Tesisat Dergisi 234. Sayı (Haziran 2015)
MAKALE 48 Tesisat Dergisi Say× 234 - Haziran 2015 baz al×narak kurutma iülemi kontrollü bir üekilde ilerletilmiütir. Kurutulacak ürünler 60 °C ürün yüzey set s×cakl×ù× ve 0,5 m/s kurutma havas× h×z×nda kurutulmuütur. Elektrik panosu içine bulunan, tek fazl× ak×ll× elektronik sayaç sayesinde sistemin kurutma boyunca harcad×ù× enerji miktar× takip edilmiütir. Kontrol kart×na set edilen deùer ile ×s× geri kazan×m cihaz× bünyesin- de bulunan fanlar×n devri hava h×z× 0,5 m/s olacak üekilde frekans invertörü ile ayarlanm×üt×r. Hava h×z× artt×ù×nda infrared kurutucuda hem enerji tüketiminin hem de kurutma süresinin artt×ù× bilinmektedir. Deneylerdeki ürün aù×rl×k deùiüimleri her 15 dakikada bir kaydedilmiü olup, siste- min içerisinde bulunan sabit aù×rl×k ölçerle tespit edilmiütir. Deneyler esnas×nda kul- lan×lan cihazlar×n özellikleri Çizelge 1 ’de gösterilmiütir. 5. Deneysel Sonuçlar Yaü ürün aù×rl×ù× 2050 gr olan k×rm×z×biber dilimlerinin (10 mm dilim kal×nl×ù×; ±0,1 mm) istenilen son nem miktar×na gelmesi için geçen süre 5 saat 45 dakikad×r. Enerji tüketimi 7,475 kWh olan bu deneyde, ×s× geri kazan×mdan kazan×lan enerji 4,87 kWh olarak ölçülmüütür. Havuç dilimlerinin (10 mm dilim kal×nl×ù×; ±0,1 mm) kurutulmas×nda baülang×ç nem miktar× eüitlik 1’den 7,79 1 g su/g kuru mad- de olarak hesapland×ktan sonra, istenilen son nem miktar×na gelene kadar, kontrollü bir biçimde kurutulmuütur. Yaü ürün aù×rl×ù× 1900 gr olarak ölçülen havuç dilimleri, son nemmiktar× olan, 0,1 g su/g kuru madde ge- lene kadar toplam 5 saat 15 dakikal×k süre geçmiütir. Toplam enerji sarfiyat× 6,662 kWh olan, bu deneyde, ×s× geri kazan×mdan elde edilen enerji 4,43 kWh olarak ölçülmüütür. Yaü nane yapraklar×n×n kurutulmas× deneyi 2 saat sürmüütür. 60 ° C ürün yüzey set s×cakl×ù×, 0,5 m/s kurutma hava h×z×nda kurutulan nane yapraklar× baülang×çta 500 gr iken deney sonunda istenilen nem deùer- lerine ulaüt×r×lana kadar 60 gr’a kadar aù×r- l×ù×n×n düütüùü gözlemlenmiütir. Toplamda 2,246 kWh enerji harcan×lan bu deneyde, ×s× geri kazan×mdan elde edilen enerji 1,52 kWh olarak ölçülmüütür. Deneyler esnas×n- da ürünlerde kuru baza göre nem miktar×n- daki deùiüim ûekil 2 ’de gösterilmiütir. 60 °C set s×cakl×k deùerinde ve 0,5 m/s hava h×z×nda (hava h×z× ürüne nüfuz eden hava h×z×d×r) yap×lan infrared teknoloji de- neylerinde ilk 15 dakikada ürünün bünye- sindeki nemin h×zla uzaklaüt×r×ld×ù× s×rada enerji tüketimi de fazla olmuütur, daha sonraki zamanlarda enerji tüketimi azala- rak iniüli-ç×k×ül× gerçekleümiütir. Kurutma süresinin fazla olduùu deneylerin doùal sonucu olarak toplam tüketim miktar×n× da artt×rm×üt×r. Deneylerde harcanan anl×k enerji miktar× ûekil 3 ’de gösterilmiütir. Deneylerde enerji tasarrufu saùlanmak için ×s× geri kazan×m cihaz×ndan faydan×l- m×üt×r. Mevcut ×s× çevrimine dahil edilerek, at×k havan×n ×s×s× ile taze hava ×s×t×lm×üt×r. Çizelge 1. Deneylerde kullan×lan cihazlar Kullan×lan cihaz Özellikleri Hassasiyeti Dijital tart× Mettler Toledo, Excellence XS6002S model, 6100 g. ±0,01 g Aù×rl×k ölçer Zemic 5 Kg Kapasite, 40~+80 o C, 5~12 (DC). ± % 0,02 Hava h×z× ve s×cakl×k ölçüm cihaz× Testo 435, s×cakl×k -20,+70 o C, aral×k 0-20 m/s ± 0,01 m/s, ± 0,1 o C, S×cakl×k ve nem ölçüm cihaz× Testo, 625 model, 5-95% baù×l nem, aral×k 0-50 o C ±3 % RH ±0,5 o C ûekil 3. Deneylerde harcanan anl×k enerji ûekil 2. Nem miktar×n×n kurutma süresince deùiüimi
Made with FlippingBook
RkJQdWJsaXNoZXIy MTcyMTY=