) K×rm×z×biber 2050 345 4,87 7,475 Havuç 1090 315 4,43 6,662 Nane 500 120 1,52 2,246
Made with FlippingBook
RkJQdWJsaXNoZXIy MTcyMTY=