Tesisat Dergisi 234. Sayı (Haziran 2015)

MAKALE 46 Tesisat Dergisi Say× 234 - Haziran 2015 tüketilen enerji miktar×n×n da azald×ù×n× gözlemlemiütir [8]. Wade (1987), yapt×ù× çal×ümada, bisküvileri yak×n infrared (NIR) ×ü×n×ml× ve konveksiyonel f×r×n ile piüirmiü- tir. Bisküvilerin görünüü, boyut ve duyusal özellikleri karü×laüt×r×ld×ù×nda, her iki piüir- mede benzer sonuçlar verdiùi, fakat infra- red uygulamas×n×n, piüirme süresini %50 oran×nda azaltt×ù× belirtmiülerdir [9]. Bu çal×ümada, Türkiye’de önemli tar×msal ürünlerden olan k×rm×z×biber, havuç ve nane kurutulmuütur. Kurutulan ürün yüzey s×cakl×ù×na göre infrared lambalar×n gücü oransal olarak kontrol edilmiütir. Ürünlerin kurutma esnas×nda daha az ×s× hasarla- r×na az maruz kalmas× için de 60 o C ürün yüzey s×cakl×ù×nda deneyler yap×lm×üt×r. 2. Materyal ve Metot únfrared enerjili kurutucu sistemde kurut- ma iüleminden önce ürünün, baülang×ç ve son nem miktar×n hesaplanmas× gerek- mektedir. Kontrollü bir üekilde kurutma imkân× saùlayan bu sistemde ×s× geri ka- zan×m sistemi eklenerek enerji tasarrufu saùlanm×üt×r. Sistemin teorik olarak ana- lizini ve kurutma verimini elde etmek için aüaù×daki eüitlikler kullan×lm×üt×r. Kurutulacak ürünlerin istenilen nem de- ùerinde kurutulmas× için baülang×ç nem miktar×n×n ve son nem miktar×n×n deneye baülamadan önce belirlenmesi gerekir. Nem içeriùi (MC), ürün içerisinde bulunan nemin bir ölçüsüdür. Nem içeriùi yaü baz ve kuru baz olmak üzere iki üekilde ifade edilebilir. Kuru esasa göre nem miktar× için; Sistemde kurutma kapasitesinin belirlen- mesi için kurutulacak ürün miktar×na göre gerekli enerji miktar×n×n hesaplanmas× gereklidir. K×z×lötesi ×ü×n×ml× kurutucuda sistem için gerekli enerji miktar×, k×z×lötesi lambalardan temin edilmektedir. Kurut- ma f×r×n×n havas×n×n ×s×t×lmas× için gerekli enerji; 3. Kurutma Sistemi únfrared enerjili kurutma sistemi kurutma sisteminin analiz edilmesi ve otomatik kontrol mekanizmas×n×n geliütirilmesi için tasarlanm×ü ve deneyler yap×lm×ü- t×r. Kurutma kabini içerisinde üst k×sma eüit aral×klar ile 6 adet 500 W çubuk tip yak×n k×z×lötesi lamba (dalga boyu 2,4 —m) yerleütirilmiütir. Kurutma havas×n×n ürünler üzerine etki etmesi için, kurutma f×r×n× giriü kapak k×sm×na hava yönlendirici menfez yerleütirilmiütir. únfrared enerjili kurutma sistemi ûekil 1 ’de gösterilmiütir. Kurutma kabini d×ü×nda sabit elektrik pano- su içerisinde bulunan elektrik baùlant×s× ile kontrol kart× sayesinde sistemde hava h×z× ve ürün yüzey s×cakl×ù×na baùl× olarak k×z×lötesi lamba gücü oransal olarak kontrol edilmiütir. Kurutulan ürün yüzey s×cakl×ù× kontrol kar- t×ndan ayarlanan deùerde, oransal kontrol sistemiyle tutulmuütur. Böylece ürün yüzey s×cakl×ù× istenilen deùerde tutularak kontrollü bir kurutma yap×lmas× planlanm×üt×r. Ayr×ca üekilde görüldüùü gibi kurutma sis- temine ×s× geri kazan×m cihaz× eklenerek enerji tasarrufu elde edilmesi saùlanm×üt×r. 4. Deneysel Prosedür Kurutma iüleminin baülang×c×nda eüitlik 1’de hesaplanan, baülang×ç nem miktarlar× (1) (2) Yaü esasa göre nem miktar× için; eüitlikleri kullan×l×r. (3) (4) (5) (6) (7) (8) Kurutma prosesinde sürekli ak×ül× aç×k sistem için enerjinin korunumu (Termo- dinamik 1. Kanun) en genel halde eüitlik (8.11) ile ifade edilir [10]. Is× geri kazan×m cihaz× ile at×k havadan kazan×lan enerji; Kurutma verimliliùinin hesaplanmas× için aüaù×daki eüitlik 6’ dan faydalan×l×r. Ürünü ×s×tmak için gerekli enerji; Ürün bünyesindeki nemin uzaklaüt×r×lmas× için gerekli enerji; eüitlikleri hesaplan×r. ûekil 1. únfrared enerjili ve ×s× geri kazan×ml× kurutucu

RkJQdWJsaXNoZXIy MTcyMTY=